GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ποιοι είναι οι τζιχαντιστές που απειλούν να ανατινάξουν αεροσκάφη στην Ευρώπη

Μετά τις κτηνωδίες της 11ης Σεπτεμβρίου όταν εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα σκόρπισαν το θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπων και έκαναν την ...



Μετά τις κτηνωδίες της 11ης Σεπτεμβρίου όταν εξτρεμιστές της Αλ Κάιντα σκόρπισαν το θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπων και έκαναν την εκκωφαντική «πρεμιέρα» τους εισάγοντας τη Δύση στη φιλοσοφία της τρομοκρατίας στο όνομα της θρησκείας, πολλοί ήταν οι ταξιδιώτες που όταν επέλεγαν να μετακινηθούν αεροπορικώς κοιτούσαν με καχυποψία σκουρόχρωμους συνεπιβάτες τους.

Τα βλέμματα υπό γωνία πρόδιδαν την αγωνία των λευκών ταξιδιωτών για τον αλλοδαπό συνταξιδιώτη με τη σκουρότερη επιδερμίδα ο οποίος σύμφωνα με τους ίδιους θα μπορούσε να είναι ένας εν δυνάμει τρομοκράτης. Άλλωστε, την αντίληψη αυτή είχαν φροντίσει να ενισχύσουν τρομολαγνικά δημοσιεύματα του διεθνή Τύπου γύρω από τους «κακούς Μουσουλμάνους που θέλουν να πλήξουν τους Δυτικούς».

Ωστόσο, το παραπάνω πλαίσιο πλέον έρχεται να ανατραπεί, καθώς ολοένα περισσότεροι Ευρωπαίοι έχουν ασπαστεί το Ισλάμ και έχουν εγκαταλείψει τις χώρες καταγωγής τους για να μεταβούν σε Συρία και Ιράκ και να ενταχθούν στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους αλλά και της Αλ Κάιντα.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας Sunday Express, η νέα απειλή έχει πρόσωπο και αυτό δεν έχει έντονα χαρακτηριστικά που προδίδουν αραβική καταγωγή.
Αντιθέτως, οι τζιχαντιστές του… μέλλοντος είναι «λευκοί, γαλανομάτες και ξανθοί», σύμφωνα με δηλώσεις της Σάλι Ελίζαμπεθ Καρ Λάιβισλι, πρώην συμβούλου της βρετανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφαλείας, οι τρομοκράτες είναι πιθανό να είναι «λευκοί, ξανθοί και με γαλάζια μάτια», οι οποίοι έχουν προσηλυτιστεί και έχουν εκπαιδευθεί ακόμα και μόλις πέντε εβδομάδες πριν θέσουν σε εφαρμογή κάποιο αιματηρό πλάνο.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την ειδικό ακόμα και οι γυναίκες μπορούν να αποτελέσουν απειλή, καθώς όπως τονίζει: «Λευκές γυναίκες προερχόμενες από τη μεσαία τάξη, με σπουδές, είναι επιρρεπείς στην τρομοκρατική προπαγάνδα».

Μάλιστα, όπως εξηγεί η Λάιβισλι, οι γυναίκες νομίζουν πως θα πρωταγωνιστήσουν στην αλλαγή του κόσμου, επομένως αποτελούν ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εργαλείο για τους τρομοκράτες. «Προέρχονται από κανονικές και όχι ιδιαίτερα θρησκευόμενες οικογένειες», επισημαίνει η πρώην σύμβουλος.

Όλα αυτά, ενώ το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι τζιχαντιστές του ΙΚ σχεδιάζουν φονικές επιθέσεις σε πέντε επιβατικά αεροσκάφη που έχουν προορισμό ευρωπαϊκές πόλεις, την περίοδο των Χριστουγέννων.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος δηλώνει στην βρετανική εφημερίδα ότι «όλοι περιμένουν κάτι καταστροφικό πολύ σύντομα», αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανό οι ακραίοι Ισλαμιστές να κάνουν τις απειλές τους πράξη.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, λοιπόν, είναι πιθανό οι εξτρεμιστές να τοποθετήσουν εκρηκτικούς μηχανισμούς σε αεροσκάφη λίγο πριν τα Χριστούγεννα, με αποτέλεσμα να μελετάται η απαγόρευση της μεταφοράς χειραποσκευών στην καμπίνα του αεροσκάφους, αλλά και η απαγόρευση μεταφοράς ηλεκτρονικών συσκευών στις τσάντες των ταξιδιωτών για την αποφυγή πυροδότησης βομβών.

Ωστόσο, ένα τέτοιο μέτρο, όπως επισημαίνει ειδικός στη βρετανική εφημερίδα ίσως αποδειχθεί ανεπαρκές αν όχι μη εφαρμόσιμο.

«Η απειλή έχει στόχο την Ευρώπη. Οι ΗΠΑ έχουν βελτιώσει την ασφάλειά τους στα αεροδρόμια, αλλά εμείς όχι», προσθέτει ο ειδικός, ο οποίος τονίζει πως όλοι «περιμένουν κάτι καταστροφικό πολύ σύντομα».

Παράλληλα, η υπουργός Εσωτερικών της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, προ ημερών αποκάλυψε πως υπάρχουν αρκετά μέλη του ΙΚ που σχεδιάζουν να επιτεθούν στη χώρα.
«Η απειλή ποικίλει σχετικά με τον αριθμό των οργανώσεων που προσπαθεί να πραγματοποιήσει επιθέσεις στη Δύση. Την ίδια στιγμή, δεν ανήκουν όλοι σε μία συγκεκριμένη οργάνωση, κάποιοι ιδρύουν τη δική τους οργάνωση, ενώ υπάρχουν και οι μοναχικοί λύκοι. Πρέπει να εξετάσουμε κάθε είδους απειλή», επισήμανε η Μέι.

Παρ’όλα αυτά, εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών της Βρετανίας χωρίς να σχολιάσει το δημοσίευμα σχετικά με την αεροπορική απειλή κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, φρόντισε να καθησυχάσει τους Βρετανούς τονίζοντας πως τα μέτρα ασφάλειας των αεροδρομίων ανανεώνονται διαρκώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση