GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Η Κομισιόν διαρρέει πως επιστρέφει η τρόικα - Το ΔΝΤ δηλώνει πως "δεν ξέρει τίποτα"

H αγωνία για την απάντηση της τρόικας κορυφώνεται και πληροφορίες θέλουν το e-mail προς την ελληνική κυβέρνηση να φτάνει μέχρι ...



H αγωνία για την απάντηση της τρόικας κορυφώνεται και πληροφορίες θέλουν το e-mail προς την ελληνική κυβέρνηση να φτάνει μέχρι απόψε το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου και ουδείς μπορεί να προβλέψει τι θα έχει δεχτεί και τι όχι η τρόικα.

Τις τελευταίες ώρες, η διαρροή που γίνεται από την ελληνική πλευρά είναι ότι εκτός από τον αυξημένο ΦΠΑ στο τουρισμό, τις επώδυνες αλλαγές στο ασφαλιστικό, το τσεκούρι στα επιδόματα και το κούρεμα στους μισθούς των νεοπροσλαμβανόμενων στο Δημόσιο η τρόικα ζητεί και εισοδηματικά κριτήρια για τις 100 δόσεις.

To απόγευμα, σύμφωνα με πληροφορίες από τη ΝΕΡΙΤ, που επικαλείται πηγές της Κομισιόν φαίνεται πως η διαπραγμάτευση βαίνει καλύτερα και ενδέχεται η τρόικα να επιστρέψει την Τετάρτη στην Αθήνα, με τις προθέσεις όμως των δανειστών η διαπραγμάτευση να διαρκέσει μόνο λίγες ημέρες και να μην κρατήσει μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, λίγα λεπτά αργότερα, πηγές από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν επιβεβαίωναν αυτές τις πληροφορίες και κρατώντας μία πιο σκληρή γραμμή έκαναν λόγο πως αφού εξεταστούν οι ελληνικές πλευρές και υπάρχει αρχική σύγκλιση τότε θα ληφθεί και η απόφαση για την επιστροφή των δανειστών ή όχι στην Αθήνα.

Εάν ισχύουν οι πληροφορίες από την Κομισιόν και η τρόικα επιστρέψει η τρόικα στα μέσα της εβδομάδας, πλέον ο στόχος ύπαρξης συμφωνίας μέχρι το Eurogroup της 8ης Οκτωβρίου γίνεται πιο εφικτός. Αλλά σίγουρα δεν προβλέπεται αυτή η συμφωνία να είναι και μη επώδυνη για την καθημερινή ζωή των πολιτών.

Επιγραμματικά αυτά είναι τα μέτρα που προτείνει η Ελλάδα στους δανειστές
- Αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό από 6,5% σε έως 13%,
- «Πάγωμα» των συντάξεων την διετία 2016 - 2017
- Αύξηση στα 20 χρόνια των ελάχιστων ετών ασφάλισης για σύνταξη για τους γεννηθέντες από το 1975 και μετά
- Κατάργηση συντάξεων πριν τα 62
- Αυστηροποίηση κριτηρίων για χορήγηση ΕΚΑΣ προκειμένου να εξοικονομηθούν 80 εκατ. ευρώ
- Μείωση του εισαγωγικού μισθού για όσους έχουν διορισθεί στο Δημόσιο από 1/1/2015

Όπως και να έχει το e-mail-απάντηση από την τρόικα αναμένεται σήμερα
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης από το βήμα του Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου άφησε να φανούν μερικά δείγματα αισιοδοξίας, λέγοντας πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά για να αποφευχθεί η επιστροφή στην αβεβαιότητα του παρελθόντος.

Όπως επεσήμανε έχουν κλείσει αρκετά ζητήματα, αλλά παραμένουν κάποια ανοιχτά, επισημαίνοντας πως απώτερος στόχος είναι να υπάρξουν λιγότερα βάρη και περισσότερες προοπτικές για όλους. Από αυτή τη φράση βέβαια και μόνο συνειδητοποιεί κανείς πως βάρη θα υπάρξουν, αλλά κανείς δεν ξέρει πόσα και για ποιούς.

Αυτό που αναμένεται όμως να προκαλέσει τεράστια κουβέντα είναι η πολιτική παρέμβαση του υπουργού Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, ο οποίος μίλησε για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως εάν συμβεί αυτό από την παρούσα Βουλή και δεν πάμε επομένως σε εκλογές, τότε υπάρχουν προοπτικές η οικονομία να εκτοξευτεί.

Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν σημείωσε πως οι περισσότερες έχουν γίνει και βρισκόμαστε πλέον στην ουρά της πραγματοποίησής τους, καθώς όπως ισχυρίστηκε, έχουν δρομολογηθεί μια σειρά, όπως η συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων, η δημιουργία θυρίδας εξαγωγών κλπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση