GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού»

Η παραδοχή των αβεβαιοτήτων του προϋπολογισμού και η καταδίκη της στάσης της τρόικας, είναι τα μόνα κοινά σημεία στις τοποθετήσεις τ...


Η παραδοχή των αβεβαιοτήτων του προϋπολογισμού και η καταδίκη της στάσης της τρόικας, είναι τα μόνα κοινά σημεία στις τοποθετήσεις των ειδικών εισηγητών των κομμάτων στη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2015, στην Ολομέλεια της Βουλής.
Από πλευράς Νέας Δημοκρατίας, η Φεβρωνία Πατριανάκου παραδέχθηκε πως ορισμένα μεγέθη του προϋπολογισμού «επηρεάζονται από τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη», υπογραμμίζοντας ωστόσο πως «με τον πλέον επίσημο τρόπο, η κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού και δεν μπορεί να δεχθεί παράλογες και αδικαιολόγητες πιέσεις».
«Δεν αναλογίζεστε πως η αύξηση του ΦΠΑ από το 6,5% στο 13% θα δημιουργήσει μεγαλύτερη τρύπα από εκείνη που θα κλείσει, καθιστώντας την Ελλάδα την πιο ακριβή χώρα στη συνολική φορολογία των τουριστικών πακέτων;» αντείπε σχετικά, ο Γ. Αβραμίδης (Ανεξάρτητοι Έλληνες).
Την ίδια απορία συμμερίστηκε, ωστόσο, και η ίδια η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ, επιτιθέμενη κατά της τρόικας και του ΣΥΡΙΖΑ, (σημειώνοντας πως και οι δύο έπεσαν έξω στις προβλέψεις τους για τον Προϋπολογισμό του 2014). Συνεχίζοντας δε τον σχολιασμό διαπίστωσε αντίφαση ανάμεσα στην ανάγκη ενθάρρυνσης των γεωργικών εξαγωγών και στη μη αναγνώριση από την τρόικα της ανάγκης φοροελαφρύνσεων και μείωσης του κόστους παραγωγής. «Όταν μία στις τρεις επιχειρήσεις έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τον τραπεζικό τους δανεισμό, πώς ζητάς εξαίρεση των επιχειρήσεων από τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές;» ανέφερε η κ. Πατριανάκου.
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ υποστήριξε πως «η συνειδητή καλλιέργεια της εκλογολογίας και η αλαζονική δήλωση του Αλέξη Τσίπρα πως “η τρόικα είναι σκληρή γιατί ξέρει ότι ερχόμαστε εμείς”, δυσκόλεψε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας και υπονομεύει τις διαπραγματεύσεις».
Για το ζήτημα του δημοσίου χρέους, η κ. Πατριανάκου εκτίμησε πως «δεν αποτελεί πλέον τον απόλυτα περιοριστικό παράγοντα στην ανάπτυξη, καθώς το 2016 οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μας θα ανέρχονται στο 4,3% του ΑΕΠ, όταν την ίδια ώρα η Γαλλία θα χρειάζεται το 17,4% του ΑΕΠ της, η Ιταλία το 24,6% του ΑΕΠ της, ενώ αντίστοιχα η Ισπανία το 19,4%». Ως εκ τούτου, «η ομογενοποίηση της συζήτησης του ελληνικού προβλήματος με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες (σ.σ. πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ) ενέχει κινδύνους».
«Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στον ισότιμο εταίρο και τον υπάκουο εταίρο» σχολίασε αργότερα ο Δημήτρης Αναγνωστάκης (ΔΗΜΑΡ), σημειώνοντας: «Η Γαλλία ανέβαλε μονομερώς για δύο χρόνια τη μείωση του ονομαστικού δημοσιονομικού ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ η Ιταλία ανέβαλε κατά ένα χρόνο τη μείωση του πρωτογενούς ελλείμματος. Το έκαναν ώστε το όποιο θετικό αποτέλεσμα από την προσπάθεια που κάνουν να το ρίξουν στην τόνωση των εθνικών οικονομιών τους. Εμείς, ούτε καν το διεκδικήσαμε».
Κάθετος για το ζήτημα του χρέους, εμφανίστηκε ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γελαλής. «Είναι προφανές πως το δημόσιο χρέος δεν είναι δυνατόν να αποπληρωθεί: Οι δαπάνες του καλύπτονται με βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου, μέσω εντόκων γραμματίων λήξης λίγων μηνών και με δανεισμό από τον μηχανισμό στήριξης. Το 2013, η δαπάνη αποπληρωμής των χρεολυσίων βραχυπροσθέσμων τίτλων εσωτερικού ανήλθε στα 44,7 δισ., ενώ μέχρι το τέλος του 2014 προβλέπεται να ανέβει στα 120 δισ. -μια αύξηση ύψους 168,4%. Η πληρωμή των τοκοχρεολυσίων και των τόκων σημαίνει καινούργιο δανεισμό, σημαίνει καινούργιες συζητήσεις με τους δανειστές και βεβαίως καινούργια μέτρα», ανέφερε.
Ο κ. Γελαλής εκτίμησε ότι «οι δανειστές μας δεν θέλουνε να φύγουμε απ” αυτήν τη διαδικασία- θέλουν μια καταχρεωμένη χώρα, έναν όμηρο αυτής της μνημονιακής πολιτικής και της λιτότητας, ούτως ώστε να μπορούν να επενδύουν με όσο το δυνατόν χαμηλότερο κόστος και με μεγάλες αποδόσεις». Αυτό είναι και το πλαίσιο για την εισαγωγή «του νέου μνημονίου, της νέας δέσμης μέτρων που ανακοινώνουν οι εφημερίδες» για το οποίο η κυβέρνηση «δεν έχει τη λαϊκή νομιμοποίηση».
Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κασσής ανέφερε πως ο Προϋπολογισμός του 2015 είναι αυξημένος σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα κατά 2,6%, υπογραμμίζοντας πως η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 883 εκατ. ευρώ, οφείλεται εν πολλοίς στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2014 κατά τους πρώτους μήνες του 2015 και όχι σε υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση όπως ισχυρίζεται η αντιπολίτευση. Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε κ. Κασσής, στις δαπάνες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως ο προϋπολογισμός του είναι αυξημένος κατά 193 εκατ. ευρώ, με αυξημένες και τις μεταβιβαστικές πληρωμές κατά 200 εκατ. ευρώ.
Για το ζήτημα του δημοσίου χρέους, ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ παρατήρησε πως η πληρωμή των τόκων ανέρχεται μεν στα 5,7 δισ., αλλά «το ποσό αυτό έχει μειωθεί πάρα πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια -και χρειάζεται σκληρή διαπραγμάτευση για να μειωθεί κι άλλο».
«Με τη δική σας πολιτική η χώρα δεν θα βγει από την επιτήρηση μέχρι το 2047» αντείπε ο ειδικός εισηγητής των ΑΝΕΛ Γαβριήλ Αβραμίδης, ο οποίος επέμεινε πως ο πρωθυπουργός αθέτησε την προεκλογική υπόσχεσή του για μείωση των φόρων.
«Το φορολογικό βάρος αυξάνεται και ως απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό του ΑΕΠ. Μόλις πριν από δύο μήνες, στη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς διαβεβαίωσε ότι θα υπάρξει σημαντική μείωση των φόρων από το 2015. Στον Προϋπολογισμό, η φορολογία των φυσικών προσώπων εμφανίζεται αυξημένη κατά 700 εκατ. ευρώ, οι φόροι περιουσίας, ΕΝΦΙΑ κλπ., αυξάνονται κατά 100 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΦΠΑ εμφανίζεται αυξημένος κατά 500 εκατ. ευρώ» ανέφερε ο κ. Αβραμίδης, σημειώνοντας πως την ίδια ώρα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την επαναφορά της σύνταξης των ανασφάλιστων υπερηλίκων. «Νεοπρόσφυγες Πόντιοι, Βορειοηπειρώτες, Κωνσταντινουπολίτες, Ίμβριοι και Τενέδιοι, αλλά και Ελλαδίτες ανασφάλιστοι υπερήλικες οδηγούνται στο θάνατο» κατήγγειλε.
«Ο Προϋπολογισμός του 2015, είναι προϋπολογισμός προτεκτοράτου» σχολίασε ο ειδικός εισηγητής της Χρυσής Αυγής Μιχάλης Αρβανίτης. «Ο εξευτελισμός που δέχεστε είναι ο ένας μετά τον άλλον. Αν υπήρχε ίχνος ντροπής, ευπρεπείας, αυτοσεβασμού και ελάχιστος ανδρισμός, ελαχίστη γενναιότης, δεν θα εδέχεσθο να εξευτελίζεσθε κατά τον τρόπο με τον οποίο απροκαλύπτως σας εξευτελίζουν “τρόικες”, “μόικες”, Διεθνή Νομισματικά Ταμεία, Κομισιόν και όλοι αυτοί οι άρπαγες!» είπε απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση.
Ο κ. Αρβανίτης κατηγόρησε, επίσης, την κυβέρνηση για τη μη θέσπιση αφορολόγητου για τους πολυτέκνους, την ίδια ώρα που «δέχεται και προσκαλεί καραβιές ολόκληρες από Ασία και Αφρική με σκοπό τη γενοκτονία μας, κατ” εντολήν (…). Η παρουσία και μόνον των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα δημιουργεί πρόβλημα στο Ασφαλιστικό» σημείωσε.
Ο ειδικός εισηγητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης παρατήρησε πως η κυβερνητική πολιτική αποδεικνύει πως «κανένα μέτρο δεν είναι προσωρινό- όλα εντάσσονται σε κεντρικό σχεδιασμό, που ως στόχο έχει τη βαθμιαία μείωση του μέσου μισθού σε συνθήκες κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων».
Το ΚΚΕ πρότεινε την άμεση αποκατάσταση των εισοδημάτων στην προ κρίσης κατάσταση, και την κάλυψη των απωλειών, ως επείγον μέτρο ανακούφισης της εργατικής λαϊκής οικογένειας. «Αυτό σημαίνει επαναφορά της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στα 751 ευρώ. Κανένας εργαζόμενος να μην αμείβεται με λιγότερα, και να μπει οριστικό τέλος στην “πανσπερμία” των εργασιακών σχέσεων», τόνισε ο κ. Κατσώτης.
«Με την επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων, οι κκ Σαμαράς και Βενιζέλος έκλεισαν το μάτι στους εταίρους μας – που άλλο που δεν ήθελαν για να αποσύρουν την υπόσχεσή τους για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους», που «ήταν το μόνο πράγμα που οι εταίροι μας είχαν αναλάβει ως δική τους υποχρέωση όλα αυτά τα χρόνια» παρατήρησε η Θεοδώρα Τζάκρη (Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές).
«Η ΕΕ κρύφτηκε πίσω από τις λέξεις και τις διασφαλίσεις της κυβέρνησης ότι το χρέος είναι βιώσιμο, και αυτό είχε και ως συνέπεια να διακοπεί κάθε συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού χρέους. Τα χρήματα από τις αποκρατικοποιήσεις καταλήγουν όλα στο δίχως πάτο βαρέλι του χρέους. Ούτε καν στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν πηγαίνουν, ώστε να μπορούσαμε να ισχυριστούμε πως αυτή η νεοφιλελεύθερη και σκανδαλώδης πολιτική έχει έστω και μια θετική, αναπτυξιακή πλευρά» προσέθεσε η κ. Τζάκρη.
Πηγή: www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση