GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βρύζας: Στον ΠΑΟΚ δεν ταιριάζει η κλάψα

Αρκετές ειδήσεις έβγαλε η χθεσινή (23/12) συνέντευξη του Ζήση Βρύζα με αφορμή το τέλος μιας αγωνιστικής χρονιάς. Ο τεχνικός διευθυντ...


Αρκετές ειδήσεις έβγαλε η χθεσινή (23/12) συνέντευξη του Ζήση Βρύζα με αφορμή το τέλος μιας αγωνιστικής χρονιάς. Ο τεχνικός διευθυντής των «ασπρόμαυρων» αρχικά ρωτήθηκε αν περίμενε ότι η ομάδα θα είναι στην πρώτη θέση κι αν αυτό αλλάζει τον τρόπο σκέψης σχετικά με την ενίσχυση;
«Θα πω το τετριμμένο. Κάθε ομάδα χρειάζεται ενίσχυση. Όσον αφορά το τι θέλουμε να πετύχουμε, δεν είναι δυνατόν να ξεκινάς μια σεζόν και να μη βλέπεις την πρώτη θέση. Η ιστορία, το μέγεθος και η δυναμική του ΠΑΟΚ τού το επιβάλλουν. Οι ομάδες φτιάχνονται μέσα από σχέδιο και πλάνο, το οποίο προσπαθήσαμε να υπηρετήσουμε. Είχαμε κάποιες “αρρυθμίες” στην προσπάθεια εφαρμογής του πλάνου και δημιουργήθηκαν κάποιες ανισορροπίες, τις οποίες εξαλείψαμε».
- Τι απαντάτε σε εκείνους που θεωρούν ότι ο ΠΑΟΚ καθυστέρησε να κινηθεί μεταγραφικά το καλοκαίρι και ότι δεν είχε σωστή δομή στο θέμα των μεταγραφών;
«Δώσαμε δικαιώματα και γι” αυτό υπάρχει η εικόνα αυτή. Ο Ιβάν Σαββίδης μπήκε στον ΠΑΟΚ τον Αύγουστο του 2012 με αποτέλεσμα η πρώτη μεταγραφική περίοδος στην οποία “δουλέψαμε” μαζί ήταν το επόμενο καλοκαίρι καθώς τον Ιανουάριο του 2013 έγιναν απλά κάποιες μικρές, μετρημένες κινήσεις. Επρεπε τότε να δημιουργηθεί μια δομή, μια βάση 12-13 παικτών, και στη συνέχεια με κάποιες προσθήκες να φτάσουμε σε ένα ρόστερ επιπέδου. Εγιναν, όντως, επιλογές αξίας, αλλά αυτό δεν εγγυάται και την αγωνιστική χημεία, την οποία δεν πετύχαμε πέρυσι, αλλά την έχουμε φέτος. Οσον αφορά τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας, ή μάλλον της ΠΑΕ, γίνονται διάφορες αλλαγές εδώ και δυο χρόνια καθώς ψάχνουμε τον καλύτερο τρόπο στελέχωσης της ΠΑΕ, προκειμένου να προκύψει ένα λειτουργικό μοντέλο που θα μπορεί να παίρνει αποφάσεις την κάθε στιγμή. Η έλευση του Ιάκωβου Αγγελίδη αποκατέστησε την ανισορροπία. Πιθανόν να έρθουν κι άλλα στελέχη στην εταιρεία. Ο προπονητής είναι βασικός συντελεστής, καθώς είναι βασικό συστατικό για τη δημιουργία της ομάδας. Ο προπονητής καθορίζει το ποδόσφαιρο που θέλει να παίξει μια ομάδα».
- Είναι ο ΠΑΟΚ κοντά στην απόκτηση παικτών;
«Είναι κοντά σε πολλούς, αλλά ο Ιανουάριος είναι περίεργος μήνας. Όλοι οι παίκτες είναι περιπτώσεις που χρειάζεται διαπραγμάτευση. Από την άλλη οι ανενεργοί -στις ομάδες τους- παίκτες θέλουν χρόνο για να αγωνιστούν, ενώ οι Αφρικανοί που μπορεί να ενδιαφέρουν έχουν το κύπελλο εθνών τους. Κάτι σημαντικό είναι ότι ενώ η πολιτική μας δεν προβλέπει δανεικούς, μπορεί να κάνουμε μια παρασπονδία για ένα εξάμηνο, αν μπορούμε να πάρουμε παίκτη κάτω από αυτές τις συνθήκες».
- Μπορεί να προσδιοριστεί ο αριθμός παικτών που θα αποκτηθούν αλλά και η ηλικιακή τους κλίμακα;
«Πάμε για δυο με τρεις επιλογές. Αναζητούνται παίκτες στην κλίμακα των 23 με 27 χρόνων. Όταν πηγαίνεις σε μεγαλύτερο, πρέπει να είσαι σίγουρος ότι θα σου δώσει συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα έγινε με την κίνηση για τον Ρατς».
- Το ύψος του μπάτζετ έχει καθοριστεί;
«Δεν υπάρχει συγκεκριμένο όριο. Εμείς προτείνουμε παίκτες που θα μειωθεί το ρίσκο της επένδυσης των χρημάτων».
- Η ομάδα, και φέτος, έχει θέματα τραυματισμών. Όμως φέτος υπάρχει και θέμα με τις αποθεραπείες. Υπάρχουν παίκτες που έχουν ζητήσει να δουν άλλους γιατρούς. Υπάρχει θέμα;
«Αυτό που λέτε γίνεται σε όλο τον κόσμο. Υπάρχει εμπιστοσύνη στο ιατρικό τιμ. Όλοι κοιτάζουμε το καλύτερο, ακόμα και σε αυτό το επίπεδο, είτε μιλάμε σε τεχνικό επίπεδο είτε σε ανθρώπινο επίπεδο».
- Τι θα σημαίνει για τον ΠΑΟΚ μια πιθανή κατάκτηση πρωταθλήματος; Αλλάζει το ρου της ιστορίας της ομάδας;
«Δεν ξέρω αν θα καταφέρει να το αλλάξει, αλλά θα μπορέσει να γαλουχήσει μια ολόκληρη γενιά…».
- Ο ΠΑΟΚ είναι πρώτος και η Τούμπα δεν είναι γεμάτη. Σας έχει απασχολήσει αυτό;
«Και βέβαια μας έχει απασχολήσει. Ίσως λόγω κρίσης να έχει φτάσει σε σημείο να επιλέγει αγώνες στους οποίους θα πάει λόγω ποσότητας αγώνων που υπήρχαν».
- Για πρώτη φορά στα χρονικά, έφτασε η ΕΠΟ να μην ορίσει διαιτητές μετά από μια σειρά γεγονότων. Ποιες είναι οι σκέψεις, οι προτάσεις του ΠΑΟΚ;
«Εμείς δεν ασχολούμαστε με ένα παιχνίδι αλλά συνολικά με την εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Έχουμε γνωστοποιήσει τις θέσεις μας, έχουμε τοποθετηθεί. Θεωρούμε ότι ο τρόπος λειτουργίας της ΚΕΔ δεν είναι αυτός που πρέπει. Δώσαμε τις προτάσεις μας, είμαστε σε συνεχή επαφή με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές και δίνουμε καθημερινά μάχη για να αλλάξει η κατάσταση. Στην ταυτότητα του ΠΑΟΚ δεν ταιριάζει η κλάψα. Ο ΠΑΟΚ είναι μαχητικότητα, λεβεντιά, καθαρότητα. Κάποιοι θα πουν ότι αυτά ακούγονται ή είναι ρομαντικά. Ας το πούνε. Έχουμε καλούς διαιτητές και έχουμε εμπιστοσύνη στους διαιτητές. Αμφισβητούμε όμως τον τρόπο του ορισμού αυτών και την κρίση των διαιτητών για τα πεπραγμένα τους εντός γηπέδου. Με την παραίτηση του προέδρου της ΕΠΟ, θεωρούμε ότι κάνουμε ένα θετικό βήμα προς τα μπροστά».
- Βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στο προσκήνιο δικαστικές υποθέσεις που έχουν ανοίξει. Αν αποδειχθεί ότι ο ΠΑΟΚ έχει ζημιωθεί, πώς θα αντιδράσει;
«Θα κάνουμε τα πάντα και θα διεκδικήσουμε τα πάντα, αν αποδειχθούν πράγματα. Αυτό μπορεί να γίνει και με ουσιαστικές κινήσεις. Όλα τα ενδεχόμενα έχουν εξεταστεί, μιλάμε με γραφεία και ανθρώπους που είναι στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα».
- Πέρυσι, έγινε μεγάλη κουβέντα για τις αντιδράσεις των παικτών προς τους διαιτητές. Τι άλλαξε φέτος;
«Πέρυσι, η διαιτησία ίσως και να ήταν και δικαιολογία. Αυτό φέτος δεν το επιτρέπει ο προπονητής».
- Το χτίσιμο της ομάδας γίνεται με ορίζοντα διετίας και τριετίας, την ώρα που ο προπονητής έχει μόλις έξι μήνες υπόλοιπο στο συμβόλαιο. Υπάρχει σκέψη για να είναι και ο προπονητής στο πλάνο; Μήπως θα πρέπει η ομάδα να δει το θέμα του συμβολαίου του προπονητή πριν το καλοκαίρι;
«Δεν μιλάμε για έναν άγνωστο προπονητή. Τα συμβόλαια και για τον προπονητή αλλά και για τον Σαββίδη μετράνε λίγο. Όταν μιλάμε για τη σχέση του ΠΑΟΚ με τον Αναστασιάδη και του Αναστασιάδη με τον ΠΑΟΚ, μιλάμε για μια σχέση διαχρονική. Είναι ένας άνθρωπος που μας έχει φέρει πάρα πολλά καλά πράγματα, έχει βάλει την ομάδα σε δρόμο πρωταθλητισμού, κάτι που είχε αρκετό καιρό να συμβεί. Η σχέση αυτή δεν θα διαταραχτεί ποτέ».
- Σας ενοχλούν τα όσα λέγονται και γράφονται για το ενδιαφέρον της εθνικής ομάδας για τον Άγγελο Αναστασιάδη;
«Στο συγκεκριμένο θέμα απάντησε με τον καλύτερο και πιο ξεκάθαρο τρόπο ο προπονητής».
- Για ποιον λόγο πέρασαν τόσα χρόνια, από τότε που βρεθήκατε εντός ΠΑΟΚ, για να συνεργαστείτε με τον Αναστασιάδη;
«Αυτά συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο. Θα πρέπει να βρεθεί η σωστή στιγμή. Έγινε μια κρούση κάποια στιγμή. Θα πρέπει, για να συμβεί μια συνεργασία, να υπάρχει και το κατάλληλο περιβάλλον».
- Από το καλοκαίρι ακόμα λείπουν παίκτες σε συγκεκριμένες θέσεις. Γιατί;
«Ήταν επιλογή μας να μην προχωρήσουμε σε άλλες κινήσεις. Επιλογή όλων μας».
- Είπατε ότι ήταν επιλογή σας να μη γίνουν προσθήκες σε συγκεκριμένες θέσεις. Μήπως ήταν λάθος επιλογή;
«Δεν μπορώ να το πω αυτό… Η ομάδα υπολόγιζε τους Τζαβέλλα, Κατσικά και Βίτορ για το κέντρο της άμυνας και είχαμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι μπορούν να παίξουν εκεί ο Σκόνδρας και ο Τζιόλης. Πλέον, έχουμε δει και έχουμε καταλάβει τις ανάγκες μας».
- Δεν είναι μόνο αγωνιστικά, αλλά και αριθμητικά, ο ΠΑΟΚ πέρυσι αποδέσμευσε 15 ποδοσφαιριστές και πρόσθεσε μόλις πέντε…
«Δημιουργήσαμε, πέρυσι, λόγω των πολλών υποχρεώσεων, ένα μεγάλο ρόστερ που δεν ήταν λειτουργικό. Έχοντας πίσω μας μια ακαδημία που δουλεύει με καλό τρόπο, αποφασίσαμε να πορευτούμε με ένα μειωμένο ρόστερ, με 22-23 ποδοσφαιριστές, στο οποίο θα προστεθούν και τρεις τέσσερις παίκτες από την Κ20».
- Σε σχέση με το ρόστερ που υπήρχε στο φινάλε του καλοκαιριού, δεν αποκτήθηκαν παίκτες στη θέση που υπήρχαν ο Ινσαουράλδε, ο Νάτχο και ο Στοχ. Δεν σας φοβίζει το ενδεχόμενο να μην καλυφθούν τα κενά τον Ιανουάριο;
«Δεν πρέπει να ξεχνάμε την όλη εικόνα της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ βελτιώνεται σε όλους τους τομείς. Η βελτίωση της ποιότητας της ομάδας πρέπει να γίνει σταδιακά, βήμα – βήμα, και αυτή είναι και η πρότασή μας στον ιδιοκτήτη. Αυτό παρέχει ασφάλεια στις επιλογές».
- Ο Άγγελος Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε κάποιους παίκτες από τους οποίους είναι απογοητευμένος. Τι συμβαίνει με αυτούς;
«Έχει να κάνει με την όλη διαχείριση του προπονητή. Έστειλε μήνυμα που εισακούστηκε».
- Υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο για τον Μάρτενς και τον Χακόμπο; Ψάχνει ο ΠΑΟΚ τερματοφύλακα;
«Ο Μάρτενς είναι ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και αν έρθει κάποια πρόταση για εκείνον, θα τη συζητήσουμε. Για το θέμα του τερματοφύλακα, έχουμε τρεις παίκτες αλλά το συμβόλαιο των δυο λήγει το καλοκαίρι. Ο Χακόμπο έχει ένα πρόβλημα με την Τενερίφη και βρίσκεται με άδεια εκτός ομάδας. Ψάχνουμε να βρούμε λύση».
- Το τμήμα σκάουτινγκ με ποιον τρόπο λειτουργεί; Ποιος το ελέγχει; Ο πρόεδρος; Ο τεχνικός διευθυντής; Ο προπονητής;
«Αρχικά, θα πρέπει να ξέρετε το εξής: Υπάρχουν δυο δρόμοι για να αποκτήσεις παίκτες. Ο ένας είναι να έχει μια ομάδα το δικό της επιτελείο ανθρώπων που ψάχνουν, βλέπουν, φιλτράρουν παίκτες και ο άλλος είναι να δουλέψει με προτάσεις ατζέντηδων. Πριν από σχεδόν 10 μήνες δημιουργήσαμε μια βάση δεδομένων ελέγχου ποδοσφαιριστών και είμαστε στη φάση κάλυψης των περισσότερων δυνατών χωρών που μας ενδιαφέρουν. Αυτήν τη στιγμή έχουμε το δικό μας επιτελείο σκάουτερ, αλλά ακούμε, και πολλές φορές εμπιστευόμαστε, και προτάσεις ατζέντηδων. Το απόλυτο για μας θα ήταν να φτάσουμε σε ένα επίπεδο στο οποίο οι σκάουτερ θα τροφοδοτούν την ομάδα με πληροφορίες. Το τμήμα σκάουτιγκ λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα και τις οδηγίες του προπονητή και βλέπει παίκτες με βάση τα «θέλω» του προπονητή. Εκείνος είναι που θα πει «αυτός μου κάνει» και εγώ, ως τεχνικός διευθυντής, θα κοιτάξω να δω αν μπορούμε να τον εντάξουμε. Η συνεργασία που υπάρχει είναι άψογη».
- Υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας απόκτησης παικτών;
«Θέλουμε να έχουμε τουλάχιστον έναν παίκτη μέχρι το Σάββατο στην προπόνηση και τους υπόλοιπους μέχρι τις 10 Ιανουαρίου».
- Η στάση του Σαββίδη στις μεταγραφές, τόσο το καλοκαίρι όσο και τώρα, ποια είναι; Τι σας είπε; Θέλει και τον φρενάρετε; Δεν θέλει και προσπαθείτε να τον πείσετε;
«Ο Ιβάν Σαββίδης έχει δώσει πράσινο φως για μεταγραφές, προκειμένου να χτίσουμε μια ομάδα που θα έχει μέταλλο πρωταθλητή».
- Ο ΠΑΟΚ έφτασε να δημιουργεί υπεραξία για παίκτες των οποίων το συμβόλαιο λήγει σύντομα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Τζανδάρης και Κατσικάς. Μήπως η συγκεκριμένη τακτική «μπάζει»;
«Όχι, δεν μπάζει. Αυτά είναι αποτελέσματα των ανισορροπιών μέσα στο γκρουπ των παικτών. Αυτόματα αλλάζουν οι απαιτήσεις εκείνων που βρίσκονται στο ρόστερ. Το καλοκαίρι τις αποκαταστήσαμε. Τα παιδιά έχουν δικαίωμα να κάνουν τις επιλογές τους. Κάναμε μια δίκαιη προσφορά και κάθε απάντηση θα είναι σεβαστή. Έχουμε συγκεκριμένη θέση, την τηρούμε και όποιος θέλει κάτι άλλο θα ακολουθήσει τον δρόμο του».
- Ως τεχνικός διευθυντής τι θα προτιμούσατε; Να δίνετε τις αποφάσεις σας στον μεγαλομέτοχο για έγκριση ή να σας δοθεί ένα μπάτζετ για να το διαχειριστείτε;
«Ο ιδιοκτήτης είναι εκείνος που ορίζει τη φιλοσοφία λειτουργίας, εκείνος που καθορίζει τα πράγματα. Εφόσον δεν έχει μπει οικονομικό όριο όσον αφορά τις επιλογές μας, εμείς κινούμαστε βάσει αυτού του άξονα».
- Βγαίνει προς τα έξω η εικόνα ότι οι επενδυτικές σκέψεις του Ιβάν Σαββίδη έχουν παγώσει λόγω της μη εξέλιξης στο θέμα των χρεών. Ισχύει κάτι τέτοιο;
«Δεν θέλω να μπαίνω σε άλλα κομμάτια, όντας πλέον τεχνικός διευθυντής. Για μένα το προπονητικό είναι ένα σημαντικό βήμα για την ομάδα και θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει. Η πρόταση που έγινε για τα χρέη είναι καθαρή και δίκαιη, αλλά δεν έχει εισακουστεί».
Πηγή: gazzetta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση