GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στο χάρτη της κρουαζιέρας η Αμφίπολη

Σε χρυσοφόρα πηγή συναλλάγματος εξελίσσεται για την ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία η κρουαζιέρα. Το 2015 οι προβλέψεις κάνουν...



Σε χρυσοφόρα πηγή συναλλάγματος εξελίσσεται για την ταλαιπωρημένη ελληνική οικονομία η κρουαζιέρα. Το 2015 οι προβλέψεις κάνουν λόγο για αύξηση 15% στον αριθμό τουριστών που θα
επισκεφθούν την Ελλάδα με κρουαζιερόπλοιο.

Μόνο στο λιμάνι του Πειραιά οι τουρίστες υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσουν τα δύο εκατομμύρια στο τέλος του 2014. «Είναι κρίσιμο πλέον να σταθεροποιηθεί αυτός ο αριθμός στα 2 με 2,5 εκατομμύρια επιβάτες και να αναπτυχθεί το home porting» επισημαίνουν στελέχη στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου. Στη συνολική κίνηση επιβατών κρουαζιέρας το 2014, ο αριθμός τους προβλέπεται από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου να παραμείνει αμετάβλητος έναντι του 2013. Στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης, σε απευθείας συνεργασία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, είναι η φιλοξενία περισσότερων κρουαζιερόπλοιων στα ελληνικά λιμάνια αφού έχουν αρθεί και οι τελευταίοι περιορισμοί στο καμποτάζ για τα κυκλικά ταξίδια, για την επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών.

ΤΑ ΕΡΓΑ. Ήδη προς αυτή την κατεύθυνση κατασκευάζονται λιμάνια - προορισμοί για την κρουαζιέρα σε νέους τόπους, ώστε να προσφερθούν πολλαπλές δυνατότητες που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον των εταιρειών-κολοσσών της κρουαζιέρας, αλλά και την επιμήκυνση του χρόνου της τουριστικής περιόδου. Συνολικά ο προϋπολογισμός των έργων κρουαζιέρας ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ και καλύπτεται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Μεγάλες επενδύσεις γίνονται σε λιμάνια όπως της Πάτρας, ενισχύοντας τον θρησκευτικό τουρισμό του Αγίου Ανδρέα, του Γυθείου, του Ναυπλίου, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για την Κόρινθο, ενσωματώνοντας ουσιαστικά όλη την ανατολική Πελοπόννησο στον νέο «Χάρτη της Κρουαζιέρας».

Παράλληλα, γίνονται έργα ή δρομολογούνται σε περιοχές, όπως η Κέρκυρα, Κατάκολο, Ηγουμενίτσα, Πάτμο, Χανιά, Ρεθύμνου και Ηράκλειο.

Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ. Ειδικός σχεδιασμός εκπονείται για την Αμφίπολη, που προστίθεται στους μοναδικούς αρχαιολογικούς θησαυρούς της Ελλάδας με αποτέλεσμα να προκαλεί το ενδιαφέρον μεγάλων εταιρειών κρουαζιέρας, για ξεναγήσεις τουριστών. Αποτελεί το νέο «καυτό» τουριστικό προορισμό για τους λάτρεις της Αρχαίας Ελλάδας και της ιστορίας της Μακεδονίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

«Δεν θέλουμε να προσφέρουμε μόνο τον ήλιο και τη θάλασσα της Σαντορίνης και της Μυκόνου, ως γνωστόν το Νοέμβριο ή το Δεκέμβριο δεν έχουν αυτή την γοητεία που έχουν το καλοκαίρι. Θέλουμε να προσφέρουμε και να αναπτύξουμε τους άλλους προορισμούς όπως της Μάνης και του Μυστρά, του Ναυπλίου και των Μυκηνών, της παλιάς πόλης της Κέρκυρας», τονίζει ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου.

Το μεγάλο στοίχημα για την Ελλάδα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου για τις επισκέψεις κρουαζιερόπλοιων αλλά και ο εμπλουτισμός του τουριστικού προϊόντος με την ανάδειξη νέων προορισμών: «Ακόμη και σήμερα, αν έρθετε στο λιμάνι του Πειραιά θα δείτε ότι φιλοξενούμε τουλάχιστον τρία μεγάλα κρουαζιερόπλοια», αναφέρει συχνά τις τελευταίες ημέρες ως παράδειγμα ο κ. Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι η προσπάθεια για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου πρέπει να προχωρήσει, μία εξέλιξη που θα αποφέρει ανεκτίμητα οφέλη για την Εθνική Οικονομία.

Για την επιτάχυνση μάλιστα των έργων και την αναβάθμιση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των Λιμενικών και Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων της χώρας, που είναι σε πολλές περιπτώσεις αρμόδια για την εκτέλεση των έργων, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου με πρωτοβουλία του συγκάλεσε σύσκεψη με τη συμμετοχή της Κεντρικής Ένωσης των Δήμων και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, με τους φορείς να εκδηλώνουν την πρόθεση τους να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της κρουαζιέρας που έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες τους.

«Ήδη έχει σχηματισθεί μία ολιγομελής επιτροπή με τη συμμετοχή παραγόντων που θα έχουν ως αντικείμενο την τροποποίηση του σημερινού θεσμικού πλαισίου όπου χρειάζεται ώστε τα λιμάνια να τρέξουν πιο γρήγορα τους αναπτυξιακούς ρυθμούς» επισημαίνουν πηγές του ΥΝΑ.

ΕΝΘΕΤΟ

Συμβολή σε εθνικό και τοπικό επίπεδο

Στον κλάδο της κρουαζιέρας, το 2014, το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, ήρε τους τελευταίους περιορισμούς του καμποτάζ, με τον Νόμο 4256/ 92 A'/14.04.2014. Πιο συγκεκριμένα κατάργησε την κυκλικότητα, δηλαδή της υποχρέωσης αποβίβασης του επιβάτη στο λιμάνι από το οποίο αρχικά επιβιβάσθηκε.

Παράλληλα, για την ενίσχυση της κρουαζιέρας το ΥΝΑ, ενέκρινε και αδειοδότησε το έργο επέκτασης της νότιας πλευράς του επιβατικού λιμένα Πειραιώς, συνολικού ύψους 110 εκατομμύριων ευρώ χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκούς πόρους.

«Ο νησιωτικός πλούτος της χώρας για το Υπουργείο Ναυτιλίας και Αιγαίου, δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά ευλογία. Ο κλάδος της κρουαζιέρας μπορεί να προσφέρει αναρίθμητα οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και να συμβάλλει στην αύξηση των θέσεων εργασίας και την εισροή εσόδων. Ήδη υπάρχουν παραδείγματα, όπως το Κατάκολο που απολαμβάνουν αυτά τα οφέλη. Έχουμε, όμως, ευθύνη όλοι από κοινού να τρέξουμε τα έργα που απαιτούνται, με τη συνεργασία της τοπικής αυτοδιοίκησης, για να αξιοποιήσουμε την αναπτυξιακή περίοδο που ξεκινά για την κρουαζιέρα» δήλωσε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

ΤΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ. Στον τομέα της εισαγωγής συναλλάγματος από την κρουαζιέρα η Ελλάδα έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης αφού υστερεί έναντι των άλλων Μεσογειακών χωρών. Συγκεκριμένα, το 2013 η Ελλάδα είχε εισπράξεις 445 εκατομμυρίων ευρώ ενώ τα αντίστοιχα ποσά στην Ισπανία ξεπέρασαν το 1 δισ. και στην Ιταλία το 1,5 δισ ευρώ. Το λιμάνι του Πειραιά συνεισέφερε τη μερίδα του λέοντος με ποσοστό 40,3% και ακολούθησαν η Κέρκυρα με 13,4%, η Σαντορίνη με 8,9%, η Μύκονος, το Ηράκλειο και η Ρόδος με μικρότερα ποσοστά.

Παρά το γεγονός της αυξήσεως των επισκεπτών επιβατών κρουαζιέρας σε σύγκριση με το έτος 2012 κατά 42,9%, εντούτοις είχαμε αύξηση εσόδων μόνο κατά 2,9%.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση