GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία του ΑΠΘ από μετεγγραφές και υποχρηματοδότηση»

Τις επιπτώσεις του μέτρου των μετεγγραφών για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παρουσίασ...



Τις επιπτώσεις του μέτρου των μετεγγραφών για το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο κτίριο της ΕΣΗΕΜ-Θ ο πρύτανης του Ιδρύματος Περικλής Μήτκας.

«Σε ένα πανεπιστήμιο με 41 Τμήματα, 2.013 καθηγητές και λέκτορες, περίπου 50.000 ενεργούς προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές και 25.000 παρελθόντων ετών το προσωπικό όλων των κατηγοριών προσπαθεί να ανταποκριθεί στην πρωταρχική αποστολή του, δηλαδή την εκπαίδευση των φοιτητών του σε όλους τους κύκλους σπουδών και στην έρευνα. Και το κατορθώνει επιτυχώς, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες», ανέφερε ο πρύτανης χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις μετεγγραφές τονίζοντας ότι το ΑΠΘ θα κληθεί να εγγράψει περισσότερους από 10.000 νέους φοιτητές στα 41 τμήματά του, μετά και τις μετεγγραφές φοιτητών βάσει των κριτηρίων που προβλέπει η σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Παιδείας.

Συγκεκριμένα, τόνισε ότι «στους 6.495 εισακτέους στις Σχολές του ΑΠΘ, αναμένεται να προστεθούν 4.318 φοιτητές με μετεγγραφή, ενώ η πρόταση του Ιδρύματος, βάσει των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει, είναι 4.500 νέες εγγραφές συνολικά».

«Ο νόμος των μετεγγραφών, ιδιαίτερα με τις ρυθμίσεις του Μαΐου, αυξάνει σε τρομακτικούς αριθμούς τους φοιτητές που καλούνται τα τμήματα και οι Σχολές να εγγράψουν. Το ΑΠΘ δέχθηκε το μεγαλύτερο κύμα- σε απόλυτους αριθμούς- από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδας, γιατί έχει περισσότερα τμήματα και δέχεται εισροές από περισσότερες περιφερειακές Σχολές», δήλωσε ο πρύτανης του ΑΠΘ και συνέχισε λέγοντας ότι «τουλάχιστον 15 τμήματα θα δεχθούν από 85% έως 120% επιπλέον φοιτητές. Αυτά είναι τμήματα που έχουν εργαστήρια, παρέχουν ειδική εκπαίδευση, για νηπιαγωγούς και δασκάλους και συνεπώς δεν αρκεί ένα αμφιθέατρο με 300 άτομα μέσα, αλλά θέλει άλλου τύπου εκπαίδευση και πρακτική άσκηση».

Επιπρόσθετα, όπως εξήγησε, δημιουργούνται τμήματα και σχολές δύο ταχυτήτων, όταν εισάγονται με μετεγγραφή φοιτητές με επιδόσεις μικρότερες κατά 4.000-5.000 μόρια από τη βάση εισαγωγής των εισακτέων με εξετάσεις, τροφοδοτώντας τους λιμνάζοντες φοιτητές.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της υποχρηματοδότησης του Ιδρύματος από το υπουργείο Παιδείας. Με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε ο πρύτανης, η επιχορήγηση του τακτικού προϋπολογισμού του ΑΠΘ βαίνει δραματικά μειούμενη, καθώς από το ποσό των 40,23 εκατ. ευρώ το 2009, μειώθηκε στα 17,5 εκατ. ευρώ το 2014, ήτοι μία μείωση 56,5% και με βάση τα 15 εκατ. ευρώ που προτίθεται να εγκρίνει φέτος το υπουργείο η μείωση θα φθάσει το 62,7%.

Για να μπορέσει το ΑΠΘ να λειτουργήσει και να καλύψει τις πάγιες ανάγκες του (φως, αέριο, δημοτικά τέλη, καθαριότητα φύλαξη, συντήρηση, ενοίκια κτιρίων, χρηματοδότηση σχολών) θέτει μία «κόκκινη γραμμή» για χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ, έχοντας μεταφέρει το σχετικό αίτημα με την αντίστοιχη τεκμηρίωση προς τα συναρμόδια υπουργεία.

«Το συμβούλιο ΑΠΘ που έχει τελική έγκριση του προϋπολογισμού που υποβάλλει στη συνεδρίαση του Πανεπιστημίου αποφάσισε ότι δε θέλει να στείλει στο υπουργείο πλασματικό προϋπολογισμό, επομένως δεν έχει εγκρίνει το σχέδιο των 15 εκατ., οπότε παρουσιάζουμε την κατάσταση και ζητάμε από την Πολιτεία να κατανοήσει το πρόβλημα και να διαπιστώσει ότι το ποσό που χρειάζεται το πανεπιστήμιο για να λειτουργήσει είναι μικρό, θα πρέπει η Πολιτεία να εξετάσει τις προτεραιότητές της», ανέφερε ο κ.Μήτκας.

Όπως διευκρίνισε, από τη στιγμή που η Πολιτεία δε μπορεί να στηρίξει και τα μεγάλα και τα πολλά μικρά Περιφερειακά Πανεπιστήμια θα πρέπει να επιλέξει σε ποια κατεύθυνση θα δώσει προτεραιότητα.

«Στόχος μας να χορηγούμε πτυχία, όχι να διαγράφουμε φοιτητές»

Αναφερόμενος, τέλος, στις διαγραφές των «αιώνιων» φοιτητών ο πρύτανης διαβεβαίωσε ότι «η Σύγκλητος του ΑΠΘ είναι δίπλα σε κάθε φοιτητή που θα θελήσει να ολοκληρώσει τις σπουδές του, καθώς στόχος μας είναι να χορηγούμε πτυχία και όχι να διαγράφουμε φοιτητές».

Διευκρίνισε, πάντως, ότι στην εν εξελίξει διαδικασία, βάσει των δυνατοτήτων που δόθηκαν από τον νόμο για τις διαγραφές, δεν έχει εκδηλωθεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς των «αιώνιων» φοιτητών να διεκδικήσουν τη διατήρηση της φοιτητικής του ιδιότητας.

Ενδεικτικά ο κοσμήτορας της Νομικής Σχολής, Γεώργιος Δέλλιος ανέφερε ότι από τους 15.000 φοιτητές της Σχολής οι 12.000 είναι εγγεγραμμένοι πριν από το 1983!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση