GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Λιβύη: Πυρπόλησαν το πλοίο Araevo πιστεύοντας ότι μετέφερε «ισλαμιστές μαχητές»

Ένα λιβυκό μαχητικό αεροσκάφος των δυνάμεων που είναι πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση βομβάρδισε ένα ελληνικών συμφερόντω...


Ένα λιβυκό μαχητικό αεροσκάφος των δυνάμεων που είναι πιστές στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση βομβάρδισε ένα ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο στα ανοικτά της χώρας, με αποτέλεσμα δύο μέλη του πληρώματός του, ένας Έλληνας και ένας Ρουμάνος, να χάσουν τη ζωή τους, εν μέσω της κλιμάκωσης της αναμέτρησης ανάμεσα στις αντίπαλες παρατάξεις στη Λιβύη.
Η αεροπορική επιδρομή, η οποία έγινε την Κυριακή, προκάλεσε ζημιές στο δεξαμενόπλοιο Araevo, το οποίο μετέφερε 12.600 τόνους αργού πετρελαίου και βρισκόταν έξω από το λιμάνι Ντέρνα της ανατολικής Λιβύης, όπως ανέφεραν το Λιμενικό Σώμα της Ελλάδας και Λίβυοι αξιωματούχοι.
Αξιωματικοί του στρατού της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης της Λιβύης είπαν νωρίτερα ότι το πλοίο είχε προειδοποιηθεί να μην εισέλθει στον λιμένα στη Ντέρνα και υποστήριξαν ότι μετέφερε ισλαμιστές μαχητές στην πόλη.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας καταδίκασε την επίθεση, την οποία χαρακτήρισε «απρόκλητη και άνανδρη», κι απαίτησε να διεξαχθεί έρευνα και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Ο βομβαρδισμός είχε επίσης αποτέλεσμα να τραυματιστούν άλλα δύο μέλη του πληρώματος του πλοίου.
Τρία χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, στη Λιβύη βρίσκεται σε εξέλιξη μια σκληρή σύγκρουση για την εξουσία ανάμεσα σε δύο ομάδες των άλλοτε ανταρτών που έχουν εγκαθιδρύσει αντίπαλες κυβερνήσεις, διεκδικώντας η καθεμιά για τον εαυτό της νομιμοποίηση και τον έλεγχο των τεράστιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της χώρας.
Και οι δύο πλευρές έχουν διορίσει —ταυτόχρονα— διαφορετικές διοικήσεις στην NOC, την Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου της Λιβύης, δημιουργώντας σύγχυση σε ό,τι αφορά το ερώτημα ποιος ελέγχει τι.
Η Aegean Shipping Enterprises Co, η οποία διαχειρίζεται το δεξαμενόπλοιο, ανακοίνωσε ότι δεν υπήρξε διαρροή πετρελαίου εξαιτίας του αεροπορικού βομβαρδισμού. Το πλοίο, που όπως ανέφερε η εταιρεία ήταν ναυλωμένο από τη NOC, είχε παραλάβει στη Μπρέγκα ένα φορτίο για να το μεταφέρει στη Ντέρνα.
Ο Άχμεντ Μπου Ζάγιαντ αλ Μισμάρι, ένας εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου των δυνάμεων που αναγνωρίζει η διεθνής κοινότητα, επιβεβαίωσε ότι κυβερνητικό μαχητικό αεροσκάφος έπληξε το πλοίο.
«Τα λιμάνια στη Ντέρνα και τη Βεγγάζη ήταν κλειστά και είχαμε προειδοποιήσει όλα τα δεξαμενόπλοια να μην τα πλησιάσουν», είπε ο Μεσμάρι στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Νωρίτερα, ο ίδιος είχε πει, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ότι το πλοίο θεωρείτο ύποπτο διότι δεν συμμορφώθηκε όταν του ζητήθηκε να σταματήσει για να ελεγχθεί «μόλις προσέγγιζε» το λιμάνι για το ενδεχόμενο να μετέφερε «όπλα και πυρομαχικά για τους εξτρεμιστές που ελέγχουν την πόλη».
Το ελληνικών συμφερόντων πλοίο δεν είχε ενημερώσει τις αρχές για τον προορισμό του και δεν ζήτησε άδεια για να προσεγγίσει το λιμάνι, υποστήριξε ο ίδιος. Όμως μια πηγή του κλάδου των μεταφορών είπε ότι το πλοίο μετέφερε πετρέλαιο εσωτερικής καύσης για γεννήτριες που προμηθεύουν με ηλεκτρικό ρεύμα τις πόλεις Ντέρνα, Χομς, Βεγγάζη και Μισράτα.
Ο Ηλίας Σύρος, στέλεχος της εταιρείας Aegean Shipping Enterprises Co, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει διαρροή πετρελαίου» και τόνισε πως το πλοίο δεν έχει υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές. «Βρισκόμαστε στην διαδικασία αξιολόγησης των ζημιών», είπε ο κ. Σύρος.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας σημείωσε ότι έχει έλθει σε επαφή με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στη Λιβύη Μπερναρντίνο Λεόν και με την Ύπατη Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Φεντερίκα Μογκερίνι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση