GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελεύθεροι με εγγύηση 250.000 ευρώ οι μεσάζοντες των Super Puma...

Ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου απο τη χώρα και  την επιβολή χρηματικής εγγύησης 250.000 ευρώ στον κα...



Ελεύθεροι με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου απο τη χώρα και  την επιβολή χρηματικής εγγύησης 250.000 ευρώ στον καθένα, αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή Γ.Μαλλή οι φερόμενοι ως μεσάζοντες των ελικοπτέρων super puma και του πυραυλικού συστήματος Exocet. Οι κύριοι Α.Τσάτσος και Στ. Κομνόπουλος κατηγορούνται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και δωροδοκία.

Όσον αφορά στα ελικόπτερα, σύμφωνα με το πόρισμα των εισαγγελέων Π. Παπανδρέου και Α. Ελευθεριάνου που διενήργησαν την προκαταρκτική έρευνα, διακίνησαν "μαύρο" χρήμα ύψους 5,5 εκ. ευρω προκειμένου να αναλάβει η γαλλική eurocopter την προμήθεια. Μέσα απο την έρευνα μάλιστα προέκυψε πως ποσό ύψους 1,65 εκ. Ευρω έφτασε απο την εταιρεία ιδιοκτησίας τους Malwern, σε off shore του προέδρου του ΛΑΟΣ Γ. Καρατζαφερη. Για τα Exocet η εμπλοκή τους προέκυψε μετα τις αποκαλύψεις του πρώην γενικού διευθυντή της Δ/νσης εξοπλισμών Αντώνη Κάντα που ομολόγησε πως δωροδοκήθηκε απο τον Στ. Κομνόπουλο με 400.000 ευρω.

ΤΑ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΑ

Σύμφωνα με τα κατηγορητήρια του ανακριτή Μαλλή για την προμήθεια των ελικοπτέρων, στους δύο επιχειρηματίες αποδίδεται πως το1998 «υποσχέθηκαν στουςπρώην αξιωματικούς της πολεμικής αεροπορίας, ωφελήματα ποσού 523.773 ευρώ τουλάχιστον, προκειμένου αυτοί, υπό την ιδιότητά τους ως κρατικοί αξιωματούχοι, να προβούν στις αναγόμενες στα καθήκοντά τους υπηρεσιακές ενέργειες σχετικά με την υπηρεσιακή προώθηση και σύναψη της υπ΄αριθ.037΄/00 σύμβασης προμήθειας των ελικοπτέρων super puma κατά παράβαση των καθηκόντων τους. Όπως περιγράφεται στο κατηγορητήριο ο Θεόδωρος Μόσχος έλαβε το 2008 συνολικά 523.773 ευρώ. Από το ποσό αυτό τα επιμέρους ποσά 185.000 και 185.000 ευρώ αντίστοιχα, αφορούσαν, κατά τον ανακριτή, τη δωροδοκία των αξιωματικών Ι.Ράμμου και Π.Στράντζαλη.

Ο κ.Μαλλής σημειώνει επίσης πως οι δύο επιχειρηματίες προχώρησαν σε σειρά κινήσεων και συναλλαγών σε πολλούς χρηματοπιστωτικούς φορείς «με σκοπό να απομακρυνθούν τα ίχνη των κεφαλαίων από την αρχική τους προέλευση και να παρεμποδισθεί ο εντοπισμός τους από τα ελεγκτικά όργανα από την Ελλάδα», όπου τελικά επρόκειτο να μεταφερθούν τα χρήματα. Για την επίτευξη δε του προαναφερόμενου σκοπού πραγματοποιήθηκαν «μια σειρά συναλλαγών μέσω τραπεζικών λογαριασμών, σε διάφορες τράπεζες διαφόρων χωρών και διάφορους ενδιάμεσους δήθεν δικαιούχους, νομικά πρόσωπα, μέσω των οποίων, διακινήθηκαν τα χρήματα της δωροδοκίας και κυκλοφόρησαν στον χρηματοπιστωτικό τομέα.».Με τον τρόπο αυτό καταλήγει ο ανακριτής «σκοπεύατε να συγκαλύψετε την αληθή αιτία της μεταβίβασης των κεφαλαίων, να απομακρυνθούν τα ίχνη των κεφαλαίων αυτών από την αρχική τους προέλευση της δωροδοκάις για το ανωτέρω εξοπλιστικό πρόγραμμα και να παρεμποδιστεί ο εντοπισμός τους από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα στην Ελλάδα.».

ΤΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΑΝ

Οι κατηγορούμενοι σύμφωνα με πληροφορίες στις απολογίες τους υποστήριξαν πως δεν έχουν τελέσει καμία αξιόποινη πράξη. Για τα Exocet ισχυρίστηκαν πως δεν ευσταθούν αυτά που αποκαλύπτει ο Α. Καντας ενώ σε σχέση με τα super puma προσκόμισαν στοιχεια των λογαριασμών τους και των εταιρειών που διαθέτουν προκειμένου να αποδείξουν, όπως επιμένουν, πως δεν διακινήθηκε "μαύρο" χρήμα. Όσον αφορά στην εμπλοκή του Γ.Καρατζαφέρη υποστήριξαν οτι έμαθαν για αυτόν μετά το αρχικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα της «R».

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές είπαν πως εκαναν μία «εξυπηρέτηση» και όχι δωροδοκία. Όπως ισχυρίστηκαν τους ζητήθηκε από τον τραπεζίτη τους Κ.Δέδε να διευκολύνουν έναν πελάτη του που χρειαζόταν χρήματα στο εξωτερικό και δεν ήθελε να χρησιμοποιήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Δέχθηκαν καθώς και εκείνοι χρειάζονταν άμεσα χρήματα σε γειτονική της Ελλάδας χώρα για την αγορά ακινήτου και επειδή ήθελαν επίσης να αποφύγουν για διάφορους διαδικαστικούς λόγους το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το όφελός τους θα ήταν ότι τα χρήματα θα τους επιστρέφονταν στη χώρα που ήθελαν άμεσα να τα χρησιμοποιήσουν και που ο δανειζόμενος –εν προκειμένω ο Γ.Καρατζαφέρης- είχε τη δυνατότητα να το κάνει.

Όσον αφορά στο ποσό των περίπου 500.000 ευρώ που φαίνεται να πηγαίνει στους τρεις αξιωματικούς υποστήριξαν ότι καθώς η μεγαλύτερη καταβολή του ποσού γίνεται το 2007, επτά χρόνια δηλαδή μετά την υπογραφή της σύμβασης, το διάστημα είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορεί να θεωρηθεί ως καταβολή μίζας. Μάλιστα η κατάθεση πραγματοποιείται στον έναν εξ αυτών, τον Θεόδωρο Μόσχο, που ήταν όπως υποστηρίζουν και συνεργάτης τους. Τα περίπου 350.000 ευρώ που εμβάζονται από τον Μόσχο στους άλλους δύο στρατιωτικούς, ήταν προς εξυπηρέτηση που του ζήτησαν, ισχυρίστηκαν.

1 σχόλιο

  1. O Σανοπωληs ο ερωτυλοs ο ΜΙΖΑΣ...βρωμιαρη το αφησεs το κοριτσι με τα προσκλητηρια στο χερι σκεφτοταν και αυτο οτι θα το πηγαινεs στην εκκλησια στο London χερι χερι.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση