GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Στοιχεία-σοκ για τη χρήση αντοβιοτικών στο «Παίδων»: Το 94% λαμβάνει λάθος σκεύασμα

Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντοχή των μικροβίων και την έξαρση των λοιμώξεων στα ελληνικά νο...


Η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντοχή των μικροβίων και την έξαρση των λοιμώξεων στα ελληνικά νοσοκομεία επιβεβαιώνεται για μια ακόμη φορά, μέσα από τα στοιχεία νέας μελέτης, η οποία μάλιστα επικεντρώνεται στην πιο ευπαθή ομάδα του πληθυσμού, σε εκείνη που αφορά στα παιδιά.

Όπως έδειξε μελέτη που εκπόνησε το «Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (CLEO- www.cleoresearch.org), στα χειρουργεία του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαϊα Κυριακού» με επικεφαλής την χειρουργό παίδων κυρία Αναστασία Δημοπούλου, σε 234 νοσηλευόμενα παιδιά, μόλις το 6,2% των παιδιών αυτών έλαβε το κατάλληλο αντιβιοτικό και για τη σωστή χρονική διάρκεια.
Πιο συγκεκριμένα, η διάρκεια χορήγησης της περιεγχειρητικής αντιμικροβιακής προφύλαξης βρέθηκε να αγγίζει στο Παίδων τις επτά ημέρες κατά μέσο όρο σε αντίθεση με τις 24 ώρες που συστήνουν οι διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, γεγονός που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης πολυανθεκτικών μικροβίων.

Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική παρέμβαση, κατά την οποία οι υπεύθυνοι χειρουργοί του νοσοκομείου ενημερώθηκαν για τα χαμηλά ποσοστά συμμόρφωσης τους με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες για την ορθή χορήγηση αντιβιοτικών και έλαβαν αναλυτικό υλικό με τις απαραίτητες συστάσεις.

Τα νέα στοιχεία σχετικά με τη χορήγηση αντιμικροβιακής προφύλαξης σε 548 νοσηλευόμενα παιδιά που χειρουργήθηκαν στην ίδια κλινική του ίδιου νοσοκομείου, κατά την περίοδο Ιανουάριος- Σεπτέμβριος 2014, ήταν αναπτρεπτικά: το 80% των μικρών ασθενών έλαβε σωστό αντιβιοτικό και σε σωστή διάρκεια, ενώ παράλληλα δεν παρατηρήθηκε καμία στατιστικά σημαντική αύξηση της εμφάνισης λοίμωξης χειρουργικού πεδίου.

Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας αποκτούν ιδιαίτερη αξία, αν ληφθεί υπόψη ότι στην Ελλάδα 1 στους 10 νοσηλευόμενους ασθενείς αναπτύσσουν νοσοκομειακή λοίμωξη, με αποτέλεσμα περίπου 3.000 Έλληνες πολίτες να χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο.

Το ερευνητικό κέντρο
To «Κέντρο Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων- Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» (CLEO- www.cleoresearch.org) παρουσίασε τα ευρήματα της νέας έρευνας του, αναφορικά με τη χορήγηση περιεγχειρητικής αντιμικροβιακής προφύλαξης στο 29ο Πανελλήνιο Χειρουργικό Συνέδριο και Διεθνές Χειρουργικό Φόρουμ 2014 που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Το CLEO ιδρύθηκε το 2011, με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με στόχο τη βελτίωση της ασφάλειας των ασθενών και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα ελληνικά νοσοκομεία, με έμφαση στην πρόληψη των λοιμώξεων και τη μείωση της αλόγιστης χρήσης αντιβιοτικών στα νοσοκομεία.

Αποτελεί μια συνεργατική πρωτοβουλία που έχει αναλάβει ο καθηγητής από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Pennsylvania, κ. Θεοκλής Ζαούτης, μαζί με τις δύο Πανεπιστημιακές Παιδιατρικές Κλινικές που λειτουργούν στα νοσοκομεία παίδων «Αγία Σοφία» και «Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού».

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση