GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι λένε για τον Σταύρο Δήμα η σύζυγος και η κόρη του...

Η εικόνα ήταν παράξενη: οι περίοικοι της οδού Σόλωνος είδαν έκπληκτοι τον κ. Σταύρο Δήµα µία ηµέρα µετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς ...

Η εικόνα ήταν παράξενη: οι περίοικοι της οδού Σόλωνος είδαν έκπληκτοι τον κ. Σταύρο Δήµα µία ηµέρα µετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την Προεδρία της Δηµοκρατίας να προχωρά µόνος του και ασυνόδευτος προς ένα από τα αγαπηµένα του στέκια στο κέντρο της Αθήνας για να γευµατίσει µε κάποιον φίλο του.
Αρκετοί κοντοστάθηκαν και του ευχήθηκαν. Λίγο αργότερα, μπροστά σε ένα ελαφρύ γεύμα έλεγε: «Αυτό δεν θα το κόψω ακόμη κι αν πάω στο Προεδρικό Μέγαρο». Αλλωστε τη συνήθεια να περπατά μόνος του και να γευματίζει με φίλους κάθε φορά που έρχεται στην Αθήνα δεν την εγκατέλειψε ούτε στα χρόνια που ήταν επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Ακόμη και στις άγριες εποχές του πρώτου μνημονίου αρνιόταν την αστυνομική συνοδεία.

«Δεν ένιωσα ποτέ να κινδυνεύω από τον κόσμο, το περισσότερο που κάνουν οι πολίτες που με πλησιάζουν είναι να μου εκφράσουν κάποιο παράπονο για την τρέχουσα πολιτική -κάτι λογικό- αλλά ποτέ δεν έδειξε κάποιος επιθετικές ή υβριστικές διαθέσεις», έλεγε όταν τον ρωτούσαν.

Ο κ. Σταύρος Δήμας ξέρει ότι η εκλογή του δεν είναι εύκολη και συναρτάται με το κύριο πολιτικό δίλημμα: εκλογές για συνέχιση ή αλλαγή της πορείας της χώρας. Εκείνος το μόνο που λέει είναι ότι «ο ελληνικός λαός χρειάζεται ενότητα, όποιες κι αν είναι οι πολιτικές εξελίξεις, για να βγει από την κρίση». Αυτό επισήμανε στην πρώτη του δήλωση το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, ενώ τις επόμενες ημέρες περιορίστηκε στο να τηλεφωνεί στους βουλευτές που δημοσίως δηλώνουν ότι θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του για να τους ευχαριστήσει για τις θετικές αναφορές στο πρόσωπό του.

Πολιτικός χαμηλών τόνων, αξιοπρεπής και διαλλακτικός στις απόψεις του, ο κ. Δήμας έχει συμπάθειες σε όλο το πολιτικό φάσμα και γι’ αυτό η υποψηφιότητά του δεν προκάλεσε αντιδράσεις. Άλλωστε όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, με εξαίρεση τον Χρήστο Σαρτζετάκη είχαν πολιτική προέλευση. Ο ίδιος λέει ότι σε μια δύσκολη εποχή όπως αυτή που διανύουμε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει πολιτική εμπειρία. Ο κ. Κώστας Καραμανλής προωθούσε την υποψηφιότητά του, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου του τηλεφώνησε και εκφράστηκε θετικά ενώ ακόμη και ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε παλαιότερη συνέντευξή του στους Schooligans είχε δηλώσει ότι ο κ. Δήμας είναι ένας από τους δύο πολιτικούς που εκτιμά από τη Δεξιά.

Το τηλεφώνημα του πρωθυπουργού τον βρήκε στο γραφείο του. Μέχρι το βράδυ της Δευτέρας έλεγε σε όσους τον ρωτούσαν ότι δεν είχε κάποια ένδειξη για την υποψηφιότητά του από το Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό το πρωί της περασμένης Τρίτης κράτησε μισή ώρα και στη συνέχεια επέστρεψε στο γραφείο που διατηρεί στην οδό Σόλωνος περιμένοντας τις επίσημες δηλώσεις. Η πρόταση του πρωθυπουργού δεν τον αιφνιδίασε, καθώς το όνομά του ακουγόταν συνεχώς το τελευταίο διάστημα όποτε γινόταν λόγος για τους υποψηφίους για την Προεδρία, παρότι δεν ήταν το φαβορί. Από τη στιγμή που δεν μπήκε στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2012 -δεν το διεκδίκησε-, έλεγε ότι δεν θα αρνηθεί να προσφέρει από κάποιο δημόσιο αξίωμα εάν του προταθεί.

Επιλογή του Κωνσταντίνου Καραµανλή το 1977

Εχοντας ξεκινήσει την καριέρα του από τη Νέα Υόρκη και έχοντας διαγράψει μια επιτυχημένη πενταετή θητεία ως επίτροπος Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Δήμας διεκδικεί τον τίτλο του πλέον κοσμοπολίτη Ελληνα πολιτικού. Οπως όλοι οι γνήσιοι κοσμοπολίτες, αγαπά υπέρμετρα και δηλώνει υπερήφανος για την πατρίδα του. Στα γεύματα με τους φίλους του συνηθίζει να λέει ότι «έζησα στη Νέα Υόρκη και στις Βρυξέλλες αλλά η Ελλάδα έχει άλλη ομορφιά. Οποτε επέστρεφα, ένιωθα συγκίνηση». Επισημαίνει ότι το μεγαλύτερο κακό που συμβαίνει στη χώρα είναι η μετανάστευση των νέων ανθρώπων. «Δεν πρέπει να αφήσουμε να φύγει στο εξωτερικό ένα τόσο αξιόλογο δυναμικό που μπορεί να προσφέρει στην πατρίδα» λέει. Ο Σταύρος Δήμας γεννήθηκε στην Κλένια Κορινθίας στις 30 Απριλίου του 1941 από πατέρα στρατιωτικό και μητέρα δασκάλα. Σπούδασε Νομικά και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και συνέχισε τις σπουδές του στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Χάρη στις πανεπιστημιακές επιδόσεις του τον προσέλαβε η νομική φίρμα Sullivan & Cromwell, όπου εργάστηκε το διάστημα 1969-1970 και από εκεί μεταπήδησε στην υπηρεσία της Διεθνούς Εταιρείας Οικονομικών της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπου έμεινε μέχρι το 1975.

Στην Αθήνα επέστρεψε για να αναλάβει θέση υποδιοικητή της ΕΤΒΑ μέχρι το 1977, έτος κατά το οποίο μεταπήδησε στην πολιτική. Ανήκε στη φουρνιά των τεχνοκρατών με την οποία θέλησε να ανανεώσει την πολιτική σκηνή ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Για την είσοδό του στην πολιτική αναφέρει: «Με κάλεσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στο πρωθυπουργικό του γραφείο στη Βουλή. Μπήκα στο γραφείο, γύρισε ενώ ήμουν όρθιος και μου είπε: “Δήμα, κοίτα να αφήσεις αυτά τα τεχνοκρατικά και να πολιτικοποιηθείς γιατί σε έχω βάλει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας”».

Στις εκλογές του 1977 εξελέγη οριακά βουλευτής Επικρατείας. Εκτοτε μέχρι και τις εκλογές του 2004 εκλεγόταν ανελλιπώς στην Κορινθία. Θεωρείται πολιτικός διάδοχος στην Κορινθία του Κωνσταντίνου Παπακωνσταντίνου, τότε στενού συνεργάτη του ιδρυτή της Ν.Δ., χωρίς βέβαια να έχει συγγενική σχέση μαζί του. Καλή σχέση είχε και με τον έτερο Κορίνθιο πολιτικό, τον Παναγή Παπαληγούρα, επί θητείας του οποίου στο υπουργείο Συντονισμού ανέλαβε τη θέση του υποδιοικητή της ΕΤΒΑ. Πολιτικά ο κ. Δήμας αυτοπροσδιορίζεται ως κεντρώος. Στην πρώτη δημόσια παρουσία μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, σε παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Νίκου Γερακάρη, είπε: «Χαίρομαι που βλέπω πάρα πολλούς παλιούς συμφοιτητές, συνδικαλιζόμαστε από τότε. Ο Γιάννης Τζανετάκος ήταν σε αυτό που λέγαμε τότε Ενωση Κέντρου, ο Μιχάλης Παπαγιαννάκης ήταν στην ΕΔΑ, με τον οποίο είχαμε κάνει τότε απεργία πείνας. Και με τον οποίο συμπλεύσαμε μετά στα θέματα Περιβάλλοντος. Εγώ ήμουν σε έναν ανεξάρτητο χώρο, του κέντρου, για όσους δεν γνωρίζουν».



Σε κοµβικά κυβερνητικά πόστα

Από το 1977 αρχίζει η θητεία του σε διάφορες κυβερνητικές θέσεις: υφυπουργός Συντονισμού το 1977-1980, υπουργός Εμπορίου και υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου το 1980-1981, υπουργός Γεωργίας το 1989-1990, υπουργός Βιομηχανίας, Ενέργειας και Τεχνολογίας το 1990-1991, υπουργός Εξωτερικών το 2011 μέχρι τις εκλογές του 2012. Στη Ν.Δ. ανήκε πάντα στη μετριοπαθή κεντροδεξιά τάση, διατηρώντας αποστάσεις και από τους νεοφιλελεύθερους και από τους σκληρούς δεξιούς. Εσωκομματικά είχε συνεργαστεί με τους εκλιπόντες Μιλτιάδη Εβερτ και Θανάση Κανελλόπουλο, ενώ είχε συγκρουστεί με την οικογένεια Μητσοτάκη. Από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είχε αποχωρήσει μετά το περιβόητο πια επεισόδιο με τη Μαρίκα Μητσοτάκη στο ταξίδι στη Σοβιετική Ενωση, τον Ιούλιο του 1991. Ο κ. Δήμας για λόγους αξιοπρέπειας υπέβαλε απλώς την παραίτησή του και δεν μίλησε ποτέ για το επεισόδιο. Μέχρι και τώρα κρατά αποστάσεις από την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που επικράτησε διεθνώς, συμφωνεί με τον υποστηρικτικό ρόλο που μπορεί να παίξει το Δημόσιο στην οικονομία και την ανάγκη ύπαρξης του κοινωνικού κράτους ως παράγοντα εξομάλυνσης των αντιθέσεων και διατήρησης της κοινωνικής ισορροπίας.

Οικολογικές ευαισθησίες

Οι παλαιότεροι λένε ότι ο κ. Δήμας ως υπουργός δύσκολα έβαζε την υπογραφή του.
Ο ίδιος λέει ότι «πριν πάρεις μια απόφαση πρέπει να σταθμίζεις τα υπέρ και τα κατά, να μελετάς όλα τα δεδομένα, όταν όμως καταλήξεις, πρέπει να οργανώνεις τα επιχειρήματά σου και να μην υποχωρείς σε πιέσεις». Η τακτική αυτή τον ανέδειξε στην Παγκόσμια Τράπεζα και του επέτρεψε να διαπρέψει στο οργανωμένο περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου απέσπασε επανειλημμένως τα εύσημα του διεθνούς οικονομικού Τύπου. Ο κ. Καραμανλής δεν τον συμπεριέλαβε στην κυβέρνηση του 2004 από κάποια καραμπόλα της τελευταίας στιγμής και τον έστειλε στις Βρυξέλλες. «Ευτυχώς, γιατί τελικά μου βγήκε σε καλό», παραδέχεται ο κ. Δήμας. Στην αρχή ήταν επίτροπος Απασχόλησης και Κοινωνικών Σχέσεων υπό τον κ. Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος τον συμπαθούσε και τον προστάτευσε από τις κακοτοπιές της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας μέχρι να εγκλιματιστεί. Στη συνέχεια πήρε το σημαντικό χαρτοφυλάκιο του Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας -που τώρα έχει κατατμηθεί- από τον κ. Ζοζέ Μπαρόζο, με τον οποίο στην αρχή συγκρούστηκε αλλά στην πορεία συνεργάστηκαν σε σημείο που εάν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου το 2009 ανανέωνε τη θητεία του κ. Δήμα, ο κ. Μπαρόζο θα τον έκανε αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη δεύτερη θητεία του. Εκείνο όμως που ο κ. Δήμας αναφέρει με περηφάνια ήταν η καλή του σχέση με τις περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ευρώπης. Ενδεικτικό είναι ότι την υποψηφιότητά του για την προεδρία χαιρέτισαν οι Greens, η ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις συγκρούσεις του με τα μεγάλα βιομηχανικά συμφέροντα της Ευρώπης είχε συμμάχους τους οικολόγους. Εχει να λέει, μάλιστα, ότι όσο ήταν επίτροπος δεν είχε περάσει η απόφαση για τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα στην Ευρώπη που ζητούσαν επιμόνως και επιτακτικά οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, 15 ημέρες μετά την αποχώρησή του τα γενετικά τροποποιημένα επιτράπηκαν.

Απόσυρση από την ενεργό πολιτική
Μετά τις εκλογές του 2012 ο κ. Δήμας άρχισε να απέχει από την ενεργό πολιτική δράση, ενώ εγκατέλειψε σιωπηρά -για να μη δημιουργήσει εσωκομματικό ζήτημα- και τη θέση του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Περνά τον χρόνο του ανάμεσα στην Αθήνα, με τη δεύτερη σύζυγό του, και το παραλιακό εξοχικό του στους Αγίους Θεοδώρους. Οταν ήταν επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε με καμάρι ότι η παραλία μπροστά από το σπίτι του είχε μπλε σημαία παρότι στο βάθος διακρίνονταν οι εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων πετρελαίου. Απλός στις συνήθειές του, αποφεύγει την πολυτελή διαβίωση και τις περιττές δαπάνες. Ακόμη και ως επίτροπος κυκλοφορούσε με ένα μικρό οικολογικό αυτοκίνητο με ηλεκτρικό κινητήρα. Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό πολιτική ασχολείται με το διάβασμα και παρακολουθεί την πορεία των τριών παιδιών του από τον πρώτο του γάμο. Σήμερα είναι παντρεμένος με τη δικηγόρο και συγγραφέα βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας Μαίρη Μακρή. Στους φίλους του λέει ότι ως γονιός δεν ξεχωρίζει καθόλου τα παιδιά του. Η κόρη του Αντιγόνη τού χάρισε το πρώτο του εγγόνι και βραβεύτηκε φέτος από την UNESCO ως μία από τις καλύτερες νέες επιστήμονες της χρονιάς για την έρευνά της πάνω στη γενετική και το DNA. Ο μεγάλος του γιος Κώστας με σπουδές Νομικών στην Οξφόρδη κινείται μεταξύ Λονδίνου και Νέας Υόρκης ως επικεφαλής δύο εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις σύγχρονες τεχνολογίες και στο Ιντερνετ. Ο δεύτερος γιος του Χρήστος συνέχισε την πολιτική παράδοση και εξελέγη βουλευτής το 2012 στην Κορινθία.

«Ο πατέρας μου κερδίζει στα δύσκολα»
Αντιγόνη Δήμα (η κόρη)

Βραβευµένη επιστήµονας για τις έρευνές της στη Γενετική και το DNA και µητέρα δύο παιδιών, η κόρη του κ. Δήµα δηλώνει «πολύ περήφανη» όχι µόνο για την υποψηφιότητα αλλά και για ό,τι έχει κάνει έως σήµερα καθώς, όπως λέει, «απ’ όπου κι αν πέρασε έδωσε τον καλύτερό του εαυτό»

Απαρνήθηκε την πολιτική για να ασχοληθεί με τη γενετική και τη σχέση του DNA με τις νόσους του οργανισμού. Πρόσφατα απέσπασε το βραβείο «L’Oréal-UNESCO» για το πολύ σημαντικό ερευνητικό της έργο, τις ικανότητες και την αφοσίωσή της στην επιστήμη. Η κόρη του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, μιλώντας για τον πατέρα της στο «ΘΕΜΑ» δηλώνει βέβαιη ότι στο τέλος θα εκλεγεί: «Ο πατέρας μου είναι δυνατός και έχει μάθει να κερδίζει στα δύσκολα. Αυτό θέλω να πιστεύω ότι θα κάνει και τώρα».

Η Αντιγόνη Δήμα δεν ακολούθησε τα χνάρια του αδελφού της Χρήστου τον οποίο κέρδισε η πολιτική. Επέλεξε έναν άλλο κόσμο, αυτόν της μελέτης των γονιδίων, όπου αφοσιώθηκε και διακρίθηκε. «Από μικρή θυμάμαι ότι ήθελα πολύ να ασχοληθώ με τη Γενετική. Με ενδιέφερε να μάθω πώς το DNA διαμορφώνει το ρίσκο για τις νόσους, πώς κάνει έναν άνθρωπο να είναι πιο επιρρεπής σε μια νόσο και γενικώς πώς λειτουργεί. Την πολιτική δεν την είχα στο αίμα μου όπως φαίνεται», λέει. Σήμερα εργάζεται ως ερευνήτρια στο Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ», με το ερευνητικό της αντικείμενο να επικεντρώνεται στα καρδιαγγειακά νοσήματα, στον διαβήτη τύπου 2, στον καρκίνο του μαστού αλλά και σε μια μορφή της γυναικείας υπογονιμότητας.

Ο πατέρας της υποστήριξε από την αρχή τα όνειρά της και ποτέ δεν εναντιώθηκε στις επιλογές της. Δεν είχε ποτέ εξάλλου την απαίτηση τα παιδιά του να γίνουν πολιτικοί.

«Είμαι πολύ υπερήφανη για τον πατέρα μου. Οχι μόνο για την υποψηφιότητά του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και για ό,τι έχει κάνει έως σήμερα. Ηταν πάντοτε κοντά στα παιδιά του, αλλά και στα εγγόνια του. Αλλά και ως πολιτικός εκτός από συμπαθής, όπως τον έχουν κατά καιρούς χαρακτηρίσει, έχει ένα πλούσιο και αξιόλογο βιογραφικό. Απ’ όπου κι αν πέρασε έδωσε τον καλύτερό του εαυτό», δηλώνει η κόρη του κ. Δήμα, η οποία μόλις έμαθε ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς επέλεξε τον πατέρα της για την τιμητική αυτή θέση έσπευσε αμέσως να τον συγχαρεί και να του ευχηθεί καλή δύναμη και καλή επιτυχία. «Αν και δυσκολεύτηκα να τον βρω γιατί το τηλέφωνό του μιλούσε διαρκώς, του μετέφερα τις ευχές μου», μας λέει, ενώ όταν ερωτάται για τη διαδικασία της εκλογής και πώς πιστεύει ότι θα αντιμετωπίσει την τρόικα απαντάει: «Η εκλογή του είναι δύσκολη, όμως ο πατέρας μου έχει μάθει να κερδίζει στα δύσκολα. Είναι δυνατός και ξέρει να μάχεται. Είναι εργατικός και δοτικός. Σίγουρα θα το παλέψει μέχρι τέλους».

Η Αντιγόνη Δήμα είναι μητέρα δύο μικρών παιδιών τα οποία λατρεύουν τον παππού τους. Μάλιστα αυτό τον καιρό τρέχει ένα μεγάλο πείραμα που σχετίζεται με τη γυναικεία στειρότητα. «Μόλις πήραμε κάτι δεδομένα και κάνουμε τις αναλύσεις για το πρότζεκτ που αφορά στη γυναικεία στειρότητα. Οπως καταλαβαίνετε, τα αποτελέσματα θα είναι ιδιαίτερα σημαντικά. Είναι ένα μεγάλο και συνάμα λεπτό ζήτημα που αφορά πολλές γυναίκες», τονίζει.
Η οικογένεια Δήμα εκτός από την τιμητική υποψηφιότητα του πατέρα έχει ακόμα έναν λόγο να είναι υπερήφανη. Η κόρη Δήμα πρόσφατα απέσπασε το βραβείο «L’Oréal-UNESCO για τις Γυναίκες στην Επιστήμη».

Βραβεύτηκε για το συναρπαστικό ταξίδι της χαρτογράφησης του DNA και, όπως λέει, «είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γιατί νιώθω ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που έχω κάνει όλα αυτά τα χρόνια. Το βραβείο με βοηθάει πολύ καθώς είναι μια σημαντική ενθάρρυνση και ένα μήνυμα προς εμένα και τους συνεργάτες μου ότι μάλλον κάνουμε κάτι σωστά. Και φυσικά μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας. Είναι σημαντικό να εξελίσσεται η επιστήμη».

«Η ευγένεια και το χιούµορ τον κάνουν να ξεχωρίζει»
Μαίρη Μακρή (η σύζυγος)

Η σύζυγος του Σταύρου Δήµα του εύχεται να βρει δύναµη και κουράγιο να διαχειριστεί τα προβλήµατα της Ελλάδας, δηλώνει ότι θαυµάζει την ψυχραιµία και τις γνώσεις του και τον φροντίζει µαγειρεύοντάς του τα αγαπηµένα του φαγητά, όπως φακές και µελιτζάνες

«Ιδιαίτερα υπερήφανη» δηλώνει η σύζυγος του υποψηφίου Προέδρου της Δημοκρατίας, δικηγόρος και συγγραφέας βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας κυρία Μαίρη Μακρή και τονίζει: «Μπορεί η Ελλάδα να έχει σοβαρά ζητήματα που την απασχολούν, ωστόσο νομίζω ότι ο σύζυγός μου έχει την εμπειρία, την ηρεμία και την ψυχραιμία να τα διαχειριστεί. Εγώ του εύχομαι να έχει δύναμη και κουράγιο για να βοηθήσει όσο μπορεί τη χώρα. Επίσης να είναι υγιής και να έχει καλή τύχη». Η έγκριτη νομικός βρίσκεται πάντα στο πλευρό του συζύγου της: «Η ευγένεια και το χιούμορ του ήταν αυτά που ξεχώρισα από την αρχή. Και φυσικά η καλλιέργειά του», μας λέει η κυρία Μακρή.


Η σχέση τους μετράει πολλά χρόνια. Το 2009 πήραν τη μεγάλη απόφαση να την επισημοποιήσουν με μια λιτή τελετή στο δημαρχείο των Βρυξελλών λίγο προτού επιστρέψουν από την πόλη που αγάπησαν και έζησαν μαζί κατά τη διάρκεια της θητείας του κ. Δήμα ως επίτροπου Περιβάλλοντος. Η κυρία Μακρή τον ακολούθησε δίχως δεύτερη σκέψη. «Ηταν το λιγότερο που μπορούσα να κάνω για τον άνθρωπό μου. Ημασταν χρόνια μαζί και τον ακολούθησα δίχως δεύτερη σκέψη», εξομολογείται στο «ΘΕΜΑ» και προσθέτει: «Το ήθος που τον διακρίνει και η καλλιέργεια είναι δύο από τα στοιχεία του χαρακτήρα του που με γοήτευσαν και τα οποία πραγματικά θαυμάζω. Ετσι είναι και σήμερα. Και το σημαντικότερο, η μόρφωσή του αλλά και το χιούμορ που έχει, κάτι στο οποίο δίνω ιδιαίτερη σημασία».

Η μετακόμιση στις Βρυξέλλες δεν της βγήκε σε κακό, όπως εξομολογείται η ίδια. Αντιθέτως, το μουντό τοπίο του Βελγίου αποτέλεσε πηγή έμπνευσης αφού ασχολήθηκε με τη συγγραφή παραμυθιών όπως ο «Κόκκινος Πίθηκος» και «Το ουράνιο τόξο και το μυστικό της Τζοκόντα». Η κυρία Μακρή σπούδασε νομικά στο ΑΠΘ, έκανε την άσκησή της στην Κόρινθο, τόπο καταγωγής της, και εργάστηκε ως δικηγόρος στην Αθήνα.

Το ζευγάρι διαμένει σε ένα μικρό διαμέρισμα στην Αθήνα, όμως τα καλοκαίρια συνηθίζει να περνά πολύ χρόνο στην εξοχική κατοικία του στους Αγίους Θεοδώρους. Η υποψήφια Πρώτη Κυρία της χώρας δηλώνει παραδοσιακή σύζυγος που μαγειρεύει καθημερινά και φροντίζει τον σύζυγό της λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Σταύρος προτιμά την ελληνική κουζίνα, κυρίως όμως του αρέσουν τα όσπρια και οι μελιτζάνες». Το ζεύγος Δήμα αγαπά τα ταξίδια και οι δυο τους φροντίζουν όποτε έχουν ελεύθερο χρόνο να επισκέπτονται νέους προορισμούς.

Αγαπημένα τους μέρη είναι η Νέα Υόρκη, το Λονδίνο, το Παρίσι και η Γερμανία όπου ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πολλούς φίλους από τον πολιτικό χώρο. Παρακολουθούν φανατικά κινηματογράφο, θέατρο, όπερα, ενώ ψηλά στις μουσικές τους προτιμήσεις ιεραρχούνται οι παλιές επιτυχίες του Τσιτσάνη, της Μπέλλου, αλλά και η όπερα. Οπως αναφέρει, η κυρία Μακρή «λατρεύω τα καλοκαίρια που εν μέσω θέρους πάμε σε χώρες του Βορρά για να παρακολουθήσουμε φεστιβάλ όπερας. Το περασμένο καλοκαίρι πήγαμε στο Σάλτσμπουργκ». Να σημειωθεί ότι διατηρεί άριστες σχέσεις και με τα τρία παιδιά του κ. Δήμα, την Αντιγόνη, τον Χρήστο και τον Κώστα, από τον γάμο του με την κυρία Αλκηστη Κοντού.

4 σχόλια

  1. ΑΣΧΕΤΟ ΣΧΟΛΙΟ
    ==============
    Για την κολλεκτιβοποίηση
    της αγροτιάς στην ΕΣΣΔ
    .............
    Ενας φίλος τροτσκιστής
    μού έγραψε :
    .............
    Σε σχέση με τον Τρότσκι και την κολλεκτιβοποίηση της αγροτιάς συμβαίνει το αντίθετο: Όταν ο Στάλιν έδινε ιδιοκτησία και προνόμια στους ιδιώτες αγρότες κουλάκους, ο Τρότσκι πρόβαλε -άλλωστε από την αρχή- την κολλεκτιβοποίηση της αγροτιάς, προγραμματισμένη, επιδοτούμενη από τα κράτος και εθελοντική. Όταν ο Στάλιν υιοθέτησε το πρόγραμμα του Τρότσκι, αλλά με τη "βίαιη κολλεκτιβοποίηση" που ο Στάλιν εφάρμοσε, ο Τρότσκι επέμεινε στη δική του κολλεκτιβοποίηση, ΧΩΡΙΣ ΠΟΤΕ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΝΑ ΕΝΑΝΤΙΩΘΕΙ ΓΕΝΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΛΛΕΚΤΙΒΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΛΑΘΕΜΕΝΗ ΚΙ ΩΣ ΕΝΑ ΒΑΘΜΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΜΟΡΦΗ ΠΟΥ ΠΗΡΕ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΑΛΙΝ! Είναι αυτό που σήμαινε ο Τρότσκι και στη συνέχεια ο Ποσάδας, που -αντίθετα από τους αυτοαποκαλούμενους "τροτσκιστές"-, ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΑΝ ΤΗΝ ΕΣΣΔ, ΠΑΡΑ ΚΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ. Αντίθετα αυτοί οι "τροτσκιστές" πήγαιναν ενάντια στην ΕΣΣΔ, όντας οι ίδιοι η χειρότερη, σαν τη σταλινική, γραφειοκρατία και μάλιστα πολλοί απ' αυτούς δυνθηκολόγοι, καθηγητές και απολογητές του καπιταλισμού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αποκάλυψη "μαχαιριά" για μειώσεις σε ένα εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις - "Βόμβα" και από ΔΝΤ: Υψηλός ο... κατώτατος μισθός στην Ελλάδα!Κόβονται και τα επιδόματα ανεργίας,παραμένει η έκτακτη εισφορά σε μισθούς και συντάξεις, παραμένει ο ΕΝΦΙΑ με παλιές αντικειμενικές αξίες. Ακολουθεί νέα μείωση στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, εκ νέου περικοπή κύριων συντάξεων και εφάπαξ, απότομη αύξηση των ορίων ηλίας, απαγόρευση συνταξιοδότησης, μείωση ή περικοπές στα οικογενειακά, τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα !

    Να μου ζήσεις Τρόικα με τους υπαλλήλους ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ). Πάρτε τους τα σώβρακα. Έλληνας δεν θα μείνει σ' αυτόν τον τόπο. Ξεσκίστε τους : και νέος ΠτΔ από τους νέους αχυρανθρώπους και- αν γίνουν εκλογές- θα σας ξαναψηφίσουν - τα ζώα- για να υλοποιήσετε το 3ο μνημόνιο. Να τους πάρετε και τα ακίνητα και ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις. Αφού γουστάρουν και το λένε και τηλεφωνικά στις δημοσκοπήσεις, υπέρ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Τα θέλει ο ... οργανισμός τους ! Ζήτω οι κερδοσκόποι, οι διαπλεκόμενοι, οι τοκογλύφοι. Όλος ο πλούτος στο 1% των Ελλήνων και των Ευρωπαίων ! Έχουμε γεννηθεί σκλάβοι, ραγιάδες, καρπαζοεισπράκτορες των πολιτικών τζακιών και θα μείνουμε δούλοι τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΘΑ ΕΚΛΕΓΕΙ^ ΑΠ' ΤΗΝ
    ΕΠΟΜΕΝΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΜΕ
    ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,
    ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΕΚΟΓΙΚΑ
    ΘΑ ΔΕΣΜΕΥΤΕΙ ΟΤΙ
    ΘΑ ΤΟΝ ΨΗΦΙΣΕΙ.

    Η ΝΕΑ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ
    ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΕΙΝΑΙ
    ΜΕ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ
    ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ότι και να πούνε το γεγονός είναι πως είναι ένα κάθαρμα που θέλει να γίνει πρόεδρος σε μια πουλημένη Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση