GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Γκρίτζαλης: «Δεν ήταν προμελετημένος ο φόνος του επιχειρηματία»

O  Ιωάννης Γκρίτζαλης, συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου για τον  θάνατο του 42χρονου επιχειρηματία, μίλησε στο ArcadiaP...



O  Ιωάννης Γκρίτζαλης, συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου για τον  θάνατο του 42χρονου επιχειρηματία, μίλησε στο ArcadiaPortal για την υπόθεση μεταφέροντας τα όσα ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος για τη δολοφονία που συντάραξε την Τρίπολη. Σημειωτέον ότι τα όσα ακολουθούν στη συνέχεια είναι τα λεγόμενα του κατηγορουμένου, έτσι όπως τα μετέφερε σε εμάς ο συνήγορος υπεράσπισής του.

Κατ’ αρχάς, αξίζει να αναφερθεί το περιστατικό, σύμφωνα με την κατάθεση του κατηγορουμένου στον ανακριτή. Ξεκινώντας, λοιπόν, από την ημέρα του περιστατικού, την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, ο κατηγορούμενος ομολόγησε τα εξής:

Βρέθηκε στο γραφείο του θύματος, και συγκεκριμένα στο γραφείο του που βρίσκεται στον ημιώροφο της οδού Ουάσινγκτον 36 στην Τρίπολη την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, μεταμφιεσμένος. Παρουσιάστηκε ως δήθεν αυτόπτης μάρτυς μιας φθοράς την οποία είχε προκαλέσει το θύμα στην τζαμένια πόρτα πολυκατοικίας του κατηγορουμένου στην οδό Αυγής 9. Το θύμα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του κατηγορουμένου, είχε προκαλέσει φθορές σε ιδιοκτησία του κατηγορούμενου.

Ο κατηγορούμενος μετέβη στο γραφείο που διατηρούσε το θύμα, πεπεισμένος ότι εκείνος είχε προκαλέσει τη φθορά, και παρουσιάστηκε σαν μάρτυρας ο οποίος είχε δει το περιστατικό και ήθελε να επισημάνει στο θύμα ότι τον έχει δει και ότι αν δεν σταματούσε, θα ενημέρωνε τον ιδιοκτήτη. Τότε, το θύμα τού επιτέθηκε με γροθιές, ενώ βρισκόταν στον διάδρομο του γραφείου.

Ακολούθως, ο κατηγορούμενος έβγαλε από το μπουφάν του ένα όπλο και πυροβόλησε μία φορά στον αέρα με φορά προς την οροφή και εν συνεχεία, αφού τα γρονθοκοπήματα δεν σταματούσαν, πυροβόλησε δύο φορές προς τα χέρια του θύματος, χωρίς να έχει εικόνα για το αν τον είχε τραυματίσει.

Εν συνεχεία, οι δύο άνδρες πάλεψαν και σφιχταγκαλιασμένοι κυλίστηκαν στις σκάλες και βρέθηκαν στην είσοδο της πολυκατοικίας. Αφού κατρακύλησαν, το θύμα σηκώθηκε πρώτο, όπως υποστηρίζει ο κατηγορούμενος, και προχώρησε προς την έξοδο της πολυκατοικίας. Έπειτα σηκώθηκε και ο κατηγορούμενος, ο οποίος έφερε τραύματα στον αυχένα και στον θώρακα από της γροθιές και είχε υποστεί εξάρθρωση ώμου, γεγονός το οποίο προκύπτει από το πιστοποιητικό που εξέδωσε το Νοσοκομείο Τρίπολης στις 27 Οκτωβρίου.

Ο κατηγορούμενος υποστήριξε στον ανακριτή ότι το θύμα έλεγξε την οδό Ουάσινγκτον για να διαπιστώσει αν εκείνη την ώρα περνούσε διερχόμενο όχημα και, στην προσπάθειά του να διασχίσει τον δρόμο, έπεσε. Στη συνέχεια ο κατηγορούμενος, ευρισκόμενος σε σύγχυση, πήγε στο αυτοκίνητό του, αφήνοντας πίσω του το μουστάκι και τα γυαλιά μυωπίας τα οποία και είχε χρησιμοποιήσει ως μεταμφίεση.

Όταν μπήκε στο όχημα, οδήγησε ως ένα χωράφι λίγο μετά το στρατόπεδο και πέταξε το όπλο και το σακάκι του με τα αίματα. Όπως μας ενημέρωσε το δικηγόρος, ο κατηγορούμενος πληροφορήθηκε τον θάνατο του θύματος από το Διαδίκτυο λίγες ώρες μετά.

Tο χρονικό της υπόθεσης συνεχίζεται με τη σύλληψη του κατηγορουμένου, περίπου 40 ημέρες μετά το περιστατικό, από την Ασφάλεια Τρίπολης στις 2 Δεκεμβρίου στις 8:00 το πρωί. Ο κατηγορούμενος έβγαινε από το σπίτι του μαζί με τον 17χρονο γιο του, προκειμένου να τον συνοδέψει στο σχολείο του. Τότε προσήχθη και ο ανήλικος γιος του στο Τμήμα, για να καταθέσει ως μάρτυρας. Ο γιος του λίγες ώρες μετά αφέθηκε ελεύθερος.

Ο κατηγορούμενος στις 17:00 μεταφέρθηκε στο Δικαστήριο Τρίπολης και παρουσιάστηκε στον εισαγγελέα και στον ανακριτή, όπου και εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης.

Ο κατηγορούμενος ομολόγησε ότι ενεπλάκη στο περιστατικό αλλά δεν είχε ανθρωποκτόνο δόλο και υποστήριξε ότι δεν μετέβη στο γραφείο του θύματος με πρόθεση να σκοτώσει τον 42χρονο.

Στη συνέχεια ο κ. Γκρίτζαλης μίλησε για την απολογία του κατηγορουμένου μία ημέρα μετά, στις 3 Δεκεμβρίου στις 12:00. Η ανάκριση, κατά τη διάρκεια της οποίας ο κατηγορούμενος κλήθηκε να απαντήσει σε πλήθος ερωτήσεων, διήρκησε περίπου 7 ώρες.

Η υπεράσπιση ζήτησε συμπληρωματική απολογία, η οποία και θα λάβει χώρα μέσα στον μήνα Δεκέμβριο. Ο κ. Γκρίτζαλης έχει ζητήσει από την υπηρεσία Ναυπλίου και αναμένει την έκθεση νεκροψίας - νεκροτομής της 27ης Οκτωβρίου. Από την έκθεση αυτή θα προκύψει πόσες σφαίρες είχε δεχθεί το σώμα του θύματος και σε ποια σημεία, καθώς και αν οι σφαίρες ήταν αυτές που στοίχισαν τη ζωή του 42χρονου.

Το πιστοποιητικό θανάτου που υπάρχει αυτή τη στιγμή στη δικογραφία κάνει λόγο για κακώσεις στο κεφάλι, στον θώρακα και στα άνω άκρα, χωρίς να προσδιορίζεται η αιτία των κακώσεων αυτών. Η υπεράσπιση αναμένει την έκθεση αυτή, η οποία και θα αποδείξει αν ο θανάσιμος τραυματισμός προήλθε από τι σφαίρες ή από άλλους λόγους. Η έκθεση, σύμφωνα με διαβεβαιώσεις, θα έχει εκδοθεί έως την Παρασκευή 12/12 ή έως την επόμενη εβδομάδα.

Κατά την άποψη του κατηγορουμένου, το θύμα τού προκαλούσε επί 20ετία, αναδρομικά από το 2014 και πίσω, φθορές σε ιδιοκτησίες του, καθώς δηλητηρίαζε τα σκυλιά του.

Τελευταία φορά που δηλητηρίασε κάποιο ζώο ιδιοκτησίας του κατηγορουμένου ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014. Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι το θύμα δηλητηρίασε το σκυλί του, το οποίο βρισκόταν στην εξοχική του κατοικία έξω από την Τρίπολη. Η δηλητηρίαση επιβεβαιώθηκε από κτηνιατρικές εξετάσεις που είχαν γίνει.

Επίσης, κατά τις νυχτερινές ώρες της 24ης Οκτωβρίου προς τα ξημερώματα της 25ηςΟκτωβρίου, το θύμα έσπασε τζάμι θύρας του κατηγορουμένου στην οδό Αυγής, όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Ο δικηγόρος κ. Γκρίτζαλης απάντησε και σε μερικές ερωτήσεις μας, σε σχέση με το αν υπήρξε κάποιου είδους οικονομική επαφή ανάμεσα στους δύο άνδρες κατά το παρελθόν, αλλά και για το αν υπήρξαν συνεργοί στη δολοφονία.

Ποια ήταν η επαφή που είχαν οι δύο άνδρες; Υπήρξε κάποια συνεργασία μεταξύ τους;

Καμία επαφή δεν είχαν στο παρελθόν, δεν μιλούσαν καν, δεν είχαν καλές σχέσεις.

Ο κατηγορούμενος είχε αναφέρει τις φθορές στις ιδιοκτησίες του στην Αστυνομία;

Στο παρελθόν, πολύ παλιά, είχε πάει στην Αστυνομία. Για τις πιο πρόσφατες ζημιές δεν είχε απευθυνθεί στην Αστυνομία, καθώς δεν υπήρχαν μαρτυρίες που να αποδεικνύουν τα λεγόμενά του.

Για ποιον λόγο γίνονταν οι φθορές;

Φημολογείτο ότι ο πατέρας του θύματος με τον πατέρα του κατηγορουμένου είχαν κάποιες προστριβές στο παρελθόν.

Για το γεγονός ότι ο κατηγορούμενος κρατείται στα κρατητήρια και όχι στις φυλακές, ο κ. Γκρίτζαλης ανέφερε: «Το θέμα είναι διαδικαστικό, ο κατηγορούμενος κρατείται στο Αστυνομικό Τμήμα Τρίπολης».

Η πράξη ήταν προμελετημένη;

Η απάντηση είναι όχι. Ο κατηγορούμενος δεν είχε ανθρωποκτόνο δόλο. Το περιστατικό εξελίχθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να οδηγήσει τον κατηγορούμενο σε αυτό το αποτέλεσμα, καθώς βρισκόταν σε άμυνα.

Ο κατηγορούμενος έδρασε μόνος του ή υπήρχαν συνεργοί;

Ήταν μόνος του. Δεν υπήρξε κανείς άλλος, σε κανένα στάδιο της υπόθεσης.

Υπήρξαν οικονομικές διαφορές και συναλλαγές μεταξύ θύματος και κατηγορουμένου;

Ρητά ο κατηγορούμενος αρνείται οποιαδήποτε οικονομική σχέση με το θύμα.

Ποια είναι σήμερα η κατάσταση του πελάτη σας;

Είναι σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση, αισθάνεται οδύνη και θλίψη για το αποτέλεσμα και εκφράζει τη συμπάθειά του στην οικογένεια του θύματος, καθώς το αποτέλεσμα αυτό δεν το ήθελε.

Ο κ. Γκρίτζαλης εξέφρασε και αυτός σαν συμπολίτης τη βαθύτατη θλίψη του για το περιστατικό.

Υπάρχει και κάποιος συνήγορος από την Αθήνα; Πώς λάβατε την απόφαση να αναλάβετε την υπόθεση;

Συνήθως αναλαμβάνω σοβαρές υποθέσεις. Αν και ο ίδιος είχα ακούσει για κάποιον δικηγόρο από την Αθήνα, δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Ο κατηγορούμενος με επέλεξε για την υπεράσπισή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση