GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Ελλάδα στον «σκοτεινό αστερισμό» της φτώχειας

Του Γεωργίου Παπασίμου   Δικηγόρου Μέλους Δ.Σ. του «ΠΡΑΤΤΩ» ​Δυστυχώς, η Παγκόσμια Ημέρα Φτώχειας της προηγούμενης εβδομά...



Του Γεωργίου Παπασίμου 
 Δικηγόρου
Μέλους Δ.Σ. του «ΠΡΑΤΤΩ»


​Δυστυχώς, η Παγκόσμια Ημέρα Φτώχειας της προηγούμενης εβδομάδος αποκτά διευρυνόμενο πραγματικό περιεχόμενο. Με βάση την τεχνολογική πρόοδο και τις επιστημονικές ανακαλύψεις της ανθρωπότητας, η φτώχεια θα έπρεπε να είναι κάποια μακρινή ανάμνηση. Ωστόσο, το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει. Όσο αυξάνονται οι επιστημονικές δυνατότητες του ανθρώπου για έλεγχο της φύσης, αντιστρόφως ανάλογα αυξάνεται δραματικά η παγκόσμια φτώχεια. Και αυτό, όχι μόνο στον λεγόμενο «Τρίτο» και «Τέταρτο Κόσμο», αλλά και στις πιο προηγμένες οικονομικά και πολιτικά Χώρες της Δύσης.

​Δεν πρόκειται, βέβαια, για κάποιο φυσικό φαινόμενο, το οποίο είναι ανεξάρτητο των ανθρωπίνων δυνατοτήτων, αλλά είναι συνέπεια του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο, ιδιαίτερα στην σημερινή του φάση, της δικτατορίας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κερδοσκοπικού κεφαλαίου, με ιδεολογικό «κέλυφος» τη νεοφιλελεύθερη παγκοσμιοποίηση, αυξάνει δραματικά την ανισότητα και την παγκόσμια φτώχεια, έχοντας ως «πρότυπο» την «κοινωνία του 1/5», όπου τα υπόλοιπα 4/5 βρίσκονται στην «σκοτεινή πλευρά» της φτώχειας, της πείνας και του περιθωρίου, λαμβάνοντας, ολοένα και περισσότερο, χαρακτηριστικά «αποκλήρων».

​Οι αριθμοί, που δημοσιεύονται από πυκνές, τον τελευταίο καιρό, έγκυρες επιστημονικές έρευνες, «φωτίζουν» αυτόν τον «σκοτεινό αστερισμό» της παγκόσμιας φτώχειας και εξαθλίωσης, που στην Χώρα μας έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις: «Οι σούπερ πλούσιοι, που αποτελούν μόλις το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν πλέον το 41% του πλούτου, ενώ αν προστεθεί και το 7,7% των απλώς πλουσίων, το 8,3% του πληθυσμού ελέγχει το 83,3% του παγκόσμιου πλούτου. Από την άλλη πλευρά, το 68,7% των απλώς αδυνάτων ελέγχει μόλις του 3% του παγκόσμιου πλούτου. Καθώς ο «πλούτος φέρνει πλούτο», οι δισεκατομμυριούχοι από 2.170 το 2013, αναμένεται να φθάσουν σύμφωνα με εκτιμήσεις του Wealth-X Institute τους 3.873 το 2020. Οι εκατομμυριούχοι πάλι με εισοδήματα κάτω των 30 εκατ. δολ. από 199.300 το 2013 αναμένεται να αυξηθούν σύμφωνα με τη Knight Frank κατά 40% φθάνοντας τις 280.000 περίπου αντίστοιχα».

​Στην Ελλάδα, κατά την περίοδο του μνημονιακού «οδοστρωτήρα», σύμφωνα με δημοσιευθέντα στοιχεία: «Περίπου 16.000 οικογένειες, σύμφωνα με κορυφαίους τραπεζίτες, διαθέτουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για επενδύσεις σε διάφορα ενεργητικά μέσω εξειδικευμένων επενδυτικών τμημάτων των ελληνικών τραπεζών και είδαν την (προσωπική) περιουσία τους να μεγαλώνει», ενώ «559 Έλληνες κροίσοι με περιουσία 76 δισ. δολ. στις λίστες των Wealth-X και UBS. Τέλος, 140 δισ. ευρώ ελληνικών συμφερόντων κεφάλαια είναι τοποθετημένα στο εξωτερικό».

​Την ίδια ώρα, με βάση την έρευνα εισοδημάτων και συνθηκών διαβίωσης των νοικοκυριών, της Ελληνικής Βουλής, 2,5 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας (για το 2013, το όριο φτώχειας ήταν 432 ευρώ το μήνα για ένα άτομο και 908 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια) και 3,8 εκατομμύρια άτομα βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας, λόγω υλικών στερήσεων και ανεργίας. Δηλαδή, από την έρευνα αυτή προκύπτει ότι, 6,5 περίπου εκατομμύρια Έλληνες (!!!) βιώνουν το φάσμα της φτώχειας και αδυνατούν να επιβιώσουν, συνιστώντας, έτσι, μία «εκρηκτική» ανθρωπιστική κρίση σε Ευρωπαϊκή Χώρα, μέλος του Ευρώ!!!

​Τέλος, σε πρόσφατη έκθεση, που δημοσιεύθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών για λογαριασμό της UNICEF, προκύπτει ότι, τα φτωχά ή κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά στην Ελλάδα ανέρχονται σε 597.000 και 322.000 εξ αυτών στερούνται και τα ελάχιστα βασικά αγαθά διαβίωσης, θυμίζοντας Χώρα της υποσαχάριας Αφρικής.

​Δυστυχώς για την Χώρα, η οδυνηρή αυτή πραγματικότητα, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται από το μνημονιακό «σύστημα παρακμής», που κυβερνά την Χώρα, αλλά λαμβάνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, από τον συνδυασμό του μνημονιακού «Αρμαγεδδώνα» και της «αδηφάγου» κλεπτοκρατίας, η οποία παραμένει ισχυρή και παρούσα. Μοναδική λύση είναι η πλήρη ανατροπή και η συντριβή τους, από ένα ισχυρό αντιμνημονιακό, πατριωτικό, προοδευτικό μέτωπο Σωτηρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση