GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι συμβαίνει με τα πανάκριβα "δωρεάν" μεταχειρισμένα αbrams

Μέσα στον παροξυσμό παραγγελιών οπλικών συστημάτων αξίας πολλών δις ευρώ από τον αποχωρούντα ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο συμπεριλαμβάνον...



Μέσα στον παροξυσμό παραγγελιών οπλικών συστημάτων αξίας πολλών δις ευρώ από τον αποχωρούντα ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλο συμπεριλαμβάνονται και τα αμερικάνικα τεθωρακισμένα ABRAMS, την ακύρωση της παραγγελίας των οποίων είχε ανακοινώσει πριν λίγες μέρες ο ΑΓΕΕΘΑ Κωσταράκος.

Στο απόσπασμα της ομιλίας του ο Δ.Αβραμόπουλος αναφέρει:

“Η επιχειρησιακή βολή των S-300, η ένταξη στο στόλο του υπερσύγχρονου υποβρυχίου ΠΙΠΙΝΟΣ, η ολοκλήρωση του εκσυγχρονισμού του υποβρυχίου ΩΚΕΑΝΟΣ, η επερχόμενη ένταξη στο στόλο και των δύο άλλων υποβρυχίων, η αναβάθμιση των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3, η προμήθεια πυρομαχικών για τα άρματα μάχης αλλά και για το Πυροβολικό του Στρατού Ξηράς, η δρομολόγηση της απόκτησης από τα αποθέματα του στρατού των ΗΠΑ αρμάτων μάχης Μ1 Abrams και πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων τύπου MLRS, καθώς και η επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων (αποπληρωμή υπολοίπου ποσού) για την παράδοση στο Πολεμικό Ναυτικό των τριών πυραυλακάτων τύπου VOSPER, o εκσυγχρονισμός των αεροσκαφών F-16, αποτελούν μόνο μερικούς από τους καρπούς μιας επίπονης και εντατικής προσπάθειας και είστε σε θέση να γνωρίζετε ότι ούτε αυτό ήταν εύκολο. Γιατί αν ήταν εύκολο, θα το είχαν κάνει άλλοι πριν από εμάς”.

Σε επίσης πρόσφατη ανάρτηση το fox2magazineαποκαλύπτει ότι “τέλος στo λαϊκίστικο δεκανίκι των 400 δωρεάν μεταχειρισμένων αρμάτων μάχης Μ1 Abrams από το απόθεμα του Αμερικανικού Στρατού έδωσε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μ. Κωσταράκος: «Η προμήθεια δεν είναι δωρεάν. Θα μας στοιχίσει 1,9 δισ. ευρώ και γι' αυτό από την πλευρά μας έχει απορριφθεί»”.




Nα θυμίσουμε ότι την αμερικανική προσφορά είχε αποδεχτεί τόσο ο πρώην ΑΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος, όσο και ο ΥΕΘΑ Δ.Αβραμόπουλος και είχαν κάνει σειρά ενεργειών για να επιταχύνουν την παραλαβή τους από τον Ελληνικό Στρατό. Επίσης και στο συγκεκριμένο ζήτημα εκφράστηκε η συμμαχία ΝΔ-Χρυσής Αυγής, με τους ΝΑΖΙ εγκληματίες να απαιτούν με ένταση τα πανάκριβα και επικίνδυνα μεταχειρισμένα τεθωρακισμένα, αδιαφορώντας για το κόστος που θα φόρτωναν στον εργαζόμενο λαό μας, τους κινδύνους που θα έθεταν τα πληρώματα των τανκς, έχοντας μοναδική τους έννοια να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα της ελληνικής και αμερικανικής πολεμικής βιομηχανίας.

Τελικά και σύμφωνα πάντα με την ανάρτηση “Ο Ελληνικός Στρατός δεν πρόκειται να προμηθευτεί 400 Μ1 Abrams, ούτε καν 40 από αυτά τα κομμάτια. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μ. Κωσταράκος επιβεβαιώνει έτσι τρία χρόνια αργότερα δύο αποκλειστικά σημειώματα του fox2magazine: τα αμερικανικά άρματα μάχης ήταν να κοστίσουν έως και 3 δις, και να καταναλώνουν σαν τα γουρούνια. Δύο λόγοι αρκετοί για να κάνουν την υποτιθέμενη προμήθεια εξαρχάς να μοιάζει σαν ένα από τα πολλά λαϊκίστικα δεκανίκια του χώρου που είδαν το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών. Άλλωστε δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι με μια ταξιαρχία Leopard δεν φθάνουμε ως την Κωνσταντινούπολη. Και δεν είναι μόνο τα άρματα μάχης. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», που επικαλείται την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία την περασμένη Τρίτη συμβουλεύτηκε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ κ. Μ. Κωσταράκο, μια μεγάλη σειρά από υποτιθέμενες δωρεάν προμήθειες από τις Ηνωμένες Πολιτείες που είδε το φως της δημοσιότητας, είτε για την ελληνική, ή για την αμερικανική πλευρά, ήταν και είναι λαϊκίστικα δεκανίκια. Το fox2magazine ανά τακτά διαστήματα έχει ακριβώς επισημάνει περί τίνος πρόκειται”.

Να θυμίσουμε την σχετική μας ανακοίνωση: ΕΡΧΟΝΤΑΙ Ή ΟΧΙ ΤΑ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ-ΓΕΜΑΤΑ ΑΠΕΜΠΛΟΥΤΙΣΜΕΝΟ ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ABRAMS;

Μιλιταριστές προλειάνουν το έδαφος για απόκτηση πλήθους μεταχειρισμένων αμερικανικών-ρωσικών όπλων

Η ανάγνωση των πρόσφατων άρθρων στα μιλιταριστικά έντυπα και σάιτ για τη προμήθεια των αμερικανικών τεθωρακισμένων ABRAMS αδυνατεί να ξεκαθαρίσει το αν θα γίνει τελικά η προμήθεια (κάποιοι την οριοθετούν χρονικά τον Σεπτέμβριο), αλλά αποκαλύπτει σε όλους το πραγματικά τεράστιο κόστος των πολεμικών αυτών μέσων που η κυβέρνηση, το στρατιωτικό κατεστημένο και γνωστοί μεγαλοδημοσιογράφοι παρουσίασαν ως δωρεά του αμερικανικού στρατού.

Για αυτό και ήδη έχουν αρχίσει να πλασάρουν δικαιολογίες.

Αφενός, τονίζουν την προπαγανδιστική εκστρατεία της κυβέρνησης που τώρα τελευταία παρουσιάζεται αποφασισμένη να ξεμπλοκάρει εξοπλιστικά προγράμματα που κρίνονται απαραίτητα για την αναβαθμισμένη θέση που διεκδικεί το ελληνικό κεφάλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο. Γράφουν λοιπόν: «Ο Αβραμόπουλος ελπίζει και πιστεύει ότι η άφιξη των Abrams στην Ελλάδα θα συνδυαστεί και με την υπόθεση των υποβρυχίων 214, το πρώτο από τα οποία γίνεται προσπάθεια να “πέσει” στο νερό επίσης τον Σεπτέμβριο.

Αφετέρου, παρουσιάζουν το αμφίβολο ενδεχόμενο της κατανομής του κόστους μεταξύ των αμερικανικών και ελληνικών πολεμικών βιομηχανιών ως «εθνική επιτυχία». Λες και μας νοιάζει εμάς που καλούμαστε να πληρώσουμε και πάλι εκατομμύρια ευρώ σε άχρηστους πολεμικούς εξοπλισμούς, αν αυτά θα καταλήξουν σε τσέπες Ελλήνων ή Αμερικανών επιχειρηματιών. Τονίζουν λοιπόν ότι «αυτό που προσπαθεί να κερδίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι να αναλάβουν τις όποιες εργασίες επισκευών και ανακατασκευών αποκλειστικά ελληνικές εταιρείες. Ώστε το όποιο κόστος προκύψει να ωφελήσει μόνο αυτές».

Από την άλλη μεριά ενώ η τωρινή παραγγελία παρουσιάζεται ως η νοικοκυρεμένη εκδοχή της αρχικής απαίτησης 400 τεθωρακισμένων, οι μιλιταριστές του defencenet προτρέχουν και αποκαλύπτουν ότι τα 90 ABRAMS είναι η πρώτη φουρνιά και έπονται τα υπόλοιπα: «Θα είναι η πρώτη παρτίδα που θα ανοίξει το δρόμο για την έλευση στα επόμενα χρόνια επιπλέον 300 αρμάτων του τύπου τα οποία θα αντικαταστήσουν τα LEO1A5 στις ηπειρωτικές μονάδες της Δυτικής Θράκης και τα οποία θα αντικαταστήσουν τα κουρασμένα Μ48Α5 στα νησιά».

Το τεράστιο κόστος δε μπορεί να κρυφτεί με τίποτε. Που είναι εξάλλου τρομερά προκλητικό αν συσχετιστεί με τις διευρυνόμενες περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες και την ταυτόχρονη εκτόξευση των φόρων. Που φυσικά αφήνουν στο απυρόβλητο τον επιχειρηματικό κόσμο, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα φοροαπαλλαγής-φοροδιαφυγής τους εφοπλιστές και την Εκκλησία. Έτσι λοιπόν θα προβάλλουν και πάλι «τις εθνικές ανάγκες, τον εξ ανατολάς κίνδυνο»! Αναφέρει λοιπόν ο αρθρογράφος του φιλοχρυσαυγίτικου σάιτ:

«Το κόστος υποστήριξης των Μ1Α1 είναι σημαντικό, αλλά σημαντικότερη είναι η ασφάλεια της χώρας και τίποτα δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό. Νέα άρματα μάχης ο Ελληνικός Στρατός πιθανότατα δεν θα αποκτήσει ποτέ ξανά ή τουλάχιστον μέχρι το 2050 όταν έρθει η ώρα αντικατάστασης των LEO2HEL/A4 και των M1A1 Abrams, αλλά δεν υπάρχουν και δωρεάν μεταχειρισμένα άρματα μάχης στην δυτική αγορά πλην των Μ1Α1 άρα η απόφαση ήταν μονόδρομος. Από ελληνικής πλευράς έχουμε την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση των 170 αρμάτων LEO-2HEL και των 183 LEO-2A4 και τα 90 άρματα μάχης Μ1Α1, τα οποία είναι η μοναδική ελπίδα για να καταστεί δυνατή η διατήρηση μιας στοιχειώδους ισορροπίας από το 2016 και μετά (με την προϋπόθεση ότι θα έχουμε αποδοχή του συνόλου της προσφοράς των 400 Μ1Α1 μέχρι τότε)».

Όμως το defence net.gr που δε μπορεί να κρύψει την προτίμηση του στην ρωσική πολεμική βιομηχανία, απαιτεί και την προμήθεια ρωσικών ΤΟΜΑ. Σημειώνουν:

«Η ένταξη των Μ1Α1 σε μονάδες τη πρώτης γραμμής που μέχρι πρόσφατα χρησιμοποιούσαν Μ60Α3 θα αλλάξει προς το θετικό το ισοζύγιο ισχύος της ελληνικής πλευράς, αν και αυτά τα οχήματα θα αντιμετωπίσουν το ίδιο πρόβλημα με τα LEO2HEL/A4: Την έλλειψη ΤΟΜΑ. Όσο η ελληνική πλευρά αρνείται να ενεργοποιήσει την δεσμευτική διακρατική συμφωνία αγοράς των 420 BMP-3 ή μέρος αυτής, τόσο εκτεθειμένα θα είναι τα όποια άρματα μάχης των ελληνικών τεθωρακισμένων ταξιαρχιών. Μια πρόταση από ρωσικής πλευράς για παράδοση μεγάλου αριθμού ρωσικών BMP-2 στο πλαίσιο μιας αγοράς αριθμού περί των 100 νέων BMP-3HEL (μία αναλογία 3 μεταχειρισμένα BMP-2 έναντι 1 καινούριου BMP-2) "πάγωσε" μετά τα γεγονότα της Oυκρανίας με απόφαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ».

Να λοιπόν που τα 90 τεθωρακισμένα ABRAMS έγιναν 400, για να συμπληρωθούν με την απαίτηση απόκτησης εκατοντάδων ρωσικών ΤΟΜΑ. Βεβαίως, απέναντι σε αυτές τις διαρροές του Υπουργείου Άμυνας, που έντεχνα τρυπώνουν στα εξειδικευμένα σαίτ, στέκει ένα άλλο άρθρο που αποκαλύπτει ότι ΔΩΡΕΑΝ δεν υπάρχει στον καπιταλισμό και πολύ περισσότερο στους εξοπλισμούς. Το κόστος των ABRAMS είναι κολοσσιαίο και η ίδια η παραγγελία, ευτυχώς, παρουσιάζει πολλά προβλήματα. Ας ρίξουμε επομένως μια ματιά στην ανάρτηση του defence-point:

«Παρά τα περί του αντιθέτου θρυλούμενα, προϊόν προφανώς διαρροών από άγνωστες σε εμάς πηγές, τα 90 άρματα μάχης M1A1 Abrams από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ, ΔΕΝ πρόκειται να έλθουν τον Σεπτέμβριο για έναν πολύ απλό λόγο: οι ουσιαστικές διαδικασίες για την προμήθεια τους δεν έχουν καν αρχίσει. Υπενθυμίζεται, ότι εκτός από τις ελληνικές «εσωτερικές» διαδικασίες (ενημέρωση των αρμοδίων επιτροπών της Βουλής, απόφαση ΚΥΣΕΑ), απαιτείται η αποστολή προς τις αρμόδιες αμερικανικές αρχές σχετικού αιτήματος (LOR: Letter of Request), η λήψη της απάντησης για την τιμή και τη διαθεσιμότητα (P & A: Price and Availability), οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών και τελικά η υπογραφή της επιστολής αποδοχής (LOA: Letter of Acceptance) από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες του «defence-point.gr», η ελληνική πλευρά αναμένει εδώ και τρεις περίπου μήνες την απάντηση των αμερικανικών αρχών για την τιμή και τη διαθεσιμότητα (P & A). Με φυσιολογικούς ρυθμούς ,όλη η προαναφερθείσα διαδικασία είναι εξαιρετικά δύσκολο να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ελληνικών και των αμερικανικών αρχών προβλέπεται ότι θα είναι πολύ σκληρές, με σκοπό τη συμπίεση του κόστους.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ακόμα και αν ολοκληρωθούν οι ανωτέρω διαδικασίες σε φρενήρεις ρυθμούς το πρώτο άρμα μάχης M1A1 Abrams αποκλείεται να αφιχθεί στην Ελλάδα πριν την πάροδο οκτώ ως 12 μηνών στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Ας σημειωθεί, ότι στο αρχικό ελληνικό αίτημα (LOR) της ελληνικής πλευράς για την προμήθεια 400 αρμάτων μάχης M1A1 η απάντηση για την τιμή και τη διαθεσιμότητα ανέφερε συνολικό κόστος περί τα 2 δις δολάρια (1,473 δις ευρώ) και αφορούσε:

>την πώληση 400 αρμάτων μάχης M1A1 Abrams από τα αποθέματα του Στρατού των ΗΠΑ σε διαμόρφωση TIGER (Total InteGrated Engine Revitalization: συνολικής ολοκληρωμένης αναζωογόνησης κινητήρα) που αποτελεί την επικεντρωμένη στον κατασκευής Honeywell αεριοστρόβιλο AGT-1500 πρότυπη διαμόρφωση που από το 2005 (έτος έναρξης του προγράμματος) άρχισε να εισαγάγει σε υπηρεσία ο Στρατός των ΗΠΑ και την οποία προγραμματίζει να διατηρήσει σε υπηρεσία για τα επόμενα 25 χρόνια,

>την ανάληψη της ευθύνης της εν συνεχεία λογιστικής υποστήριξης (FOS: Follow On Support) των αρμάτων για 25 χρόνια από τον Στρατό των ΗΠΑ (σημειώνεται ότι το κόστος των όποιων ανταλλακτικών απαιτηθούν βαρύνει την ελληνική πλευρά),

>τους βασικούς φόρτους πυρομαχικών για τα 400 άρματα μάχης,

>συστήματα εξομοίωσης και εκπαίδευσης,

>εργαλεία και συλλογές συντήρησης, βιβλιογραφία και λοιπά περιφερειακά και συνοδευτικά υλικά και υπηρεσίες εκπαίδευσης και λογιστικής υποστήριξης.

Επίσης, στην P & A αναφερόταν, ότι μεταξύ των 400 αρμάτων μάχης που θα πωλούνταν στην Ελλάδα θα περιλαμβανόταν και 45 άρματα της διαμόρφωσης TIGER από ενεργό επιλαρχία τα οποία μετά από μικρού κόστους και χρόνου επιθεωρήσεις και εργασίες, θα μπορούσαν να ενταχθούν άμεσα σε ελληνική υπηρεσία. Λόγω του μεγάλου για τα δεδομένα της εθνικής οικονομίας την παρούσα περίοδο κόστους του προγράμματος, οι ελληνικές αρχές αποφάσισαν τη μείωση του αριθμού των προς προμήθεια αρμάτων στα 90. Πάντως και σε αυτή την περίπτωση τα άρματα θα πρέπει να αναβαθμιστούν στη διαμόρφωση TIGER καθώς αυτό αποτελεί, σύμφωνα με όσα είναι γνωστά, απαράβατο όρο για την αμερικανική πλευρά. Πάντως σε κάθε περίπτωση το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου 2014 τα μόνα που σίγουρα θα έλθουν στην Ελλάδα είναι τα 470 τεθωρακισμένα οχήματα M113 που οι ΗΠΑ παραχώρησαν δωρεάν και τα οποία θα μεταφερθούν στη χώρα μας ατμοπλοϊκώς.

Τι σημαίνει όμως ο ερχομός των εκατοντάδων Μ113 έχουμε περιγράψει σε σχετική μας ανακοίνωση:

Μεταχειρισμένα αμερικανικά τεθωρακισμένα ανατρέπουν ισορροπίες στις πολεμικές προμήθειες

Από την πρώτη στιγμή είχαμε τονίσει ότι η δωρεά των εκατοντάδων αμερικανικών ΤΟΜΠ Μ113, κρύβουν δύο σημαντικές παραμέτρους:

Ø Ο αμερικανικός στρατός που βρίσκεται με ένα περίσσευμα χιλιάδων ΤΟΜΠ-τεθωρακισμένων μετά την απόσυρση των δυνάμεων του από Ιράκ-Αφγανιστάν, απαλλάσσεται από τα έξοδα αποθήκευσης και δίνει πνοή στις πολεμικές βιομηχανίες που θα βάλουν ξανά μπροστά τις αλυσίδες παραγωγής προκείμενου να εφοδιάσουν με ανταλλακτικά τα μεταχειρισμένα μέσα, αναλαμβάνοντας επίσης και την συντήρηση τους.

Ø Με την παραχώρηση των μεταχειρισμένων αμερικανικών ΤΟΜΠ Μ113 επιχειρείται η εκ νέου διείσδυση στην ελληνική αρματική αγορά, που έχει κατακλυστεί από γερμανικά LEOPARD και δευτερευόντως ρωσικά ΤΟΜΑ ΒΜΡ, ώστε να διεκδικήσουν από καλύτερες θέσεις νέα συμβόλαια.

Η αρθρογραφία μέσα στο Πάσχα, ακραίου μιλιταριστικού-εθνικιστικού-φιλοναζιστικού μέσου, που φαίνεται να αγωνιά –άραγε γιατί-για το μέλλον των ρωσικών πολεμικών μέσων στον ελληνικό στρατό, δικαιώνει όλες τις εκτιμήσεις μας. Να θυμίσουμε ότι με το τέλος του Ψυχρού πολέμου, το 1993, στα πλαίσια της συνθήκης CFE, 500 αδρανοποιημένα BMP-1 από τα αποθέματα του ρωσικού στρατού στην Ανατολική Γερμανία προσφέρθηκαν στον ελληνικό στρατό. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονταν τα οχήματα BMP-1P παραγωγής 1979-83. Πριν παραδοθούν στον Ελληνικό Στρατό, μετατράπηκαν σε BMP-1A1 OST, με βελτιώσεις που είχε προδιαγράψει ο γερμανικός στρατός.

Μάλιστα, αποτέλεσαν τη βάση διεκδίκησης της διαπραγματευόμενης νέας αγοράς από τους ΥΕΘΑ Τσοχατζόπουλο-Παπαντωνίου-Β.Μεϊμαράκη-Βενιζέλο επιπλέον ΤΟΜΑ ΒΜΡ. Το κόστος της αγοράς που τελικά μπλοκαρίστηκε εκτινάχθηκε στα 2.1 δις ευρώ εξαιτίας των πιέσεων συμμετοχής στην παραγωγή της ΜΕΤΚΑ του Μυτιληναίου. Επίσης, να θυμίσουμε τις ασφυκτικές πιέσεις όχι μόνο του εν λόγω σαιτ-περιοδικού αλλά και του ακροδεξιού ΛΑΟΣ, με τις προσωπικές παρεμβάσεις του ηγέτη του, Γ.Καρατζαφέρη!

Τώρα, οι ακραίοι μιλιταριστικοί-εθνικιστικοί κύκλοι, που τρέφονται από το μίσος και την καλλιέργεια κλίματος «εθνικών κινδύνων» για να διαφημίζουν την πραμάτεια του αίματος- ρίχνοντας οι ίδιοι νερό στο μύλο της έντασης-, αγχωμένοι για τα συμφέροντα των πολεμικών βιομηχανιών που υπερασπίζονται, διαμαρτύρονται. Πάντα αγωνιώντας για την επιχειρησιακή ικανότητα του Στρατού Ξηράς, και με βάση τις πάντα έγκυρες πληροφορίες τους καταφέρονται ενάντια στη «για λόγους οικονομίας απόφαση απόσυρση 250 από τα εναπομείναντα περίπου 350 ΤΟΜΑ BMP-1 τα οποία χρησιμοποιούνται κυρίως σε καθήκοντα ελαφρών αρμάτων μάχης στα νησιά του Αιγαίου λόγω του πυροβόλου των 73 χλστ. το οποίο κυριολεκτικά "δεν χάνει βολή" (βασικά λόγω του ειδικού πυρομαχικού με σταθεροποιητικά πτερύγια) και τα ποσοστά ευστοχία των πληρωμάτων κατά κανόνα φτάνουν το 100%! Τα ΤΟΜΑ θα αντικατασταθούν από ΤΟΜΠ Μ113Α3 τα οποία έρχονται σε λίγες εβδομάδες από τις ΗΠΑ».

Μάλιστα κατακρίνουν «την απομείωση της ισχύος του όγκου πυρός των μηχανοκίνητων Ταγμάτων των νησιών θα είναι εντυπωσιακή αφού το πυροβόλο των 73 χλστ. και τα πολυβόλα των 0,50 χλστ και των 7,62 χλστ. θα αντικατασταθούν από ένα από 0,50 χλστ. του Μ113. Το ΓΕΣ λαμβάνει υπό την πίεση της οικονομική δυσπραγίας μία απόφαση που θα ήταν κωμική αφού όλοι οι Στρατοί του πλανήτη έχουν αντικαταστήσει τα ΤΟΜΠ με ΤΟΜΑ και ο Ελληνικός Στρατός αντικαθιστά νεότερης κατασκευής ΤΟΜΑ (της δεκαετίας του '80) με ΤΟΜΠ τα οποία είναι τις ίδιας ηλικίας και μηδενικής επιβιωσιμότητας στο πεδίο της μάχης».

Και φτάνουμε στο κεντρικό επίδικο του άρθρου, που δεν είναι άλλο από την προβολή της αναγκαιότητας προμήθειας νέων ρωσικών τεθωρακισμένων:

«Κάποιες συζητήσεις για παροχή έναντι συμβολικού τιμήματος των εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής ρωσικά ΤΟΜΑ BMP-2 στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συμφωνίας αγοράς υλικού από την Ρωσία έχει "παγώσει" λόγω των εξελίξεων. Η λύση μοιάζει ιδανική για να αντικατασταθούν τα BMP-1 κατά μάζες, αλλά μέχρι τότε αξίζει να δούμε κάποιες λύσεις πώς μπορούν τα "αρχαία" Μ113 να γίνουν επιβιώσιμα και αποτελεσματικά ως όπλα στο πεδίο της μάχης».

ΤΡΑΜΠΑ: αμερικανικά Μ113 στον ελληνικό στρατό που παραχωρεί 500 ΒΜΡ στο Ιράκ.

Προκείμενου να υπερασπιστεί την παρουσία των ρωσικών αρμάτων στον ελληνικό στρατό αλλά και την υστεροφημία τους στο βαθμό που εξαφανιστούν από το ελληνικό οπλοστάσιο, το μιλιταριστικό μέσο αποκαλύπτει την συμφωνία επί ΥΕΘΑ Σπ.Σπηλιωτόπουλου για παραχώρηση των ρωσικών ΒΜP στο Ιρακινό στρατό. Με αυτό τον τρόπο, στεγανοποιείται η ελληνική αρματική αγορά για τα γερμανικά και αμερικανικά συμφέροντα, ενώ ο λαός μας υποχρεώνεται να υποστεί νέες θυσίες προκειμένου να χρηματοδοτηθεί από το ελληνικό δημόσιο το ιρακινό στράτευμα των ταγματασφαλιτών, αλλά και να χρηματοδοτήσει την συνέχιση της λειτουργίας των παραγωγικών γραμμών των πολυεθνικών του ολέθρου. Διαβάζουμε λοιπόν:

«Τον Ιανουάριο του 2005, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άµυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος συναντήθηκε µε τον Αµερικανό πρέσβη Charles Ries για µία συζήτηση εφ' όλης της ύλης, όπως μας πληροφορούν τα τηλεγραφήματα των Αμερικανών που διέρρευσαν στο Wikileaks. Τότε έγιναν και οι πρώτες νύξεις από την αµερικανική πλευρά για την παραχώρηση στο Ιράκ αμυντικού υλικού. Σύµφωνα µε το εμπιστευτικό τηλεγράφηµα 05Athens236 που διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks, ο Σπηλιωτόπουλος απάντησε πως τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1 χρησιμοποιούνταν προς το παρόν, αλλά υπήρχαν σχέδια για την αντικατάστασή τους. Ο πρεσβευτής κάλεσε τον υπουργό να επανεξετάσει το θέµα καθώς τα BMP-1 θα µπορούσαν να βοηθήσουν σηµαντικά τις επιχειρήσεις ασφάλειας των Ιρακινών "αφού το όχημα είναι απόλυτα αξιόπιστο"...

Τον Σεπτέµβριο της ίδιας χρονιάς ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ο τουρκόφιλος Matthew Bryza ευχαριστούσε τον Σπηλιωτόπουλο για τη δωρεά τεθωρακισµένων, όπως προκύπτει από το εµπιστευτικό διπλωµατικό έγγραφο 05Athens2403. Και µόλις έναν µήνα αργότερα, τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (05Athens2769) ενηµερώνει το State Department ότι 36 τεθωρακισμένα έχουν φορτωθεί σε ελληνικό φορτηγό πλοίο που αναχωρεί στις 24 Οκτωβρίου από τη Σούδα µε προορισµό το Κουβέιτ. Τον Φεβρουάριο του 2006 προκύπτουν νέα σχέδια για τη δωρεά επιπλέον 64 BMP στο Ιράκ, ενώ σε βάθος χρόνου οι Αµερικανοί υπολογίζουν ότι ο συνολικός αριθµός θα πενταπλασιαστεί: «Τελικά, η (ελληνική) κυβέρνηση έχει δεσµευθεί να συνεισφέρει ολόκληρο το οπλοστάσιό της των 500 BMP-1 στο Ιράκ», ανέφερε ο Αµερικανός πρεσβευτής Charles Ries στο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα 06Athens430. Απίστευτες συμπτώσεις, ε;».

Από τα παραπάνω αποκαλύπτονται οι άθλιες μέθοδοι των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, των πολεμικών βιομηχανιών και των συμβεβλημένων δημοσιογραφικών μέσων, που με πρόσχημα τις «εθνικές ανάγκες και την εθνική άμυνα», κλείνουν συμβόλαια, διαπραγματεύονται αναβάθμιση του πολιτικού-οικονομικού τους ρόλου, στέλνοντας πάντα τον λογαριασμό στον λαό.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση