GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι λέει συνάδελφος της εγκύου που απειλούσαν να την απολύσουν αν δεν «ρίξει» το παιδί

Μία απίστευτη ιστορία με πρωταγωνιστές έναν εργοδότη και μία κοπέλα η οποία τις επόμενες ημέρες θα φέρει στον κόσμο το πρώτο της παι...


Μία απίστευτη ιστορία με πρωταγωνιστές έναν εργοδότη και μία κοπέλα η οποία τις επόμενες ημέρες θα φέρει στον κόσμο το πρώτο της παιδί. Τόπος το Ηράκλειο της Κρήτης και συγκεκριμένα μία εταιρεία στην οποία η κοπέλα ούσα μηχανικός προσελήφθη πριν λίγο καιρό ως υπάλληλος. Στη διάρκεια της παραμονής της εκεί στην εταιρεία έκανε ως φαίνεται τουλάχιστον σύμφωνα με τις… «δημοκρατικές»και «νεωτεριστικές» απόψεις του αφεντικού της το τραγικό λάθος να… μείνει έγκυος! Από τη στιγμή που το ανακοινώνει όπως σημειώνει συνάδελφός της ξεκινά ο δικός της εφιάλτης παρά το γεγονός ότι εκείνη ζούσε το μεγαλύτερο όνειρο της ζωής της και σε λίγους μήνες θα γινόταν μητέρα. Αλλοίμονο όμως. Που να φανταζόταν ποια θα ήταν η εξέλιξη στο χώρο της εργασίας της όταν το αφεντικό της θα την ενημέρωνε σύμφωνα με την καταγγελία που η ίδια έκανε λίγο καιρό αργότερα ότι αν δεν έπαιρνε την απόφαση να σταματήσει την κύηση, θα έπρεπε να συμβιβαστεί με το ότι επιστρέφοντας στα καθήκοντά της δε θα έβρισκε ανοιχτή την πόρτα της εταιρείας, καθώς δε θα ήταν διατεθειμένος κανείς να την πληρώνει όπως φέρεται εκείνος να της διαμήνυσε για να κάθεται σπίτι όπως άλλωστε προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία και να πληρώνεται χωρίς να έρχεται στην εργασία της. Να σημειωθεί ότι η κοπέλα σε λίγες ημέρες φέρνει στον κόσμο το παιδί της και δυστυχώς η ψυχολογική κατάσταση μετά από όλη αυτή την απίστευτη ταλαιπωρία που έχει υποστεί δεν είναι καθόλου καλή, όπως μας ενημερώνει συνάδελφός της η οποία μιλά αποκλειστικά στο .
-Ποια είναι η κατάσταση της κοπέλας αυτή τη στιγμή;
«Η συνάδελφος έχει “επαπειλούμενη κύηση”, επικίνδυνη εγκυμοσύνη δηλαδή με πιο απλά λόγια και αυτό συμβαίνει ενώ τη Δευτέρα γεννάει.Λόγω της τρομοκρατίας που έχει δεχτεί, νοιώθει ότι απειλείται η ίδια και η κύηση της. Σαν σωματείο δηλώνουμε ότι για ό,τι συμβεί στη συνάδελφό και το παιδί της καθιστούμε υπεύθυνη την εργοδοσία!».
-Τι ακριβώς έχει συμβεί, πως ξεκίνησε όλος αυτός ο εργασιακός εφιάλτης για εκείνη;
«Η εργαζόμενη προσλήφθηκε ως υπάλληλος γραφείου με μισθό 615€ μικτά ενώ έχει καθήκοντα μηχανικού, με τις ανάλογες ευθύνες. Ακόμη , η εργαζόμενη ενώ είχε σύμβαση αορίστου χρόνου εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Έτσι, παρά το γεγονός ότι ο μισθός της καλύπτεται από λεφτά φορολογούμενων πολιτών, δηλαδή η επιχείρηση επιδοτήθηκε για να βγάλει κέρδος και να καρπωθεί το κέρδος από τη δουλειά της εργαζόμενης, η εργαζόμενη είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο. Να σημειωθεί επιπλέον ότι η εταιρία οφείλει επίσης δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα και υπόλοιπο αδείας. Τέλος, δεν έχει καλύψει στην εργαζόμενή της εργατικό ατύχημα, ενώ την έχει απλήρωτη και για υπερωρίες και εργασία τα Σάββατα. Η ασυδοσία της εν λόγω εταιρίας δε σταματάει εκεί.
-Τι σας είπε, πως αντέδρασε όταν πληροφορήθηκε ότι για να μη χάσει τη δουλειά της θα πρέπει να διακόψει την εγκυμοσύνη της;
«Η συνάδελφος έχει δεχτεί απειλές να ρίξει το παιδί της προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει, έχει δεχτεί απειλές για χειροδικία, ενώ παράλληλα η εργοδοσία έχει καταφερθεί εναντίον της υβριστικά. Η συνάδελφος έχει αντιμετωπίσει ρατσιστική συμπεριφορά, με διακρίσεις σε βάρος της λόγω εγκυμοσύνης. Τελικά η συνάδελφος δέχεται εκβιασμό προκειμένου να υπογράψει παραίτηση ως προϋπόθεση για να της καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Αυτό γίνεται γιατί με βάση τη νομοθεσία, η εργαζόμενη από τη στιγμή που θα γεννήσει δεν μπορεί να απολυθεί για 18 μήνες. Αν κάτι τέτοιο συμβεί η εταιρία θα είναι υποχρεωμένη τα καταβάλλει όλους τους μισθούς για αυτό το διάστημα και επιπλέον να πληρώσει πρόστιμο».
-Πότε έγινε η καταγγελία σε εσάς; Ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον εργοδότη; Τι τους είπε;
«Η κοπέλα τους τους είπε όταν ήρθε να καταγγείλει το περιστατικό στην Επιθεώρηση Εργασίας δε μπορούσε να πιστέψει στα αυτιά τους με αυτά που άκουγε. Μετά το αρχικό σοκ και υπό τον κίνδυνο να χάσει τη δουλειά τους σε μία συγκυρία δύσκολη για όλους λόγω κρίσης προσπάθησε να βάλει κάτω τα πράγματα και με ψυχραιμία να διαχειριστεί την όλη κατάσταση έτσι τους είχε εξελιχθεί. Η συνάντηση με την εργοδοσία πάντως και τους δικηγόρους των δύο πλευρών θα γίνει στην ορισμένη ημερομηνία από την επιθεώρηση εργασίας, την Παρασκευή 21/11.»
-Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για μία πάρα πολύ σοβαρή καταγγελία και πως στη θέση της κοπέλας αυτής θα μπορούσαν να είχαν βρεθεί και άλλες κοπέλες. Τι θα λέγατε σε αυτές ως συμβουλή;
«Η συνάδελφος είναι πολύ γενναία και παρά το κλίμα εργοδοτικής τρομοκρατίας που επικρατεί στους περισσότερους πλέον εργασιακούς χώρους, τόλμησε να κάνει το αυτονόητο, να διεκδικήσει δηλαδή όσα δικαιούται και να καταγγείλει τα όσα υφίσταται. Είναι απλήρωτη από τον Ιούνιο και προφανώς αντιμετωπίζει σοβαρό βιοποριστικό πρόβλημα. Είναι πολύ σημαντικό ότι έσπασε ο φόβος. Είναι πολύ σημαντικό για να δοθεί ελπίδα σε κάθε εργαζόμενο/νη που πλήττεται. Αυτή η υπόθεση είναι η απόδειξη ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε αλλά να οργανωνόμαστε συλλογικά με τους συναδέλφους μας στο σωματείο μας και να παλεύουμε ο ένας για τον άλλο και όλοι για την προάσπιση των δικαιωμάτων μας και για τις κοινές μας ανάγκες, να απαιτούμε δουλειά για όλους και καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής. Καλούμε κάθε εργαζόμενο να απευθύνεται και να συμμετέχει ενεργά στο σωματείο του κλάδου του, πόσο μάλλον αν αντιμετωπίζει ζήτημα εργοδοτικών αυθαιρεσιών. Ο συλλογικός αγώνας και η αλληλεγγύη από εργαζόμενο σε εργαζόμενο και από σωματείο σε σωματείο, ο κοινός αγώνας όλων μας, είναι τα μόνα όπλα που έχουμε αλλά δεν είναι λίγα αλλά αντίθετα πολύ ισχυρά και σε αυτή τη δύναμη μας πρέπει να ξαναπιστέψουμε».

Πηγή: www.protothema.gr

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση