GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μετεκλογικές στρατηγικές

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου. H επόμενη μέρα των εκλογών και η μάχη για να επιβιώσει η Δημοκρατία Η ωριμότητα του ελληνικού πολιτικού συ...

Του Ανδρέα Ανδριανόπουλου.

H επόμενη μέρα των εκλογών και η μάχη για να επιβιώσει η Δημοκρατία


Η ωριμότητα του ελληνικού πολιτικού συστήματος δεν θα κριθεί από τα αποτελέσματα της κάλπης. Θα φανεί από τις μετεκλογικές κινήσεις των κομμάτων και από τους χειρισμούς του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην περίπτωση που θα προκύψει αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα δείχνουν ευκολότερα.

Εν όψει όμως των σοβαρών μελλοντικών δυσχερειών θα είναι βήμα σημαντικής πολιτικής ομαλότητας αν το κόμμα του κ. Τσίπρα επιλέξει την συνεργασία με άλλες παρατάξεις η εξωκοινοβουλευτικές προσωπικότητες για την δημιουργία ενός ευρύτερου εθνικού μετώπου διαχείρισης των εξαιρετικά ευαίσθητων επικείμενων ζητημάτων. Θα είναι υποχρέωση όλων τότε η επιτυχία της κυβέρνησης για την διάσωση της ομαλότητας αλλά και την προστασία του πολιτεύματος από ενδεχόμενη μελλοντική ανωμαλία.

Δεν θα πρέπει να υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία πως κατάρρευση μιάς κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγήσει στην άνοδο στην εξουσία των αντιδημοκρατικών ναζιστικών άκρων. Σαν των μοναδικών εκπροσώπων που βρίσκονται έξω και εναντίον του «συστήματος». Οφείλουν όλοι τότε να προσπαθήσουν ώστε η κυβέρνηση να πετύχει ώστε να επιβιώσει η Δημοκρατία. Τόσο απλά…

Στην περίπτωση απουσίας αυτοδυναμίας οι ελιγμοί και οι κινήσεις των κομμάτων του λεγόμενου δημοκρατικού τόξου θα είναι κρίσιμοι για να διατηρηθεί η ομαλότητα, να σχηματισθεί βιώσιμη κυβέρνηση και να αποφευχθού6ν μελλοντικές οικονομικές περιπέτειες. Το τρίτο κυρίως κόμμα θα έχει την κύρια ευθύνη για την αναζήτηση λύσης. Στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιμείνει στην αποδοχή του προγράμματός του από τον οποιοδήποτε που θα ήταν διατεθειμένος να συνεργασθεί μαζί του τότε το τρρίτο κόμμα θα έχει την δυνατότητα ενός κρίσιμου στρατηγικού ελιγμού. Μπορεί να προσφέρει κοινοβουλευτική ανοχή, δίχως συμμετοχή στην κυβέρνηση, και στη συνέχεια στήριξη για πολιτικές επιλογές με τις οποίες συμφωνεί.

Η κυβέρνηση, μειοψηφίας ουσιαστικά τότε, θα είναι υποχρεωμένη να πολιτεύεται μ μετριοπάθεια για να εξασφαλίζει την κοινοβουλευτική της επιβίωση.

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει αν το ζήτημα φθάσει στην τελική φάση τρων συνεννοήσεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ανεξάρτητα της όποιας εμμονής του πρώτου κόμματος σε (καταστροφικές ουσιαστικά για τον τόπο) νέες κάλπες θα μπορούσε ο Πρόεδρος, εφ όσον έχει την συγκατάθεση του τρίτου κόμματος, να επιβάλει κυβέρνηση ανοχής-μειοψηφίας με τις ψήφους της πλειοψηφίας της Βουλής. Εντολή δηλ στο πρώτο κόμμα και στήριξη από το τρίτο για την αποφυγή νέων εκλογών. Μια τέτοια εξέλιξη, με τους κατάλληλους χειρισμούς του Προέδρου, θα διασώσει την κατάσταση, θα προσφέρει κυβέρνηση στην χώρα και θα επιβάλει την συναίνεση και τρην συνεννόηση που θα βρίσκεται κοντά στις επιθυμίες της πλειοψηφίας του λαού.

*Επειδή το κείμενο γράφτηκε πριν βγούν τα αποτελέσματα, αυτονόητα εννοείται "τρίτο κόμμα" πλήν Χρυσής Αυγής.

1 σχόλιο

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση