GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ένας από τους πρώτους Έλληνες με «βραχιολάκι» αλά Spiderman ο Ρωμανός

Ένα πανίσχυρο hi-tech «βραχιολάκι» θα είναι το «αξεσουάρ» που θα φέρει συνεχώς πάνω του ο Νίκος Ρωμανός, τις ημέρες που θα βρίσκεται εκ...

Ένα πανίσχυρο hi-tech «βραχιολάκι» θα είναι το «αξεσουάρ» που θα φέρει συνεχώς πάνω του ο Νίκος Ρωμανός, τις ημέρες που θα βρίσκεται εκτός των φυλακών Αυλώνα με εκπαιδευτική άδεια.
Οι «ηλεκτρονικές χειροπέδες» θα ενημερώνουν τις Αρχές ανά πάσα στιγμή για το πού βρίσκεται ο 21χρονος, ενώ ένα δορυφορικό σήμα θα σημάνει κόκκινο συναγερμό στο ενδεχόμενο που θα επιχειρήσει να τις αφαιρέσει – πράγμα εξαιρετικά δύσκολο – και να εξαφανιστεί.
Το «βραχιολάκι» είναι ένα συνηθισμένο μέσο στο εξωτερικό για τον εντοπισμό και την παρακολούθηση υπόδικων, κατάδικων και κρατουμένων σε άδεια. Προκειμένου να αποφύγουν τα κάγκελα της φυλακής ή να βγουν από αυτή έστω και με περιοριστικούς όρους, έχουν αναγκαστεί να το φορέσουν αρκετοί επώνυμοι κατάδικοι χαμηλού κινδύνου για διάφορα αδικήματα, από τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν, τον Γάλλο συμπατριώτη του χρηματιστή Ζερόμ Κερβιέλ που πιάστηκε για παράνομες χρηματιστηριακές συναλλαγές, την Αμερικανίδα γκουρού του lifestyle Μάρθα Στιούαρτ η οποία κρίθηκε ένοχη για οικονομικές απάτες, αλλα και την ηθοποιό Λίντσεϊ Λόχαν, με το βραχιολάκι της τελευταίας, να παρακολουθεί όχι μόνο την ίδια, αλλά και τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα της.
Ένας από τους πρώτους Έλληνες στους οποίους θα εφαρμοστεί το συγκεκριμένο μέτρο ηλεκτρονικής επιτήρησης, θα είναι ο Νίκος Ρωμανός, προκειμένου να σπουδάσει όπως έχει αιτηθεί.
Το έργο για την πιλοτική εφαρμογή της λειτουργίας του θεσμού της ηλεκτρονικής επιτήρησης υπόδικων, κατάδικων και κρατούμενων σε άδεια ανατέθηκε έπειτα από διαγωνισμό στην εταιρεία G4S του κ. Ανδρέα Πατεράκη, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ.
Πρόκειται για το γνωστό ως ηλεκτρονικό βραχιόλι, που δεν είναι άλλο από μία συσκευή επιτήρησης με μικροτσίπ η οποία μοιάζει με ρολόι και δίνει τη δυνατότητα εντοπισμού θέσης μέσω σήματος δορυφόρου (GPS) και κινητής τηλεφωνίας (GSM). Μπορεί να φορεθεί είτε στον καρπό είτε στον αστράγαλο, συνήθως όμως επιλέγεται το δεύτερο, εφ” όσον το επιτρέπει η υγεία του επιτηρούμενου, για να μην είναι ορατό σε τρίτους και στιγματίζεται το άτομο στην καθημερινότητά του. Το βάρος της συσκευής μαζί με την μπαταρία και τον ιμάντα στερέωσης ανέρχεται σε μόλις 150 γραμμάρια, ενώ είναι κατασκευασμένα από υποαλλεργικά, μη τοξικά και μη εύφλεκτα υλικά.
Τι θα συμβεί αν επιχειρήσεις να το βγάλεις
Όποιος φοράει το ηλεκτρονικό βραχιόλι θα πρέπει να το σκεφτεί πολύ καλά πριν αποφασίσει να το αφαιρέσει, αφού το πιθανότερο είναι ότι δεν θα τα καταφέρει εξαιτίας της ισχυρής ανθεκτικότητάς του, ενώ θα ενημερωθούν οι Αρχές και ο ίδιος θα επιστρέψει οριστικά στη φυλακή. Όπως και στην περίπτωση που ξεφύγει από τα όρια του χώρου που του έχει οριστεί, με τη συσκευή να προειδοποιεί και τον ίδιο με ηχητικό και οπτικό σήμα την στιγμή που τα πλησιάζει.
Ειδικότερα στην περίπτωση που επιτηρείται ηλεκτρονικά την ώρα που υποχρεούται να βρίσκεται στην κατοικία του και διαπιστωθεί απουσία σήματος που υπερβαίνει τα πέντε λεπτά, καταστροφή ή αποσύνδεση της συσκευής επιτήρησης, ο ανάδοχος τηλεφωνεί στην κατοικία του και αν δεν απαντήσει ο ίδιος, τότε ενημερώνει αμέσως τα αρμόδια όργανα που επέβαλαν τον όρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης -προκειμένου να ανακληθεί η διάταξη, η απόφαση ή το βούλευμα- καθώς και την αρμόδια Διεύθυνση Ασφάλειας, το Αστυνομικό Τμήμα στο οποίο υπάγεται η δηλωθείσα κατοικία και την Τριμελή Επιτροπή Εποπτείας. Αν υπάρχουν υπόνοιες ότι επιχείρησε να καταστρέψει ή να αφαιρέσει ή να αλλοιώσει τα δεδομένα του συστήματος, η εταιρεία επίσης τον καλεί στην κατοικία του για να ελέγξει αν βρίσκεται εκεί και στη συνέχεια τον επισκέπτεται για να διαπιστώσει αν συνέβη κάτι τα παραπάνω και αναλόγως ειδοποιεί τα αρμόδια όργανα. Ως παραβίαση των όρων χαρακτηρίζεται ακόμη η απειλή ή χρήση βίας ή άρνηση συνεργασίας με το προσωπικό του αναδόχου.
Στην περίπτωση που το άτομο παρακολουθείται ηλεκτρονικά κατά την κίνησή του εκτός της κατοικίας του, η εταιρεία οφείλει να ενημερώσει τις Αρχές έπειτα από έλλειψη σήματος ενός λεπτού, σε απόπειρα καταστροφής ή αφαίρεσης της συσκευής, σε κίνηση εκτός του καθορισμένου χώρου ή στην περίπτωση απειλής ή χρήσης βίας κατά του προσωπικού ή άρνησης συνεργασίας.
Οι πρώτοι που θα φορέσουν τα βραχιολάκια
Αν και το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής επιτήρησης θα έπρεπε να έχει μπει σε εφαρμογή από τα τέλη του περασμένου Αυγούστου, ωστόσο θα ξεκινήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες. Αιτία της καθυστέρησης που προκλήθηκε ήταν οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν από κάποιες εταιρίες κατά της διεξαγωγή του διεθνούς διαγωνισμού. Έτσι τη σκυτάλη ανέλαβε η δικαιοσύνη η οποία οριστηκοποιήσε πριν από λίγες ημέρες τον αρχικό νικητή του διαγωνισμού και το υπουργείο Δικαιοσύνης υπέγραψε σύμβαση με την εταιρία G4S. Το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής παρακολούθησης για τους επόμενους 18 μήνες θα εφαρμόζεται πιλοτικά. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείο Δικαιοσύνης για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα θα μπορούν ενταχθούν στη νέα μορφή σωφρονισμού 250 κρατούμενοι. Ήδη έχουν επιλεγεί τα Σωφρονιστικά Καταστήματα αλλά και ο αριθμός των κρατούμενων, ενώ κατά τη διάρκεια της πιλοτικής του εφαρμογής το βραχιολάκι προορίζεται για κρατούμενους και υπόδικους ήπιας εγκληματικότητας(ποινή κάθειρξης έως 10 χρόνια). Συγκεκριμένα:
– Εως 100 υπόδικους για εγκλήματα, η ανάκριση των οποίων υπάγεται στην αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Αθηνών, και δηλώνουν μόνιμοι κάτοικοι στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στους υπόδικους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους.
– Εως 50 κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και την εκτίουν στα Καταστήματα Κράτησης Διαβατών Θεσσαλονίκης, Νιγρίτα Σερρών, Τρικάλων, Κομοτηνής και Γρεβενών. Στους κρατούμενους αυτούς θα εφαρμοστεί σύστημα παρακολούθησης της παραμονής τους στην κατοικία τους και της κίνησης τους εκτός αυτής.
– Μέχρι 50 κρατούμενους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή περιορισμού και εκτίουν αυτήν στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα, οι οποίοι δηλώνουν μόνιμη κατοικία στην Αττική. Οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι θα εφοδιαστούν με βραχιολάκια τα οποία θα παρακολουθούν τις κινήσεις τόσο στην κατοικία τους, όσο κι έξω από αυτή.
-Εως 50 υπόδικους για εγκλήματα που επισύρουν ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης ή κατάδικους που έχουν καταδικαστεί σε ποινή πρόσκαιρης κάθειρξης και κρατουνται στο νοσκομέιο του Κορυδαλλού . Στους συγκεκριμένους θα εφαρμοστεί συ΄στημα παρακολούθησης της παραμονής στην κατοικία τους.
Μετά το πέρας της πιλοτικής εφαρμογής, χρήση του προγράμματος θα μπορεί να κάνει το μεγαλύτερο μέρος των καταδικασθέντων και προσωρινά κρατούμενων. Όσοι έχουν καταδικαστεί σε κάθειρξη θα μπορούν να αποφυλακίζονται με βραχιολάκι έχοντας εκτίσει τα 2/5 της ποινής τους, ενώ σε περίπτωση ισοβίων ο κρατούμενος θα βγαίνει από τη φυλακής εφόσον έχει περάσει 14χρονια πίσω από τα κάγκελα του κελιού του. Οι ανήλικοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του προγράμματος εφόσον έχουν συμπληρώσει το 1/3 της ποινής τους.
Ο Ρωμανός και οι έξι κατηγορίες εγκλημάτων που εξαιρούνται από το μετρό
Το μέτρο όμως είναι απαγορευτικό για έξι κατηγορίες εγκλημάτων. Έτσι αρκετοί δεν θα μπορέσουν ποτέ να φορέσουν το πολυπόθητο «βραχιολάκι». Ανάμεσα σε αυτούς είναι κι όσοι έχουν καταδικαστεί ή είναι υπόδικοι για εσχάτη προδοσία, για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίες, παράβαση της γενετήσιας ελευθερίας και διακίνηση ναρκωτικών. Ο νόμος δεν εξαιρούσε κανένα και για τίποτα. Η απεργία πείνας του Νίκου Ρωμανού προκειμένου να του χορηγηθεί εκπαιδευτική άδεια για να παρακολουθήσει από κοντά τα μαθήματα στη Σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων(τμήμα Υγείας) στο ΤΕΙ Αθήνας, ανάγκασε το πολιτικό κόσμο του τόπου μας να προχωρήσει σε αλλαγή του νομικού πλαισίου. Έτσι με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη Τετάρτη, χρήση της ηλεκτρονικής επιτήρησης έχουν το δικαίωμα να κάνουν όλοι οι κατάδικοι και υπόδικοι φοιτητές που έχουν περάσει σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ ανεξαρτήτως των κατηγοριών που αντιμετωπίζουν, εφόσον έχουν παρακολουθήσει με επιτυχία το 1/3 των μαθημάτων και των εργαστηρίων του κάθε εξαμήνου.
Στα 400 ευρώ το μηνιαίο κόστος
Το κόστος για τη χρήση μιας συσκευής ηλεκτρονικής επιτήρησης θα ανέρχεται στο ποσό των 12,92 ευρώ και θα βαραίνει τον κρατούμενο. Σε περίπτωση αποδεδειγμένης οικονομικής αδυναμίας του «ενδιαφερόμενου», τη δαπάνη θα την καλύπτει το υπουργείο Δικαιοσύνης. Αρμόδιο για την απόφαση να τεθεί ο κρατούμενος στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής επιτήρησης είναι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών του τόπου έκτισης της ποινής του, το οποίο μπορεί να αρνηθεί τη σχετική αίτηση με ειδική αιτιολογία ότι λόγω της διαγωγής του θα πρέπει να συνεχιστεί η κράτησή του.
Έμπνευση από τον Σπάιντερμαν
Όσο και αν φαίνεται απίστευτο, η έμπνευση για το ηλεκτρονικό βραχιόλι ήταν ο… Σπάιντερμαν. Το 1977 ο δικαστής Τζακ Λοβ από το Μεξικό διάβαζε τις περιπέτειες του αγαπημένου του ήρωα, σε μία από τις οποίες ο “κακός” Κίνγκπιν εντοπίζει τον άνθρωπο-αράχνη από έναν πομπό που φορούσε στον καρπό. Γιατί αυτό να μην μπορούσε να γίνει και στην πραγματικότητα; Ο δικαστής έπεισε έναν πωλητή κομπιούτερ να κατασκευάσει μία παρόμοια συσκευή. Το 1983 μπήκε σε λειτουργία το πρώτο ηλεκτρονικό μόνιτορ για την παρακολούθηση πέντε παρανόμων στο Αλμπουκέρκι. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Δικαιοσύνης αξιοποίησε το εγχείρημα και σύντομα επεκτάθηκε σε όλες τις πολιτείες. Το μέτρο δεν εξαντλήθηκε στις άδειες των κρατουμένων, αλλά εφαρμόστηκε και στην περίπτωση εκείνων που εξέτιαν μικρές ποινές και στους οποίους δόθηκε η ευκαιρία να επανενταχθούν νωρίτερα στην κοινωνία, αποσυμφορίζοντας με τον τρόπο αυτό τις φυλακές. Το μεγαλύτερο πρόγραμμα έχει υλοποιηθεί στην Περιφέρεια Κουκ του Ιλινόι, όπου από το 1989 μέχρι σήμερα έχουν φορέσει βραχιολάκι περισσότεροι από 200.000 κρατούμενοι.

Πηγή: www.protothema.gr

1 σχόλιο

  1. Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στο ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Βενιζέλος ουσιαστικά έδιωξε από το ΠΑΣΟΚ τον κ. Παπανδρέου, ενώ ταυτόχρονα τραβάει το χαλί κάτω από τα πόδια του Σαμαρά.

    Ο στόχος είναι η ανατροπή του Σαμαρά και η δημιουργία νέας κυβέρνησης με δοτό πρωθυπουργό τύπου Παπαδήμου, για να δοθεί παράταση ζωής στο μνημόνιο και στα νέα σκληρά μέτρα, με κύριο στόχο συντάξεις και ακίνητα του Ελληνικού λαού.

    Ταυτόχρονα οι διαπλεκόμενοι εκδότες, ίσως, αδειάσουν το Ποτάμι και παίζουν χοντρό παιχνίδι με την εκλογή του ΠτΔ, θέλοντας να συνεχίζουν να κυβερνάνε υπογείως. Έτσι πιέζουν ασφυκτικά τους βουλευτές να ψηφίσουν για ΠτΔ, οργανώνοντας νέα Αποστασία, τύπου 1965 και 1993.

    Ο λαός μπορεί να αντιδράσει. Μια πρώτη αντίδραση είναι να πάψει να αγοράζει τις διαπλεκόμενες εφημερίδες κάθε μέρα και το Σαββατοκύριακο. Αγοράζουμε μόνο Kontra News, Το Παρόν, το Χωνί και την Εφημερίδα των Συντακτών. Ούτε ένα ευρώ στους διαπλεκόμενους εκδότες, ακόμα και αν έχουν προσφορές και δώρα μαζί με τις άθλιες εφημερίδες τους. Από σήμερα κιόλας,μποϋκοτάζ στις διαπλεκόμενες εφημερίδες ! Μπορούμε να το κάνουμε ή θα είμαστε για πάντα σκλάβοι τους ;

    Φυσικά ψήφος στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ είναι χαμένη ψήφος. Μόνο η ψήφος στους ΑΝΕΛ μπορεί να δώσει ισχυρή συγκυβέρνηση που θα ισορροπεί σε όλο το φάσμα τυυ πολιτικού χώρου. Αν οι " διαπλεκόμενοι νταβατζήδες" κάνουν πόλεμο στους ΑΝΕΛ, τότε ο Σύριζα θα βγει σίγουρα αυτοδύναμος με 33,5% !

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση