GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σε «επιφυλακή» και οι (ξεχασμένοι στην Κρήτη) S 300 για τον φόβο θερμού επεισοδίου από την Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ!

Σε πολύ οριακό σημείο –το πιο οριακό των τελευταίων ετών- οδηγούνται οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία λόγω των συνεχιζόμενων προκλ...

Σε πολύ οριακό σημείο –το πιο οριακό των τελευταίων ετών- οδηγούνται οι σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και όχι μόνο. Πέραν όσων είναι γνωστά, η κρισιμότητα της κατάστασης προκύπτει και από το γεγονός ότι –σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας»- έχουν τεθεί σε «επιφυλακή» και οι ρωσικοί πύραυλοι S300 που βρίσκονται στην Κρήτη…

Η στρατηγική της έντασης έχει κλιμακωθεί από την Άγκυρα με αποτέλεσμα να αναβιώνει ο κίνδυνος ενός θερμού επεισοδίου περισσότερο από κάθε άλλη φορά. Η γεωπολιτική αστάθεια φαίνεται ότι οδηγεί την τουρκική ηγεσία, ύστερα και από την υποχώρησή της στο θέμα του Κούρδων στα ανατολικά, στην αναζήτηση «διεξόδου» για το εσωτερικό ακροατήριό της στο κυπριακό. Όπως εκτιμάται άλλωστε η συγκυρία αυτή προσφέρεται για να επιχειρήσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου, μετά και την ανάληψη της πρωθυπουργίας, «δικαίωση» ως προς το δόγμα του σε σχέση με την Ελλάδα για την οποία θεωρεί ότι «έχει αποκτήσει στρατηγικά πλεονεκτήματα απέναντι στην Τουρκία μέσω των νησιών του Αιγαίου». Στην Τουρκία μεγάλη είναι η ενόχληση και για την Τριμερή Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου καθώς μετά την υπουργική συνάντηση στην Λευκωσία που έγινε την Τετάρτη, επόμενη κρίσιμη ημερομηνία είναι η 8η Νοεμβρίου οπότε θα γίνει η Σύνοδος Κορυφής της Τριμερούς.
Οι εξελίξεις αυτές θεωρείται πολύ πιθανό να επηρεάσουν καθοριστικά και τις διεργασίες στην εσωτερική πολιτική σκηνή καθώς διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό μείγμα με όσα συμβαίνουν παράλληλα στο χώρο της οικονομίας και τις συζητήσεις στα κόμματα, τόσο της συγκυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης, για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας και της διενέργειας (ή μη) πρόωρων εκλογών.

Όπως υποστηρίζει μάλιστα αξιόπιστη πηγή, η τουρκική επιθετικότητα θα είχε περάσει κατά πιθανότητα στο επόμενο στάδιο αν δεν υπήρχε για την Άγκυρα ο φόβος των S300. Οι S-300, βασικός σκοπός των οποίων είναι η κατάρριψη αεροσκαφών και πυραύλων, είχαν αγοραστεί το 1997 από την Κύπρο αλλά ύστερα από τις έντονες τουρκικές αντιδράσεις και την εμπλοκή που προκλήθηκε το σύστημα μεταφέρθηκε το 1999 μυστικά και με ειδικό απόρρητο σχέδιο, κατόπιν συμφωνίας με την Αθήνα στο πλαίσιο του δόγματος περί «Ενιαίου Αμυντικού Χώρου», στην Κρήτη. Οι Τούρκοι είχαν απειλήσει ότι τους περιμένουν στα Δαρδανέλια και είχαν δηλώσει ότι θα τους βομβαρδίσουν και ότι θα κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την ανάπτυξή τους στον ελληνικό χώρο…

Έκτοτε, το οπλικό σύστημα παρέμενε για σχεδόν 15 χρόνια «αποθηκευμένο» στην Κρήτη. Για πρώτη φορά, οι πύραυλοι ενεργοποιήθηκαν και εκτέλεσαν δοκιμαστική βολή στο πεδίο βολής Κρήτης τον Δεκέμβριο του 2013 στο πλαίσιο της άσκησης «Λευκός Αετός 2013», με την παρουσία αμερικανών, ρώσων και κινέζων παρατηρητών. Την άσκηση είχαν παρακολουθήσει ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ο Δ. Αβραμόπουλος καθώς και ο υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φώτης Φωτίου.

Το ενδιαφέρον πάντως είναι ότι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έγιναν, πριν από λίγο καιρό (σε όχι ανύποπτο πάντως χρόνο) και κατά τρόπο αθόρυβο, οι απαραίτητες ενέργειες και βελτιώσεις, με πρωτοβουλία της στρατιωτικής ηγεσίας, για να μπορεί να τεθεί σε πλήρη και κανονική λειτουργία το οπλικό σύστημα. Αυτό θεωρείται μια ακόμη ένδειξη του κρίσιμου χαρακτήρα που έχουν προσλάβει οι εξελίξεις όσον αφορά στις σχέσεις με την Τουρκία και των προετοιμασιών που συντελούνται αρκετό διάστημα πριν από την τωρινή επικίνδυνη κλιμάκωση.
Ενδεικτικό επίσης των διεργασιών που γίνονται στην ευρύτερη περιοχή είναι ότι πρόσφατα στον ρωσικό και αιγυπτιακό Τύπο δημοσιεύθηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες και η Αίγυπτος είναι έτοιμη να αποκτήσει συστήματα S 300 από τη Ρωσία. Σε μια τέτοια περίπτωση, αν συμβεί αυτό, δημιουργείται στην νοτιοανατολική Μεσόγειο μια αντιαεροπορική ομπρέλα αδιαπέραστη για την Τουρκία . Τα συστήματα αυτά είχαν παραγγελθεί από τη Συρία το 2010 αλλά η Μόσχα αρνήθηκε να τα παραδώσει ύστερα από τις κυρώσεις που αποφάσισε να επιβάλει ο ΟΗΕ
Πηγή: "κυριακάτικη δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση