GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

National Geographic: Ο Βασιλιάς Αλέξανδρος ζει!

Με τον τύμβο Καστά, που μπορεί να κρύβει τον Μέγα Αλέξανδρο, ασχολείται εκτενώς το ελληνικό National Geographic, το οποίο προέβ...



Με τον τύμβο Καστά, που μπορεί να κρύβει τον Μέγα Αλέξανδρο, ασχολείται εκτενώς το ελληνικό National Geographic, το οποίο προέβη στη δημιουργία δυο εκδόσεων, γύρω από αυτό το μεγαλειώδες εύρημα της ελληνικής, αρχαιολογικής σκαπάνης.

Ήδη, η πρώτη έκδοση κυκλοφορεί, με τον τίτλο "Αμφίπολη: Μπορεί να κρύβει τον Μέγα Αλέξανδρο;" και παρουσιάζει τα έως τώρα ευρήματα του τάφου της Αμφίπολης, καθώς και τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί έως τώρα.

Η πρώτη έκδοση, μας γυρνά μερικούς μήνες πίσω, στην περίοδο που εντοπίστηκαν τα πρώτα "κομμάτια" αυτού του τάφου στην Αμφίπολη, παρουσιάζει εικόνες και σκίτσα του τύμβου και όλα αυτά, τονίζοντας πως οποιαδήποτε συζήτηση γύρω από την Αμφίπολη, θα πρέπει να γίνεται με απόλυτο σεβασμό!

Ο τύμβος Καστά, ξεπερνά τα ελληνικά σύνορα και συγκρίνεται με αρχαιολογικά "κολοσσιαία" ευρήματα, όπως είναι το Μαυσωλείο του Αυγούστου στη Ρώμη, η μεγάλη πυραμίδα στη Γκίζα, η μεγάλη Τούμπα στη Βεργίνα.

Και μια σειρά από ερωτήματα

Στην πρώτη αυτή έκδοση, διατυπώνονται και δυο απλά, αλλά βασικά ερωτήματα:
Μπορεί οι αρχαίοι να έφτιαξαν όλο αυτό το μνημείο για να κρύψουν μέσα μια τόσο μικρότερη κατασκευή;
Αν ναι, μπορεί να έβαλαν τον πολυτιμότερο χώρο του μνημείου, τον πιθανολογούμενο ταφικό θάλαμο, έξω έξω και όχι όσο πιο μέσα γίνεται;

Ζήτησε ο Μέγας Αλέξανδρος να ταφεί στην Αίγυπτο;

Ακόμη ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί. Θα μπορούσε ο Μέγας Αλέξανδρος να έχει ζητήσει την ταφή του στην Αίγυπτο, εάν ήθελε να "παγιώσει" την "παγκοσμιότητα" του κράτους του. Επίσης, θα γνώριζε την αποθέωση, καθώς οι Αιγύπτιοι, τον θεωρούσαν παιδί του Διός!

Από την άλλη, ο μεγάλος στρατηλάτης, ήταν πιστός στα μακεδονικά ήθη που επέβαλαν ταφή στους βασιλικούς τάφους στις Αιγές. Φοβόταν, ότι εάν δεν ακολουθήσει τους "κανόνες", η δυναστεία θα καταστρεφόταν, όπως προέβλεπε η προφητεία του γενάρχη της δυναστείας των Αργεαδών. Επιπλέον, λάτρευε τον Όμηρο και τον Αχιλλέα και λίγους μήνες πριν, είχε θάψει με μακεδονικές τιμές τον Ηφαιστίωνα.

Ακολουθούν κι άλλα ερωτήματα στην πρώτη έκδοση του National Geographic γύρω από την Αμφίπολη. "Έφτασε το σώμα του Αλέξανδρου στην Αίγυπτο;", "Κάηκε το σώμα του Αλέξανδρου στη Μέμφιδα;".

Και μετά, οι θεωρίες...

Άσχετα από το ποιος είναι ο νεκρός που βρέθηκε στον τύμβο Καστά, σημασία έχει για την έκδοση και το ποιος έδωσε την εντολή να κατασκευαστεί ο τάφος. Ο τάφος, φιλοτεχνήθηκε τον 4ο αιώνα πΧ, όταν στην Ελλάδα, κυριαρχούσε το "μέτρον άριστον"... Το μέτρο σε αυτό το έργο έχει χαθεί παντελώς. Έτσι, ο Μέγας Αλέξανδρος, είναι ίσως ο μόνος που θα μπορούσε να παραγγείλει κάτι τόσο μεγάλο, καθώς αδιαφορούσε για τα 10.000 τάλαντα που έπρεπε να δώσει, ώστε να τιμήσει έναν νεκρό του...

Ο Μέγας Αλέξανδρος ζει!

Όπως και να' χει, όποιος κι αν παρήγγειλε τον τάφο, όποιος κι αν βρίσκεται ενταφιασμένος εκεί, ο Μέγας Αλέξανδρος, κατάφερε αυτό που πάντα επιθυμούσε: Η δόξα του ξεπερνά αυτή του Αχιλλέα και παραμένει ακόμη ζωντανός, όσο ελάχιστοι στην ιστορία.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση