GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Αμφίπολη στις κορυφαίες ανακαλύψεις του 2014

Στη λίστα του περιοδικού Archaeology, που εκδίδει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, με τις 10 σημαντικότερες ανακαλύψεις του ...



Στη λίστα του περιοδικού Archaeology, που εκδίδει το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ, με τις 10 σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2014, βρίσκεται η Αμφίπολη.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η ανακάλυψη «του μεγαλύτερου γνωστού ελληνικού τύμβου αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η αρχαιολογία μπορεί να αιχμαλωτίσει τη φαντασία του κοινού» και έτσι «κέρδισε εύκολα μια θέση στη λίστα μας με τις δέκα κορυφαίες ανακαλύψεις» του έτους που φεύγει.

«Από τη στιγμή που έγινε γνωστή η ανακάλυψη του τάφου, τον περασμένο Αύγουστο, οι λάτρεις της αρχαιολογίας ανά τον κόσμο περίμεναν με ανυπομονησία κάθε νέα είδηση από τον αρχαιολογικό χώρο» τονίζεται στην εισαγωγή του άρθρου.
Εκτός από την Αμφίπολη, στη λίστα του έγκριτου περιοδικού βρίσκονται:

Το 5.000 ετών πέτρινο υπόγειο τμήμα ενός ευρύτερου νεολιθικού συνόλου στο Στόουνχετζ στην Αγγλία.
Η συλλογή-θησαυρός των 22.000 νομισμάτων, που βρέθηκαν στο Σίτον Ντάουν της Αγγλίας και τα οποία χρονολογούνται από το 260 έως το 340 μ.Χ.
Τα ευρήματα στο Λουμπίνι του Νεπάλ που αποκάλυψαν άγνωστες λεπτομέρειες για τις απαρχές του Βουδισμού.
Η αποκωδικοποίηση του DNA των Νεάντερταλ από επιστήμονες του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ και του Ινστιτούτο Μαξ Πλανκ για την Ανθρώπινη Εξέλιξη.
Η ανακάλυψη του ναυαγίου του πλοίου «Έρεβος», πλοίαρχος του οποίου ήταν ο βρετανός Τζον Φράνκλιν, που ενισχύει τη θέση του Καναδά περί κυριαρχίας του σε αχανείς εκτάσεις της Αρκτικής.
Η βυθισμένη βυζαντινή βασιλική που βρέθηκε στη λίμνη Ιζνίκ της Τουρκίας.
Η ανακάλυψη ότι Αιγύπτιοι ταρίχευαν τους νεκρούς από το 4.300 π.Χ., δηλαδή 1.500 χρόνια νωρίτερα από ό,τι ήταν γνωστό έως σήμερα, πολύ πριν τους Φαραώ.
Το φρούριο του Μπλουτούθ στη Δανία, το οποίο εικάζεται ότι χτίστηκε από τον περιβόητο πολεμιστή των Βίκινγκ και πρώτο βασιλιά της Δανίας, Χάραλντ «Μπλουτούθ» Γκόρμσον.
Ο σκελετός της «Ναϊάδος» -το όνομα το οφείλει στις νύμφες της ελληνικής μυθολογίας- που βρέθηκε το 2007 στην υποθαλάσσια «Μαύρη Τρύπα» της χερσονήσου του Γιουκατάν στο Μεξικό, αλλά φέτος οι αναλύσεις έδειξαν ότι ανήκει σε κορίτσι ηλικίας 15-16 ετών που έζησε πριν 12.000 - 13.000 χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση