GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΕΟΦ: Λαμβάνονται όλα τα μέτρα για την επάρκεια φαρμάκων στη χώρα

Μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στην ελληνική αγορά λαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Με ανακοίνωσή του ...


Μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας φαρμάκων στην ελληνική αγορά λαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).
Με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός εξηγεί ότι οι ελλείψεις σκευασμάτων που του γνωστοποίησαν τοπικοί Φαρμακευτικοί Σύλλογοι καθώς και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) σε κάποιες περιπτώσεις είχαν ήδη γίνει αντικείμενο έρευνας του ΕΟΦ και σε άλλες αποδίδονται σε ειδικά και συγκεκριμένα αίτια.

Μάλιστα, το ΔΣ του Οργανισμού, μετά από τεκμηριωμένη εισήγηση της αρμόδιας Διεύθυνσης, υπέβαλε πρόταση προς το Υπουργείο Υγείας για αναστολή της άδειας λειτουργίας καθώς και για διοικητικό πρόστιμο σε φαρμακαποθήκη της Βορείου Ελλάδος.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΕΟΦ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει ο Οργανισμός, σε συγκεκριμένο αριθμό φαρμάκων διαπιστώθηκε μειωμένη διάθεση στην ελληνική αγορά λόγω προβλημάτων στην παραγωγική διαδικασία, στην προμήθεια των πρώτων υλών ή καθυστερήσεων στους χρόνους παράδοσης.
Έχουν ήδη ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα, όπως επισημαίνεται, πχ έκτακτες εισαγωγές, στις περιπτώσεις όπου η έλλειψη οδηγεί σε θεραπευτικό κενό για την κάλυψη των αναγκών των ασθενών.

Στις πέντε περιπτώσεις οι υπηρεσίες του ΕΟΦ διαπίστωσαν μειωμένη διάθεση φαρμάκων και ζήτησαν εξηγήσεις από τις φαρμακευτικές εταιρίες.

Σε άλλες περιπτώσεις εξετάσθηκαν οι παράλληλες εξαγωγές και για τα προϊόντα που επισημάνθηκε αυξημένη εξαγωγική δραστηριότητα αποφασίσθηκε η απαγόρευση των εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησής τους. Το μέτρο αυτό θα αρθεί, ολικώς ή μερικώς, όταν κριθεί ότι έχει αποκατασταθεί η επάρκεια των προϊόντων στην αγορά.

Ο ΕΟΦ υπενθυμίζει στην ανακοίνωσή του ότι τον περασμένο Μάιο προέβη σε απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης του τετραδύναμου και πενταδύναμου εμβολίου έναντι διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας και αιμόφιλου ινφλουένζας (TETRAVAC, PENTAVAC, INFANRIX HEXA, INFANRIX IPV, INFANRIX TETRA).

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση