GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κ. Μακρόπουλος: «Τα πρόστιμα για τους ΧΑΔΑ, θα τα πληρώσουν οι πολίτες ή οι δήμοι;»

Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επέβαλλε στη χώρα μας πρόστιμα, με το αιτιολογικό της παράβασης των υποχρεώσεων που απορρέο...



Το Δικαστήριο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων επέβαλλε στη χώρα μας πρόστιμα, με το αιτιολογικό της παράβασης των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινοτική οδηγία «περί των στερεών αποβλήτων» και της μη εφαρμογής προηγούμενης απόφασης που λήφθηκε πριν από εννέα ολόκληρα χρόνια, το 2005.

Συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επέβαλλε στη χώρα μας:

· Κατ’ αποκοπήν πρόστιμο 10 εκατομμυρίων Ευρώ, για τη μη συμμόρφωση με την πρώτη δικαστική απόφαση, δηλαδή εξάλειψη της ανεξέλεγκτης διάθεσης από το 2005 ως το 2009. Σημειώνεται ότι η εισήγηση της ΕΕ και της Εισαγγελέως ήταν 22 εκατ ευρώ, αλλά αναγνωρίζεται ότι η περιβαλλοντική ζημία που προκαλείται από τους εναπομείναντες ΧΑΔΑ δεν είναι τόσο σημαντική όσο πριν.

· Εξαμηνιαίο πρόστιμο 14.520.000 ευρώ, που υπολογίσθηκε για τους 293 ΧΑΔΑ που υπήρχαν το Μάϊο 2014, απομειούμενο αναλόγως των ΧΑΔΑ που θα υπάρχουν τον Ιούνιο 2015. Η εισήγηση της ΕΕ ήταν 71.180/ημέρα αλλά το Δικαστήριο θεώρησε ότι πρέπει να συνδεθεί με την πρόοδο των έργων.

Με την απόφασή του το Δικαστήριο υπενθυμίζει ότι στις 29 Δεκεμβρίου 2010, και σύμφωνα με πληροφορίες που παρέσχε η Ελλάδα στο Δικαστήριο τον Μάιο του 2014, η Ελλάδα δεν έλαβε ακόμα όλα τα αναγκαία μέτρα προς εκτέλεση της αποφάσεως του 2005. Υπό τις συνθήκες αυτές, το Δικαστήριο έκρινε ότι δικαιολογείται η επιβολή χρηματικών κυρώσεων στην Ελλάδα. Επίσης το Δικαστήριο αναφέρει ακόμη ότι κρίνει πρόσφορο να προσδιορίσει τη χρηματική ποινή σε εξαμηνιαία βάση, προκειμένου να παρασχεθεί η δυνατότητα στην Επιτροπή να εκτιμά την πρόοδο των μέτρων εκτέλεσης.

Είναι γνωστό ότι το Υπουργείο προσπαθεί να απομειώσει δραστικά το πρόστιμο και διεκδικεί την χρησιμοποίηση των χρηματικών προστίμων για την χρηματοδότηση έργων κατασκευής υποδομών υποκατάστασης των χωματερών.

Όμως, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η διαχείριση των αστικών αποβλήτων αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και σε ορισμένες περιπτώσεις Περιφέρεια), με την κεντρική διοίκηση να διατηρεί ρόλο επιτελικό, νομοθέτησης, περιβαλλοντικής αδειοδότησης ανάλογα με την κατηγορία, ελεγκτικό, χρηματοδοτικό και εν γένει παρακολούθησης της ορθής εφαρμογής της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Επομένως ευθύνες για την καθυστέρηση συμμόρφωσης με την κοινοτική οδηγία «περί των στερεών αποβλήτων» και με την αρχική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (2005) φέρουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Το 2012 το Ελληνικό κράτος έκρινε απαραίτητη τη θέσπιση διατάξεων προληπτικού και κατασταλτικού χαρακτήρα, προκειμένου τα αρμόδια νομικά πρόσωπα να προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την παύση λειτουργίας των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων καθώς και την αποκατάσταση των ανενεργών αντίστοιχων χώρων. Έτσι σε εφαρμογή της οδηγίας 2008/98/ΕΚ, το Ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε το νόμο 4042/2012 όπου προβλέπεται ότι «τα ποσά που καταβάλλονται από την Ελληνική Δημοκρατία ως χρηματικά πρόστιμα λόγω παραβιάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για τα απόβλητα και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και που απορρέουν από πράξεις ή παραλείψεις φυσικών ή νομικών προσώπων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ή νομικών προσώπων των ΟΤΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων και την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, επιβάλλονται ως χρηματικά πρόστιμα στα πρόσωπα αυτά. Στην περίπτωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), τα οφειλόμενα ποσά παρακρατούνται κατά τη διαδικασία κατανομής των κεντρικών αυτοτελών πόρων στους ΟΤΑ.»

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής σήμερα υπάρχουν ακόμα 39 ενεργοί ΧΑΔΑ και 206 ανενεργοί οι οποίοι πρέπει να αποκατασταθούν. Είναι λοιπόν εμφανές ότι σε κάποιους ΟΤΑ υπήρξαν πράξεις ή παραλείψεις φυσικών ή νομικών προσώπων οι οποίες οδήγησαν σε καθυστερήσεις με αποτέλεσμα να φτάσουμε στην επιβολή προστίμων. Είναι άδικο τα πρόστιμα αυτά να τα πληρώνει το Ελληνικό κράτος, δηλαδή όλοι οι Έλληνες πολίτες, όταν αυτά οφείλονται στην αδράνεια συγκεκριμένων φορέων να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες.

Κατόπιν των ανωτέρω,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Ποιοί είναι οι ΟΤΑ οι οποίοι δεν έχουν κλείσει και δεν έχουν αποκαταστήσει τους ΧΑΔΑ, για τους οποίους επιβλήθηκε πρόστιμο στην Ελλάδα;

2) Προτίθεστε να επιμερίσετε το πρόστιμο σε αυτούς τους ΟΤΑ, σε εφαρμογή του νόμου 4042/2012, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον καθορισμό του προστίμου;

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση