GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ: Γιατί ο Σταύρος Δήμας έχει το καλύτερο "διαβατήριο" για Πρόεδρος της Δημοκρατίας...

Αν η πολιτική καταγωγή του είναι το διαβατήριο για να βρει τους 180 στο εσωτερικό, η ευρωπαϊκή θητεία του αποτελεί τον κρυφό άσο του Στα...

Αν η πολιτική καταγωγή του είναι το διαβατήριο για να βρει τους 180 στο εσωτερικό, η ευρωπαϊκή θητεία του αποτελεί τον κρυφό άσο του Σταύρου Δήμα για το εξωτερικό εφόσον εκλεγεί πρόεδρος Δημοκρατίας.
Μετριοπαθής και χαμηλών τόνων ο 73χρονος Κορίνθιος πολιτικός, θεωρείται σήμερα ένα από τα πρόσωπα με τις καλύτερες επαφές και προσβάσεις στο «βασίλειο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου πέρασε πέντε ολόκληρα χρόνια, από το 2004 έως το 2009, ως επίτροπος της χώρας μας. Ακόμη και σήμερα ο κ. Δήμας, ο οποίος παρακολουθεί από κοντά τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, διατηρεί σημαντικές και τακτικές επαφές με όλες σχεδόν τις προσωπικότητες που επηρεάζουν το γίγνεσθαι της Ευρώπης και έχει πολύ καλές σχέσεις με όλες τις πτέρυγες και αποχρώσεις του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Έχοντας εργασθεί στη Γουόλ Στριτ σε νεαρή ηλικία και αργότερα στη Διεθνή Τράπεζα του ΟΗΕ ως ανώτερος στέλεχος και έχοντας διατελέσει μέλος της Κεντρικής Επιτροπής που έκανε τις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, υπήρξε από τους πρώτους ευρωπαϊστές στη χώρα μας. Και όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον ξεχώρισε ως νέο πρόσωπο και του έδωσε το βάπτισμα του πυρός το 1977 -τοποθετώντας τον στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ και στη συνέχεια ως υφυπουργό Συντονισμού και υπουργό Εμπορίου- διακρίθηκε για την προσήλωσή του στις αρχές της συναίνεσης και του κοινωνικού φιλελευθερισμού. Αυτή η κουλτούρα δεν περιόρισε τα πατρωτικά ανακλαστικά του. Αντίθετα τα ενίσχυσε, όπως φάνηκε χαρακτηριστικά το 1993 όταν μαζί με τους Μιλτιάδη Έβερτ και Αθανάσιο Κανελλόπουλο αντιτάχθηκαν σθεναρά στη λεγόμενη «λύση Πινέιρο» για έναν επώδυνο, τότε, συμβιβασμό στο σκοπιανό.

Το γεγονός ότι το 2004 ανέλαβε στην Κομισιόν το χαρτοφυλάκιο για το περιβάλλον προκάλεσε έκπληξη. Πολλοί περίμεναν ότι θα δυσανασχετούσε αλλά ή έκπληξη στη συνέχεια έγινε μεγαλύτερη όταν αναδείχθηκε η οικολογική πλευρά της προσωπικότητάς του και απέδειξε ότι οι σχετικές ευαισθησίες δεν αποτελούν προνόμιο καμιάς πολιτικής παράταξης. Κόντρα στην τεχνολογική φρενίτιδα είχε επισημάνει εγκαίρως ότι «η αλλαγή του κλίματος που προκαλείται από τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου είναι μία από τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα» ενώ δεν δίστασε να επιρρίψει ευθύνες και προς την ελληνική κυβέρνηση (της ΝΔ) για θέματα όπως η ανεξέλεγκτη μόλυνση του Ασωπού, το «μεγαλύτερο οικολογικό έγκλημα» κατά την ΕΕ. Ήταν η περίοδος που ο Δημ. Παπαδημούλης ως ευρωβουλευτής του Συνασπισμού επαινούσε τον επιτρόπο Περιβάλλοντος ο οποίος μάλιστα το 2008 κέρδισε τον τίτλο του "Επιτρόπου της Χρονιάς" για τις προσπάθειες του προκειμένου να περιοριστούν οι καταστροφικές συνέπειες των κλιματικών αλλαγών. Μαζί του βραβευόταν ο Νικολά Σαρκοζί ως «Πολιτικός της χρονιάς» και ο τότε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, ως «ο ευρωπαίος αξιωματούχος». Την ίδια χρονιά όμως η έκπληξη ερχόταν από τον Αλέξη Τσίπρα: Σε μια από τις πρώτες συνεντεύξεις του ως νέος πρόεδρος του Συνασπισμού δήλωνε χωρίς δισταγμό ότι ο κ. Δήμας ήταν ένας από τους δύο πολιτικούς της ΝΔ (ο άλλος ήταν ο κ. Γιάννης Παλαιοκρασσάς) τους οποίους εκτιμούσε!

Με αυτά τα δεδομένα, στη σημερινή συγκυρία ο Στ. Δήμας μπορεί να θεωρηθεί κάλλιστα ως ένα από τα πιο «οικεία» πρόσωπα –κατά τον χαρακτηρισμό και του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ- για τους Ευρωπαίους στην Ελλάδα. Λόγω αυτής της ιδιότητας ο ρόλος του, σε εθνικό επίπεδο, εκτιμάται ότι θα ήταν πολύτιμος για τις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες -όπου η διπλωματία συχνά επηρεάζεται και από τις διαπροσωπικές σχέσεις- προκειμένου να μπορέσει να βγει με ομαλό τρόπο η Ελλάδα από τη μνημονιακή στενωπό. Πολλοί τον θεωρούν μάλιστα ως τον καλύτερο «εγγυητή» από ελληνικής πλευράς ανεξάρτητα από τις όποιες κυβερνητικές μεταβολές προκύψουν στη χώρα μας κατά την προσεχή πενταετία. Έχοντας ζήσει άλλωστε έως το 2009 στην καρδιά της Ευρώπης, έχει συναναστραφεί από κοντά τους περισσότερους πρωταγωνιστές των εξελίξεων και έχει μάθει πώς να χειρίζεται τους χαρακτήρες τους. Δεν είναι τυχαίο, επί παραδείγματι, ότι γνωρίζει όσο λίγοι ποιος από την τριάδα Μπαρόζο, Γιούνκερ και Ρομπάυ - ανεξάρτητα από τη δημόσια εικόνα τους- είχε στ' αλήθεια τη μεγαλύτερη διάθεση να βοηθήσει την Ελλάδα.


Το 2012 ο Στ. Δήμας «αποσύρθηκε» από το προσκήνιο. Λέγεται ότι ήταν αρκετά επιφυλακτικός με τις προεκλογικές δεσμεύσεις που αναλαμβάνονταν εκείνο το διάστημα γνωρίζοντας το πραγματικό μέγεθος των προβλημάτων και διαβλέποντας τον κίνδυνο των ανακολουθιών. Για όσους τον γνωρίζουν, εξάλλου, η ηπιότητα του χαρακτήρα του είναι ευθέως ανάλογη με τη σταθερότητα των απόψεων του. Οι εξελίξεις τον δικαίωσαν και τώρα καλείται ως εφεδρεία, αν εκλεγεί, να αποκαταστήσει πολλές ισορροπίες. 
Ανδρέας Καψαμπέλης

3 σχόλια

  1. ΑΦΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΗΚΩΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΦΥΓΕΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Στον αγύριστο ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και Ποτάμια !

    Να μη σώσουν να χαρούν τα λεφτά που έβγαλαν χρεοκοπώντας τους Έλληνες !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αποκάλυψη "μαχαιριά" για μειώσεις σε ένα εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις - "Βόμβα" και από ΔΝΤ: Υψηλός ο... κατώτατος μισθός στην Ελλάδα!Κόβονται και τα επιδόματα ανεργίας,παραμένει η έκτακτη εισφορά σε μισθούς και συντάξεις, παραμένει ο ΕΝΦΙΑ με παλιές αντικειμενικές αξίες. Ακολουθεί νέα μείωση στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, εκ νέου περικοπή κύριων συντάξεων και εφάπαξ, απότομη αύξηση των ορίων ηλίας, απαγόρευση συνταξιοδότησης, μείωση ή περικοπές στα οικογενειακά, τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα !

    Να μου ζήσεις Τρόικα με τους υπαλλήλους ( ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι ). Πάρτε τους τα σώβρακα. Έλληνας δεν θα μείνει σ' αυτόν τον τόπο. Ξεσκίστε τους : και νέος ΠτΔ από τους νέους αχυρανθρώπους και- αν γίνουν εκλογές- θα σας ξαναψηφίσουν - τα ζώα- για να υλοποιήσετε το 3ο μνημόνιο. Να τους πάρετε και τα ακίνητα και ό,τι έχει απομείνει από τις συντάξεις. Αφού γουστάρουν και το λένε και τηλεφωνικά στις δημοσκοπήσεις, υπέρ ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού. Τα θέλει ο ... οργανισμός τους ! Ζήτω οι κερδοσκόποι, οι διαπλεκόμενοι, οι τοκογλύφοι. Όλος ο πλούτος στο 1% των Ελλήνων και των Ευρωπαίων ! Έχουμε γεννηθεί σκλάβοι, ραγιάδες, καρπαζοεισπράκτορες των πολιτικών τζακιών και θα μείνουμε δούλοι τους !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση