GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Πρόστιμα 60 εκατ. ευρώ για την αδήλωτη εργασία

Τα 60 εκατ. ευρώ έφθασαν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις που απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους, μέσα στον ένα χρ...


Τα 60 εκατ. ευρώ έφθασαν τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στις επιχειρήσεις που απασχολούσαν ανασφάλιστους εργαζόμενους, μέσα στον ένα χρόνο της εφαρμογής του επιχειρησιακού σχεδίου «Άρτεμις» για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και της θεσμοθέτησης του νέου υψηλού προστίμου των 10.500 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το υπουργείο Εργασίας από τις 15 Σεπτεμβρίου 2013, έως και τις 31 Οκτωβρίου 2014, επιβλήθηκαν πρόστιμα που ανέρχονται στα 59.916.741 ευρώ». Σε ό,τι αφορά στα πρόσφατα απολογιστικά στοιχεία για τον Οκτώβριο 2014, ελέγχθηκαν 2.751 επιχειρήσεις και σε σύνολο 9.925 εργαζομένων βρέθηκαν αδήλωτοι οι 884, δηλαδή το 8,91% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που ελέγχθηκαν. Παράλληλα, τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν για τις παραπάνω παραβάσεις ανέρχονται στα 9.391.498 ευρώ.
«Είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο της οργανωμένης προσπάθειας που καταβάλλουμε για την αναχαίτιση του απαράδεκτου φαινομένου της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας έχουμε υιοθετήσει – με το Επιχειρησιακό Σχέδιο «”Αρτεμις» μια ολοκληρωμένη προσέγγιση η οποία περιλαμβάνει ένα ισορροπημένο μίγμα κινήτρων και αντικινήτρων” δήλωσε με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των ελέγχων ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε: “Από τη μια πλευρά οικονομικά κίνητρα και διοικητικές διευκολύνσεις που μειώνουν το κόστος συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, όπως η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η δραστική απλοποίηση των διαδικασιών. Από την άλλη, αυστηρούς ελέγχους και κυρώσεις για όσους εργοδότες αρνούνται πεισματικά να αντιληφθούν ότι οι ευκαιριακές και αντιπαραγωγικές πρακτικές σε βάρος των εργαζομένων δεν ταιριάζουν στην επιχειρηματικότητα της Ελλάδας του αύριο”.
«Στο ίδιο πλαίσιο, αυτή την εβδομάδα θεσμοθετήσαμε την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν υποχρεωτικά στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» την οποιαδήποτε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας. Και αυτό, διότι αποδείχθηκε στην πράξη ότι η δυνατότητα που υπήρχε για την τροποποίηση του ωραρίου με την απλή τήρηση του αθεώρητου βιβλίου αποτέλεσε για πολλούς εργοδότες εστία καταχρηστικών πρακτικών ελάχιστης ασφάλισης και καταστρατηγήσεων με τη μορφή της «ψευδομερικής απασχόλησης» ή και αδήλωτης εργασίας» κατέληξε ο κ. Βρούτσης.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση