GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Τι θα γίνει ύστερα και από τη σημερινή άκαρπη ψηφοφορία για την προεδρική εκλογή...

Χωρίς ένα ισχυρό απρόοπτο της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής («ένα θαύμα» κατά τον πρωθυπουργικό συνεργάτη Δημ. Βαρτζόπουλο), θεωρείται...

Χωρίς ένα ισχυρό απρόοπτο της τελευταίας κυριολεκτικά στιγμής («ένα θαύμα» κατά τον πρωθυπουργικό συνεργάτη Δημ. Βαρτζόπουλο), θεωρείται βέβαιο ότι η τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή θα σηματοδοτήσει και την αντίστροφη πορεία προς τις κάλπες εντός τριάντα ημερών. Η ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας δείχνει ανέφικτη και ήδη σε όλα τα κομματικά επιτελεία έχει σημάνει συναγερμός για τις εκλογές που τοποθετούνται στις 25 Ιανουαρίου ή την 1η Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα έχουν αρχίσει να πυκνώνουν σε όλους τους χώρους τα σενάρια και οι διεργασίες για την επόμενη μέρα των εκλογών.
Ακόμη και αν εκδηλωθούν νέες μεμονωμένες διαρροές, που θα προστεθούν στα 168 ναι της προηγούμενης ψηφοφορίας,είναι αδύνατον να συγκεντρωθούν οι 180 που απαιτούνται για την εκλογή του κ. Σταύρου Δήμα στο προεδρικό αξίωμα. Από τις 132 αρνητικές ψήφους (με τη μορφή του «παρών»), οι μόνες που θα μπορούσαν να μετακινηθούν είναι των δύο ανεξάρτητων Βύρωνα Πολύδωρα και Βασίλη Καπερνάρου, οι οποίοι μέχρι χθες πάντως δεν είχαν τέτοια πρόθεση, καθώς και της Νίκης Φούντα η οποία ανεξαρτητοποιήθηκε από την ΔΗΜΑΡ το πρωί της Τρίτης. Οι υπόλοιποι είναι οι 71 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι 16 της Χρυσής Αυγής, οι 12 των ΑΝΕΛ, οι 12 του ΚΚΕ, οι 9 της ΔΗΜΑΡ καθώς και οι ανεξάρτητοι Οδυσσέας Βουδούρης, Θεόδωρος Παραστατίδης, Θεοδώρα Τζάκρη, Χρυσούλα Γιαταγάνα, Ραχήλ Μακρή, Μίμης Ανδρουλάκης, Μάρκος Μπόλαρης, Πάρις Μουτσινάς και Πέτρος Τατσόπουλος. Όλοι αυτοί φθάνουν τους 129.
Ορισμένοι δεν απέκλειαν τη διαφοροποίηση δύο ή τριών βουλευτών της ΔΗΜΑΡ (με τα φώτα να πέφτουν επάνω στους Θωμά Ψύρρα, Νίκο Τσούκαλη και την Μαρία Ρεπούση που διαφωνούν με τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ) αλλά είναι προφανές ότι ούτε έτσι συμπληρώνεται η προεδρική πλειοψηφία.
Άλλωστε, αποκλείστηκε οριστικά το σενάριο (είτε είχε πραγματική υπόσταση είτε όχι) για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τη θετική ψήφο των βουλευτών της Χρυσής Αυγής. Αριθμητικά ήταν το μόνο επαρκές άθροισμα που θα μπορούσε να προκύψει (168 συν 16) αλλά ύστερα και από τις εκατέρωθεν αντιδράσεις φάνηκε ότι δεν υπάρχει ουδεμία περίπτωση να επαληθευτεί.
Κατά συνέπεια, το «θαύμα» θα μπορούσε να συντελεστεί μόνο αν μεσολαβούσε κάτι που είτε θα άλλαζε τη γνώμη (και την ψήφο) ικανού αριθμού βουλευτών από την ΔΗΜΑΡ και τους ΑΝΕΛ είτε θα προκαλούσε μια συμφωνία (στο παρά ένα) από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε πιο ρεαλιστική βάση η κυβερνητική πτέρυγα επιδιώκει να ξεπεράσει αυτή τη φορά τους 170 και να προσεγγίσει τους 175 σε μια προσπάθεια να αποκτήσει πολιτικά επιχειρήματα στην προεκλογική αντιπαράθεση που θα ξεκινήσει αμέσως μετά με την αντιπολίτευση. Το σχετικά οριακό αποτέλεσμα, εφόσον όμως προκύψει, θα αποτελέσει ένα από τα βασικά όπλα με τα οποία η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζονται να στραφούν κατά του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων κομμάτων επειδή «έσυραν» τη χώρα «στην περιπέτεια των εκλογών». Οι επιτελείς της συγκυβέρνησης ελπίζουν ότι αυτό μπορεί να προσφέρει και μια απαραίτητη ψυχολογική τόνωση στα στελέχη των δύο κομμάτων για να μπουν στην εκλογική μάχη την ώρα που οι δημοσκοπικοί οιωνοί είναι δυσάρεστοι και το ηθικό παραμένει αρκετά χαμηλό.
Αρκετά χαμηλή είναι μέχρι τώρα και η συσπείρωση στην εκλογική βάση της ΝΔ. Αν και παρουσίασε μια μικρή βελτίωση τις τελευταίες εβδομάδες οδηγώντας και στο σχετικό κλείσιμο της δημοσκοπικής ψαλίδας από τον ΣΥΡΙΖΑ, κινείται ακόμη στα όρια του 65%. Όπως σημειώνουν οι ειδικοί, θα απαιτηθεί μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσει να πλησιάσει το «ικανοποιητικό» 80% όπερ σημαίνει ότι πρέπει να αναμένεται και μεγάλη πόλωση κατά την προεκλογική περίοδο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εκτιμήσεις για τις τάσεις που θα διαμορφωθούν θα επηρεάσουν και την τελική επιλογή για την Κυριακή των εκλογών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τη νομοθεσία, ύστερα από την αυριανή ψηφοφορία (εφόσον αποβεί άκαρπη) η προκήρυξη των εκλογών πρέπει να γίνει εντός δεκαημέρου και (στη συνέχεια) η διεξαγωγή τους σε διάστημα 21 έως 30 ημερών.
Ο βαθμός της πόλωσης και των συσπειρώσεων θα κρίνει και το άθροισμα του «νεου δικομματισμού», δηλαδή αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ θα ξεπεράσουν το 60% περιορίζοντας το ζωτικό χώρο των υπολοίπων κομμάτων ορισμένα εκ των οποίων ίσως απειληθούν να μείνουν εκτός Βουλής. Για το σχηματισμό κυβέρνησης πάντως η απόσταση μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων δεν παίζει βασικό ρόλο. Επομένως η μάχη των ποσοστών δίνεται σε ο,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας και σε ο,τι αφορά τη ΝΔ για την πολιτική παρουσία της καθώς και για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της ενόψει της επόμενης μέρας.
Στα παρασκήνια άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι η εκλογική κούρσα ξεκινά με τρία πιθανά ενδεχόμενα, που έχουν τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη θέση, και ένα λιγότερο πιθανό που θέλει τη ΝΔ να επιτυγχάνει στις προσεχείς εβδομάδες τη μεγάλη ανατροπή και να καλύπτει τη διαφορά των τριών έως επτά μονάδων (ανάλογα με τη δημοσκόπηση) που τη χωρίζει από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Με βάση λοιπόν τα σημερινά δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ για να έχει αυτοδυναμία θα πρέπει να κυμανθεί άνω του 33% έως και 38%, ανάλογα με τα ποσοστά των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής. Το δεύτερο σενάριο είναι να μην κερδίσει 151 έδρες και να δεχτεί να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας ή ανοχής και το τρίτο ενδεχόμενο θα προκύψει αν δεν επέλθει συμφωνία και προκηρυχθούν νέες εκλογές κατά τρόπο ανάλογο με το 2012. Σε αυτό το φόντο, πρόκειται να διεξαχθεί, υπό όρους πολιτικού ρεαλισμού, η προεκλογική αναμέτρηση το τελικό αποτέλεσμα της οποίας θα συναρτηθεί από την τύχη των μικρότερων κομμάτων. Έτσι αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος αλλά χωρίς αυτοδυναμία έχει σημασία ποιοι από τους εν δυνάμει εταίρους του θα μετέχουν στη νέα Βουλή. Με άλλα λόγια τι θα γίνει με τους ΑΝΕΛ που έχουν δηλώσει ότι μπορεί να συνεργαστούν μαζί του, ποια τύχη θα έχει το υπό δημιουργία κόμμα του Γ. Παπανδρέου αλλά και το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου καθώς και ποια στάση θα τηρήσει το Ποτάμι. Ειδικά για το κόμμα του κ. Παπανδρέου εκφράζεται από τώρα φόβος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μπορεί να στερήσει ένα μικρό μεν αλλά κρίσιμο ποσοστό για την αυτοδυναμία.
Από την άλλη πλευρά, το σχέδιο που έχουν κατά νου αρκετά στελέχη της Κουμουνδούρου, ιδιαίτερα της αριστερής πτέρυγας της, για δεύτερες εκλογές θα εξαρτηθεί από το γενικότερο συσχετισμό δυνάμεων που θα προκύψει. Αν επί παραδείγματι, η ΝΔ ηττηθεί αλλά καταφέρει κόντρα στις προβλέψεις να κρατήσει μια σχετικά μικρή διαφορά, οι ισορροπίες μπορεί να αποδειχθούν εύθραυστες. Αντίθετα, αν η ψαλίδα ανοίξει μέχρι τις κάλπες πολύ, τότε ο κ. Τσίπρας ενδέχεται να αναδειχθεί σε κυρίαρχο του μετεκλογικού παιχνιδιού και το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κομματικού σκηνικού να βυθιστεί σε κρίση.
Πηγή: "κυριακάτικη δημοκρατία"

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση