GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Συνεχίζονται οι διεργασίες για προεδρική εκλογή με συμβιβαστική φόρμουλα...

Με δεδομένο πλέον ότι στην πρώτη ψηφοφορία της Τετάρτης για την προεδρική εκλογή η απόσταση των «ναι» από το επιθυμητό 180 θα είναι πολύ ...

Με δεδομένο πλέον ότι στην πρώτη ψηφοφορία της Τετάρτης για την προεδρική εκλογή η απόσταση των «ναι» από το επιθυμητό 180 θα είναι πολύ μεγάλη, το διάστημα μέχρι την Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου θεωρείται απρόβλεπτο. Ιδιαίτερα κρίσιμο προβλέπεται μάλιστα το τριήμερο που θα προηγηθεί καθώς μεσολαβεί Σαββατοκύριακο και πολλοί είναι ήδη αυτοί που σπεύδουν (άλλοι εν είδει απειλής και άλλοι με σαρκασμό) να μιλήσουν για «σύνδρομο Κύπρου».
Το σίγουρο είναι ότι αναμένεται κλιμάκωση των πιέσεων, τόσο εντός όσο και εκτός Ελλάδας, σε όλα τα επίπεδα. Σε αυτό το φόντο, οι Αντώνης Σαμαράς και Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζονται για το χριστουγεννιάτικο «ταγκό» τους κι από τις φιγούρες που θα επιλέξει ο καθένας θα εξαρτηθούν οι εξελίξεις της νέας χρονιάς.

Το σενάριο να εξασφαλισθεί, υπό ομαλές συνθήκες, η προεδρική πλειοψηφία έχει αδυνατίσει πολύ. Για την πρώτη ψηφοφορία ο πήχης έχει χαμηλώσει πολύ κι ενώ αρχικά το πρωθυπουργικό περιβάλλον διατεινόταν ότι «έχουν βρεθεί 177», τώρα είναι αβέβαιο αν τα ναι θα πλησιάσουν τα 170. Αντιθέτως, υπάρχει κίνδυνος να μην φθάσουν ούτε τα 165. Σε αυτήν την περίπτωση, είτε θα δρομολογηθεί, πιο καθαρά, η πορεία προς τις κάλπες (την 1η ή στις 8 Φεβρουαρίου) είτε θα ενεργοποιηθούν εναλλακτικά πλάνα για τις υπόλοιπες 12 ημέρες.
Ορισμένοι από το κυβερνητικό επιτελείο πιστεύουν ότι αν το οικονομικό κλίμα (Χρηματιστήριο κλπ) βαρύνει κι άλλο, σε συνδυασμό με το μπαράζ απειλητικών δηλώσεων και κινήσεων από το εξωτερικό, μπορεί να υπάρξει μεταστροφή βουλευτών την ύστατη στιγμή. Για τους γνωρίζοντες όμως οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι πολύ μικρές.

Το μόνο ενδεχόμενο που παραμένει αυτή τη στιγμή στο τραπέζι αφορά στην προώθηση μιας συμφωνίας για συναινετική εκλογή του Προέδρου με ορισμό ημερομηνίας για κάλπες εντός του 2015. Αυτή η προϋπόθεση τίθεται από έναν κρίσιμο αριθμό ανεξάρτητων βουλευτών, «συζητείται» εντός της ΔΗΜΑΡ, βρίσκει πλέον υποστηρικτές και εντός της συγκυβέρνησης ενώ υπάρχουν και κορυφαία, μετριοπαθή, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που την βλέπουν ακόμη και τώρα με θετικό τρόπο. Το αγκάθι εν προκειμένω είναι αν μια τέτοια λύση πρέπει να συνδυαστεί με το σχηματισμό άλλης, μεταβατικής, κυβέρνησης με ευρύτερη σύνθεση. Το ενδιαφέρον είναι ότι για διαφορετικούς λόγους δεν το θέλουν αυτό τόσο ο κ. Σαμαράς όσο και ο κ. Τσίπρας που προτιμούν, εφόσον δεν εκλέγεται πρόεδρος, τις εκλογές.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον ο πρωθυπουργός εμφανίζεται διατεθειμένος να μην μπει στη συζήτηση τέτοιων σεναρίων και είτε να επιτευχθεί στις 29 Δεκεμβρίου η ανάδειξη του κ. Σταύρου Δήμα στο προεδρικό αξίωμα, είτε να διεξαχθούν εκλογές με τον ίδιο στο τιμόνι της κυβέρνησης και της ΝΔ με ο,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται και για τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. Οι πιο παρατηρητικοί μάλιστα σημειώνουν ότι ήδη η ρητορική της ΝΔ παραπέμπει πιο πολύ σε προεκλογική στρατηγική και συνδυάζεται, πολύ περισσότερο, με το (επανερχόμενο) σενάριο, αμφίβολου ρεαλισμού όμως, περί «αριστερής παρένθεσης». Κατά τους υποστηρικτές του, κερδίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ την εξουσία δεν θα αντέξει τους κραδασμούς -είτε από την μνημονιακή προσαρμογή είτε από τη ρήξη με τους δανειστές- και σύντομα θα καταρρεύσει υπό το βάρος κοινωνικής κατακραυγής. Κατά μια άλλη άποψη, ο ΣΥΡΙΖΑ πολύ δύσκολα θα κερδίσει αυτοδυναμία στις εκλογές και επομένως όλα τα ενδεχόμενα συνεργασιών και ανακατατάξεων για τη συνέχεια πρέπει να θεωρούνται ανοικτά. Μένει να φανεί πάντως αν θα ευθυγραμμιστούν μέχρι τέλους με αυτή τη γραμμή όλοι οι βουλευτές της ΝΔ ή ενόψει της 29 Δεκεμβρίου όσοι εκφράζουν κατ' ιδίαν άλλη άποψη θα το κάνουν και επισήμως.

Εγκλωβισμένος είναι από τη δική του πλευρά και ο κ. Τσίπρας ο οποίος έχει απορρίψει τα σενάρια συμβιβασμού υπό τον φόβο διάσπασης και ραγδαίας αποδυνάμωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», ωστόσο, στελέχη όπως οι Γ. Δραγασάκης και Γ. Σταθάκης συνεχίζουν να μην μετέχουν στο «πανηγυρικό» κλίμα και να αντιλαμβάνονται ότι από τη στιγμή που η σημερινή κυβέρνηση φρόντισε τεχνηέντως να μην υπογράψει τη νέα συμφωνία με την τρόικα, η «βόμβα» θα εκραγεί μάλλον στα δικά τους χέρια. Γι αυτό και δεν είναι αντίθετοι ακόμη και τώρα («αν ο κ. Σαμαράς μας καλούσε να συζητήσουμε») σε μια πρόταση «συνεννόησης» υπό άλλη κυβέρνηση.

Ενδεικτικό των διεργασιών που συντελούνται είναι και το γεγονός ότι άρχισε να διαφοροποιείται από τη σκληρή γραμμή και το ΠΑΣΟΚ που δέχεται τη συζήτηση στη βάση της «εθνικής συνεννόησης» αφήνοντας ανοικτά τα θέματα της κυβέρνησης και του χρόνου των εκλογών. Ορισμένοι εκτιμούν ότι ο κ. Βενιζέλος προχωρά σε έναν ελιγμό για να αχρηστεύσει την απειλή Παπανδρέου για δημιουργία νέου κόμματος ενώ άλλοι επιμένουν να υποστηρίζουν ότι το δίωρο τετ-α-τετ του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με τον κ. Τσίπρα (δίχως την παρουσία συνεργατών τους) στο υπουργείο Εξωτερικών μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, την 1η Δεκεμβρίου, περιείχε και κάποιες, άγνωστες μέχρι σήμερα, εκπλήξεις.
Ανδρέας Καψαμπέλης
Πηγή: «κυριακάτικη δημοκρατία»

2 σχόλια

  1. Αποκάλυψη "μαχαιριά" για μειώσεις σε ένα εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις - "Βόμβα" και από ΔΝΤ: Υψηλός ο... κατώτατος μισθός στην Ελλάδα!Κόβονται και τα επιδόματα ανεργίας,παραμένει η έκτακτη εισφορά σε μισθούς και συντάξεις, παραμένει ο ΕΝΦΙΑ με παλιές αντικειμενικές αξίες. Ακολουθεί νέα μείωση στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, εκ νέου περικοπή κύριων συντάξεων και εφάπαξ, απότομη αύξηση των ορίων ηλίας, απαγόρευση συνταξιοδότησης, μείωση ή περικοπές στα οικογενειακά, τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα !

    Να μου ζήσεις Τρόικα με τους υπαλλήλους ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ). Πάρτε τους τα σώβρακα. Έλληνας δεν θα μείνει σ' αυτόν τον τόπο. Ξεσκίστε τους : και νέος ΠτΔ από τους νέους αχυρανθρώπους και- αν γίνουν εκλογές- θα σας ξαναψηφίσουν - τα ζώα- για να υλοποιήσετε το 3ο μνημόνιο. Να τους πάρετε και τα ακίνητα και ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις. Αφού γουστάρουν και το λένε και τηλεφωνικά στις δημοσκοπήσεις, υπέρ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Τα θέλει ο ... οργανισμός τους ! Ζήτω οι κερδοσκόποι, οι διαπλεκόμενοι, οι τοκογλύφοι. Όλος ο πλούτος στο 1% των Ελλήνων και των Ευρωπαίων ! Έχουμε γεννηθεί σκλάβοι, ραγιάδες, καρπαζοεισπράκτορες των πολιτικών τζακιών και θα μείνουμε δούλοι τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μποϋκοτάζ στις διαπλεκόμενες φυλλάδες !

    Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά έδιωξε από το ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπανδρέου, ενώ ταυτόχρονα τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του Σαμαρά.

    Ο στόχος είναι η ανατροπή του Σαμαρά και η δημιουργία νέας κυβέρνησης με δοτό πρωθυπουργό τύπου Παπαδήμου, για να δοθεί παράταση ζωής στο μνημόνιο και στα νέα σκληρά μέτρα, με κύριο στόχο συντάξεις και ακίνητα του Ελληνικού λαού. Αυτό προβλέπει και αμερικάνικη εφημερίδα που βλέπει διάδοχο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Προβλέπεται σφαγή Σαμαρικών- μητσοτακικών για μετά τη μεγάλη ήττα, ενώ καραδοκούν και οι καραμανλικοί !

    Ταυτόχρονα οι διαπλεκόμενοι εκδότες, ίσως, αδειάσουν το Ποτάμι και παίζουν χοντρό παιχνίδι με την εκλογή του ΠτΔ, θέλοντας να συνεχίζουν να κυβερνάνε υπογείως. Έτσι πιέζουν ασφυκτικά τους βουλευτές να ψηφίσουν για ΠτΔ, οργανώνοντας νέα Αποστασία, τύπου 1965 και 1993.

    Ο λαός μπορεί να αντιδράσει. Μια πρώτη αντίδραση είναι να πάψει να αγοράζει τις διαπλεκόμενες εφημερίδες κάθε μέρα και το Σαββατοκύριακο. Αγοράζουμε μόνο Kontra News, Το Παρόν, το Χωνί και την Εφημερίδα των Συντακτών. Ούτε ένα ευρώ στους διαπλεκόμενους εκδότες, ακόμα και αν έχουν προσφορές και δώρα μαζί με τις άθλιες εφημερίδες τους. Από σήμερα κιόλας,μποϋκοτάζ στις διαπλεκόμενες εφημερίδες ! Μπορούμε να το κάνουμε ή θα είμαστε για πάντα σκλάβοι τους ;

    Φυσικά ψήφος στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ είναι χαμένη ψήφος. Μόνο η ψήφος στους ΑΝΕΛ μπορεί να δώσει ισχυρή συγκυβέρνηση που θα ισορροπεί σε όλο το φάσμα τυυ πολιτικού χώρου. Αν οι " διαπλεκόμενοι νταβατζήδες" κάνουν πόλεμο στους ΑΝΕΛ, τότε ο Σύριζα θα βγει σίγουρα αυτοδύναμος με 33,5% !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση