GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Bloomberg: H Ελλάδα βγαίνει από την ύφεση, αλλά δεν είναι και για να πίνεις στην υγειά της!

Η Ελλάδα εξέρχεται από τη χειρότερη περίοδο ύφεσης που έχει γνωρίσει ποτέ εδώ και  μισό αιώνα και αφήνει πίσω της δύο χρεοκοπίε...



Η Ελλάδα εξέρχεται από τη χειρότερη περίοδο ύφεσης που έχει γνωρίσει ποτέ εδώ και  μισό αιώνα και αφήνει πίσω της δύο χρεοκοπίες και μια πλήρη αποδόμηση των αγορών που παραλίγο να την βγάλει εκτός Ευρωζώνης. Το ΑΕΠ ανέβηκε κατά 1,7% κατά το τρίτο τετράμηνο, ενώ η οικονομία αναπτύσσεται κατά 1,4%, σύμφωνα με την Eurostat. Το πρακτορείο Bloomberg διερευνά κατά πόσο υπάρχει η δυνατότητα... πανηγυρισμών.

Σε αυτά τα έξι χρόνια ύφεσης, σημειώνει το Bloomberg, η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να περικόψει δραστικά τον προϋπολογισμό του κράτους, με αποτέλεσμα ο Αντώνης Σαμαράς να παλεύει πλέον με τις δημοσκοπήσεις. Από την άλλη η πολιτική των μεταρρυθμίσεων που ακολουθήθηκε, επέτρεψε στην Ελλάδα να βγει ξανά στην αγορά των ομολόγων μέσα στο 2014, έπειτα από τέσσερα χρόνια. Η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα εξέρχεται από την ύφεση, συμπληρώνει το άρθρο, ενδέχεται να επιτρέψει στον Σαμαρά να ακολουθήσει την Ιρλανδία, την Πορτογαλόα και την Ισπανία να διαφύγει από το μνημόνιο. Αν και θα πρέπει να πείσει τους δανειστές πως θα δεν μειωθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων.

Μετά από όλα αυτά έχουν αξία, άραγε, οι πανηγυρισμοί; Ο Ρότζερ Μπουτλ, επικεφαλής της Capital Economics, με έδρα το Λονδίνο, αναφέρει στο Bloomberg: «Ήταν όλα αυτό που συνέβη στην Ελλάδα τόσο καταστροφικό, που ακόμα και τώρα που τα πράγματα παίρνουν μια ανοδική τροχιά δεν θα έλεγα πως μπορεί κανείς να πιει ένα ποτήρι ελληνικό μπράντι για να το γιορτάσει». Και τούτο διότι ενώ η οικονομία της Ελλάδας έχει γίνει πιο ανταγωνιστική, μέσω του αποπληθωρισμού, το ΑΕΠ της παραμένει πολύ κάτω από ό, τι ήταν πριν από έξι χρόνια. Επιπλέον η ανεργία εξακολουθεί να πιάνει ταβάνι σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της; Ευρωζώνης, κάτι που είναι απότοκο της σκληρής πολιτικής που ακολούθησε η χώρα λόγω της κρίσης.

Ο καθηγητής του Πανεπιστήμιου Κολούμπια, Έντμοντ Φελπς, κάτοχος του Βραβείου Νομπέλ το 2006 στον τομέα της οικονομίας, δίνει μια άλλη πτυχή: «Το κόστος που κατέβαλε η Ελλάδα για να ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή, αποδείχθηκε εκπληκτικά υψηλό. Επομένως δεν ξέρουμε πώς θα ήταν τα πράγματα αν είχε επιλεγεί ο δρόμος της εξόδου από το ευρώ. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ελλάδα είναι να σταματήσει τα κοιτάζει τα βραχυπρόθεσμα δεδομένα και να δει τι μπορεί να φέρει ως οικονομικό αποτέλεσμα στα μακροπρόθεσμα δεδομένα».

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση