GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Σε ευθυγράμμιση με την αντικοινωνική πολιτική κυβέρνησης – τρόικας – κεφαλαίου

Η διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) παρά τα μεγάλα λόγια και τις διακηρύξεις «ανεξαρτησίας» αποδεικνύει όλο και π...



Η διοίκηση της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας (Π.Κ.Μ.) παρά τα μεγάλα λόγια και τις διακηρύξεις «ανεξαρτησίας» αποδεικνύει όλο και περισσότερο, μέσα και από τις διαδικασίες συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (Π.Σ.), ότι είναι ταυτισμένη με την εφαρμογή σε περιφερειακό επίπεδο της σκληρής και αντιλαϊκής νεοσυντηρητικής πολιτικής των μνημονίων και της Ε.Ε., πλήρως υποταγμένη στην κρατική εποπτεία και κηδεμονία και αποτελεί εργαλείο εξυπηρέτησης των συμφερόντων του κεφαλαίου, με σκοπό την αύξηση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων και το ξεπέρασμα της καπιταλιστικής κρίσης.

Η μέχρι σήμερα λειτουργία του (Π.Σ.), με τον Καλλικράτη, τον απαράδεκτο κανονισμό λειτουργίας, τη φίμωση της αντιπολίτευσης, τις επερωτήσεις που δε συζητούνται, αποδεικνύει πως, ο κ. Τζιτζικώστας και η παράταξη του είτε με το μοντέλο της ακραίας αντιδημοκρατικής επιβολής, είτε της «ευαισθησίας και ανεξαρτησίας», εξυπηρετεί πιστά την προώθηση των κεντρικών αντιλαϊκών πολιτικών της συγκυβέρνησης και του τοπικού οικονομικού κατεστημένου και βρίσκεται σε σύγκρουση με τα λαϊκά συμφέροντα, τις ανάγκες και δικαιώματα του κόσμου της εργασίας.

Συγκεκριμένα, μόνο στις τελευταίες συνεδριάσεις του (Π.Σ.) ψήφισαν:

1) Έναν ακόμα «ισοσκελισμένο» προϋπολογισμό φτώχειας, «κομμένο και ραμμένο» στα μέτρα του «Δημοσιονομικού Συμφώνου» της Ε.Ε. και του Μνημονίου, που είναι βέβαιο πως θα εντείνει την κοινωνική εξαθλίωση. Δε θέλουν και δεν είναι διατεθειμένοι να διεκδικήσουν προϋπολογισμούς που να ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες παρακάμπτοντας την «νομιμότητα» των μνημονίων, απαιτώντας εδώ και τώρα γενναία κρατική χρηματοδότηση.

2) Την απλή έκδοση ανακοινώσεων για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την περιοχή μας και αφορούν το ΜΕΤΡΟ, τον ΟΑΣΘ, τη μεταφορά μαθητών. Δηλώνουν πως έκαναν το καθήκον τους, αφού αυτό μπορούν κι αν χρειαστεί δηλώνουν πως είναι διατεθειμένοι να βγάλουν ακόμα μία «πιο σκληρή ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τους κακούς πολιτικούς». Έδειξαν και στα τόσο ζωτικά αυτά θέματα πως δε θα συγκρουστούν με την κυρίαρχη πολιτική, δε θα πάρουν τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να οργανώσουν τον αγώνα και να συμβάλλουν, έστω επικουρικά, στις διεκδικήσεις των κινημάτων και των εργαζομένων για άμεση και ριζική αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

3) Την ιδιωτικοποίηση, τα αντεργατικά προγράμματα ΕΣΠΑ, τις ΚΟΙΝΣΕΠ και γενικά την αποδοχή πως οι συνολικές λειτουργίες της περιφέρειας θα διέπονται πια από τέτοιες λογικές, δηλαδή της αγοράς, της εξυπηρέτησης των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων και της άγριας εργατικής εκμετάλλευσης.

4) Τη μετατροπή και στην περιφέρεια της Κ.Μ. της μόνιμης και σταθερής εργασίας, σε ελαστική, μικρής διάρκειας, χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα, πολλές φορές εργολαβική και με το στοιχείο του ρουσφετιού και της εξάρτησης όχι μόνο να παραμένει αλλά και να διευρύνεται σ’ όλους τους τομείς λειτουργίας και παρέμβασης της περιφέρειας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το θέμα της καθαριότητας των υπηρεσιών της περιφέρειας και όλων των εποπτευόμενων φορέων, που αποφάσισαν να τη δώσουν με σύμβαση έργου σε αναδόχους και με προβλεπόμενα μηνιαία χορηγήματα καθαριότητας (μεικτός μισθός-ασφάλιση- πιθανόν υλικά) 500έως 600 ευρώ για χώρους 500 τ.μ. Όχι μόνο δε σκέφτονται, αλλά ούτε καν συζητούν να διεκδικήσουν για να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και να καλυφτούν τώρα όλες οι κενές οργανικές θέσεις. Τους συμφέρει αυτή η κατάσταση και η πλήρη απαξίωση της εργασίας, γιατί στις θέσεις αυτές γαλέρας δε θα δουλέψουν τα δικά τους παιδιά.

Είναι αποκαλυπτικό της απαράδεκτης κατάστασης που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας το γεγονός πως σ΄ όλο το νομό του Κιλκίς υπάρχει μόνο ένας (1) εργαζόμενος με οργανική θέση κι όλες οι άλλες κενές οργανικές θέσεις θα καλυφθούν με 3ωρα και 4ωρα, που μάλιστα τις προσλήψεις θα κάνουν οι Δ/ντές των αντίστοιχων υπηρεσιών όπως αυτοί εκτιμούν και …ξέρουν.

Από τεχνικό μέχρι διοικητικό προσωπικό, όπου υπάρχουν ανάγκες, εισηγούνται στο (Π.Σ.) και προσλαμβάνουν με ελαστική εργασία, δίμηνα, πεντάμηνα, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τις εργολαβίες, τις ΚΟΙΝΣΕΠ, τις ΜΚΟ και τα ΣΔΙΤ και να προωθούν ταυτόχρονα την παγίωση αυτής της απαράδεκτης κατάστασης και τη δραματική αύξηση των εργολαβικών και επιχειρηματικών κερδών.

Εμείς σε κάθε αντίστοιχο θέμα προτείναμε και ψηφίσαμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με διαφάνεια, κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.

5) Στη λογική αυτή κινήθηκαν και για το θέμα των πολύ μεγάλων ελλείψεων που αντιμετωπίζουν οι υπόλοιποι τομείς της περιφέρειας όταν αυτό ήρθε στο (Π.Σ.) με παρέμβαση των εργαζομένων. Σταθερά έχουν μια δικαιολογία πως δε μπορούν να κάνουν διαφορετικά και δεν αναλαμβάνουν καμιά ευθύνη επιτρέποντας την πλήρη πια αποψίλωση και την υπολειτουργία των υπηρεσιών με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις υπηρεσίες της Χαλκιδικής, που από 429 εργαζόμενους πριν 4 χρόνια έχουν μείνει μόνο 109, με αποτέλεσμα να λειτουργούν μερικές μέρες τη βδομάδα και να μην υπάρχει εξυπηρέτηση των πολιτών. Μπορεί φόρους και ανταποδοτικά να πληρώνουν όλο και περισσότερο οι πολίτες όμως κανείς δεν ενδιαφέρεται μετεκλογικά γι’ αυτούς και τις ανάγκες τους.

6) Σταθερά προσανατολισμένοι όμως είναι στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων ακόμα κι όταν πρόκειται για εταιρείες που επιβαρύνουν δραματικά το περιβάλλον και αποτελούν εδώ και χρόνια εστίες εκτεταμένης μόλυνσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η θετική γνωμοδότηση στην τελευταία συνεδρίαση (παρά την ομόφωνη αντίδραση όλης της αντιπολίτευσης), για επιχείρηση στο Πλατύ Ημαθίας, αν και όλοι οι τοπικοί φορείς έχουν τοποθετηθεί αρνητικά και κανείς δεν αμφισβήτησε ακόμα και από την πλειοψηφία τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και τις ανυπόφορες οσμές για τους κατοίκους όλων των γύρω περιοχών.

Χωρίς να ταυτίζουμε τις παρατάξεις της αριστεράς με την κυβερνητική πλειοψηφία στο περιφερειακό συμβούλιο, θέλουμε να σημειώσουμε τη διαφωνία μας με τη στάση ιδιαίτερα της παράταξης της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας( ΣΥΡΙΖΑ ) σε θέματα που αφορούν προσλήψεις προσωπικού (π.χ. θέμα καθαριότητας ) ή προγράμματα ΕΣΠΑ ή επιδοτούμενες από την Ε.Ε. επιχειρηματικές δράσεις. Η αριστερά κατά την άποψή μας, χωρίς αυταπάτες ότι μπορούν οι περιφέρειες και οι δήμοι να μετατραπούν σε λαϊκούς θεσμούς, πρέπει να περιγράφει και να φέρνει στο προσκήνιο και στη διεκδίκηση μια άλλη πολιτική που θα συγκρούεται με την κυρίαρχη και θα στοχεύει στην προώθηση και εξυπηρέτηση των λαϊκών αναγκών. Δε μπορεί να δίνει συναίνεση με κανένα τρόπο και κάτω από οποιαδήποτε πίεση, δήθεν για κάλυψη αναγκών, (καθαριότητα χώρων) καταβολής αμοιβών, έγκριση προσλήψεων ελαστικών σχέσεων εργασίας, λεηλασίας δημόσιων χώρων από ιδιωτικά συμφέροντα, έργα βιτρίνας, αναθέσεις υπηρεσιών, προμηθειών που μαρτυρούν διαπλοκή και διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αποδοχή των όρων εργασίας και των προϋποθέσεων για τη χρηματοδότηση των ΕΣΠΑ, κ.α.

Η στάση αυτή και οι πρακτικές στήριξης ή ανοχής των προγραμμάτων της Ε.Ε. ενισχύουν αυτό που οι κυρίαρχοι κύκλοι προωθούν, πως τελικά δεν υπάρχει άλλη πολιτική πρόταση κι ότι η αριστερά μπορεί απλά να κάνει ή να συμφωνήσει σε μια «τίμια» διαχείριση της κυρίαρχης πολιτικής όχι όμως να διεκδικήσει και να επιβάλει μια άλλη φιλολαϊκή κατεύθυνση.

Εμείς πιστεύουμε πως η «προσαρμογή στο ρεαλισμό» δεν ταιριάζει σ’ αυτούς που επικαλούνται την αριστερά και την εργαζόμενη πλειοψηφία. Γι’ αυτό στο (Π.Σ.) αλλά και παντού οι αγωνιστές της Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς θα συνεχίσουν να παλεύουν για το κοινωνικά αναγκαίο και θα συμβάλουν με κάθε τρόπο στην ανάπτυξη κοινών αγώνων ρήξης και ανατροπής με στόχο τα εργατικά συμφέροντα και την κοινωνική απελευθέρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση