GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η ΕΚΤ εξέτασε αγορές ομολόγων άνω του 1 τρισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξέτασε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με όγκο που θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, έγραψε ...


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) εξέτασε ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων με όγκο που θα ξεπεράσει το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, έγραψε σήμερα η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).
Το πρόγραμμα που συζητήθηκε αφορά «την επέκταση του ισολογισμού κατά περισσότερα [χρήματα] από το €1 τρισεκ. το οποίο συζητείται δημοσίως», έγραψε η FAZ επικαλούμενη μια πηγή του Ευρωσυστήματος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ συνεδρίασε προχθές Τετάρτη και χθες Πέμπτη.
Η FAZ αντιμετωπίζει συχνά επικριτικά την πολιτική την οποία ασκεί η ΕΚΤ. Νωρίτερα σήμερα, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, ο Γενς Βάιντμαν, προειδοποίησε την ΕΚΤ εναντίον της αντιγραφής των προγραμμάτων τυπώματος χρήματος στις ΗΠΑ και στην Ιαπωνία.
Πάντως ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι αντιθέτως τάχθηκε υπέρ των προτάσεων του προέδρου του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της ΕΕ για την ανάληψη περαιτέρω δράσης για την αναζωογόνηση της οικονομίας στην ευρωζώνη, παρά τη σθεναρή αντίσταση που προβάλλει το Βερολίνο.
Η υποστήριξη του Νοβότνι ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμη για τον Μάριο Ντράγκι, τον επικεφαλής της ΕΚΤ, ο οποίος επιδιώκει να κλιμακώσει τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης, πιθανότατα προωθώντας ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης—τυπώματος χρήματος για την αγορά κρατικών ομολόγων.
Ο Ντράγκι δήλωσε χθες ότι το ΔΣ της ΕΚΤ θα αποφασίσει στις αρχές του 2015 εάν και κατά πόσον θα λάβει νέα μέτρα στο πλαίσιο των προσπαθειών της για να τονώσει την οικονομική δραστηριότητα• τόνισε μάλιστα ότι δεν απαιτείται ομοφωνία στο Διοικητικό Συμβούλιο για να αρχίσει το τύπωμα χρήματος.
Πηγές στην ΕΚΤ επισήμαναν την αλλαγή στην φρασεολογία σχετικά με την επέκταση του ισολογισμού της, παρά τις ενστάσεις των δύο Γερμανών στο Διοικητικό της Συμβούλιο, του Βάιντμαν της Μπούντεσμπανκ και της Ζαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Νοβότνι, ο οποίος φέρεται να είχε αντιταχθεί νωρίτερα φέτος στην απόφαση της ΕΚΤ να αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια και άλλους εγγυημένους τίτλους από τράπεζες (ABS), αντιθέτως τάχθηκε σήμερα υπέρ του Ντράγκι.
«Η θέση της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας είναι σύμφωνη με όσα είπε ο Ντράγκι στα εισαγωγικά του σχόλια», ανέφερε ο Νοβότνι μιλώντας σε μια συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βιέννη. «Ο στόχος είναι ο ισολογισμός της ΕΚΤ να επεκταθεί για να αντισταθμιστεί η τάση προς την περαιτέρω μείωση του πληθωρισμού και την εξασθένηση της ανάπτυξης», πρόσθεσε ο ίδιος. «Το πώς θα γίνει αυτό θα αποφασιστεί το επόμενο έτος. Τα επόμενα βήματα πρόκειται να αποφασιστούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς», επέμεινε ο Νοβότνι.
Ο επικεφαλής του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος της Αυστρίας δεν διευκρίνισε ποιοι παράγοντες θα προλάμβαναν την ανάληψη μιας τέτοιας πορείας δράσης από μέρους της ΕΚΤ. Είναι γνωστό ότι παράγοντες όπως η συνολική πορεία της οικονομίας, το πώς επηρεάζει η μείωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας τις εξαγωγές, αλλά και το εάν αυξάνεται ο δανεισμός των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά στην ευρωζώνη είναι ανάμεσα στους υπό παρακολούθηση δείκτες.
Στη Φραγκφούρτη νωρίτερα ο Βάιντμαν επανέλαβε τη γνωστή γερμανική θέση εναντίον της αγοράς κρατικών ομολόγων, που είπε ότι δεν θα είχε αποτέλεσμα στην Ευρώπη, αφού «στις ΗΠΑ, υπάρχει ένα κεντρικό κράτος το οποίο εκδίδει ομόλογα πολύ ασφαλή», αλλά στην Ευρώπη «δεν έχουμε ένα τέτοιο κεντρικό κράτος», ενώ επέμεινε πως το να γίνει υπερβολικά φθηνός ο δανεισμός των κρατών αποθαρρύνει τις κυβερνήσεις να προωθούν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Σύμφωνα με ΜΜΕ της Ιταλίας, έξι ή επτά μέλη του 24μελούς Διοικητικού Συμβουλίου τάχθηκαν εναντίον της απόφασης της Πέμπτης να γίνουν πολύ πιο σαφείς αναφορές στην επέκταση του ισολογισμού της ΕΚΤ.
Η αντίθεση του Βάιντμαν σε πιο επιθετικά μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας στην ευρωζώνη καταγράφεται παρά το γεγονός ότι η Μπούντεσμπανκ αναθεώρησε προς τα κάτω και υποδιπλασίασε την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας το 2014 και το 2015.
Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παρέμεινε επίσης αμετακίνητος στις πάγιες θέσεις του, επιμένοντας ότι οι επεκτατικές δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές προκαλούν ανησυχίες, δεν τις αίρουν. Σχολιάζοντας την ιδέα πως η αδυναμία της οικονομίας της ευρωζώνης απαιτεί την προώθηση επεκτατικών μέτρων νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ο Σόιμπλε είπε «δεν είμαι πεπεισμένος για αυτό. Μάλλον είμαι της άποψης πως αυτή η προσέγγιση δεν είναι η λύση αλλά η αιτία» των προβλημάτων της οικονομίας.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση