GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κοινή επίσκεψη Δένδια και Αρχιεπισκόπου στο 251 ΓΝΑ

Κοινή επίσκεψη στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερ...



Κοινή επίσκεψη στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας πραγματοποίησαν σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’ και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας.

Ο Μακαριώτατος και ο Υπουργός επισκέφτηκαν ασθενείς στους θαλάμους νοσηλείας τους, στους οποίους ευχήθηκαν εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και του Νέου Έτους και τους προσέφεραν συμβολικά δώρα. Στη συνέχεια παρακολούθησαν σύντομη ενημέρωση για τις δραστηριότητες του 251 ΓΝΑ. Στο τέλος της εκδήλωσης, παιδιά στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας έψαλλαν τα κάλαντα και τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

Παρόντες ήταν επίσης η Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Φώφη Γεννηματά, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ ΣτρατηγόςΜιχαήλ Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς. Τον Μακαριώτατο συνόδευε ο Γενικός Διευθυντής της ΜΚΟ «Αποστολή» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Κωστής Δήμτσας.

Στην ομιλία που απηύθυνε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας υπογράμμισε τα ακόλουθα:

«Η οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων είχε σήμερα τη μεγάλη χαρά και τιμή να υποδεχθεί στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμο και να ζητήσει την ευλογία του για όσους συνανθρώπους μας αντιμετωπίζουν τέτοιες γιορτινές ημέρες προβλήματα υγείας, αλλά επιτρέψτε μου να πω και για εμάς τους ίδιους.

Είχαμε επίσης την ευκαιρία να συζητήσουμε για μία ακόμη φορά μαζί του τις παραμέτρους της μεγάλης δοκιμασίας που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας. Η σύνεση του Μακαριωτάτου, το υπόδειγμά του, συνιστά όπως προηγουμένως είπε και ο Διοικητής, παράδειγμα για όλους μας. Παράδειγμα, το οποίο αποδεικνύει ότι όλοι μαζί, ενωμένοι, στο πλαίσιο της ελληνικής οικογένειας, μπορούμε να ξεπεράσουμε δοκιμασίες σε ατομικό, συλλογικό και εθνικό επίπεδο.

Με τη σημερινή επίσκεψη στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας είχα επίσης την ευκαιρία σαν Υπουργός, μαζί με την αναπληρώτρια και κατεξοχήν αρμόδια, τη συνεργάτιδά μου κ. Γεννηματά, να διαπιστώσω τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας που παρέχονται προς το προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας και όχι μόνο σε αυτό, αλλά και σε πολλές άλλες κατηγορίες, για τις οποίες ήδη μίλησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου.

Για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης αποτελεί βασική μέριμνα η παροχή υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και αρωγής, όχι μόνο στενά στην οικογένεια των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και προς τους Έλληνες πολίτες, στο πλαίσιο του έργου που παρέχεται εις όφελος της κοινωνίας.

Το επιστημονικό στρατιωτικό προσωπικό αυτή την κρίσιμη περίοδο συνιστά παράγοντα ευρύτερης κοινωνικής προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. Δεν πρόκειται κυρίες και κύριοι, να περιγράψω τον καθημερινό αγώνα, που είμαι σίγουρος ότι διεξάγετε, για να τηρήσετε τους δύο όρκους τιμής που έχετε δώσει, του Ιπποκράτη και του στελέχους των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω, όμως, να συγχαρώ τον αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά για την άψογη εικόνα που έχει κάθε μονάδα και κάθε σχηματισμός της Αεροπορίας που έχω επισκεφθεί αλλά και για την εικόνα εδώ, στο 251 ΓΝΑ, όπου δίδονται άλλες μορφές μάχης, αλλά εξίσου σημαντικές.

Θέλω επίσης να συγχαρώ το Διοικητή και όλο το προσωπικό του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας που στέκονται στους δύσκολους καιρούς στο ύψος των περιστάσεων.

Κυρίες και κύριοι,
Διαπιστώνω καθημερινά, το μικρό διάστημα της παρουσίας μου στην πολιτική ηγεσία αυτού του εξαιρετικά σημαντικού για την πατρίδα Υπουργείου, ότι εσείς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας αποτελείτε δημιουργία παραδείγματος προς την ελληνική κοινωνία. Παραδείγματος σοβαρότητας, προσφοράς, έχοντας ξεπεράσει τις όποιες δικαιολογημένες και κατανοητές θεωρητικές αντιδράσεις εξαιτίας των σκληρών μισθολογικών περικοπών τις οποίες υποστήκατε. Συνεχίζετε να παρέχετε με τον ίδιο τρόπο, με την ίδια βαθύτατη εγκαρδιότητα, με το ίδιο αίσθημα αυτοθυσίας, μέγιστες υπηρεσίες στην ελληνική κοινωνία. Διατηρώ την ευρέα βεβαιότητα ότι η ελληνική πολιτεία, σαν θεσμικός εκφραστής της ελληνικής κοινωνίας, θα σας αποδώσει αντίδωρο αυτής της μεγάλης προσφοράς, αμέσως μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν- και δεν αναφέρομαι σε μακρύ χρονικό ορίζοντα.

Θα ήθελα επίσης, ενόψει των εορτών να ευχηθώ σε όλους σας για τα Χριστούγεννα και για το Νέο Χρόνο, να έχετε υγεία, δύναμη, ευτυχία προσωπική και οικογενειακή.

Όσον αφορά κυρίες και κύριοι, την Πατρίδα μας, να μείνουμε σταθεροί στον στόχο καταρχήν της οριστικής υπέρβασης της κρίσης. Αυτόν μόνο ενωμένοι θα τον πετύχουμε.

Έπειτα από έξι χρόνια θυσιών, σήμερα βρισκόμαστε σε ένα οριακό σημείο. Θα είναι ιδιαίτερα στενάχωρο, για να το πω επιεικώς, να οπισθοχωρήσουμε από το σημείο στο οποίο έχουμε φτάσει χάρη στις μεγάλες θυσίες της ελληνικής κοινωνίας.

Με αυτές τις σκέψεις κύριε Αρχηγέ, θέλω να συγχαρώ τόσο εσάς όσο και το προσωπικό του 251 ΓΝΑ, για την ενημέρωση και τη δουλειά που γίνεται εδώ. Αλλά θα μου επιτρέψετε για μια άλλη φορά να ευχαριστήσω τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο, για την μεγάλη τιμή και την ευλογία να βρίσκεται σήμερα μαζί μας.

Σας ευχαριστώ όλους. Χρόνια Πολλά, Καλά Χριστούγεννα, Καλές Γιορτές».

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β’ ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Έχουμε μπερδέψει τα πράγματα όταν μιλάμε στο άτομο και το πρόσωπο. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Άλλο πράγμα το άτομο και άλλο πράγμα το πρόσωπο.

Το άτομο -όσοι ξέρουν καλύτερα από εμένα τη Φυσικοχημεία- είναι το ελάχιστο μόριο που δεν διασπάται και κλείνεται στον εαυτό του. Το πρόσωπο είναι το αντίθετο, όπως λέει η λέξη. Δηλαδή βλέπω τον άλλο στα μάτια, τον βλέπω πρόσωπο με πρόσωπο. Αυτή η σχέση με τον άλλον, προϋποθέτει να είμαι ελεύθερος, προϋποθέτει να έχω φαντασία, προϋποθέτει να είμαι δημιουργικός. (…)

Κι είναι αυτό που διδάσκει ο Χριστός, για το οποίο Τον ευχαριστούμε. Απόηχος τούτων είναι τα δώρα που κάνουμε ο ένας στον άλλον, ότι τον βλέπω σαν πρόσωπο τον άλλον, τον αγαπώ. Αισθάνομαι την ανάγκη να τον βλέπω πρόσωπο προς πρόσωπο, τα μάτια του άλλου με εμπνέουν. Δεν είναι όπως είπε ο Γάλλος φιλόσοφος, ο άλλος, ο αντίπαλός μου, ο εχθρός μου αλλά είναι ο φίλος μου, ο παράδεισός μου.

Εδώ λοιπόν είναι η αξία του προσώπου, που θα μας πει η Διδασκαλία του Χριστού, ότι το πρόσωπο, ο άνθρωπος είναι αναντικατάστατος. Μία φορά έρχεται στη ζωή και φεύγει αλλά του δίνεται η ευκαιρία να αναγεννάται, να γίνεται καινούριος. Εσείς που εργάζεστε μέσα σε αυτόν τον χώρο, είστε δημιουργία αυτής της ψυχικής καταστάσεως και επομένως είστε μέσα σε αυτό το σχέδιο της ζωής των ανθρώπων.

Γι’ αυτό λοιπόν, ήρθαμε σήμερα να σας δούμε και να σας πούμε να έχετε δύναμη, να έχετε Υγεία. Η αποστολή σας είναι πολλή μεγάλη, οι άνθρωποι σας αγαπούν, η πολιτεία κατά το δυνατόν, διότι υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες σε όλους μας είναι γνωστές και πρέπει αυτή τη δύσκολη ώρα να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.

Από τη στιγμή που το άλλο πρόσωπο, αυτός που έρχεται να τον υπηρετήσετε, είναι ιερό, όταν δεν το βλέπετε σαν ιερό, την ώρα που τον χειρουργείτε, τον περιποιείστε, όταν δεν τον βλέπετε σαν εικόνα θεού, τον αποϊεροποιείται και η κοινωνία μας υποφέρει από αποϊεροποιήσεις. Κι όταν αποϊεροποιείται κάτι, τότε ευτελίζεται. Όταν ευτελίζεται, γίνεται εμπόρευμα κι έτσι μπορούμε τα άγια πράγματα να τα δούμε να πουλιούνται ως εμπόρευμα, ως εκμετάλλευση και να χάνει την αξία το πρόσωπο.

Επομένως η εορτή των Χριστουγέννων, αυτό θέλει κυρίως να μας τονίσει, ότι ο Χριστός γίνεται και άνθρωπος για να τονίσει αυτή την αξία του ανθρώπινου προσώπου και αυτόν καλούμε όλοι να υπηρετήσουμε, όπου και αν υπηρετούμε, σε όποια θέση, σε όποιον χώρο, τον άνθρωπο, αυτόν που ήρθε σε αυτή τη ζωή για να ζήσει, να προσφέρει και να φύγει, τον άνθρωπο που είναι αδελφός μας, τον άνθρωπο που είναι εικόνα Θεού».

1 σχόλιο

  1. άντε να βάλει λίγο το βρόμικο χεράκι της και η δεξιά του Κυρίου

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση