GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Συγκαλείται η Μόνιμη Επιτροπή για τους σεισμούς - Από το ρήγμα της Αταλάντης το χτύπημα του Εγκέλαδου

Η σύγκληση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας αποφασίστηκε με εντολή του υπουρ...



Η σύγκληση της Μόνιμης Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Βραχυπρόθεσμης Εξέλιξης Σεισμικότητας αποφασίστηκε με εντολή του υπουργού Υποδομών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη προς τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα, έπειτα από τη χθεσινή διπλή σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε στη Χαλκίδα.
Η εν λόγω Επιτροπή, οποία είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των επιστημονικών δεδομένων σε περίπτωση βραχυπρόθεσμων σεισμικών προγνώσεων, σεισμικών εξάρσεων και πρόδρομων ή συνοδών γεωδυναμικών φαινομένων, που δημιουργούν έκτακτες και επείγουσες ανάγκες, καθώς και την άμεση γνωμοδότηση και εισήγηση επί των ενδεικνυόμενων κατά περίπτωση μέτρων προστασίας.

Η επιτροπή αποτελείται από τα εξής μέλη:
Πρόεδρος: Μακρόπουλος Κωνσταντίνος, ομότιμος Καθηγητής Σεισμολογίας ΕΚΠΑ
Αναπληρώτρια Πρόεδρος: Κυρατζή Αναστασία, Καθηγήτρια ΑΠΘ
Μέλος Δ.Σ. Ο.Α.Σ.Π.: Λέκκας Ευθύμιος, Καθηγητής ΕΚΠΑ,
Πρόεδρος Δ.Σ. Ο.Α.Σ.Π.: Στυλιανίδης Κοσμάς, Καθηγητής ΑΠΘ
Επίσης μέλη της επιτροπής είναι οι Αναγνωστόπουλος Σταύρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πάτρας, Τσελέντης Γεράσιμος, Καθηγητής Πανεπιστήμιου Πάτρας, Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθήνας, Δρακάτος Γεώργιος, Διευθυντής Ερευνών, Γ.Ι./ΕΑΑ.

Σημειώνεται ότι η διπλή σεισμική δόνηση που αναστάτωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης την ευρύτερη περιοχή της Αθήνας καθώς επίσης τους νομούς Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Ευβοίας, εντοπίζεται στο γνωστό ρήγμα της Αταλάντης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το μέγεθος των δυο σεισμών ήταν 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εκδηλώθηκαν ο ένας από τον άλλο με χρονική απόκλιση μόλις τεσσάρων λεπτών και συγκεκριμένα στη 01:05 ο πρώτος και στη 01:09 τα ξημερώματα της Τρίτης ο δεύτερος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση