GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Το πλοίο του γιού του Αιγαία...

Γράφει ο Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD, Ψυχίατρος - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών «Η Τουρκία δεν είναι μόνον μία χώρα του Αιγαίου...



Γράφει ο Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD, Ψυχίατρος - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

«Η Τουρκία δεν είναι μόνον μία χώρα του Αιγαίου, αλλά και μία χώρα της Ανατολικής Μεσογείου», αναφέρει στο περιβόητο βιβλίο του «Το στρατηγικό βάθος» ο
Τούρκος Πρωθυπουργός και Πανεπιστημιακός Καθηγητής Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος επισκέπτεται αυτές τις ημέρες τη χώρα μας, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και συμπεριφρούρησης της πρωτεύουσας, λόγω και της συμπίπτουσας με την επίσκεψη επετείου του θανάτου του Γρηγορόπουλου και των διαδηλώσεων για τον Ρωμανό. Το ίδιο το βιβλίο βρίθει αναφορών περί «ζωτικού χώρου της Τουρκίας στο Αιγαίο», περί «πολιτικής της εγγύς θαλάσσιας περιοχής της Τουρκίας στο Αιγαίο», καθώς και περί της (δήθεν) «αγεφύρωτης αντίφασης μεταξύ της γεωλογικής και γεωπολιτικής πραγματικότητας και του ισχύοντος καθεστώτος».

Το εννοιολογικό και ερμηνευτικό αυτό περί-πλεγμα, συνάμα δε και ακαδημαϊκοδιπλωματικό περιτύλιγμα των βασικών επεκτατικών αξόνων της τρέχουσας εξωτερικής πολιτικής της γείτονος δικαιολογεί απόλυτα τις επαμφοτερίζουσες και κατά το συμφεροντολογικό δοκούν εναλλασσόμενες και χαμαιλέωντικώς μεταλλασσόμενες θέσεις του τουρκικού κράτους.

Υπό το πρίσμα αυτό μπορεί ο κύριος Νταβούτογλου να γράφει πως τα νησιά του Αιγαίου είναι η φυσική προέκταση της γεωλογικής δομής της χερσονήσου της Μικράς Ασίας και πως ο πολιτικός διαχωρισμός που έχει προκύψει, με την εκ των διεθνών συνθηκών προσκύρωση των εν λόγω νήσων στην Ελλάδα, ευθύνεται για την ανάφυση ζητημάτων όπως η υφαλοκρηπίδα. Έτσι, λοιπόν, ενώ αυθαιρέτως αμφισβητεί την υφαλοκρηπίδα των αιγαιοπελαγίτικων νησιών, δηλώνει ακόμη πιο αυθαίρετα και απροσχημάτιστα πως το Καστελόριζο δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στη Μεσόγειο και ως εκ τούτου δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδας, ούτε φυσικά Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), έννοια η οποία έχει προ καιρού αντικαταστήσει αυτήν της υφαλοκρηπίδας.

Και πάνω σε όλα αυτά επικάθεται το κυκλικό επιχείρημά του που δίκην σοφιστείας αβροφροσύνης δηλώνει πως η Τουρκία θα προχωρήσει στην άρση του casus belli επί επεκτάσεως των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, εάν η Ελλάδα δεσμευθεί για….μη επέκταση.

Γεωλογικά, λοιπόν, προτεκτοράτα, της Ανατολίας είναι για τον Τούρκο Πρωθυπουργό τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου και, ως εκ τούτου, ανοίγουν οι κερκόπορτες της συνεκμετάλλευσης και της κουτσουρεμένης ΑΟΖ. Απορφανισμένο από την ΑΟΖ του είναι και το Καστελόριζο, ώστε η χώρα μας να στερηθεί των θαλασσίων συνόρων της με την Κύπρο.

Όσες όμως συγκεκαλυμμένες δόσεις εξακαδημαϊσμένου διπλωματικού νεοεπεκτατισμού και αν μας προσφέρει ο κύριος Νταβούτογλου, μέσα από τα βιβλία, τα άρθρα ή τις συνεντεύξεις του, τόσο το Αιγαίο, όσο και η Μεσόγειος θα αντλούν διαχρονικά το όνομά τους από την ελληνική γλώσσα, ιστορία και πολιτισμική κληρονομιά.

Και ίσως το πιο ενδιαφέρον και αξιόλογο σημείο του βιβλίου του να είναι εκείνο στο οποίο γράφει πως «τους πυρήνες των νέων κέντρων ισχύος θα αποτελέσουν οι κοινωνίες οι οποίες θα κατορθώσουν να διατηρήσουν ακμαία την αυτοπεποίθησή τους. Αντιθέτως, εκείνες οι κοινωνίες που έχοντας χάσει την αυτοπεποίθησή τους αποδέχθηκαν να γίνουν τα περιφερειακά στοιχεία άλλων κοινωνιών, μετά από μία ψυχολογική κατάρρευση, θα μείνουν αντιμέτωπες με τον κίνδυνο της στρατηγικής τους διάλυσης». Ίσως, σ’ αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας, τη συγκυρία του ΔΝΤ, της εθνικής κατάθλιψης και του ενδοτισμού, η απάντηση στον κίνδυνο της κατάρρευσης να έρθει, περισσότερο, μέσα από την απάντληση μηνυμάτων αλλαγής, αποτελεσματικότητας, αισιοδοξίας και ανάκτησης της εθνικής μας αυτοεκτίμησης, παρά μέσα από τη συνάντληση υπαρκτών ή ανύπαρκτων ενεργειακών κοιτασμάτων από τις γκρίζες αλληλοεπικαλυπτόμενες ΑΟΖ που εγχώριοι ή εξωτερικοί καλοθελητές ενδέχεται να προσπαθήσουν να επιβάλλουν, εκμεταλλευόμενοι την οικονομική σύνθλιψη της πατρίδας μας.

Από μια θάλασσα που πήρε το όνομά της από την αυτοκτονική θλίψη του γερο-βασιλιά Αιγαία, μπορούν να ξεπηδήσουνε οι δημιουργικά ορμητικοί κυματισμοί της εθνικής ανατροπής, της αυτοπεποίθησης, της ειρήνης και της προοπτικής που έχει ανάγκη η χώρα μας.

Φτάνει να αποφασίσουμε όλοι μας πως είμαστε έτοιμοι για τις δυναμικές επιλογές οι οποίες θα δώσουν αντίκρισμα στις σκληρές θυσίες στις οποίες υποβάλλεται ο ελληνικός λαός, με στόχο την αποτίναξη του ενδοτισμού και της υποχωρητικότητας, στο οικονομικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και τη συνακόλουθη ανάκτηση -έστω και μέσα στη γενικευμένη θλίψη που βιώνει η σκληρά δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία- του πολύτροπου δυναμισμού, της υπεροχής και της πολυμήχανης αισιοδοξίας, που από τα χρόνια του Οδυσσέα χαρακτήριζαν το ιστορικό κύτταρο του ελληνισμού και τον ελληνικό πολιτισμό που άνθισε στην αλμυρή αγκαλιά του Αιγαίου και στον υδάτινο λίκνο της Μεσογείου, χιλιάδες χρόνια πριν.

Γιατί όπως μιλά και η γλώσσα της νεοελληνικής ποίησης:

«Πάντοτε μαύρα τα πανιά στο πλοίο του γιού του Αιγαία,
μόνο έτσι μπορείς να δώσεις το όνομά σου σε μια θάλασσα….»

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση