GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

WWF Ελλάς: Οι Αθηναίοι προτιμούν το… ΙΧ τους πέρα από οποιοδήποτε ΜΜΜ

Το ΙΧ προτιμούν για τις καθημερινές αστικές μετακινήσεις τους οι Αθηναίοι, σύμφωνα με τη νέα έρευνας της Public Issue για λογαριασμό...


Το ΙΧ προτιμούν για τις καθημερινές αστικές μετακινήσεις τους οι Αθηναίοι, σύμφωνα με τη νέα έρευνας της Public Issue για λογαριασμό του WWF Ελλάς. Αν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) ακολουθούν με εξίσου υψηλά ποσοστά, η χρήση του αυτοκινήτου προηγείται με 34% έναντι του λεωφορείου, το οποίο το επιλέγει το 33% των πολιτών.
Προσφιλής τρόπος μετακίνησης αναδεικνύεται και το Μετρό, καθώς το επιλέγει το 31% των ερωτηθέντων, ενώ ο ηλεκτρικός, τα τρόλεϊ και το τραμ συγκεντρώνουν το 21% των προτιμήσεων, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται στα 10%, 9% και 2% αντίστοιχα. Εκτός από τα ΜΜΜ, ωστόσο, οι κάτοικοι της πρωτεύουσας φαίνεται πως εμπιστεύονται και… τα πόδια τους για τις καθημερινές του μετακινήσεις στους δρόμους της Αθήνας, καθώς το 27% των πολιτών προτιμά να περπατάει για να φθάσει στον προορισμό του.
Οι σημαντικότεροι λόγοι μη χρήσης των ΜΜΜ, σύμφωνα με τους Αθηναίους, είναι το γεγονός πως «δεν τα χρειάζονται/είναι όλα κοντά», αιτία που συγκεντρώνει το 38% των ερωτηθέντων, ενώ το 34% ισχυρίζεται ότι «δεν τους εξυπηρετούν τα δρομολόγια». Γι’ αυτούς ίσως τους λόγους, το ΙΧ φαίνεται να είναι ο «βασιλιάς» των μετακινήσεων, καθώς το 56% των νοικοκυριών της Αττικής δηλώνει ότι κατέχει ένα αυτοκίνητο, ενώ το 22% διαθέτει δύο.
Σημαντικές είναι οι διαφοροποιήσεις στις επιλογές μετακίνησης των κατοίκων της Αττικής ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή κατοικίας. Για παράδειγμα, για το 56% των κατοίκων των βορείων προαστίων το αυτοκίνητο αποτελεί το συχνότερο μέσο μετακίνησης, ενώ το ποσοστό πέφτει στο 21% για τους κατοίκους του Δήμου Αθηναίων. Οι κάτοικοι, πάντως, του κέντρου χρησιμοποιούν πολύ περισσότερο το τρόλεϊ και τον ηλεκτρικό σε σχέση με τους κατοίκους των άλλων περιοχών, ενώ οι κάτοικοι των βορείων προαστίων χρησιμοποιούν πολύ λιγότερο σε σχέση με τις άλλες περιοχές το λεωφορείο και τα …πόδια τους. Πρωταθλητές, ωστόσο, στη χρήση λεωφορείου αναδεικνύονται οι κάτοικοι των δυτικών προαστίων και του Πειραιά.
Τα ευρήματα της νέας έρευνας, σχετικά με τις αστικές μετακινήσεις στην Αθήνα, παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην οποία ανακοινώθηκε η έναρξη της συνεργασίας των Συγκοινωνιών Αθηνών και του WWF Ελλάς, για τη διεξαγωγή της πρωτότυπης εκστρατείας ευαισθητοποίησης των πολιτών της πρωτεύουσας για τη σημασία των ΜΜΜ για βιώσιμη μετακίνηση και χρήση με τίτλο: «Panda με Μέσα». Στο πλαίσιο αυτό ένα Πάντα θα κυκλοφορεί μεταξύ συρμών και λεωφορείων, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν σε πρωτότυπες εκδηλώσεις και διαγωνισμούς, μία καμπάνια ευαισθητοποίησης εντός των Μέσων συγκοινωνίας, ξεναγήσεις στα άδυτα των αστικών μετακινήσεων, και ένα πρωτότυπο φεστιβάλ για τα οφέλη των Μέσων είναι μερικά μόνο από τα θέματα της εκστρατείας της WWF – Καλύτερη Ζωή, με τη συνεργασία των Συγκοινωνιών Αθηνών, η οποία θα βρίσκεται εν εξελίξει μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2015. Αποκλειστικός δωρητής της νέας εκστρατείας, που αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημασίας των Μέσων για την ποιότητα ζωής, το περιβάλλον αλλά και την τσέπη μας, είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (http://www.snf.org/).
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Α.Ε., Νίκος Παπαθανάσης, υπογράμμισε, ότι «μέσα από τις δράσεις που δρομολογούνται από κοινού με τοWWF Ελλάς θα επιχειρήσουμε να ενημερωθούν οι πολίτες για τα οφέλη από τη χρήση των συγκοινωνιακών μέσων στις καθημερινές μετακινήσεις τους, καθώς ιδιαίτερα τα Μέσα Σταθερής Τροχιάς, οι τρεις γραμμές του Μετρό και το Τραμ, προσφέρουν αξιόπιστες, γρήγορες και ασφαλείς μετακινήσεις με ταυτόχρονη μηδενική επιβάρυνση του περιβάλλοντος». «Οι δράσεις που θα ακολουθήσουν», τόνισε ο κ. Παπαθανάσης «θα συμβάλουν στην ενημέρωση των πολιτών, ώστε να αντιληφθούν, ότι η συνδυασμένη χρήση των συγκοινωνιακών μέσων είναι λιγότερο χρονοβόρα σε σχέση με τη χρήση του αυτοκινήτου, περισσότερο οικολογική, αφού με τη χρήση τους περιορίζονται σημαντικά οι ρύποι, δίδει λύσεις στο κυκλοφοριακό πρόβλημα και ταυτόχρονα μειώνει σημαντικά το κόστος των καθημερινών τους μετακινήσεων».
«Οι Συγκοινωνίες Αθηνών επιχειρούν καθημερινά να συμβάλλουν στην τόνωση της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον της πόλης των Αθηνών, παρέχοντας στους πολίτες αξιόπιστες, οικονομικές και περιβαλλοντικά ευαίσθητες προτάσεις μετακίνησης, οι οποίες ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες συγκοινωνιακές ανάγκες. Στο πλαίσιο αυτό, οι Οδικές Συγκοινωνίες έχουν φροντίσει από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας για τη μερική ανανέωση του στόλου τους με λεωφορεία τεχνολογίας Euro 4 & Euro 5, καθώς και με οχήματα φυσικού αερίου, που εμφανίζουν σημαντικά μικρότερες εκπομπές ρύπων. Παράλληλα, επιχειρούμε συνεπώς -εδώ και χρόνια- για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών του κέντρου κυρίως της πόλης, με ηλεκτροκίνητα τρόλεϊ, προωθώντας ακόμα περισσότερο τις φιλικές προς το περιβάλλον οδικές μεταφορές», επεσήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ Α.Ε., Γιάννης Οικονόμου και κατέληξε: «Η συνεργασία των Συγκοινωνιών Αθηνών με το WWF Ελλάς, είναι η έμπρακτη απόδειξη και μία μοναδική ευκαιρία να αναδείξουμε τα πολλαπλά οφέλη χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στις καθημερινές μετακινήσεις των πολιτών, συνεισφέροντας στην επίλυση του κυκλοφοριακού & περιβαλλοντικού προβλήματος της πόλης μας».

Πηγή: www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση