GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Δείτε τι προβλέπει η τροπολογία για τη δημοσιοποίηση φωτογραφιών «σκληρών» δραστών

Η τροπολογία, με την οποία αλλάζει το καθεστώς υπό το οποίο θα επιτρέπεται από την Αστυνομία η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας δραστών...


Η τροπολογία, με την οποία αλλάζει το καθεστώς υπό το οποίο θα επιτρέπεται από την Αστυνομία η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας δραστών ειδεχθών αδικημάτων για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ήδη έτοιμη από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χαράλαμπο Αθανασίου, και θα κατατεθεί άμεσα στην Βουλή.
Αφορμή για τη σύνταξη της επίμαχης τροπολογίας αποτέλεσε η νομοθετική αδυναμία (νομοθετικό κενό) να δοθεί άμεσα στη δημοσιότητα η φωτογραφία του Αλβανού κακοποιού που σκόρπισε τον τρόμο στο Μικρολίμανο και από θαύμα υπήρξαν μόνο τραυματίες και όχι νεκροί.
Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, οι εισαγγελείς μπορούν να εκδίδουν διατάξεις δημοσιοποίησης των στοιχείων (φωτογραφιών) κατηγορουμένων, μόνο όταν αντιμετωπίζουν κατηγορίες που συνδέονται με τα αδικήματα της τρομοκρατίας, της γενετήσιας ελευθερίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Η φωτογραφία του δράστη στο Μικρολίμανο δεν μπορούσε να δημοσιοποιηθεί, καθώς η σχετική νομοθεσία για ανάλογες περιπτώσεις δραστών προβλέπει την επίδοση, στην κατοικία του, της σχετικής δικαστικής απόφασης για τη γνωστοποίηση των προσωπικών του δεδομένων (της φωτογραφίας) και, εάν δεν βρεθεί στη διεύθυνση της κατοικίας του, πρέπει η απόφαση να θυροκολληθεί στη διεύθυνση της τελευταίας γνωστής διαμονής του.
Αυτό γίνεται, έτσι ώστε να έχει -εάν το επιθυμεί- το χρονικό περιθώριο των 48 ωρών που προβλέπει ο νόμος των προσωπικών δεδομένων να προσφύγει με ένσταση κατά της απόφασης δημοσιοποίησης.
Η ΕΛΑΣ είχε στείλει τη δικογραφία με το όνομα του δράστη της δολοφονικής απόπειρας στην Εισαγγελία του Πειραιά, ωστόσο δεν μπορούσε να γίνει η δημοσιοποίηση της φωτογραφίας, αφού η Εισαγγελία Πειραιά επικαλέστηκε τη διαδικασία των 48 ωρών, η οποία λήγει αύριο, Τρίτη.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι, το βράδυ της Κυριακής και παρά την απαφγόρευση της δημοσιοποίησης, η φωτογραφία του Αλβανού φυγά «διέρρευσε» στο Διαδίκτυο.
Τι λέει η εισηγητική έκθεση και η τροπολογία
Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισηγητική έκθεση αναφέρει ότι η επίμαχη τροπολογία «κρίνεται αναγκαία για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση εγκλημάτων που τελούνται από ιδιαίτερα επικίνδυνους δράστες, οι οποίοι διαφεύγουν της σύλληψης ή είναι αγνώστου διαμονής και επιβάλλεται η ενημέρωση του κοινού για την προστασία του και την παροχή πληροφοριών για τη σύλληψή τους».
Η τροπολογία για τους σκληρούς δράστες θα μπει ως νέα διάταξη στο άρθρο 2 του νόμου 2472/1997 για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, όπως ισχύει σήμερα, μετά τις τροποποιήσεις που δέχθηκε με τους νόμους 3471/2006, 3625/2007 και βασικά με το νόμο 4139/2013.
Έτσι, πλέον, σύμφωνα με την τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης, θα επιτρέπεται η δημοσιοποίηση των στοιχείων της ταυτότητας του δράστη, όπως γίνεται και στις περιπτώσεις για τα αδικήματα της τρομοκρατίας, της γενετήσιας ελευθερίας και του οργανωμένου εγκλήματος.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα πάντα με την τροπολογία, η δημοσιοποίηση των στοιχείων και φωτογραφιών του δράστη ή των δραστών θα δίνεται άμεση στις περιπτώσεις εγκλημάτων, των οποίων «ο δράστης κρίνεται από τον αρμόδιο εισαγγελέα ιδιαίτερα επικίνδυνος για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια και διαφεύγει της σύλληψης και είναι αγνώστου διαμονής».
Η επεξεργασία της επίμαχης διάταξης είχε ξεκινήσει από τον κ. Αθανασίου από το περασμένο Σάββατο, όταν έγινε αντιληπτή η νομοθετική παθογένεια.
Ωστόσο, το πρωί ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, με επιστολή του, ζήτησε από κ. Αθανασίου την αλλαγή του νομικού πλαισίου σχετικά με τη δημοσιοποίηση προσωπικών δεδομένων (φωτογραφιών).
Σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «είναι αδιανόητο, σε παρόμοιες εγκληματικές περιπτώσεις, το νομοθετικό πλαίσιο και η ευαισθησία των προσωπικών δεδομένων να διευκολύνει τον καταζητούμενο και να αποβαίνει σε βάρος, τόσο της αναζήτησης και της ανεύρεσης της ουσιαστικής αλήθειας, όσο και της αξίωσης της Πολιτείας για ποινικό κολασμό των σοβαρών εγκλημάτων».

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση