GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Οι γιατροί βάζουν από την τσέπη τους για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων!

Με ζημία λειτουργούν πλέον τα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια στην Αμαλιάδα που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, αφ...



Με ζημία λειτουργούν πλέον τα μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια στην Αμαλιάδα που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ, αφού
χάνουν από το τζίρο τους και ουσιαστικά είναι αναγκασμένοι οι γιατροί να βάζουν και από την τσέπη τους για τις εξετάσεις των ασφαλισμένων!

Για τους συμβεβλημένους εργαστηριακούς γιατρούς ο ΕΟΠΠΥ έχει προβλέψει ένα συγκεκριμένο ποσό «κλειστό προϋπολογισμό» σε ότι αφορά τις εξετάσεις τις οποίες διενεργούν στους ασφαλισμένους. Οι τιμές που έχει καθορίσει ο ΕΟΠΠΥ και οι περιορισμοί που έχει θέσει δεν καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες των ασφαλισμένων, με αποτέλεσμα να ξεπερνιέται κατά πολύ το πλαφόν σε μηναία βάση και φυσικά το ποσό που προβλέπει ο ΕΟΠΠΥ για τους γιατρούς δεν επαρκεί και το αποτέλεσμα είναι να χρεώνονται οι γιατροί για τις εξετάσεις ασθενών και αντί να έχουν κέρδος μπαίνουν και μέσα!

Τα πάνω- κάτω

Οι όροι «claw back» δηλαδή ποσό αυτόματης επιστροφής και «rebate» δηλαδή ποσό επιστροφής, έχουν μπει στη ζωή των εργαστηριακών γιατρών και πραγματικά έχουν φέρει τα πάνω- κάτω, αφού βλέπουν ότι καθημερινά χάνουν από το τζίρο τους στην προσπάθειά τους να εξυπηρετήσουν τους ασφαλισμένους.

Μάλιστα, οι γιατροί στην Αμαλιάδα υπόκεινται σε μεγαλύτερη ζημία, αφού εκτός από τους ασφαλισμένους της Αμαλιάδας, που σε πολλές περιπτώσεις είναι και πελάτες τους χρόνια, καλύπτουν τις ανάγκες ασφαλισμένων από ολόκληρο το νομό, με δεδομένο ότι οι μικροβιολόγοι στον Πύργο δεν έχουν προχωρήσει σε συμβάσεις με τον ΕΟΠΠΥ.



Η ανακοίνωση

Χθες ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης, εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση και μάλιστα απειλεί και με την κατάθεση μηνυτήριων αναφορών.

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας στηρίζει τους εργαστηριακούς γιατρούς, οι οποίοι, παρά την άδικη μεταχείριση που υφίστανται από τον ΕΟΠΠΥ, με μεγάλο οικονομικό κόστος, παρέχουν κανονικά τις υπηρεσίες στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΠΥ. Η λειτουργία των ατομικών εργαστηρίων επιβαρύνεται διαρκώς καθώς οι εργαστηριακοί ιατροί καταβάλλουν προσπάθεια να διατηρούν την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων επιστημονικών υπηρεσιών και την ατομική φροντίδα των ασφαλισμένων σεβόμενοι την ιατρική τους ιδιότητα και αποστολή. Σ’ αυτή την προσπάθεια καλούνται να συνδράμουν όλοι οι κλινικοί ιατροί αφ’ ενός ενημερώνοντας τους ασφαλισμένους για τους περιορισμούς που θέτει ο ΕΟΠΠΥ και αφ’ ετέρου στηρίζοντας την προσπάθεια των ατομικών εργαστηρίων με αντίστοιχη τεκμηριωμένη ζήτηση εξετάσεων από αυτά.

Η απαράδεκτη αρπαγή των αμοιβών από τον ΕΟΠΠΥ και η μη εφαρμογή επιστημονικά αποδεκτών μεθόδων περιορισμού της δαπάνης, ευνοούν τη δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, που σε συνδυασμό με τον πενιχρό κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΠΥ οδηγούν τα ατομικά εργαστήρια σε μαρασμό.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας υποστηρίζει ότι για τις διαγνωστικές εξετάσεις θα πρέπει να αποζημιώνονται οι ασθενείς από τα ασφαλιστικά τους ταμεία και όχι τα συμβεβλημένα εργαστήρια, που ήδη ‘εισπράττουν’ όλη τη ζημία από τις αυθαίρετες και αναγκαστικές εκπτώσεις (rebate) αλλά και τις περικοπές αμοιβών (claw back) που επιβάλλει το αρμόδιο Υπουργείο, μέτρα για τα οποία έχουν ήδη γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αμαλιάδας, σχεδιάζει ήδη το επόμενο βήμα του που θα είναι η κατάθεση μηνυτήριων αναφορών για τα εξοντωτικά μέτρα του ‘claw back’ και του ‘rebate’, που επιβάλλουν εξοντωτικές περικοπές στις αμοιβές των διαγνωστικών εργαστηρίων, της τάξης έως και του 60%».


‘Παράνομη η σύμβαση’

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης σχολιάζοντας στην εφημερίδα ‘Πατρίς’ αυτό που συμβαίνει με τα διαγνωστικά εργαστήρια ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι παράνομη, προκλητική, άδικη , εξοντωτική και αναγκαστική η σύμβαση του ΕΟΠΠΥ με τους εργαστηριακούς γιατρούς. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουν οι συμπολίτες μας τι συμβαίνει, αναφορικά με το κόστος που καταβάλλουν οι γιατροί προς όφελος των πολιτών όλου του νομού».

Φυσικά αναμένονται οι περαιτέρω κινήσεις από την πλευρά του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας.

1 σχόλιο

  1. Σιγα μη φτωχεψουν κιολας, οταν σε αντιδιαστολη με αλλους συναδελφους του στις αλλες πολεις , γνωριζοντας τις προυποθεσεις του νομους ,μπας και χασουν την πελατεια τους , δεχονται τα βιβιλαρια ενω στις περιοτωσεις που δεν υπαρχουν βιβλιαρια το κοψιμο των αποδειξεων ειναι ανυπαρκτο.μην τραλλαθουμε κιολας, αν θελανε να βοηθησουν απλα κατεβαζαν τις τιμες οπως σε αλλα επαγγελματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση