GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Χιλιάδες ψευδεπίγραφα φάρμακα εντοπίστηκαν από την ΕΛΑΣ [photos]

Μεγάλο αριθμό ψευδεπίγραφων φαρμάκων κατείχαν δύο έλληνες οι οποίοι συνελήφθησαν από την Οικονομική Αστυνομία...  Η συνολική α...



Μεγάλο αριθμό ψευδεπίγραφων φαρμάκων κατείχαν δύο έλληνες οι οποίοι συνελήφθησαν από την Οικονομική Αστυνομία...
 Η συνολική αξία των φαρμάκων, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ, ξεπερνά τα 22.700 ευρώ, βάσει της ενδεικτικής λιανικής τιμής πώλησής τους

Αναλυτικότερα, η Οικονομική Αστυνομία, σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, διενήργησε έρευνα, χθες (07-12-2014) το πρωί, σε σπίτι στη Βάρη Αττικής, όπου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός ψευδεπίγραφων φαρμάκων.

Οι ιδιοκτήτες της οικίας, δύο έλληνες, 41χρονος και 39χρονη, συνελήφθησαν και σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για νοθεία. Στο σπίτι αλλά και σε αποθηκευτικό χώρο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά (2.051) συσκευασίες φαρμάκων, που περιείχαν (150.947) δισκία, φιαλίδια κ.λπ. από περίπου εξήντα επτά (67) διαφορετικά είδη φαρμάκων, υλικά συσκευασίας, καθώς και έντυπα υλικά.

Επιπλέον, βρέθηκαν τιμολόγια αγοράς, που προέρχονται από εταιρίες που δεν νομιμοποιούνται να πωλούν φάρμακα και μεγάλος αριθμός αποδείξεων αγοράς φαρμάκων, που προέρχεται από φαρμακεία του νομού Αττικής.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ψευδεπίγραφα φάρμακα δεν έφεραν την προβλεπόμενη ταινία που διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα και γνησιότητά τους, ενώ κάποια από τα φάρμακα προορίζονται μόνο για νοσοκομειακή χρήση και χορηγούνται αποκλειστικά σε νοσηλευτικά ιδρύματα ή από φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.

Από τη συνδυαστική αξιολόγηση των παραπάνω στοιχείων εκτιμάται ότι οι συλληφθέντες προέβαιναν στην εμπορία και διάθεση των φαρμάκων αυτών.

Επιπλέον, ο χώρος, όπου βρέθηκαν τα φάρμακα, δεν είχε την προβλεπόμενη άδεια και ήταν ακατάλληλος για την φύλαξή τους, με αποτέλεσμα να υφίσταται κίνδυνος αλλοίωσης και επιμόλυνσης των φαρμάκων και κατ’ επέκταση κίνδυνος για την δημόσια υγεία από την χρήση τους. Επίσης, πολλά σκευάσματα, που χρήζουν φύλαξης σε ψυγείο, βρέθηκαν εκτεθειμένα σε πάγκους της αποθήκης.

Όπως διαπιστώθηκε από τους υπαλλήλους του Ε.Ο.Φ., πρόκειται για ψευδεπίγραφα φάρμακα, καθώς δεν εντοπίστηκε κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει την προέλευση, κατοχή, αποθήκευση και τον τρόπο διακίνησης τους, όπως δελτία αποστολής, ιατρικές συνταγές και τιμολόγια.

Στο σύνολο των κατασχεθέντων περιλαμβάνεται και αριθμός φαρμάκων, για τα οποία έχει εκδοθεί απαγόρευση παράλληλων εξαγωγών ή πραγματοποιείται έκτακτη εισαγωγή από τον Ε.Ο.Φ., λόγω της έλλειψής τους στην ελληνική αγορά, γεγονός που ενέχει κινδύνους για τους ασθενείς, ενώ και αυξάνει το κόστος της φαρμακευτικής δαπάνης για τη χώρα μας.

Όπως προέκυψε, η συνολική αξία των φαρμάκων, βάσει της ενδεικτικής λιανικής τιμής πώλησης, ανέρχεται περίπου στις 22.707 ευρώ, ενώ συνεχίζεται ο Έλεγχος Ποιότητας και Νομιμότητας από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, προκειμένου να εξακριβωθεί η ακριβής αξία των φαρμάκων, ο συνολικός αριθμός τους, καθώς και το είδος τους.

Επίσης, θα συνεχιστεί και ο φορολογικός έλεγχος σε βάρος των συλληφθέντων, οι οποίοι με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.




Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση