GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Xαμός στην Εθνική Τράπεζα! 7.000 ευρώ μισθός για την Σύλβια...

Οι παλιοί διευθυντές της Εθνικής Τράπεζας κρατούν την παράδοση μιας άλλης εποχής. Ως άνθρωποι σοβαροί και μορφωμένοι, έχουν γνώση της αρχ...

Οι παλιοί διευθυντές της Εθνικής Τράπεζας κρατούν την παράδοση μιας άλλης εποχής. Ως άνθρωποι σοβαροί και μορφωμένοι, έχουν γνώση της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς τις ελεύθερες ώρες τους -όταν βγάζουν το γκρίζο κοστούμι- ανατρέχουν στον θησαυρό της γνώσης των αρχαίων συγγραφέων. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που αρκετοί απ’ αυτούς όταν συναντούν στους διαδρόμους τη Σύλβια Κλιμάκη μουρμουρίζουν τη ρήση του Αριστοφάνη «ουδέν εστί θηρίον γυναικός αμαχώτερον», δηλαδή δεν υπάρχει δυσκολότερο θηρίο να πολεμήσεις από τη γυναίκα.
Διότι η πρώην τηλεοπτική περσόνα του ΣΚΑΪ, γνωστή από την εκπομπή της «Στην πράξη», με τον αέρα και τη δροσιά της ηλικίας της κάνει τα θεμέλια του ιστορικού κτιρίου της Αιόλου που στεγάζει τη διοίκηση της Εθνικής να τρίζουν. Με τον ίδιο τρόπο που η Σύλβια Κλιμάκη ξεχώρισε γρήγορα στα τηλεοπτικά πλατό, ξεχώρισε και στον μουντό κόσμο της Εθνικής.


Το πτυχίο της ΑΣΟΕΕ, το Χάρβαρντ (έστω κι αν πρόκειται για κάποιο θερινό course), τα κινέζικα και φυσικά το ωραίο παράστημα της παλιάς αθλήτριας της εθνικής πόλο άσκησαν μια allure στον ισχυρό άνδρα της Εθνικής, τον διευθύνοντα σύμβουλο Αλέξανδρο Τουρκολιά, που την ξεχώρισε και ποντάρει στις ικανότητές της για να βελτιώσει την εικόνα της τράπεζας κόντρα στις φανερές και κρυφές αμφισβητήσεις στενών του συνεργατών. Αλλωστε, οι διαγκωνισμοί στελεχών στο «ιερατείο» της Εθνικής δεν είναι κάτι ασυνήθιστο.
Πισώπλατα χτυπήματα, αδειάσματα, καρφώματα είναι πρακτικές καθημερινής επιβίωσης στον κόσμο των τραπεζικών στελεχών και ενίοτε το Βυζάντιο αναβιώνει.
Αλλά η αναμέτρηση μιας δροσερής και καλλίπυγης κοπέλας με τον πυρήνα των έμπειρων τραπεζικών στελεχών είναι κάτι πρωτοφανές. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Σύλβια είναι θύμα... σεξισμού. Η εμφάνισή της που δεν περνάει απαρατήρητη, αλλά και παλιότερα δημοσιεύματα της εν λόγω κυρίας με τίτλους του τύπου «Οταν ερωτεύομαι καταστρέφομαι» από την περίοδο που ανήκε στον χώρο των media, είναι ανήκουστα και ανεπίτρεπτα στον συντηρητικό κόσμο των τραπεζών.


Ο θόρυβος που κάνουν τα τακούνια της στο παλιό πάτωμα του κτιρίου διοίκησης της ΕΤΕ είναι μαχαιριές για τα ηλικιωμένα στελέχη που νιώθουν ότι παραμερίζονται, αλλά και επειδή θεωρούν ότι προσβάλλεται η τραπεζική ηθική και οι άγραφοι κανόνες. Βλέπουν σαν ταπείνωση το να δέχονται εντολές από μια κοπέλα νεότερη και από την κόρη τους. Τα τακούνια της Σύλβιας νιώθουν πως πατούν τον εγωισμό τους, την τραπεζική αλλά και προσωπική ηθική ενός εκάστου στο ιστορικό τραπεζικό ίδρυμα.
Τα... κακά μαντάτα ορισμένα στελέχη τουλάχιστον τα κατάλαβαν έγκαιρα. Στις 11 Δεκεμβρίου, σε μια εκδήλωση για τους νέους και την επιχειρηματική κουλτούρα, η Σύλβια συντονίζει μια συζήτηση προβάλλοντας τον βαρύ τίτλο: «Επικεφαλής Δημοσίων Σχέσεων και Στρατηγικής Επικοινωνίας της Εθνικής Τράπεζας».


Ι.Χ. και πιστωτική κάρτα
«Μα δεν υπάρχει στο οργανόγραμμα τέτοιος τίτλος», θα σχολιάσουν αμέσως οι πιο υποψιασμένοι. Αρχίζουν να το ψάχνουν και τα χτυπήματα στο στελεχιακό κατεστημένο της Εθνικής είναι όχι μόνον αλλεπάλληλα, αλλά και το ένα χειρότερο από το άλλο. Μισθός 7.000 ευρώ (μεικτά - αν και η ίδια θεωρούσε ότι το ποσό αυτό θα ήταν καθαρό). Ισοδυναμεί με μισθό γενικού διευθυντή ή του διευθυντή του κεντρικού καταστήματος με 35 χρόνια υπηρεσίας. Εταιρικό Ι.Χ. 1.600 κυβικών αλλά και πιστωτική κάρτα. Η προσωπική επιτυχία της Σύλβιας είναι τεράστια αν αναλογιστεί κανείς πως στην προηγούμενη δουλειά της στον ΣΚΑΪ έπαιρνε μόλις 850 ευρώ!
Λέγεται δε πως πρόσφατα σε μια επίσκεψη στα Γιάννενα ο πανίσχυρος Α. Τουρκολιάς έδειξε την εύνοιά του όταν της πρότεινε να ταξιδέψει μαζί του στην τεθωρακισμένη BMW προκειμένου να έχουν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να της δώσει κατευθύνσεις.
Τα στελέχη που προσπαθούν μάταια να ξεχωρίσουν στα μάτια του διευθύνοντος συμβούλου πρασίνισαν από τη ζήλια τους. Η νέα κινείται σε διαφορετικές ταχύτητες, εκείνα έχουν μείνει πίσω.



Οχι όμως μόνον το «ιερατείο» της Εθνικής, αλλά και η Αριστερά και ο Συνδικαλισμός θα εναντιωθούν στην ανορθόδοξη ένταξη και εκτόξευσή της στην ιεραρχία της Εθνικής.
Με ένα μείγμα κομμουνιστικής ηθικής και συνδικαλιστικού καθωσπρεπισμού, ο Δημήτρης Στρατούλης και ο συνδικαλιστής Ζώης Πεπές προ περίπου 15 ημερών θα θέσουν στη διοίκηση το ερώτημα: «Γιατί της κάνατε τριετή σύμβαση; Ποιοι είστε εσείς που δεσμεύετε την τράπεζα για την επόμενη τριετία;».
Υποτίθεται ότι οι συνδικαλιστές προστατεύουν τους εργαζομένους, αλλά η Σύλβια δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, έχει το δικό της κόμμα.
Οι αντιδράσεις, οι γκρίνιες, τα σχόλια και οι μουρμούρες δεν ανατρέπουν τη δυναμική της Σύλβιας στην Εθνική Τράπεζα, ούτε αλλάζουν τις επιλογές της διοίκησης. Λέγεται μάλιστα ότι μετά το δημοσίευμα του «ΘΕΜΑτος» την περασμένη Κυριακή, η Σύλβια επέμενε ώστε να τακτοποιηθεί το θέμα της και να αναλάβει θέση στο οργανόγραμμα. Ετσι, στις 23 Δεκεμβρίου με την υπ’ αριθμ. 1017 πράξη της διοικήσεως, που υπογράφει ο Α. Τουρκολιάς, η κυρία Βασιλική-Σύλβια Κλιμάκη αναλαμβάνει αναδρομικά από 4/12/2014 καθήκοντα εποπτείας του τομέα Δημοσίων Σχέσεων καθώς και «δικαίωμα γενικής υπογραφής για τη Διοίκηση».
Την περασμένη Τρίτη, όταν έγινε γνωστή η τοποθέτηση, προφανώς με κάποια δόση υπερβολής, οι ψιθυριστές έλεγαν ότι ο κίνδυνος να γλιστρήσουν οι κλητήρες στα πατώματα του κτιρίου διοίκησης ήταν εξαιρετικά μεγάλος λόγω της χολής που έχυναν τα στελέχη. Φυσικά η οργή και ο εκνευρισμός του «ιερατείου» της Εθνικής είναι υπόγειος, βουβός. Δεν τολμούν να αμφισβητήσουν ανοιχτά τις επιλογές της διοίκησης και του Α. Τουρκολιά, γιατί στη ζούγκλα των τραπεζικών στελεχών ξέρουν ότι ο ισχυρός άνδρας της Εθνικής έχει μνήμη ελέφαντα. Και κανείς δεν θέλει τον Αλέκο απέναντί του. Και όχι άδικα.


Με πόλο, κινέζικα, Χάρβαρντ και CNN
Η Σύλβια Κλιμάκη λατρεύει τα δωδεκάποντα. Και ξέρει πάντα να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων - ακόμη κι όταν χρειάζεται να ισορροπήσει φορώντας τα ανάμεσα σε δύο βάρκες.
Εκείνες που σχηματικά εικονοποιεί το modus vivendi των γυναικών-προτύπων της: της Ελλης Στάη και της Ελένης Μενεγάκη. Αλλά ακόμη και στην -απίθανη- περίπτωση που βυθιστεί, δεν θα χρειαστεί παρά μερικές μόνο απλωτές για να αναδυθεί και πάλι στον αφρό - είτε της θάλασσας, είτε της επικαιρότητας.

Γέννημα θρέμμα της Βουλιαγμένης, η πρώην τηλεπαρουσιάστρια του ΣΚΑΪ και νυν πολύφερνο στέλεχος της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος μεγάλωσε με τον αμφίβιο τρόπο: αρχικά ως αθλήτρια της κολύμβησης και κατόπιν κάνοντας πρωταθλητισμό στο πόλο. Μάλιστα τον υγρό στίβο τον εγκατέλειψε ακριβώς στο απόγειο της καριέρας της, όταν με την Εθνική Ομάδα Νεανίδων κατέκτησε το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα λίγο πριν τη χρονιά-ορόσημο για το ελληνικό αθλητικό γίγνεσθαι, το 2004.

Η σημειολογία λέει πολλά στην περίπτωση της Σύλβιας, αφού δέκα χρόνια αργότερα, μόλις τον Αύγουστο που μας πέρασε, αποφάσισε να εγκαταλείψει την τηλεοπτική φαμίλια της με ένα εγκάρδιο post στο Facebook, τη στιγμή που η εκπομπή της «Στην Πράξη» είχε αρχίσει να γίνεται -με ιντερνετικούς όρους- viral. Για τους πιστούς του εναλλακτικού δόγματός της, η απόφασή της να αφήσει τα τηλεοπτικά εγκόσμια έμοιαζε με ψυχρολουσία σαν κι εκείνη που η ίδια δέχτηκε συμμετέχοντας το καλοκαίρι στο περίφημο Ice Bucket Challenge μουσκεύοντας το γαλανόλευκο T-shirt της με τη στάμπα «Love Greece», διατηρώντας παράλληλα νωπές τις ανδρικές φαντασιώσεις.

Στην πραγματικότητα η φήμη -καθώς και η εναλλακτική λάμψη αλλά και το υπόκωφο σεξαπίλ- της παρουσιάστριας είχαν προ πολλού ξεπεράσει εκείνην του τηλεοπτικού πονήματός της. Μέσα σε αυτή τη δεκαετία, στη διαδρομή από τα αποδυτήρια του Ναυτικού Ομίλου Βουλιαγμένης μέχρι τα στούντιο και τις μονταζιέρες του ΣΚΑΪ, η Σύλβια, που πήρε το όνομά της από την πολυαγαπημένη της γιαγιά, πρόλαβε να σωρεύσει βιώματα, ικανά να γεμίσουν terabytes μνήμης για πολλές ακόμη ζωές. Αν μάλιστα είχαν hashtag, θα ήταν εκείνο που ίδια επιλέγει να χρησιμοποιεί περισσότερο απ’ όλα στα social media. Το #greeceissexy.


Κάνοντας την Κινέζα
Παιδιόθεν η Σύλβια δεν έβλεπε προβλήματα και λύσεις, αλλά απάτητες κορυφές, μαθαίνοντας πρώτα απ’ όλα να αμφιβάλλει για τον ίδιο τον εαυτό της. Διάβαζε, κολυμπούσε, μάθαινε γλώσσες - ανάμεσά τους και τα εξεζητημένα για την εποχή κινέζικα. Τις σπουδές της στην ΑΣΟΕΕ συνηθίζει να τις προσπερνά βιαστικά στις συνεντεύξεις της. Ισως γιατί ήταν τα χρόνια που εξαιτίας της διακοπής της κολύμβησης μάθαινε να μισεί τον εαυτό της.
Προτιμά να μιλά για το γόητρο της μαθητείας της στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια Business και κινεζικής γλώσσας, αλλά και για την κεκτημένη ταχύτητα της απρόσμενης μαθητείας της στο CNN. Στο τέλος του πρώτου χρόνου των σπουδών της κι ενώ οι υποδοχείς του εγκεφάλου της έχουν καταφέρει να αποθηκέψουν τον διόλου ευκαταφρόνητο αριθμό των 3.500 ιδεογραμμάτων, αποφασίζει να βγει στην αληθινή ζωή.

Για άσκηση στο CNN
Παρά τις προτροπές γνωστών και φίλων ότι διαθέτει τα προσόντα για μια θέση μαθητείας σε ναυτιλιακές εταιρείες, εκείνη γοητεύεται -με την παρότρυνση του τότε αγοριού της να αποτελεί ιδανική καύσιμη ύλη- από μια αγγελία για πρακτική άσκηση στο CNN. Δεν αφήνει τα πράγματα στην τύχη τους, αποστέλλοντας απλώς ένα πυκνογραμμένο βιογραφικό σημείωμα. Τηλεφωνεί επί 18 ημέρες καθημερινά στην υπεύθυνη του προσωπικού, η οποία, λίγες ημέρες μετά την πρόσληψή της τελικά στα γραφεία του παγκόσμιου ειδησεογραφικού κολοσσού στο Λονδίνο, της αποκαλύπτει ότι κέρδισε τη θέση όχι με το CV ή το σπαθί της αλλά λόγω πείσματος.



Για τέσσερις εβδομάδες η κοσμογυρισμένη Σύλβια, που δεν πίνει, δεν καπνίζει και αντιμετωπίζει σχεδόν από κτίσεως κόσμου το δίλημμα «ίσια ή σπαστά μαλλιά;», τίθεται στην υπηρεσία του γκουρού του οικονομικού και επιχειρηματικού ρεπορτάζ Ρίτσαρντ Κουέστ εργαζόμενη για την εκπομπή του. Εννοείται ότι δεν μασάει ούτε από ανταγωνισμούς, ούτε από φεμινιστική γυναικεία αλληλεγγύη, κοσμοθεωρία που έχει αναπτύξει με σαφήνεια σε παλαιότερη συνέντευξή της στο «thema people»: «Υπάρχουν τραγικά ανταγωνιστικές γυναίκες. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έρχονται να σου πουν κατά πρόσωπο “είσαι ηλίθια”, “δεν σε πάω”, “είσαι άχρηστη”. Εγώ αυτό το εκτιμώ.

Οι γυναίκες δεν έχουμε μάθει -και ξέρω ότι το φεμινιστικό κίνημα θα με σφάξει που το λέω- ότι “this is a man’s world” που λέει και το τραγούδι. Ετσι είναι κι έτσι θα παραμείνει. Οχι επειδή είμαστε άχρηστες ή χαζές. Απλώς έχουμε χάσει την μπάλα και προσπαθούμε με τους λάθος τρόπους να βγούμε μπροστά». Η Σύλβια έχει την τόλμη όχι απλώς να λέει τα πράγματα με το όνομά τους, αλλά να τα ζει, ρουφώντας το μεδούλι κάθε στιγμής. Αρκεί ένα γρήγορο πέρασμα από το timeline της στα προφίλ της στο Facebook και στο Instagram που σφύζουν από ηλιοκαμένα στιγμιότυπα με γεωγραφικές συντεταγμένες άλλοτε τη Σκόπελο ή τη Μύκονο κι άλλοτε την

Κίμωλο ή το αγαπημένο της νησί των Σπετσών, για να αντιληφθείς ότι έχει επιλέξει να μπολιάσει τη ζωή της με ένα αέναο καλοκαίρι - μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά. Ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη πως για μια θέση στην γκαρνταρόμπα της διαγκωνίζονται αναρίθμητα σετ μαγιό, ολόσωμα και μπικίνι. Σε έναν ιδανικό κόσμο, αυτά θα ήταν η καθημερινή στολή εργασίας της. Πώς να γίνει όμως που τα media, με τα οποία αποφάσισε τελικά να καταπιαστεί στη μετά CNN εποχή -αρχικά ως συνεργάτης του «Εθνικού Κήρυκα» στη Νέα Υόρκη, αργότερα ως βοηθός παραγωγής στην εταιρεία ντοκιμαντέρ Mediakite-, απαιτούσαν αψεγάδιαστο dress for success στυλ, ταγέρ που θα αναδείκνυαν την καλλίγραμμη σιλουέτα της και γόβες ψηλότερες κι από τις ήδη δυσθεώρητες φιλοδοξίες της και μάλιστα με βαρύτιμη υπογραφή ιλουστρασιόν μάστορα υποδηματοποιού.


Η Σύλβια στα χρόνια του μνημονίου


Οταν τη ρωτούν γιατί εγκατέλειψε μια πολλά υποσχόμενη, άφταστη για πολλούς, καριέρα, με συναρπαστικές συγκινήσεις και υψιπετείς προσδοκίες, συνηθίζει να απαντά με ακατέργαστο, ωμό ρεαλισμό: «Γιατί σιχάθηκα τη Νέα Υόρκη». Βεβαίως ίσως η συναισθηματική κατάστασή της να διαδραμάτισε κάποιον ρόλο, μια και η ίδια έχει αναρωτηθεί σε προγενέστερες δηλώσεις της ρητορικά: «Ολα για τον έρωτα δεν γίνονται τελικά; Εναν άνδρα δεν σκέφτεσαι πάντα;».

Στο συγκρότημα του Φαλήρου βρέθηκε με τον παλαιάς κοπής τρόπο. Βιογραφικά, συνεντεύξεις, μαθητεία. Ηταν Μάιος του 2010 όταν πήρε το βάπτισμα του πυρός. Τότε που όλη η Ελλάδα μάθαινε να προφέρει τον νεοπαγή όρο μνημόνιο και οι συνάδελφοί της στον ΣΚΑΪ προσπαθούσαν να ψυχογραφήσουν το αξιοπερίεργο «Αμερικανάκι», όπως την αποκαλούσαν, λόγω της αισιοδοξίας αλλά και της βαθιάς πίστης της ότι η αλήθεια τελικά δεν βρίσκεται στο άσπρο ή στο μαύρο, όπως έχουμε μάθει να πιστεύουμε, αλλά στις αμυδρές και ασαφείς πολλές φορές αποχρώσεις του γκρι.

Ετσι της γεννήθηκε η ιδέα για μια διαφορετική, σχεδόν εξεζητημένη για τα ντόπια τηλεοπτικά γούστα εκπομπή με τον χειροπιαστό αλλά και χειρωνακτικό τίτλο -όπως αποδείχτηκε, μια και ελέω κρίσης βασικοί μοχλοί της ήταν η ίδια και ο σκηνοθέτης της- «Στην Πράξη». «Δεν μπορούσα να κάθομαι να κράζω τους πολιτικούς στο ραδιόφωνο. Ηθελα να βρίσκω οτιδήποτε θετικό γύρω μας και να το προβάλλω». Εν τω μεταξύ η ίδια είχε ήδη ψηθεί στην πολύ πρωινή τηλεοπτική ενημέρωση, αφού ένα αόρατο χέρι -εκείνο που διαχρονικά στην τηλεόραση αναζητά ακάματα το δίπτυχο «νέα και φρέσκα» πρόσωπα- την πήρε από τη συχνότητα του ραδιοφώνου και την έχρισε κυρίαρχο των ειδήσεων των 6 προ μεσημβρίας.

Παλιά της τέχνη κόσκινο, αφού η αλλοτινή γοργόνα της πισίνας ήταν από παιδί γαλουχημένη στο στρατιωτικής πειθαρχίας πρωινό εγερτήριο. Η αλήθεια είναι πως στην κυριακάτικη εκπομπή της κατάφερε να φιλοξενήσει και να αναδείξει πρόσωπα που σπάνια θα έγνεφαν καταφατικά σε μια τηλεοπτική εμφάνιση, όπως ο αείμνηστος Λάζαρος Ευφραίμογλου, ο οποίος μίλησε στη Σύλβια λίγες μόλις ημέρες πριν από τον θάνατό του. «Αν με γνωρίσει κανείς διά ζώσης, δύσκολα μου αρνείται συνέντευξη», είχε δηλώσει παλαιότερα αναφορικά με το καθόλου επτασφράγιστο τελικά μυστικό της επιτυχίας της.

Είχε άλλωστε λευκή επιταγή από τον τηλεοπτικό σταθμό να χειρίζεται το εναλλακτικό μαγκαζίνο της με τον τρόπο που η ίδια θεωρούσε σωστό. Μάλιστα, λίγο πριν την έναρξη του τρίτου και τελευταίου κύκλου της εκπομπής είχε ομολογήσει ότι κανείς από τους διευθυντές του καναλιού δεν βλέπει την εκπομπή πριν την προβολή της τα πρωινά της Κυριακής. Οσο για επαγγελματικά απωθημένα, δεν έχει πολλά. Μια συνέντευξη με τον αείμνηστο Οδυσσέα Ελύτη και μια κουβέντα με τη μακαρίτισσα Μελίνα Μερκούρη θα αρκούσαν για να καμαρώνει για το παλμαρέ της.

Φιλόδοξη
Κι όμως, η ανερχόμενη δημοσιογράφος, η οποία απολάμβανε την απόλυτη εμπιστοσύνη του σταθμού, με τη ζωηρή φιλοδοξία για το επιχειρηματικό ρεπορτάζ αλλά και την παρουσίαση ειδήσεων, το κορίτσι που στα 30 και κάτι του διέθετε εκτός από γνώσεις, πτυχία και εμπειρία και μια σειρά βοηθών φοιτητών που την ακολουθούσαν με ευλάβεια παγανιστικής πομπής, η ταλαντούχα επαγγελματίας αποφάσισε και πάλι από όλα τα σημεία στίξης να επιλέξει την τελεία.

Και με επέκεινα αυτήν να χαράξει νοητά μια νέα επαγγελματική ρότα. Πολλοί θα της πρόσαπταν ανασφάλεια. Πρώτος και καλύτερος ο εαυτός της: «Τι είμαι σε τρεις λέξεις; Ευαίσθητη, μαχητική, ανασφαλής. Πάρα πολύ. Η ανασφάλειά μου εδράζεται στα πάντα. Θεωρώ ότι είμαι ΟΚ, ότι δεν είμαι πολύ χαζή ή πολύ άσχημη, δεν έχω κάτι ακραία χάλια, είμαι μέτρια σε όλα αλλά σε τίποτα καλή. Δεν νιώθω αρκετά όμορφη, πολλές φορές δεν νιώθω αρκετά καλή στη δουλειά μου, με τη γιαγιά μου νιώθω ότι δεν είμαι καλή εγγονή, με τις φίλες μου ότι δεν είμαι αρκετά εκεί γι’ αυτές», είχε επισημάνει στο παρελθόν.

Από την άλλη ίσως η αμερικανοτραφής Σύλβια έχει αποφασίσει να πορευτεί στη ζωή με μότο της την ακραιφνώς αμερικανική θυμοσοφία «Sky is the limit» (μτφ.: Ο ουρανός είναι το όριο). Κι η αλήθεια είναι πως από τα αβαθή της πισίνας μέχρι τις ανώτερες στιβάδες της ατμόσφαιρας δεν πας ούτε με 2CV ούτε με οτοστόπ. Αλλά με διαστημική κάψουλα. Εκείνη που χάριν συντομίας θα αποκαλούσαμε στην περίπτωσή της απλώς φιλοδοξία.

7 σχόλια

  1. Οι φιλελεύθεροι και δημοκρατικοί πολίτες πρέπει να δώσουν ισχυρά ποσοστά σε Σύριζα και ΑΝΕΛ, ώστε να αποτρέψουν τον εθνικό διχασμό που απεργάζονται ακραία στελέχη μέσα στη Νέα ΠΟΛΑΝ.

    Η χώρα, και μετά τις εκλογές και μετά την ήττα του κ. Σαμαρά και κ. Βενιζέλου, θα είναι ισχυρή, και οι σώφρονες Νεοδημοκράτες δεν συμφωνούν με την άκρατη κινδυνολογία και τρομολαγνεία που διοχετεύουν πρώην στελέχη της ΠΟΛΑΝ και του ΛΑΟΣ.

    Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Σαμαράς επέσπευσε τις εκλογές για μικροκομματικό συμφέρον. Ουσιαστικά ήθελε να κάνει τις εκλογές με φυλακισμένα τα στελέχη της Χ.Α ( τα οποία σύμφωνα με τον κ. Τζήμερο είναι προφυλακισμένα με έωλες κατηγορίες και θα αφεθούν ελεύθερα κατά τον Φλεβάρη ) και από την άλλη, ύστερα από πίεση του κ. Βενιζέλου για να μη προλάβει να οργανωθεί το κόμμα του Γ.Παπανδρέου.
    Έβαλαν, λοιπόν, τη χώρα σε πρόωρες εκλογές για προσωπικούς λόγους και δεν έκαναν κινήσεις συναίνεσης και εξεύρεσης υπερκομματικού υποψηφίου.

    Προσπαθούν, για μια ακόμα φορά, με τα ΜΜΕ και τα φανατισμένα κομματικά στελέχη, να αρπάξουν ψήφους και ουσιαστικά για άλλα 4 χρόνια να συνεχίσουν να "βιάζουν" τους πολίτες με φόρους, χαράτσια, έκτακτες εισφορές, μειώσεις μισθών και συντάξεων, ισόβιο ΕΝΦΙΑ στα ακίνητα, νέες περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Ελλήνων. ΑΝ αγαπούν πραγματικά την Ελλάδα και τον τόπο, όχι μόνο οφείλουν να δεχθούν την λαϊκή εντολή στον Σύριζα, αλλά και οφείλουν, οι μετριοπαθείς και οι σώφρονες να τον ενισχύσουν στη προσπάθεια για βιώσιμο χρέος της Ελλάδας.

    Η Ε.Ε γνωρίζει ότι σε όλον τον Ευρωπαϊκό Νότο επικρατούν ευρωσκεπτικιστικά κόμματα. Αν δεν βοηθήσουν τον Σύριζα και τους ΑΝΕΛ στη προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους και του δανεισμού, τότε στις επόμενες αναμετρήσεις η Χ.Α από 10% θα φτάσει στο 30%, όπως είναι η Μαρί Λεπέν σήμερα στη Γαλλία. Ο ελληνικός λαός, όχι μόνο έχει δικαίωμα να ψηφίζει Σύριζα και ΑΝΕΛ, αλλά πρέπει να τους δώσει ισχυρή εντολή επαναδιαπραγμάτευσης των όρων, ώστε ένα μέρος των χρημάτων που πληρώνονται για χρέη και τόκους να δοθεί στην ανάπτυξη.

    Ο κ. Σαμαράς κέρδισε τις εκλογές με την ελπίδα ότι θα αλλάξει φορολογική/οικονομική πολιτική. Το μόνο που έχει πλέον να προσφέρει είναι αφήσει χωρίς διχασμό τους Έλληνες να προχωρήσουν, δεν έχει να προσφέρει καμία ελπίδα, εκτός από την τακτοποίηση σε κάποιους κύκλους παρατρεχάμενων του. Διέλυσε τη μεσαία τάξη, υπονόμευσε την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων, έφαγε ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων, δεν έκανε καμία προσωπική θυσία, αυτός και τα στελέχη του,αφήνοντας το κόσμο να υποφέρει στα συσσίτια και στη φτώχεια.

    Δεν κατάφερε να κάνει ένα αξιόπιστο κράτος, αφού διέλυσε κάθε κοινωνικό ιστό. Η τελευταία του ξεφτίλα το γεγονός ότι μόνο 3 από τα 15 PUMA μπορούσαν να σταλούν για βοήθεια στην Αδριατική και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση και οι υπουργοί του γύρισαν τα κανάλια και πανηγύριζαν για την ιταλική επιχείρηση διάσωσης. Καρφάκι δεν τους καίγονταν για τον ελληνικό λαό. Η υπερψήφιση του Σύριζα και των ΑΝΕΛ είναι μοναδική διέξοδος, στην καταλυτική αποτυχία του κ. Σαμαρά και του κ.Βενιζέλου. Η ηττοπάθεια και η εγκατάλειψή τους ακόμα και από φίλα προσκείμενα μέσα δείχνει ότι ζούμε μια περίοδο ΑΛΛΑΓΗΣ και ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ. Η χώρα θα είναι σταθερή, ο Ελληνικός λαός θα στηρίζει την επαναδιαπραγμάτευση,η Ευρώπη οφείλει να σεβαστεί τις αποφάσεις των Ελλήνων, Ισπανών,Ιταλών, Γάλλων. Η ώρα της αλλαγής έφτασε, με δημοκρατικό και σταθερό τρόπο. Και όλοι θα πρέπει να βάλουν πλάτη στη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει με τη λαϊκή εντολή, η οποία θα καταδικάσει την άθλια, φορομπηχτική και διχαστική πολιτική των κ.Σαμαρά και Βενιζέλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι υπηρεσίες πληρώνονται. Οι "καλές" υπηρεσίες πληρώνονται καλύτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΠΡΟΣ ΙΑΤΡΙΔΗ, ΓΙΟΒΑΝΟΠΟΥΛΟ, ΝΤΑΒΡΗ, ΚΑΣΑΠΙΔΗ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΔ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΟΣΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΑΝΑΨΗΦΙΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ ΣΤΗ ΚΑΛΠΗ.

    ΧΡΥΣΟ ΝΑ ΠΙΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΣΚ..Α ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ.

    ΛΕΦΤΑ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΩΡΑ ΝΑ ΛΟΥΖΕΣΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΟ ΔΑΚΡΥ ΟΛΩΝ ΕΚΕΙΝΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΦΕΡΟΥΝ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΣΑΣ.

    ΟΙ ΧΑΡΕΣ ΣΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥ, ΜΗΠΩΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΚΑΠΟΤΕ ΠΩΣ ΠΕΡΝΑΝΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΑΣ.

    ΟΤΙ ΠΙΑΝΕΤΕ, ΑΕΡΑΣ ΚΑΙ ΣΚΟΝΗ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΡΕΙΤΕ ΠΟΤΕ,ΟΥΤΕ ΧΡΗΜΑ, ΟΥΤΕ ΚΑΡΕΚΛΕΣ, ΟΥΤΕ ΚΑΜΙΑ ΧΑΡΑ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γι' αυτό βιάστηκαν να προκηρύξουν πρόωρες εκλογές. Φορολογικός αρμαγεδών. Διαβάστε τι μας ετοίμαζαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ( δεν περιλαμβάνονται οι μειώσεις στις συντάξεις τέλη Ιανουαρίου που είναι 7-8% )

    Δείτε τι μας επιφυλάσσει το νέο έτος.

    1. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΜΠΛΟΚΑΚΙ Φόρος πλέον από το πρώτο ευρώ με 26%, συν τέλος επιτηδεύματος 650 εύρο από 500 ευρώ που κατέβαλαν το 2014.

    2 ΑΓΡΟΤΕΣ Τα καθαρά κέρδη τους θα φορολογηθούν με συντελεστή 13% από το πρώτο ευρώ. Πέρυσι είχαν αφορολόγητο 9.550 ευρώ

    3. ΧΑΜΗΛΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ. Όσοι έχουν μικρά εισοδήματα από τόκους ή από εποχική απασχόληση ή επιδοτούμενα προγράμματα ή επιμορφωτικά σεμινάρια, κινδυνεύουν από τα τεκμήρια διαβίωσης . Προσέξτε! Και 1 ευρώ από τόκους καταθέσεων ή ένα εισόδημα 300 ευρώ θα τους φέρει φόρο με συντελεστή 10% ή 26%. Πέρυσι δεν φορολογήθηκαν, αφού ως μισθωτοί είχαν αφορολόγητο 9.550 ευρώ.

    4. ΕΝΟΙΚΙΑ Φόρος για τα πρώτα 12.000 ευρώ από το 10% στο 11%.Καταργήθηκε ο συμπληρωματικός φόρος 1,5% και 3% αν η κατοικία ξεπερνάει τα 300 τ.μ. ή αν υπάρχει επαγγελματική μίσθωση. Δεν ισχύει προκαταβολή φόρου 55%.

    ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ. Εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες 7.000 ευρώ και «μπλοκάκι» 4.000 ευρώ. Σύνολο εισοδήματος 11.000 ευρώ. Το 2013 φορολογήθηκε ως μισθωτός. ΦΟΡΟΣ 320 ευρώ + τέλος επιτηδεύματος 500 εύρώ = 820 ευρώ. Φέτος για τα 7.000 ευρώ θα φορολογηθεί ως μισθωτός φόρος μηδέν Για τις 4.000 ευρώ φόρος ως ελεύθερος επαγγελματίας = 1.040 ευρώ+ προκαταβολή 55% = 1690 ευρώ. 106% περισσότερος φόρος.

    ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ Μισθωτοί και οι συνταξιούχοι για να έχουν έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ θα πρέπει να έχουν αποδείξεις που ισοδυναμούν στο 10% του ατομικού εισοδήματος και μέχρι του ποσού των 10.500 ευρώ.

    Η υποχρέωση αποδείξεων ισχύει μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες. Δηλαδή συνταξιούχος έχει 7.000 ευρώ από σύνταξη και 4.800 από ενοίκια οι αποδείξεις που θα πρέπει να δηλώσει είναι 700 ευρώ (7.000 Χ 10%).

    ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν συγκεντρώσετε περισσότερες αποδείξεις δεν έχετε κανένα όφελος. Αν όμως το ποσό των αποδείξεων δαπανών που προσκομίζετε είναι μικρότερο από το ποσό που απαιτείται, μπαίνει φόρος με συντελεστή 22% στη διαφορά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  5. Με το ξαναζεσταμένο φαγητό του 2012 – δηλαδή με μοναδικά όπλα την γκρίζα διαφήμιση, τον φόβο, την κινδυνολογία, τα ψέματα, την μονταζιέρα της Συγγρού (βλέπε Μουρούτη), επιχειρεί η άθλια κυβέρνηση του πιο αποτυχημένου, ψεύτη (βλέπε Ζάππεια και mea culpa στη Μέρκελ) και ακροδεξιού πρωθυπουργού των τελευταίων χρόνων, να
    αντιστρέψει την βέβαιη συντριβή της και την άνοδο της Αριστεράς.
    Χωρίς προτάσεις, χωρίς πρόγραμμα, γιατί το μόνο πρόγραμμα που έχουν αυτοί οι μνημονιακοί καταστροφείς της χώρας, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΗΤΟ «E-MAIL ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ», με τις δεσμεύσεις του απέναντι στην Τρόϊκα.

    Αν λοιπόν, σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και οι έλληνες αποφασίσουν να αυτοκτονήσουν, ξαναψηφίζοντας αυτόν τον αποτυχημένο και πεθαμένο πολιτικά Σαμαρά, θα τους έρθουν στο κεφάλι τα εξής νέα μέτρα (βλέπε τα NAI στην Τρόϊκα στο E-mail Χαρδούβελη):

    1. Πλήρης κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2015 αντί του 2016, όπως αρχικά προβλεπόταν, παράλληλα με κατάργηση πληθώρας επιδομάτων.

    2. Εισαγωγή ρήτρας «μηδενικού ελλείμματος» και στις κύριες συντάξεις, αύξηση των
    εισφορών των ασφαλισμένων του ΟΓΑ και επανεξέταση του συστήματος καταβολής του
    «ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», της βασικής σύνταξης για τους παλιούς και
    νέους ασφαλισμένους, λαμβάνοντας υπόψη το ύψος των μισθών.

    3. Απόλυτη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

    4. Αύξηση ΦΠΑ στα νησιά και διπλασιασμό του συντελεστή ΦΠΑ (από 6,5% στο 13%) στα ξενοδοχεία (εδώ σκεφτείτε, το ΠΟΥ θα μετακυλιστεί αυτή η αύξηση; Μήπως στους μεγαλο-ξενοδόχους; Μα φυσικά, στους εκατοντάδες χιλιάδες ΉΔΗ εργαζόμενους σε συνθήκες εργασιακής ζούγκλας, στον Τουρισμό!).

    5. Αύξηση του φόρου σε αλκοολούχα ποτά και προϊόντα καπνού, κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και ανατροπή της απόφασης για μείωση 30% στην «εισφορά αλληλεγγύης».

    6. Κατάργηση του μέτρου των 100 δόσεων εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς εφορία, τελωνεία και ασφαλιστικά ταμεία, απεμπολώντας έτσι και τη μοναδική ρύθμιση που "εξυπηρετεί" οικονομικά αδύναμους και μικρομεσαίους που αδυνατούν να φανούν συνεπείς στις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.

    7. Τροποποίηση των διαδικασιών αντιμετώπισης των μη εισπράξιμων οφειλών φόρου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι προωθείται η επιβολή κατάσχεσης ποσοστού άνω του 25% για μισθούς - συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ για τους οφειλέτες του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων.

    8. Αύξηση από 6,5% σήμερα σε 19% ή 21% του επιβαλλόμενου συντελεστή ΦΠΑ στις τιμές φαρμάκων, βιβλίων, περιοδικών, εφημερίδων και εισιτηρίων θεάτρου, κάτι που θα
    σημάνει αυτομάτως ανατίμηση των παραπάνω προϊόντων, σύμφωνα με τις αρχικές
    εκτιμήσεις, έως 13,6%!

    9. Αύξηση από 13% σήμερα σε 19% ή 21% του συντελεστή ΦΠΑ σε τρόφιμα, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης παλαιών κατοικιών, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, ιατρική περίθαλψη και εισιτήρια θεαμάτων
    (κινηματογράφος, συναυλίες, γήπεδα, εκθέσεις κ.λπ.). Μια τέτοια αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ θα έχει ως συνέπεια ανατιμήσεις στα παραπάνω αγαθά και υπηρεσίες
    έως 7%.

    ΤΟ «E-MAIL ΧΑΡΔΟΥΒΕΛΗ» ΕΙΝΑΙ ΤΟ «ΝΕΟ» ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΡΥΒΟΥΝ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή



  6. Στο ξαναζεσταμένο φαγητό κινδυνολογίας του 2012, που μας σερβίρει και πάλι η άθλια κυβέρνηση Σαμαρά και οι νταβατζήδες της, με το δουλοπρεπές ερώτημα: "ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΣΑΣ ΠΕΙ ΟΧΙ Η ΕΥΡΩΠΗ;", απαντάμε:

    Δεν θα πει "όχι" η Ευρώπη, τρολάκια και παπαγαλάκια της Συγγρού, γιατί τότε θα πει "όχι" και η ελληνική κυβέρνηση!!

    Και κανείς δεν θέλει μια τεράστια παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, που θα μπορούσε να προκληθεί από την αδιαλλαξία της Μέρκελ, με κίνδυνο να πτωχεύσουν οι ετοιμόρροπες Ιταλία και Γαλλία, να καταρρεύσει συνολικά το ευρώ και η ύφεση να φτάσει μέχρι τις ασιατικές αγορές και την Κίνα!!!

    Τότε θα δείτε τους Γερμανούς κυβερνώντες και τραπεζίτες να βάζουν ΠΟΛΥΥΥΥ ΝΕΡΟ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥΣ (βλέπε διαγραφή χρέους και αποπληρωμή με ρήτρα ανάπτυξης)!!

    Αν ήθελαν να ξεφορτωθούν το «πρόβλημα» που λέγεται Ελλάδα, να είστε σίγουροι ότι θα το είχαν ήδη κάνει!! ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΟΥΝ!!! Παρά επενδύουν στο φόβο με τα εδώ άθλια υποχείριά τους, Σαμαρά-Βενιζέλο και το σύστημα διαπλοκής κανάλια-τραπεζίτες-εθνικοί εργολάβοι, βλέπε νταβατζήδες!!!

    Η Ελλάδα δεν είναι Κύπρος! Είναι η 24η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο (τρομάρα μας!!!) και μια ενδεχόμενη πτώχευσή της ή μια τυχόν έξοδος της από την ευρωζώνη (κάτι που δεν προβλέπεται από καμιά συνθήκη, θεσμικά), ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΠΙΣΤΩΤΙΚΟ ΣΕΙΣΜΟ, ΠΟΥ Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 2008 ΤΩΝ ΗΠΑ, ΘΑ ΦΑΝΤΑΖΕ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΓΙΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ!!!

    Τις... σαχλαμάρες που λέτε, αφήστε να τις λέει ο αποτυχημένος Σα(χλα)μαράς, για να πέφτει το γέλιο της αρκούδας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  7. Τι συμβαίνει με το ΜΕΓΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ "Σαμαράς-γκεητ";;;

    Αντωνάκηηηη.......!

    Που είναι η μήνυση που ΘΑ κατέθετες κατά του κ. Παύλου Χαϊκάλη;;;;
    Την κατέθεσες; Να σου πω εγώ... ΔΕΝ ΤΗΝ ΚΑΤΕΘΕΣΕΣ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΠΟΤΕ, γιατί τότε ο Χαϊκάλης από τη θέση ΠΛΕΟΝ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΥ, θα ζητήσει (κάτι που δεν θα μπορούν να του το αρνηθούν), να βγεί από το συρτάρι του Παναθηναϊκάκια και να εξεταστεί, το επίμαχο αποδεικτικό υλικό (βίντεο), της απόπειρας χρηματισμού βουλευτή του ελληνικού κοινοβουλίου, και η εισαγγελία ΘΑ ΥΠΟΧΡΕΩΘΕΙ ΝΑ ΑΡΕΙ το τηλεφωνικό απόρρητο του Γ. Αποστολόπουλου!!

    Για να δούμε τότε, ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΕΠΑΙΡΝΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΚΑΙ ΦΡΑΓΚΑ ΠΡΟΣ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ο Αποστολόπουλος!!!

    Για να γελάσει τότε ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΔΑΛΟ ΚΑΤΣΙΚΙ!!

    Οι αχρείοι και πανηλίθιοι μεγα-συμβουλάτορες του Μαξίμου, νομίζουν ότι με το που έβαλαν την υπόθεση "Σαμαράς-γκέητ" (υπόθεση Χαϊκάλη) στο αρχείο, τελείωσαν... καθάρισαν! Ότι επειδή ο Παναθηναϊκάκιας έβαλε την υπόθεση στο αρχείο, πάει... ξεχάστηκε η υπόθεση και τη γλίτωσε ο άθλιος αρχηγός τους;

    Πλανώνται πλάνην οικτράν, οι γελοίοι!
    Στο αρχείο της εισαγγελίας μπορεί να μπήκε, αλλά δεν μπήκε στο αρχείο του μυαλού του ελληνικού λαού!!!

    Ο λαός μας δεν πρόκειται να ξεπεράσει έτσι αυτή την κοροϊδία, αυτή την μπόχα, αυτή τη σήψη, την σαπίλα των αχρείων πολιτικών πτωμάτων Σαμαρά-Βενιζέλου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση