GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Financial Times: Ο Τσίπρας εγκατέλειψε το σκίσιμο του Μνημονίου

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες εβδομάδες εγκατάλειψε την προηγούμενη δέσμευσή του να «σκίσει» το μνημόν...



Ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες εβδομάδες εγκατάλειψε την προηγούμενη δέσμευσή του να «σκίσει» το μνημόνιο και αντιθέτως δίνει έμφαση σε πιο μέτρια βήματα για να αντιμετωπιστεί το χρέος και στη βαθιά δέσμευση στο ευρώ, αναφέρουν οι Financial Times...

Διαβάστε όλο το δημοσίευμα των Financial Times.

Η πρόσφατη «επίθεση γοητείας» που ξεκίνησε ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει τους ξένους επενδυτές ότι δεν θα καταστρέψει την οικονομία της χώρας και τα δημοσιονομικά της εάν κατακτήσει την εξουσία, υπέστη ένα σημαντικό πλήγμα τον προηγούμενο μήνα.

Ένας αναλυτής hedge fund, μετά από μία συνάντηση με οικονομολόγους του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο, έγραψε ότι τα σχέδιά τους θα οδηγήσουν τη χώρα στο «απόλυτο χάος» και προειδοποίησε για μαζική φυγή καταθετών εάν το κόμμα βρεθεί στην εξουσία.

Καθώς αυτό το σενάριο πλησιάζει με το ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται στις δημοσκοπήσεις και τις πρόωρες εκλογές να έχουν προγραμματιστεί για τις 25 Ιανουαρίου, αυτό που θα προκαλέσει μεγαλύτερη εντύπωση μπορεί να είναι η επιτυχία του κόμματος να διαλύσει κάποιους από τους φόβους των επενδυτών.

Ο Αλέξης Τσίπρας, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, τις τελευταίες εβδομάδες εγκατάλειψε την προηγούμενη δέσμευσή του να «σκίσει» το μνημόνιο και αντιθέτως δίνει έμφαση σε πιο μέτρια βήματα για να αντιμετωπιστεί το χρέος και στη βαθιά δέσμευση στο ευρώ.

Ο Krishna Guha της Evercore ISI προειδοποίησε ότι οι επενδυτές αντιμετωπίζουν τουλάχιστον «μία περίοδο 4 εβδομάδων ενισχυμένης αβεβαιότητας κατά την οποία οι τοποθετήσεις ρίσκου στην ευρωζώνη θα αντιμετωπίσουν προβλήματα».

Ο κ. Guha όμως προσέθεσε: «Πιστεύουμε ότι ο Τσίπρας θα φανεί πιο ρεαλιστής από ότι υποδεικνύει η προηγούμενη ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ. Άνοιξε κανάλια επικοινωνίας με το Βερολίνο, το Παρίσι και την Φρανκφούρτη και έχει κάθε κίνητρο να προσπαθήσει να διαπραγματευτεί σχετικά μικρές αλλαγές στο ελληνικό πρόγραμμα και να επωφεληθεί από τα πρώτα στάδια της ελληνικής ανάκαμψης αντί να την εκτροχιάσει».

Ο Nick Wall, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Invesco, επισημαίνει την πρόσφατη απόπειρα του κ. Τσίπρα να μιλήσει στα πολιτικά κέντρα. «Θα χρειαστούν επενδυτές του ιδιωτικού τομέα, ειδικά εάν πρόκειται να αρχίσουν πάλι να καταγράφουν ελλείμματα».

Η ανησυχία των επενδυτών για την Ελλάδα ενισχύθηκε τους τελευταίους μήνες καθώς φαινόταν ότι ο Αντώνης Σαμαράς θα αναγκαζόταν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Ο πρωθυπουργός το έπραξε τελικά τη Δευτέρα, αφού ο υποψήφιος του κόμματός του για την Προεδρία της Δημοκρατίας δεν κατάφερε να αποσπάσει αρκετές ψήφους.

Η είδηση έφερε ενδοσυνεδριακή πτώση 11% στο χρηματιστήριο, ενώ το κόστος βραχυπρόθεσμου δανεισμού, που είχε υποχωρήσει το καλοκαίρι στο 3,5%, εκτινάχθηκε πάνω από το 12%. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, αρχικά έδειξαν αντοχές, αλλά την επόμενη ημέρα υποχώρησαν περισσότερο από 1%. Εν τω μεταξύ, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων – που θεωρούνται οάσεις ασφαλείας για τους επενδυτές – βρέθηκαν σε νέο ιστορικό χαμηλό, στο 0,54%.

«Είναι σαφές. Η προοπτική νέων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών προβληματίζει τους επενδυτές και δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο τι συμβιβασμοί μπορούν να γίνουν», δηλώνει ο Neil Mellor, της BNY Mellon.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση