GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

«Παραδοσιακά» τα ελληνικά νοικοκυριά, σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ

Άκρως παραδοσιακά εμφανίζονται ως προς την κατανομή των υποχρεώσεών τους τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς οι γυναίκες αφιερώνουν το σημαντικ...

Άκρως παραδοσιακά εμφανίζονται ως προς την κατανομή των υποχρεώσεών τους τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς οι γυναίκες αφιερώνουν το σημαντικό μέρος του ημερήσιου χρόνου τους για τη φροντίδα του νοικοκυριού, ενώ οι άνδρες για την εργασία τους.

Το συγκεκριμένο στοιχείο προκύπτει από τη νέα «Έρευνα χρήσης χρόνου» που διενήργησε η ΕΛΣΤΑΤ στα νοικοκυριά της χώρας από τον Μάρτιο 2013 έως τον Φεβρουάριο 2014.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, στις δραστηριότητες που σχετίζονται µε τη φροντίδα του νοικοκυριού καταγράφεται και η μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην κατανοµή του χρόνου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι άνδρες 20- 74 ετών αφιερώνουν κατά µέσο όρο 1 ώρα και 31 λεπτά και οι γυναίκες της ίδιας ηλικιακής ομάδας 4 ώρες και 36 λεπτά.

Το 95,3% των γυναικών ασχολείται έστω και ένα δεκάλεπτο µε τη φροντίδα του νοικοκυριού και της οικογένειας, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ανέρχεται σε 74%. Από τις δραστηριότητες που σχετίζονται µε τη φροντίδα του νοικοκυριού, οι άνδρες συµµετέχουν κυρίως στην προετοιµασία φαγητού (σε ποσοστό 38,3%), ενώ µόνο το 2,4% αυτών συµµετέχει σε εργασίες που σχετίζονται µε πλύσιµο, σιδέρωµα ή επιδιόρθωση ενδυµάτων.

Ο ελεύθερος χρόνος- δηλαδή, ο χρόνος που αφιερώνεται σε δραστηριότητες που σχετίζονται µε την κοινωνική ζωή και αναψυχή, τα αθλήµατα και τις υπαίθριες δραστηριότητες, τις τέχνες, τα χόµπι, τη χρήση τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας, τα παιχνίδια, την ενηµέρωση και λοιπές εθελοντικές εργασίες- ανέρχεται σε 5 ώρες και 10 λεπτά για τις γυναίκες, και σε 6 ώρες και 24 λεπτά για τους άνδρες.

Ο µέσος ηµερήσιος χρόνος ύπνου είναι 8 ώρες και 25 λεπτά, χρόνος που περιλαµβάνει τον ύπνο τη νύχτα και την ηµέρα, αλλά και τον χρόνο στο κρεβάτι πριν ή και µετά τον ύπνο.

Για προσωπική φροντίδα, συµπεριλαµβανοµένης της εστίασης και του ύπνου, οι άνδρες αφιερώνουν κατά µέσο όρο 14 λεπτά περισσότερο από τις γυναίκες. Συγκεκριµένα, οι άνδρες κοιµούνται 3 λεπτά περισσότερο από τις γυναίκες και αφιερώνουν 16 λεπτά παραπάνω στην εστίαση- συµπεριλαµβανοµένων των γευµάτων και της κατανάλωσης ποτών, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας. Για πλύσιµο και ντύσιµο (βούρτσισµα δοντιών, αλλαγή ενδυµάτων, προσωπική υγιεινή, ξύρισµα κ.λπ.), οι γυναίκες αφιερώνουν 6 λεπτά ηµερησίως περισσότερα από τους άνδρες.

Το 47,2% των ανδρών ασκεί κάποια τέχνη/χόµπι ή κάνει χρήση των τεχνολογιών πληροφόρησης, ενώ το ποσοστό για τις γυναίκες ανέρχεται σε 29.9%.

Σε ποσοστό 28,9% οι άνδρες δηλώνουν ότι συµµετέχουν σε αθλήµατα και υπαίθριες δραστηριότητες, ενώ το ποσοστό για τις γυναίκες είναι 20%. Το 92,8% του συνολικού πληθυσµού παρακολουθεί τηλεόραση, διαβάζει εφηµερίδες και περιοδικά, και ακούει ραδιόφωνο, αφιερώνοντας καθηµερινά, κατά µέσο όρο, 2 ώρες και 56 λεπτά, από τα οποία, τις 2 ώρες και 33 λεπτά για παρακολούθηση- ως κύρια δραστηριότητα- τηλεόρασης, video και DVD. Επισηµαίνεται ότι, περίπου το 1/3 του πληθυσµού (32,5%) αναφέρει την παρακολούθηση τηλεόρασης και ως παράλληλη δραστηριότητα, αφιερώνοντας σε αυτήν κατά µέσο όρο 28 λεπτά καθηµερινά (36 λεπτά οι γυναίκες και 21 οι άνδρες).

Οι άνδρες αφιερώνουν, κατά µέσο όρο, περίπου 2,5 φορές περισσότερο χρόνο από τις γυναίκες για ανάγνωση εφηµερίδων (10 λεπτά ηµερησίως οι άνδρες και 4 λεπτά οι γυναίκες), ενώ οι γυναίκες περισσότερο χρόνο για ανάγνωση βιβλίων (10 λεπτά ηµερησίως οι γυναίκες και 6 λεπτά οι άνδρες). Το 17,1% των ανδρών ετών διαβάζει εφηµερίδες και περιοδικά και το 13,6% των γυναικών διαβάζει βιβλία.

Ο χρόνος χρήσης τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας – εξαιρουµένης της χρήσης στον χώρο εργασίας ανέρχεται σε 43 λεπτά για τους άνδρες και σε 25 λεπτά για τις γυναίκες, ενώ πιο αυξηµένος (1 ώρα και 36 λεπτά) εµφανίζεται στις µικρότερες ηλικίες, δηλαδή σε άτοµα ηλικίας 20 έως 24 ετών. Το µεγαλύτερο µέρος του συνολικού πληθυσµού αφιερώνει σηµαντικό χρόνο για δραστηριότητες κοινωνικής ζωής. Συγκεκριµένα το 83,7% των γυναικών και το 82,1% των ανδρών αφιερώνουν τουλάχιστον ένα δεκάλεπτο καθηµερινά για ανταλλαγή επισκέψεων και συζήτηση µε φίλους, συγγενείς ή την οικογένεια, για συµµετοχή σε εορτές, για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις κ.λπ. Οι δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής αποτελούν την πιο συνήθη παράλληλη δραστηριότητα, στην οποία συµµετέχει πάνω από το 82% του συνολικού πληθυσµού, αφιερώνοντας σε αυτήν καθηµερινά, κατά µέσο όρο, 2 ώρες και 28 λεπτά.

Στην εστίαση το σύνολο του πληθυσµού αφιερώνει κατά µέσο όρο 2 ώρες και 16 λεπτά καθηµερινά. Το ποσοστό συµµετοχής για το σύνολο του πληθυσµού ανέρχεται σε 99,8%, καθώς η συγκεκριµένη δραστηριότητα δύναται να έχει καταγραφεί ως δευτερεύουσα ή παράλληλη, είτε να έχει διάρκεια λιγότερη από 5 λεπτά της ώρας.

Αναφορικά µε τις µετακινήσεις για δραστηριότητες κατά τον ελεύθερο χρόνο, οι άνδρες δαπανούν για τη µετακίνησή τους 24 λεπτά ηµερησίως, δηλαδή, τον διπλάσιο χρόνο σε σχέση µε τις γυναίκες, οι οποίες δαπανούν 12 λεπτά.

Για δραστηριότητες σχετικές µε εθελοντική εργασία, το σύνολο του πληθυσµού αφιερώνει κατά µέσο όρο 7 λεπτά την ηµέρα για παροχή άτυπης βοήθειας σε άλλα νοικοκυριά.

Οι κάτοικοι αγροτικών περιοχών- και κυρίως οι γυναίκες- αφιερώνουν κατά µέσο όρο 12 λεπτά την ηµέρα σε θρησκευτικές δραστηριότητες, ενώ των αστικών περιοχών 5 λεπτά την ηµέρα.

Το σύνολο του πληθυσµού περνά το µεγαλύτερο µέρος της ηµέρας στο σπίτι του (18 ώρες και 17 λεπτά κατά µέσο όρο, συµπεριλαµβανοµένου του χρόνου για ύπνο), ενώ µεγάλο µέρος του χρόνου δαπανάται στην εργασία και σε χώρους, όπως εστιατόρια, καφετέριες, εξωτερικούς χώρους κ.λπ. για δραστηριότητες κοινωνικής ζωής. Ο χρόνος στο σπίτι (στην κύρια ή στη δευτερεύουσα/εξοχική κατοικία) αυξάνεται αυξανοµένης της ηλικίας, και ανέρχεται κατά µέσο όρο από 16 ώρες και 46 λεπτά στις ηλικίες 15 έως 24 ετών, σε 20 ώρες και 31 λεπτά για τα άτοµα ηλικίας 65 ετών και άνω. Πιο αυξηµένος είναι ο χρόνος στο σπίτι για τις γυναίκες όλων των ηλικιών (19 ώρες και 24 λεπτά) σε σχέση µε τους άνδρες (17 ώρες και 1 λεπτό).

Ο χρόνος που περνούν τα άτοµα στον χώρο εργασίας τους είναι πιο αυξηµένος για τους άνδρες και ανέρχεται για το σύνολο των ανδρών, εργαζόµενων και µη, σε 2 ώρες και 31 λεπτά, κατά µέσο όρο ηµερησίως. Ειδικότερα, για την οµάδα ηλικιών 35 έως 44 ετών ο µέσος ηµερήσιος χρόνος ανέρχεται σε 4 ώρες και 21 λεπτά. Για τους εργαζόµενους άνδρες, ο µέγιστος µέσος χρόνος καταγράφεται στις ηλικίες 35 έως 44 ετών και ανέρχεται σε 5 ώρες και 22 λεπτά, ενώ για τις εργαζόµενες γυναίκες της ίδιας ηλικιακής οµάδας ανέρχεται σε 3 ώρες και 58 λεπτά.

Για µετακινήσεις, ο ηµερήσιος χρόνος ανέρχεται για τον συνολικό πληθυσµό σε 1 ώρα και 2 λεπτά, ενώ ο µέσος ηµερήσιος χρόνος για µετακίνηση από και προς την εργασία είναι διπλάσιος στις αστικές περιοχές (12 λεπτά ηµερησίως) σε σχέση µε τις αγροτικές περιοχές (6 λεπτά).

1 σχόλιο

  1. Ένα απλό ερώτημα βασανίζει τη κοινή γνώμη :
    Πως γίνεται σφόδρα αντιμνημονιακοί βουλευτές, που εδώ και 3-4 χρόνια κατηγορούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα φορομπηχτικά μέτρα και κατηψήφισαν τον προϋπολογισμό, να θέλουν να ψηφίσουν ΠτΔ τον προτεινόμενο από ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υποψήφιο και να διατηρήσουν για άλλο 1,5 χρόνο στην εξουσία αυτούς που κατηγορούσαν και καταψήφιζαν ; Υπάρχει καμία λογική απάντηση ; Θα αφήσουν τη συγκυβέρνηση να συνεχίσει για 1,5 ακόμα χρόνο να "βιάζει" τους Έλληνες πολίτες με τους απίστευτους φόρους στα ακίνητα και στα εισοδήματα ; Με ποια λογική ; Με ποιο ηθικό επιχείρημα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση