GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Καίει το κύκλωμα η Λίτσα

Καταλυτικά είναι τα όσα είπε στις αρχές η ξαδέλφη του Π. Βλαστού, ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης. Μιλά για γέρο εφοπλιστή στη Θεσ...

Καταλυτικά είναι τα όσα είπε στις αρχές η ξαδέλφη του Π. Βλαστού, ξετυλίγοντας το κουβάρι της υπόθεσης. Μιλά για γέρο εφοπλιστή στη Θεσσαλονίκη που φυλάει τα λύτρα από την απαγωγή Παναγόπουλου, για εκατομμύρια ευρώ, που εμφανίζονται να αλλάζουν χέρια μέσα σε σακούλες και για όπλα και εκρηκτικές ύλες, που παραδίδονται σε νεκροταφεία

Η "Λίτσα" μάλιστα, υπέβαλε στην ασφάλεια και ένα τετράδιο με χειρόγραφες σημειώσεις της, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις της, στις οποίες κατέγραφε κωδικοποιημένα ονόματα και ποσά, που όλα αφορούσαν "δουλειές" του Π. Βλαστού για πληρωμένα συμβόλαια θανάτου, τοκογλυφίες και άλλα.

Από τα όσα υποστήριξε, εκατομμύρια ευρώ εμφανίζονται να αλλάζουν χέρια μέσα σε σακούλες, όπλα και εκρηκτικές ύλες παραδίδονται σε νεκροταφεία, χρήματα κρύβονται σε πλακάκια του σαλονιού της, ενώ για την απαγωγή Παναγόπουλου λέει χαρακτηριστικά:

"Τα λύτρα της απαγωγής Παναγόπουλου τα φυλάει ένας γέρος εφοπλιστής στη Θεσσαλονίκη και από εκει ξέρω ότι ορισμένα τα κατέβασε ο Δημ. Σκαφτούρος γιατί εκτός ότι μου τα έδωσε ο ίδιος, μου το είχε πει και ο Βλαστός ότι αυτός θα τα φέρει".

Στις συνολικά επτά απολογίες της Ευαγγελίας Βλαστού στην αστυνομία, η κατηγορούμενη αναφέρει μεταξύ άλλων:

- "Τα λεφτά τα κρατούσα στο σπίτι μου και όταν συναντιόμασταν στη φυλακή ή μιλάγαμε στο τηλέφωνο, τον ενημέρωνα και του έδινα λεπτομερή αναφορά. Κράταγα και χειρόγραφες σημειώσεις και νομίζω ότι απ” όλες τις σημειώσεις έχω κρατήσει ένα τετράδιο σπίτι μου το οποίο και θα σας φέρω".

- "Τον Μάρτη του 2012 πήρα 500.000 ευρώ από τον πατέρα του Γ. Σκαφτούρου. Είπα στο Βλαστό ότι θα τα θάψω κάτω από τα πλακάκια του σπιτιού μου, όπως και έκανα. Στα τέλη του 2012 με Ιανουάριο 2013 ο Βλαστός μου είπε να πάρω άλλα λεφτά και να τα θάψω στο ίδιο σημείο. Πήγα μόνη μου στο σπίτι που έμενε η μητέρα του Γ. Σκαφτούρου και μου έδωσε μία σακούλα κρεάτων με 1,1 εκατ. ευρώ. Τα έθαψα και αυτά στο ίδιο μέρος. Το καλοκαίρι του 2014 ο Βλαστός μου είπε ότι ετοιμάζει "μεγάλη δουλειά". Θα αγόραζε καράβι και ότι θα χρειαστεί τα χαμένα χρήματα. Του είπα να με ειδοποιήσει νωρίτερα για να τα ξεθάψω. Τα ξέθαψα και τα έβγαλα από τα πλαστικά βιδωτά μπολ που τα είχα βάλει, για να μην πάθουν τίποτα. Η δικηγόρος ήρθε στο σπίτι μου με μηχάνημα για να τα μετρήσουμε. Τα μετρήσαμε 2 φορές και τα βρήκαμε λιγότερα, ήταν 1,250 εκατ. ευρώ. Έσκαψα πάλι κάτω από το πάτωμα του σαλονιού, βγάζοντας τα πλακάκια αλλά και πάλι δεν τα βρήκα. Τρομοκρατήθηκα τόσο πολύ επειδή ξέρω ότι ο Βλαστός είναι αδίστακτος και ικανός να με σκοτώσει. Ο Βλαστός μου έλεγε να πάρω δάνειο ή να πουλήσω ότι περιουσιακό στοιχείο έχω για να τον ξεπληρώσω. Δεν μπορώ να πιστέψω πως χάθηκαν τα λεφτά αυτά. Μάλλον τα πέταξα μαζί με τις σακούλες και τα μπολ. Δεν υπήρχε περίπτωση να φάω λεφτά του Βλαστού γιατί ήξερα ότι μετά δεν θα ζούσα για πολύ".

- "Από το ταμείο του Βλαστού έδινα χρήματα μεταξύ άλλων σε άγνωστα άτομα, τους οποίους τους συναντούσα συνήθως στο νεκροταφείο της Μεταμόρφωσης".

- "Ο Βλαστός μου είπε ότι ο Β. Στεφανάκος είχε δανείσει 30.000 ευρώ στον Τ. Μητρόπουλο και στη Νένα Χρονοπούλου για να ανοίξουν ένα φαγάδικο στον Πειραιά, αλλά τελικά το εγκατέλειψαν το κατάστημα. Μετά άγνωστοι έβαλαν βόμβα στο ενεχυροδανειστήριο που είχαν οι δυο στην Καλαμάτα, αλλά όπως μου είπε ο Βλαστός δεν γνωρίζει ποιος την έβαλε".

Η εμπλοκή Σμπώκου

"Πριν μπει η δεύτερη βόμβα, στο σπίτι της Άννας Σμπώκου, μου είπε ο Βλαστός: "κάτσε να του βάλω άλλη μία για να φοβηθεί ο Σμπώκος και να δώσει τα λεφτά" και αφού μπήκε και αυτή η βόμβα, μου είπε ο Βλαστός: "Τώρα έχει ανακαλέσει ο Σμπώκος, φοβήθηκε και τα πήρε όλα πίσω για μένα" αναφέρει.

Όσο για τις υπόλοιπες εκρήξεις στην πρόεδρο του δικαστηρίου για την απαγωγή Παναγόπουλου και στην εισαγγελέα Πετράκη στη Λάρισα, κατέθεσε:

"Ο Βλαστός μου είχε αναθέσει να εξακριβώσω ποια είναι τα σπίτια της προέδρου Καλαϊτζή, της εισαγγελέα Πετράκη και της αδελφής του Γ. Σμπώκου, δίνοντάς μου τις διευθύνσεις και των τριών, χωρίς να μου πει το λόγο. Μου είχε στείλει με άτομα που δεν γνωρίζω, 50 κιλά εκρηκτική ύλη και μου ανέθεσε και έφτιαξα πέντε βόμβες.

Συγκεκριμένα, για το Σμπώκο μου ανέθεσε και έφτιαξα δύο βόμβες που μπήκαν στο σπίτι της αδελφή του και την παρέδωσα σε άγνωστα άτομα. Μετά από λίγες ημέρες τις τοποθέτησαν με εντολή Βλαστού άγνωστα άτομα. Έφτιαξα άλλες δύο και τις άφησα στο σπίτι του Σκαφτούρου και την άλλη την έδωσα στο Θ. και την έβαλε στην εισαγγελέα στη Λάρισα".

Αντίστοιχα, για την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η Λίτσα υποστηρίζει πως: "ο Βλαστός πριν κάνει την απόπειρα απόδρασης από τα Τρίκαλα το καλοκαίρι του 2012, μου είπε να πάω να παρακολουθήσω την πρόεδρο της δίκης Παναγόπουλου, στο Χαλάνδρι. Την παρακολούθησα και την είδα το Σεπτέμβριο. Υπέθεσα ότι τον Αυγουστο είχε πάρει άδεια. Δεν είχα μεταμφιεστεί, φόραγα γυαλιά ηλίου, ήμουν πολύ φυσιολογική. Με πήρε τηλέφωνο ο Βλαστός και του είπα συνθηματικά "όλα εντάξει". Στο πρώτο επισκεπτήριο του είπα τις λεπτομέρειες από κοντά. Μετά την έκρηξη στο σπίτι της προέδρου, όταν συναντηθήκαμε στη φυλακή Τρικάλων, μου είπε συνθηματικά: "Είδες τί έγινε εκεί πέρα στο Χαλάνδρι; Αστη να μοιράζει ισόβια". Για το θέμα αυτό δεν μου ξαναείπε τίποτα. Φάνηκε όμως ότι είχε εμπλοκή".

Σύμφωνα με τις απολογίες, "ο Βλαστός γνώρισε το Σωτήρη Εμμανουήλ, ο οποίος του έλεγε ποιος έχει λεφτά στη ΣΤ πτέρυγα. Όταν ήταν στα Τρίκαλα συνομιλούσε με τον Εμμανουήλ μέσω ενός σωφρονιστικού Γιώργου που έχει δικό του συνεργείο στον Πειραιά. Ο Γιώργος είναι Μανιάτης και γνωστός του Χρ. Πατουχέα (κατηγορείται στην υπόθεση Ξηρού).

Για τον κρατούμενο Λαυρεντιάδη υποστηρίζει πως "ο Βλαστός μου έλεγε ότι είναι απατεώνας, ότι έβαλε βόμβα σε έναν επιχειρηματία από την Κρήτη κι ότι δεν είναι τόσο άρρωστος όσο τον παρουσιάζουν και ότι πλήρωσε τον Τράγκα για να βγάλει ότι είναι άρρωστος και να κάνει κάποιες εκπομπές για αυτόν στην τηλεόραση".

Για την απαγωγή – εκβίαση στελέχους τράπεζας λέει:

"Η Μ. Μ. θα πλάσαρε τον εαυτό της στο στέλεχος της τράπεζας, δηλαδή θα προσπαθούσε να κάνει ερωτική σχέσηη μαζί του για να τον βγάλει φωτογραφίες, και στη συνέχεια να σχεδιάσουν τον τρόπο που θα του έπαιρναν τα λεφτά. Το στέλεχος τον φώναζαν κωδικοποιημένα "Μπούμπη".".

Για τα συνθηματικά που χρησιμοποιούσαν προκειμένου να συνεννοούνται:

"Μου έλεγε συνθηματικά: "Εντάξει η δικογραφία; Πήγες στο δικηγόρο;" και άλλα τέτοια ενώ εννοούσαμε δουλειές που μου έλεγε. Στην πορεία αλλάξαμε τα συνθηματικά και αντί για τις λέξεις "γραφείο, δικογραφία, δικηγόροι κτλ" χρησιμοποιούσαμε απλές καθημερινές λέξεις και προτάσεις, για να μην κινούμε υποψίες, ωστόσο ο ένας καταλάβαινε τον άλλο. Όταν συναντιόμασταν στο επισκεπτήριο από κοντά, κανονίζαμε τον τρόπο με τον οποίο θα επικοινωνούμε στο τηλέφωνο για την κάθε παράνομη δουλειά. Ο τρόπος συνεννόησης άλλαζε συνέχεια. Παραδείγματος χάρη: "Πάρε μου πέντε μπλουζάκια. Βρήκες τα περιοδικά που σου ζήτησα" και άλλα τέτοια, εννοώντας για παράδειγμα πέντε χιλιάδες ευρώ. Πολλές φορές όταν δεν μπορούσε να κρατηθεί έλεγε χρηματικά ποσά αλλά έκοβε ένα ή δύο μηδενικά για να μην φαίνονται πολλά τα χρήματα".

Οι αστυνομικοί βάζουν στη "Λίτσα" να ακούσει τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες του Βλαστού στην προσπάθεια τους να τις αποκωδικοποιήσουν και εκείνη εξηγεί: "Σίγουρα η φωνή του καλούνται είναι του Παναγιώτη Βλαστού. Μιλάνε νωρίς το πρωί για βόμβα που πήγαν να ξαναβάλουν στο σπίτι μου την προηγούμενη ημέρα ή τα ξημερώματα της ίδιας και δεν μπορέσαμε να πετύχουν το στόχο τους γιατί ο χώρος φυλασσόταν. Καταλαβαίνω από τον τρόπο που μιλάει ότι είναι πειραγμένος γιατί ήθελε το αποτέλεσμα και γι αυτό τους πιέζει και λέει τι μ… είναι αυτές ή μπορεί ή δεν μπορεί. Στο σημείο που λένε ότι θα στείλουν ζευγάρι στο " μπαρ" εννοούν το σπίτι μου και διευκρινίζουν " με τακτοποιημένο το λάθος που έγινε" δηλαδή όχι ξανά στο λάθος σπίτι".

"Ο Παναγιώτης μιλούσε στα τηλέφωνα για τις βόμβες σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Οι δουλειές κανονίζονταν στα επισκεπτήρια είτε με σημειώματα είτε στόμα με στόμα άλλες και σε συνεδριάσεις δικαστηρίων όταν αυτές συνέπιπταν" αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Βλαστός και η ΣΠΦ

Η Λίτσα ισχυρίζεται στις αρχές ότι ο Π. Βλαστός "είχε επαφές με άτομα των Πυρήνων της Φωτιάς όταν έκανε προσπάθεια να αποδράσει από τον Κορυδαλλό. Ο Στεφανάκος μου είπε ότι ο Βλαστός μιλάει με τους Πυρήνες ενώ ο Βλαστός και η Κ. μου είπαν ότι το πιστόλι που βρέθηκε στα χέρια του Βλαστού όταν προσπάθησε να αποδράσει του το είχε δώσει η Καρπούζου. Η Καρπούζου μου είχε πει ότι ο Μ. ήταν ένα από τα άτομα που θα παραλάμβαναν το Βλαστό και τους Πυρήνες μετά την απόδραση και πως θα ήταν και άτομα που συνεργάζονται οι Πυρήνες ώστε να τους φυγαδεύσουν".

Μάλιστα, η Ευαγγελία Βλαστού υποστηρίζει ότι σε συζήτηση που είχε η ίδια με τον Π. Βλαστό είχαν αναφερθεί και στο Χρ. Ξηρό. Συγκεκριμένα, η κατηγορούμενη τον ρώτησε "αν ο Ξηρός που την κοπάνησε, είναι ρουφιάνος και μου απάντησε "Μπα, άσε να λένε, να δεις τι έχει να γίνει"" και αναρωτιέται: "Πως είναι δυνατόν να είναι ιδεολόγοι, να βρίζουν πολιτικούς και επιχειρηματίες που φυλακίστηκαν για κατάχρηση χρήματος και από την άλλη να τα παίρνουν εκβιαστικά και να βάζουν βόμβες στις οικογένειες τους;".

"Ο Παναγιώτης μου είπε ότι τα πλαστά χαρτιά (για την απόδραση που σχεδίαζε) τα έφτιαξαν παιδιά από τον αναρχικό χώρο γιατί αυτοί είναι πιο έμπιστοι σε σχέση με τους ποινικούς που μιλάνε πιο εύκολα και είναι ρουφιάνοι της αστυνομίας. Μου είπε ότι οι αναρχικοί είναι πιο ιδεολόγοι αφού και να τους πιάσουν δε μιλάνε, ενώ οι δικοί μας τα ξερνανε όλα στην αστυνομία. Θυμάμαι ότι αυτοί οι αναρχικοί που έφτιαξαν τα χαρτιά ήταν γνωστοί του αδελφού ή ξαδέλφου του Δραβιλα Σπύρου."

"Κάποια στιγμή σε ένα επισκεπτήριο στον Κορυδαλλο ρώτησα το Βλαστό αν ο Ναστούλης σκότωσε τον Αλέκο Κοσμόπουλο και ο Βλαστός μου είπε ότι τον σκότωσε ο ίδιος, αφού έβαλε κάποιον να τον σκοτώσει με όπλο. Εγώ τον ρώτησα: "γιατί το έκανες; Αφου είσαστε φίλοι" και αυτός μου είπε ότι:"ζήλευε επειδή εγώ ανέβαινα. Ξέρεις άμα βλέπουν ότι ανεβαίνει ο άλλος και βγάζει λεφτά ζηλεύουν.".

"Συνολικά έχω πάρει περίπου 70 κιλά εκρηκτικά, ζελατοδυναμιτιδα λιγότερα όχι, παραπάνω πιθανόν. Πυροκροτητές και φιτίλια έχω πάρει πάρα πολλά. Δεν έγραφα σημειώσεις για εκρηκτικά. Φοβόμουν μη με πιάσουν".

"Τρία χρόνια διαχειρίστηκα χρήματα του Παναγιώτη. Από την απαγωγή Παναγόπουλου 2 εκ. Ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα ήταν περίπου 800 χιλ ευρώ τα οποία ήταν κυρίως από τοκογλυφίες. Από όλα αυτά όμως τα 110.000 ευρώ ήταν νόμιμα από κληρονομιά του πατέρα του. Ο Παναγιώτης μου είχε πει ότι λόγο της κρίσης πολλοί τοκογλύφοι έχουν χάσει πολλά λεφτά, άλλα ο ίδιος λόγω του "βαρύτατου" ονόματος που έχει δεν χάνει χρήματα από τις τοκογλυφίες γιατί τον φοβούνται"

"Υπό τος εντολές τους λειτουργούν σωφρονιστικοί και αστυνομικοί τους οποίους πάντα χρηματίζουν. Έχουν χρησιμοποιήσει άτομα από τον αναρχικό χώρο όπως οι Πυρήνες, γιατί αυτοί είναι πιο εχέμυθοι απο τους ποινικούς και είναι ιδεολόγοι και δεν πάνε για να "κονομήσουν". Ο Παναγιώτης έχει συνεργαστεί με δυο άτομα των Πυρήνων για την απόπειρα απόδρασης απο τον Κορυδαλλο. Ξερω οτι αν πετύχαινε η απόδραση θα χωρίζονταν οι Πυρήνες και ο Παναγιώτης και δεν θα κρύβονταν στον ίδιο χώρο."

Πηγή: www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση