GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Κίνδυνος κατάρρευσης για το αβαείο του Μπέλα – Πάις

Μπροστά το κίνδυνο της κατάρρευσης βρίσκεται πλέον το αβαείο του Μπέλα - Πάις (13ος αιώνας μ.Χ) στην κατεχόμενη Κερύνεια, λόγω ...



Μπροστά το κίνδυνο της κατάρρευσης βρίσκεται πλέον το αβαείο του Μπέλα - Πάις (13ος αιώνας μ.Χ) στην κατεχόμενη Κερύνεια, λόγω της κατασκευής δεξαμενής επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή.

Ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Κύπρου, με ανακοίνωσή του προειδοποιεί ότι φθορά ή κατάρρευση του αβαείου θα συνιστά «έγκλημα κατά της διεθνούς πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι μόνο κατά της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το αβαείο «αποτελεί ιδιαίτερο και σπάνιο αρχαιολογικό μνημείο, από τα πιο σημαντικά εναπομείναντα σε γοτθική μοναστηριακή αρχιτεκτονική, στην Ανατολική Μεσόγειο, το οποίο είναι συνδεδεμένο με την παράδοση και την ιστορία της Κύπρου».

Ο Σύλλογος εισηγείται την προστασία του, μέσω διεθνών συμβάσεων προστασίας της παγκόσμιας ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το αβαείο ήταν γνωστό ως λατινικό μοναστήρι από τις αρχές του 13ου αιώνα.

Είναι κτισμένο σε μια θαυμάσιας ομορφιάς τοποθεσία, στην πλαγιά του Πενταδακτύλου.

Ο ναός του αβαείου, που είναι αφιερωμένος στην Παναγία, αποτελεί το αρχαιότερο από τα σωζόμενα σήμερα οικοδομήματα του.

Μπροστά από το ναό υπάρχει προστώο (ημιυπαίθριος στεγασμένος χώρος με κίονες (στοά) και πάνω απ' αυτό βρίσκεται το κωδωνοστάσιο.

Στη βορειοδυτική γωνία του υπάρχει μαρμάρινος νιπτήρας μέσα στον οποίο βρίσκεται μαρμάρινη γλυπτή σαρκοφάγος του 2ου μ.Χ. αιώνα.

Στα βόρεια είναι η τραπεζαρία, της οποίας η κύρια είσοδος βρίσκεται πίσω από το νιπτήρα.

Στο υπέρθυρο της κυρίας εισόδου υπάρχουν γλυπτά οικόσημα: του βασιλείου των Ιεροσολύμων στο κέντρο, του βασιλικού οίκου της Κύπρου στ' αριστερά και της οικογένειας των Λουζινιανών στα δεξιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση