GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Εισαγγελική πρόταση ενοχής για την "Εφημερίδα των Συντακτών" μετά τη μήνυση Κασιδιάρη

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι υπήρξε καταφρόνηση του μηνυτή. Πρόβα βίας χαρακτήρισε το βίντεο ο Δημήτρης Ψαρράς κατά την απολογία του Για ...

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι υπήρξε καταφρόνηση του μηνυτή. Πρόβα βίας χαρακτήρισε το βίντεο ο Δημήτρης Ψαρράς κατά την απολογία του
Για το αδίκημα της εξύβρισης ανέφερε ότι η χρήση της φράσης πως "χρήζει ειδικών επιστημόνων η συμπεριφορά του Ηλ. Κασιδιάρη" αλλά και πως "επιχειρεί αντιποίηση αρχής", χωρίς να έχει καταδικαστεί για τέτοιο αδίκημα υπερβαίνει το μέτρο της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και εμπεριέχουν καταφρόνηση. Για το θέμα των προσωπικών δεδομένων είπε ότι "το βίντεο συνιστά αρχείο, περιέχει ιδιωτικές στιγμές, αναπαραστά ταινία παρωδία και δεν ανάγεται στην πολιτική του δραστηριότητα".
Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση αφορά στη δημοσιοποίηση ενός βίντεο τον Δεκέμβριο του 2013 , στο οποίο εμφανίζεται ο προφυλακισμένος βουλευτής της ΧΑ "να υποδύεται τον αρχιφύλακα και να επιβλέπει το ξυλοκόπημα ενός κρατούμενου από δύο υποτιθέμενους αστυνομικούς".

Οι απολογίες
Είχε προηγηθεί η απολογία του Δημήτρη Ψαρρά, ο οποίος επικαλέστηκε το δημοσιογραφικό απόρρητο υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εκθέσει την πηγή του και να αποκαλύψει πως έφτασε στα χέρια του το επίμαχο βίντεο. "Στην υπόθεση υπάρχουν άνθρωποι που καταθέτουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες γιατί φοβούνται. Αναλαμβάνω εγώ την ευθύνη" εξήγησε.
Επεσήμανε πως το βίντεο αποτελεί "πρόβα βίας", αφού "είναι δοκιμή για αυτά που θα κάνουν, γιατί αυτό σημαίνει για αυτούς πολιτική". Πρόσθεσε πως "το βίντεο θα ήταν κακόγουστο αστείο, αν δεν ήταν τόσο σοβαρό και αν δεν αφορούσε τη δράση της οργάνωσης", καθώς σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση για την εγκληματική οργάνωση, "καταδεικνύει έναν από τους συνηθισμένους τρόπους της να προχωρούν σε επιθέσεις και σε αντιποίηση της αρχής, με τα μέλη της οργάνωσης να υποδύονται αστυνομικούς", επιςημαίνοντας πως "αυτά θα κάνουν αργότερα στυς δρόμους και για αυτό είναι πολύ σοβαρό".
Το μέλος της ερευνητικής ομάδας "Ιός" είπε μεταξύ άλλων πως "ως δημοσιογραφος δεν είμαι εχθρός κανενός. Είμαι μελετητής του φαινομένου και απο τους πρώτους δημοσιογράφους που είχα εντοπίσει μια ναζιστική οργάνωση που ασκούσε βία. Δεν έχω χαρακτηρίσει κανέναν με υβριστικούς χαρακτηρισμούς, πέρα τον πολιτικό χαρακτηρισμό του ναζιστή".

Αναφορικά με το βίντεο, που οδήγησε στη σε βάρος του μήνυση, ανέφερε ότι συνδέεται άμεσα με τη δράση της οργάνωσης της Χρυςής Αυγής: "Ο Ηλ.Κασιδιάρης περιλαμβάνεται στην ιεραρχική δομή της και είναι ηγετικό στέλεχος. Ο μηνυτής δυο φορές σήμερα απαρνήθηκε ως Πέτρος το περιοδικό της οργάνωσης. Αυτός είναι ο τρόπος που αντιδρούν ενώπιον της Δικαιοσύνης τα στελέχη της οργάνωσης".
Στη συνέχεια, ο διευθυντής της Εφημερίδα των Συντακτών, Νικ. Βουλέλης, απολογούμενος είπε πως τα ρεπορτάζ του Δημ. Ψαρρά ειναι εμπεριστατωμένα: "Το κείμενο του είναι πολύ προσεχτικό. Τον κόσμο τον ενδιαφέρει τι συμβαίνει στη Χρυσή Αυγή. Απο το συγεκριμένο κείμενο δεν νομίζω ότι θίγεται ο μηνυτής. Θίγεται απο αυτά που κάνει στο βιντεο. Πρόκειται για κριτική που κάναμε στο συγκεκριμένο πρόσωπο".

Αλιβιζάτος: Δεν ευσταθεί η κατηγορία
"Η δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ στο Charlie Hebdo για τα οποία σφαγιάστηκαν σαν ζώα τόσοι άνθρωποι, είναι θεμιτή. Το ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών είχε περιπεκτική διάθεση και δεν ήταν υβριστικό".
Με αυτή τη δήλωσή του, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικ. Αλιβιζάτος, αναφέρθηκε στα όσα καταλογίζονται στην εφημερίδα από τον προφυλακισμένο βουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ηλ. Κασιδιάρη, ο οποίος κατέθεσε μήνυση σε βάρος του δημοσιογράφου Δημ. Ψαρρά, μέλος της ερευνητικής δημοσιογραφικής ομάδας «Ιός», και του διευθυντή Νικ. Βουλέλη για τα αδικήματα της εξύβρισης και της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
Ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νικ. Αλιβιζάτος, είπε ότι δεν ευσταθεί η κατηγορία καθώς "όσα έγραψαν οι δημοσιογράφοι ήταν κάτω απο το όριο της θεμιτής κριτικής καθώς η νομολογία των δικαστηρίων μας ανέχεται πολύ εντονότερη κριτική για τα δημόσια προσωπα απ΄ότι για τον κοινό πολίτη. Αν γίνει δεκτή η κατηγορία τότε θα τιναχθεί στον αέρα η ελευθερία του Τύπου".

Ως μάρτυρας υπέράςπιςης εξετάστηκε και ο δημάρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης ο οποίος μεταξλυ άλλων μίλησε για την ανάγκη προσταςίας της ελευθερίας του Τύπου ενώ τόνισε πως τα δημόσια πρόσωπα πρέπει να ειναι πιο ανεκτικά στην κριτική.
Η δίκη συνεχίζεται.

1 σχόλιο


  1. Τις τελευταίες μέρες διαμορφώνεται ένα μεγάλο ρεύμα ψηφοφόρων προς τους ΑΝΕΛ και τους συμμάχους τους ( Χριστιανοδημοκράτες Νικολόπουλου, Πυρίκαυστος Ελλάδα Ζουράρη, Λευκό κλπ ). Άνθρωποι της Εκκλησίας ( Επίσκοποι, ιερείς, θεολόγοι κλπ ), Τρίτεκνοι, Πολύτεκνοι, άνθρωποι από τα Σώματα Ασφαλείας ( όσοι δεν ψηφίζουν Χ.Α ), ελεύθεροι επαγγελματίες, εκπαιδευτικοί, αγρότες και γενικά άνθρωποι των μεσαίων στρωμάτων, που ψήφισαν τον Ιούνιο του 2012 ΝΔ, στρέφονται τώρα προς τους ΑΝΕΛ ( αφού η ΝΔ δεν έχει καμία πιθανότητα να βγει πρώτο κόμμα ) για να μπορέσουν να έχουν ισχυρή φωνή μέσα σε μια πιθανή συγκυβέρνηση με τον Σύριζα.

    Η φωνή των ΑΝΕΛ είναι χρήσιμη, για να ισορροπήσει η νέα κυβέρνηση σε θέματα οικονομικά, εθνικά, θρησκευτικά, θέματα ασφαλείας, εκπαιδευτικά. Γίνεται αντιληπτό ότι η ψήφος στη ΝΔ είναι χαμένη ψήφος, αφού δεν μπορεί να παίξει κανένα ρόλο μετεκλογικά, άρα οι μετριοπαθείς κεντροδεξιοί και κεντρώοι ψηφοφόροι, που έχουν παραδοσιακές και πατριωτικές αντιλήψεις. θα ψηφίσουν μαζικά τους ΑΝΕΛ. Η ΝΔ χάνει ένα 15% των ψηφοφόρων προς τον Σύριζα και μεγάλα ποσοστά προς ΑΝΕΛ και Χ.Α. Οι προσπάθειες «τρομοκράτησης» απέτυχαν. Οι αγορές προεξοφλούν ισχυρή κυβέρνηση στις 26 Ιανουαρίου είτε ενός Σύριζα αυτοδύναμου, είτε με συγκυβέρνηση. Η αγορά θέλει, πλέον, σταθερότητα και θα στραφεί είτε προς τον Σύριζα είτε προς τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Ήδη όλοι προσαρμόζονται στα καινούρια δεδομένα. Το Χρηματιστήριο αρχίζει και ανεβαίνει σταδιακά, η Ευρώπη δείχνει να ακούει τους Έλληνες για λόγους πολιτικούς, οι καταθέσεις θεωρούνται ( και είναι διασφαλισμένες ), δηλαδή η προσπάθεια της ακραίας πτέρυγας της ΝΔ να φοβίσει έδιωξε και διώχνει ψηφοφόρους.

    Η συσπείρωση της ΝΔ θα αρχίσει να μειώνεται. Ο κόσμος ακόμα και οι μετριοπαθείς ψηφοφόροι της ΝΔ, η Εκκλησία, οι πατριώτες, όλοι θα βάλουν πλάτη στη νέα συγκυβέρνηση Σύριζα – ΑΝΕΛ, γιατί πρώτιστα είναι το καλό της Ελλάδας. Κανένας δεν αντέχει τα διχαστικά διλήμματα της παραπαίουσας Σαμαρικής ΝΔ ( με τους πρώην του ΛΑΟΣ ). Τα ΜΜΕ τους εγκαταλείπουν και πρέπει να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, απομονώνοντας τους ανθρώπους της ΝΔ που νοιάζονται μόνο για τον εαυτό τους και όχι για την Ελλάδα. Είναι ντροπή οι διαφημίσεις για τις καταθέσεις και έπρεπε να επέμβει η Δικαιοσύνη, αλλά και οι λογικοί Νεοδημοκράτες για να σταματήσει το αίσχος. Προτιμούν οι άνθρωποι του Σαμαρά να βυθίσουν την χώρα και την οικονομία, γιατί χάνουν την καρέκλα και τη μάσα. Ντροπή και αίσχος για το κατάντημα της σάπιας σαμαρικής ΝΔ.

    Σε 12 μέρες, με τη ψήφος μας πρέπει να τελειώσουμε τη σαπίλα των φόρων, των χαρατσιών, των ΣαμαροβενιζελωνΓΑΠ, των ανθρώπων που διαλύουν την οικονομία, για να υπονομεύσουν τη νέα κυβέρνηση. Η Δημοκρατία δεν τρομοκρατείται. Η καταστροφολογία των επιτελών της σημερινής ΝΔ αποτελεί ντροπή για την Ιστορία της παράταξης. Οι ίδιοι οι Νεοδημοκράτες πρέπει να τους τιμωρήσουν στη κάλπη και να τους στείλουν σπίτια τους και στο περιθώριο της Ιστορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση