GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρώτη επίσκεψή υψηλού αξιωματούχου του Τουρκοκυπριακούψευδοκράτους στο Ισραήλ...

Των Πορφύρη Δ. - Σταφυλά Π. Σε μια καμπή για το κυπριακό ο Υπ.Εξωτερικών του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους ο Özdil Nami ταξίδε...



Των Πορφύρη Δ. - Σταφυλά Π.

Σε μια καμπή για το κυπριακό ο Υπ.Εξωτερικών του τουρκοκυπριακού ψευδοκράτους ο Özdil Nami ταξίδεψε ως το Ισραήλ και συμμετείχε σε μια διάλεξη στο Tel-Aviv για την ενέργεια την ώρα που κρίνεται η τύχη της ΑΟΖ και των ενεργειακών κοιτασμάτων.Για πρώτη φορά ένας υψηλά ιστάμενος από την Βόρεια Κύπρο,από τα κατεχόμενα της Τουρκίας επισκέφθηκε το Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα.

« Είμαι πεπεισμένος ότι οι σχέσεις Ισραήλ και Τουρκίας θα βελτιωθούν. Είναι θέμα χρόνου» εξηγεί ο Özdil Nami υπουργός ενός κρατιδίου που αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία. Η επίσκεψη του Nami επίσημα ορίζεται ως ιδιωτική.

Καθώς η Ιερουσαλήμ δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος ο Nami δεν έγινε δεκτός από κανένα επίσημο στέλεχος της κυβέρνησης.Επισκέφθηκε το Ισραήλ ως προσκεκλημένος μιας διάλεξης για την ενέργεια ,την Σύμβαση 2014 για την Ενέργεια και το Εμπόριο στο Ισραήλ η οποία πραγματοποιήθηκε στο Tel-Aviv. « Συζητήσαμε για τα θέματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες στην περτιοχή και ειδικότερα πως αυτά τα ζητήματα επηρεάζουν το κυπριακό» εξήγησε ο Nimrod Goren πρόεδρος του Mitvim Ισραηλινού Ινστιτούτου για την Εξωτερική Τοπική Πολιτική ένα γκρουπ που πρόσκειται στην αριστερά.

Η Τούλα Ονούφριου πρόεδρος της Εταιρίας Υδογονανθράκων Κύπρου που συμμετείχε στο συνέδριο διαμαρτυρήθηκε για την συμμετοχή του τουρκοκύπριου αξιωματούχου. Δήλωσε σοκαρισμένη από την συμμετοχή ενός « αυτοαποκαλούμενου αξιωματούχου ενός ψευδοκράτους που είναι το αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης κατοχής και της κατάκτησης της Κύπρου από την Τουρκία. ».

Η συμμετοχή του Nami που δεν είχε ανακοινωθεί στο πρόγραμμα της διάλεξης ήταν απαράδεκτη και κατά του πνεύματος της συνεργασίας που αναπτύχθηκε μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ δήλωσε η Onoufriou,σύμφωνα με κυπριακή εφημερίδα.«Όλα τα πολιτισμένα έθνη καταδίκασαν την Τουρκία για τις παράνομες δραστηριότητές της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου» δήλωσε κατά τις εργασίες της ημερίδας.

Ο Nami ζήτησε εκτός των άλλων από τους υδρογονάνθρακες στα ανοιχτά των κυπριακών ακτών να επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι συνυπολογισθέντων κι αυτών της Βόρειας Κύπρου των κατεχομένων.(σσ.δηλ.οι έποικοι)

«Εμψυχώνουμε το Ισραήλ στις αποφάσεις που θα λάβει να σεβαστεί ομοίως και τα διαιώματα και τα προνόμια των τουρκοκυπρίων» δήλωσε ο ψευδεπίγραφος υπουργός μετά το τέλος της διάλεξης στο Times of Israel την Τρίτη.

Την ίδια στιγμή μέσα στην εβδομάδα ο Avigdor Liberman Υπ.Εξ του Ισραήλ επισκεπτόμενος την Κύπρο δήλωσε ότι το δικαίωμα της χώρας για την εξόρυξη πετρελαίου και αερίου οφείλει να γίνει σεβαστό από όλους συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας. Μετά τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Γ. Κασουλίδη αναφερόμενος στο τουρκικό πλοίο που παραβίασε την Κυπριακή ΑΟΖ ο Liberman τόνισε ότι είναι εντελώς άχρηστο να προκληθούν περεταίρω διαμάχες σε μια περιοχή ήδη τεταμάνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση