GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Σερβία: Υπεγράφη συμφωνία για ανακατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου

Ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, που θα συνδέει τα Βαλκάνια με την Κεντρική Ευρώπη, αποτέλεσε αντικείμενο της τετραμερού...


Ο εκσυγχρονισμός του σιδηροδρομικού δικτύου, που θα συνδέει τα Βαλκάνια με την Κεντρική Ευρώπη, αποτέλεσε αντικείμενο της τετραμερούς συνάντησης των πρωθυπουργών της Κίνας, της Ουγγαρίας, της Σερβίας και της ΠΓΔΜ που πραγματοποιήθηκε στο Βελιγράδι.
Στη συνάντηση διαπιστώθηκε ότι η κατασκευή του δικτύου αυτού θα συμβάλει σημαντικά στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών της περιοχής και θα αποτελέσει την ταχύτερη οδό επικοινωνίας της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Συμφωνήθηκε σε πρώτη φάση να ανακατασκευαστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο, που θα συνδέει το Βελιγράδι με τη Βουδαπέστη και αμέσως μετά τη συνάντηση οι Οργανισμοί Σιδηροδρόμων της Σερβίας και της Ουγγαρίας, όπως και οι τελωνειακές αρχές των δύο χωρών, υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας.
Το έργο αυτό, που θα χρηματοδοτηθεί από την Κίνα, θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια και με την κατασκευή του ο χρόνος διάρκειας του ταξιδιού, μεταξύ των δύο πόλεων, θα μειωθεί, από τις 8 ώρες που είναι σήμερα, στις 2,5 ώρες.
Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Κετσιάνγκ στην κοινή συνέντευξη Τύπου των τεσσάρων πρωθυπουργών, μετά την υπογραφή της συμφωνίας, δήλωσε ότι το έργο αυτό θα συμβάλει στην ανάπτυξη των σχέσεων της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αποτελεί τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κίνας και θα βοηθήσει οικονομικά όλες τις χώρες απ΄όπου διέρχεται το δίκτυο.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισήμανε ότι "το έργο αυτό θα συμβάλει επίσης και στην ανάπτυξη της βιομηχανίας με την ταχύτερη διακίνηση εμπορευμάτων". Ο κ. Βούτσιτς επισήμανε την ανάγκη να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την υλοποίηση του συνολικού έργου εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου, μέχρι τη Θεσσαλονίκη και ευχαρίστησε τους πρωθυπουργούς της Κίνας, της Ουγγαρίας, της ΠΓΔΜ, αλλά και τον Έλληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τη θετική στάση τους στην υλοποίηση αυτού του έργου.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν υπογράμμισε ότι το έργο αυτό είναι μεγάλης σημασίας για ολόκληρη την Ευρώπη και τόνισε ότι η Κίνα και η Ε.Ε. πρέπει να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για συνεργασία.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρουέβσκι χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό το έργο εκσυγχρονισμού του σιδηροδρομικού δικτύου για όλες τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Τα σερβικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ηανακατασκευή του σιδηροδρομικού δικτύου Βελιγραδίου – Βουδαπέστης είναι το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό ολόκληρου του δικτύου, που θα συνδέει την Ελλάδα με την κεντρική Ευρώπη.
Η Κίνα ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου στη Σερβία και την ΠΓΔΜ, που θα συνδέεται με το δίκτυο του ΟΣΕ και θα μειώνει σημαντικά την μεταφορά εμπορευμάτων από τον Πειραιά προς την Κεντρική Ευρώπη. Γι αυτό άλλωστε και στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα για τους σιδηρόδρομους συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γρουέβσκι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση