GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υποχωρούν οι εξαγωγές επί ένα χρόνο

Πτωτική επίδραση στη συνολική αξία των εξαγωγών της Ελλάδας κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε η μεγάλη υποχώρηση των εξαγωγών πετρ...


Πτωτική επίδραση στη συνολική αξία των εξαγωγών της Ελλάδας κατά τον περασμένο Σεπτέμβριο, είχε η μεγάλη υποχώρηση των εξαγωγών πετρελαιοειδών, τόσο προς τις χώρες της ΕΕ όσο κυρίως προς Τρίτες Χώρες, οπότε και συμπληρώθηκε ένας χρόνος υποχώρησης. Ωστόσο, όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), οι υπόλοιποι κλάδοι της οικονομίας εμφανίζουν σταθεροποιητικές τάσεις και αντοχές στις πιέσεις που δέχεται το εξωτερικό εμπόριο της χώρας.
Συγκεκριμένα, οι αρχικές εκτιμήσεις για τον περασμένο Σεπτέμβριο δείχνουν υποχώρηση της συνολικής αξίας των εξαγωγών κατά 8,7% στα 2,28 δις ευρώ (από 2,5 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2013). Ωστόσο, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών προκύπτει οριακή υποχώρηση της τάξης του 0,2%, χάρη στις καλές επιδόσεις των υπόλοιπων κλάδων της οικονομίας, μετά τις αρνητικές επιδόσεις του Αυγούστου. Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι, αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, οι ελληνικές εξαγωγές προς τις Χώρες της ΕΕ, εμφανίζονται αυξημένες κατά 1,6%.
Ειδικά για τον περασμένο Σεπτέμβριο, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 6,4% προς τις χώρες της ΕΕ και κατά 10,9% προς τις Τρίτες Χώρες. Η εικόνα διαφοροποιείται, καθώς οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,6% προς τις χώρες της ΕΕ, ενώ μειώθηκα κατά 3,5% προς τις Τρίτες Χώρες.
Ως αποτέλεσμα, αυτών των κινήσεων, το μερίδιο των εξαγωγών προς τις χώρες της ΕΕ διαμορφώθηκε στο 49,2%, έναντι 50,8% των Τρίτων Χωρών. Αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή, η σχέση που διαμορφώνεται δίνει σαφές προβάδισμα στις ευρωπαϊκές αγορές με ποσοστό 66,2% έναντι 33,8% των Τρίτων Χωρών.
Πιο συγκεκριμένα, εξαιρετικές επιδόσεις παρουσίασαν οι κλάδοι των μηχανημάτων (+34,5%), των ποτών-καπνού (+17,6%), των βιομηχανικών προϊόντων (+10,4%), των διάφορων βιομηχανικών (+5,2%) και των αγροτοδιατροφικών προϊόντων (+4,4%). Αντίθετα, μεγάλη ήταν η υποχώρηση του κλάδου των πρώτων υλών (-30,5%), ενώ τα πετρελαιοειδή (-16,6%) ακολούθησαν σε αρνητικό έδαφος, τα ελαιόλαδο (-16,6%) και τα χημικά προϊόντα (4,2%). Αμετάβλητη παρέμεινε η αξία των εμπιστευτικών προϊόντων.
Η νέα υποχώρηση στη συνολική αξία των εξαγωγών ενίσχυσε τους πτωτικούς τους ρυθμούς των εξαγωγών και σε επίπεδο 12μήνου, ξεπέρασε το 7,2% σε σχέση με την περίοδο Οκτώβριος 2012-Σεπτέμβριος 2013.

Μεγάλη αύξηση εισαγωγών στη βιομηχανία
Σε ότι αφορά τις εισαγωγές, τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφηκε μεγάλη αύξηση εισαγωγών, σχεδόν σε όλους τους κλάδους της βιομηχανικής παραγωγής (χημικά, βιομηχανικά, μηχανήματα), τόσο Τρίτες Χώρες (28% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών), όσο και από τις χώρες της ΕΕ (7,7% εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών).
Συγκεκριμένα, η συνολική αξία των εισαγωγών αυξήθηκε κατά 7,4%, στα 4,3 δις ευρώ (έναντι 4 δις τον Σεπτέμβριο του 2013), ή κατά 13% αν εξαιρεθούν τα πετρελαιοειδή.
Σε 12μηνη βάση, η μεγάλη αύξηση του Σεπτεμβρίου, είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν οι ρυθμοί υποχώρησης των εισαγωγών στο 1,9%, σε σχέση με την περίοδο Οκτώβριος 2012-Σεπτέμβριος 2013.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση