GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Προσοχή: Απατεώνες στέλνουν πλαστά SMS από τράπεζες και υπ. Οικονομικών

Προειδοποίηση προς τους πολίτες για απατεώνες που στέλνουν πλαστά SMS σε... κινητά τηλέφωνα προκειμένου να αποσπάσουν τα προσωπικά δ...


Προειδοποίηση προς τους πολίτες για απατεώνες που στέλνουν πλαστά SMS σε... κινητά τηλέφωνα προκειμένου να αποσπάσουν τα προσωπικά δεδομένα χρηστών απευθύνει η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Σύμφωνα με την Δίωξη πρόκειται για δύο διαφορετικές περιπτώσεις με τον ίδιο στόχο. Στην πρώτη επιτήδειοι στέλνουν μηνύματα με τα οποία προτρέπουν τους παραλήπτες να επιβεβαιώσουν τα προσωπικά στοιχεία πρόσβασης στις διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες e-banking.

Τα μηνύματα αυτά περιέχουν υπερσυνδέσμους (link) τους οποίους οι αστυνομικοί της ΔΗΕ καλούν τους πολίτες να μην χρησιμοποιούν.

Σε διαφορετική περίπτωση οι κωδικοί αλιεύονται από τους δράστες, οι οποίοι στη συνέχεια αποκτούν πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων και προβαίνουν στη μεταφορά χρηματικών ποσών σε λογαριασμούς τρίτων.

Στη δεύτερη περίπτωση τα SMS φαίνεται ότι προέρχονται από το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για ειδοποίηση επιστροφής φόρου.

Αυτό που θα πρέπει να προκαλέσει το συναγερμό στον παραλήπτη καθώς τα συγκεκριμένα SMS είναι εξαιρετικά αληθοφανή και φέρουν το λογότυπο της ΓΓΠΣ είναι αν στη συνέχεια του ζητηθεί να καταχωρίσει σε ειδική φόρμα ευαίσθητες προσωπικές πληροφορίες, όπως ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, αριθμό τηλεφώνου, αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, ΑΦΜ, αριθμό πιστωτικής κάρτας κ.ά.

Υπενθυμίζεται ότι για ανάλογα περιστατικά, οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

- Τηλεφωνικά: 111 88
- Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr
- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) με λειτουργικό σύστημα ios-android: CYBERKID

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση