GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περιμένουν το μανάβη να τους ταΐσει...

Είναι ο Νίκος Στελιουδάκης 91 χρόνων, καπνίζει από 14 χρόνων κι όμως η νικοτίνη ομολογεί, δεν τον πειράζει και αποκαλύπτει πως ...



Είναι ο Νίκος Στελιουδάκης 91 χρόνων, καπνίζει από 14 χρόνων κι όμως η νικοτίνη ομολογεί, δεν τον πειράζει και αποκαλύπτει πως «δεν με πιάνει κοπέλι στο γλάκιο».
Σε αυτά τα χρόνια δεν έφυγε ποτέ από το χωριό του τις Καρίνες Αγίου Βασιλείου, και έκανε χιλιάδες χιλιόμετρα στα χωράφια ως αγρότης και ως δασοφύλακας είκοσι χρόνια…

Ο πατέρας του Κώστας για είκοσι χρόνια κοινοτάρχης στις Καρίνες, συμπλήρωσε τον αιώνα ζωής όπως και δεκάδες άλλοι συγχωριανοί του έφτασαν κοντά ή τον υπερέβησαν. Τότε, βέβαια, αιτιολογεί ο ίδιος «οι παλιοί μας τα έκαναν όλα με μέτρο και έκαναν υγιεινή ζωή», καλλιεργούσαν και τρέφονταν από τα αγαθά της γης. Ενώ, σήμερα,«αφήσανε τα περιβόλια και περιμένουν τον μανάβη να τους φέρει για να αγοράσουν και να ζήσουν». Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; «Γιατί», υποστηρίζει, «εδά τα παραιτήσανε και δε φυτεύουνε γιατί βαριούνται…»

Γι'αυτό, λοιπόν, και στο τέλος κάθε μήνα που δίδονται οι συντάξεις, οι μανάβηδες… ξέρουν και παρουσιάζονται και στην επιστροφή έχουν ξεπουλήσει. «Όπου υπήρχενε ένα μικρό κομμάτι χωράφι το κάνανε περιβόλι και το φυτεύανε. Εδά σου λένε γιατί να φυτέψω, αφού θα ‘ρθει ο μανάβης και με εκατό φράγκα θα περάσω το μήνα;»

ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΝΙΟΤΗΣ ΤΟΥ
Ωστόσο, εκείνο που τον προβληματίζει είναι το γεγονός ότι και τα κηπευτικά που καταναλώνει σήμερα ο πληθυσμός, «είναι ούλα ψεκασμένα», ενώ στις «εποχές τσι δικές μας δεν υπήρχανε φυτοφάρμακα και ούλα ήτανε καθαρά και νόστιμα».

Αυτές οι εποχές τον γυρίζουν και στα χρόνια της νιότης τους, τότε, που με τα λίγα περνούσαν περίφημα, τραγουδούσαν και γλένταγαν στη ζωή. «Μια φορά», λέει, «κάναμε παρέες, τραγουδούσαμε και πηγαίναμε στα σπίτια των χωριανών. Όπου θελα γίνει γάμος, πανηγύρι ή βάφτιση πηγαίναμε ή όπου ήτανε γερόντοι πηγαίναμε και τους ακούγαμε. Αυτούς τσι γερόντους τσι θυμούμαι στου Παπαδοβασίλη το καφενείο και λέγανε ιστορίες και εμείς κοπέλια και δεν ξεκολλούσαμε από αυτά που λέγανε. Είχαμε μεγάλο σεβασμό σ΄ αυτούς τους ανθρώπους…»

Κυνηγός 80 χρόνια έχει πλήθος αναμνήσεων, αν και πολλοί αναλώνουν τις συζητήσεις των επιδόσεών τους σε υπερβολές. Θυμάται, λοιπόν, ότι έχει σκοτώσει λαγούς και πέρδικες, θηράματα που «δεν τα βάζει ένα σπίτι». Και σήμερα υπάρχουν από αυτά τα είδη, όμως έχουν μειωθεί σημαντικά γιατί «τα ξεκάμανε η λαθροθηρία».
Μια φωτογραφία παλιάς οικογένειας στις Καρίνες το 1958. Καθήμενοι ο Κωστής Στελιουδάκης και η σύζυγός του Συρμαλένια Βαλέργα από την Καρέ. Το κοριτσάκι, αριστερά, είναι η Ζαχαρούλα Στελιουδάκη και όρθιοι οι Γιάννης, Λευτέρης και Στέλιος Στελιουδάκης


Ο Νίκος Στελιουδάκης στα 91 του χρόνια σήμερα…

 Γλέντι στο γάμο του Στελιουδάκη με τη Μαρία Κοκοτσάκη

Σεπτέμβριος 1961 στο καφενείο του Παπαδοβασίλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση