GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Βόμβα από Βενιζέλο! "Μεταξύ Πετσάλνικου και Παπαδήμου ο Παπανδρέου μου είπε ότι θα με πρότεινε για πρωθυπουργό..."

Τι απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις κατηγορίες του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ότι τον ανέτρεψε.  "Μεταξύ Πετσάλνικου ...

Τι απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στις κατηγορίες του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, ότι τον ανέτρεψε. "Μεταξύ Πετσάλνικου και Παπαδήμου ο κ. Παπανδρέου μου είχε τηλεφωνήσει και μου είχε πει ότι θα προτείνει εμένα για Πρωθυπουργό κι αυτό το λέω για πρώτη φορά", αποκάλυψε στο ραδιόφωνο ΣΚΑΪ ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
"Πώς είναι δυνατόν, να προτείνεις έναν για Πρωθυπουργό που σε έχει ανατρέψει; Ο ίδιος μου ζήτησε να παραμείνω αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Παπαδήμου" , είπε, χαρακτηρίζοντας καπρίτσιο την απόφαση του Γ. Παπανδρέου να προχωρήσει στη δημιουργία του Κινήματος.
Ακόμη, ο κ. Βενιζέλος είπε πως το ΠΑΣΟΚ προτείνει, μετά τις εκλογές, να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, καθώς ο ίδιος δεν βλέπει αυτοδυναμία και δεν πρέπει να γίνουν δεύτερες εκλογές.
"Δε θέλουμε να είμαστε μπαστακωμένοι σε μία κυβέρνηση, δεν είμαστε οι γερμανοί φιλελεύθεροι. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να είμαστε εθνικοί εταίροι", είπε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε αναλυτικά τη συνέντευξη:

Ευ. Βενιζέλος: Καλημέρα κ. Τσίμα, καλημέρα σε όλους που μας ακούν.
Π. Τσίμας: Σας ακούω τις τελευταίες μέρες να επαναλαμβάνετε μια έκφραση ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μπαλαντέρ». Αυτό τι σημαίνει όμως με το δημοσκοπικό δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται και συνεπώς είναι ο πιθανότερος νικητής των εκλογών της άλλης Κυριακής, τι σημαίνει αυτό; Ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συνεργαστεί έτσι κι αλλιώς με το πρώτο Κόμμα αν δεν έχει αυτοδυναμία;
Ευ. Βενιζέλος: Αν πάρουμε το σενάριο που λέτε, το δημοσκοπικό …
Π. Τσίμας: Το λέω, γιατί είναι το επικρατέστερο, έτσι δεν είναι;
Ευ. Βενιζέλος: Ναι βεβαίως, ας είμαστε ρεαλιστές ,είναι ένα από τα πολύ πιθανά σενάρια, το πιθανότερο σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, αλλά μένει η επαλήθευση της κάλπης. Εν πάση περιπτώσει ,στην περίπτωση αυτή κατ' αρχάς γίνεται κατανοητό σε σχέση με κάποιους φίλους μας οι οποίοι ταλαντεύονται μήπως θα έπρεπε να ψηφίσουν ΝΔ ,ενώ πιστεύουν στο ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζουν το έργο μας και το τιμούν, ότι το πραγματικό αντίβαρο και ο πραγματικός εγγυητής των εθνικών στρατηγικών είναι το ΠΑΣΟΚ.
Το λέω αυτό, γιατί και στις ευρωεκλογές η ΝΔ ήταν δεύτερη, ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτος και την κυβέρνηση και την κατεύθυνση της χώρας, τη στήριξε το ΠΑΣΟΚ με το ποσοστό του, το μικρό το 8% το οποίο όμως δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και σίγουρα δεν ήταν το Μάιο καθόλου ευκαταφρόνητο.
Εγώ λέω ότι δεν είμαστε μπαλαντέρ γιατί δεν έχουμε την επιθυμία να είμαστε σώνει και καλά σε μια κυβέρνηση. Δεν θέλουμε να είμαστε μπαστακωμένοι σε μια Κυβέρνηση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, δεν είμαστε οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι. Εμάς μας ενδιαφέρει να είμαστε εθνικοί εταίροι, να συμφωνήσουν τα κόμματα σε μια εθνική στρατηγική που είναι η μόνη εφικτή, η μόνη ασφαλής, η μόνη εφαρμόσιμη, η μόνη που σέβεται τις θυσίες αλλά και τις προοπτικές του ελληνικού λαού.
Βεβαίως με το ΣΥΡΙΖΑ που θα έχει την πρώτη εντολή, στην περίπτωση αυτή, προφανώς και θα συζητήσουμε. Εάν δούμε ότι υπάρχει η βούληση εκ μέρους τους να συμπράξουν με την ευθύνη που θα τους βαραίνει ως πρώτο Κόμμα σε μια εθνική στρατηγική, σε ένα προγραμματικό πλαίσιο, βεβαίως θα καλέσουμε μετά, στο μέτρο που μπορούμε βέβαια με τη δύναμη που θα έχουμε, και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου που πιστεύουν σε αυτές τις προγραμματικές αρχές, δηλαδή πιστεύουν στην σοβαρότητα, την υπευθυνότητα αυτών που κάνουμε, τα οποία είναι και προοδευτικά μόνο αν είναι υπαρκτά και ασφαλή. Διότι αν είναι αόριστα, επικίνδυνα και ανεφάρμοστα δεν είναι προοδευτικά είναι συντηρητικά. Θα έλεγα ότι είναι οπισθοχώρηση σε σχέση με αυτό που έχουμε.
Π. Τσίμας: Αυτό τι σημαίνει; Ότι δεν φαντάζεστε το ΠΑΣΟΚ μόνο του σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΠΑΣΟΚ; Θα πρέπει να είναι και άλλοι;
Ευ. Βενιζέλος: Εμείς κ. Τσίμα δεν το φανταστήκαμε ούτε με τη ΝΔ.
Π. Τσίμας: Ναι αλλά έγινε.
Ευ. Βενιζέλος: Έγινε κατ’ ανάγκη και εκ των υστέρων. Διότι εμείς θέλαμε μετά τις εκλογές του 2012 και τις πρώτες και τις δεύτερες, να είναι μέσα όλες οι δυνάμεις οι δημοκρατικές ευρωπαϊκές και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και επιμείναμε στη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ και μετά τον σχηματισμό της κυβέρνησης θέλαμε ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ως αντιπολίτευση στην εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Μπήκαν η ΝΔ, η ΔΗΜΑΡ και το ΠΑΣΟΚ προχωρήσαμε, χωρίς πολιτικά πρόσωπα σας θυμίζω. Δεν είχαμε επιθυμία να προωθήσουμε πολιτικά πρόσωπα στην κυβέρνηση.
Π. Τσίμας: Στην αρχή, ναι.
Ευ. Βενιζέλος: Και βεβαίως αυτό κράτησε επί ένα χρόνο και τον Ιούνιο του 2013 απεχώρησε η ΔΗΜΑΡ ως μη όφειλε κατά τη γνώμη μου και το πλήρωσε αυτό και τότε αναγκαστήκαμε να μείνουμε μόνοι γιατί δεν υπήρχε άλλος εταίρος.
Π. Τσίμας: Τώρα όμως. Εάν το πρώτο κόμμα είναι η ΝΔ φαντάζομαι ότι δεν θα υπάρχει μεγάλη δυσκολία με κάποιο τρόπο να γίνει ένα καινούργιο σχήμα.
Ευ. Βενιζέλος: Με συγχωρείτε, θα υπάρχει.
Π. Τσίμας: Θα υπάρχει;
Ευ. Βενιζέλος: Προφανώς υπάρχει. Πρέπει να επιβεβαιώσουμε τις προγραμματικές κατευθύνσεις και θα καλέσουμε πάλι το ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει το ρόλο του. Αλίμονο. Και αυτή τη φορά, δεν μπορεί να γίνει η άδικη και ασύμμετρη κατανομή ρόλων, δηλαδή κάποιοι είναι αυτοί που τραβάνε το κάρο, υφίστανται τη φθορά, παίρνουν δύσκολες αποφάσεις, γίνονται αντιπαθείς και πάνω στις πλάτες τις δικές μας κάποιοι άλλοι είναι συμπαθείς, δημαγωγοί, υπόσχονται τα πάντα, δεν έχουν καμία φθορά. Η χώρα ανήκει σε όλους, το έθνος είναι το κοινό μας σπίτι.
Π. Τσίμας: Άρα, σε κάθε περίπτωση η δική σας πρόταση θα είναι μια ευρύτερη κυβέρνηση συνεργασίας.
Ευ. Βενιζέλος: Σαφέστατα. Και να σας πω και κάτι; Η έλλειψη συναίνεσης, κ. Τσίμα, ακόμη και συνεννόησης μας δυσκόλεψε φοβερά στη διαπραγμάτευση.
Π. Τσίμας: Δεν αμφιβάλλω σε αυτό.
Ευ. Βενιζέλος: Ο πήχης της διαπραγμάτευσης ανεβαίνει τεχνητά για λόγους πολιτικούς.
Π. Τσίμας: Στη περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό όπως δεν κατέστη δυνατό το 2012, στην περίπτωση λέω που το πρώτο κόμμα δεν έχει αυτοδυναμία, μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές.
Ευ. Βενιζέλος: Τις δεύτερες εκλογές τις θεωρούμε βλαπτικές. Εάν αυτή τη στιγμή φάμε κι άλλο χρόνο σε προεκλογικές αντιπαραθέσεις ενώ πρέπει να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση και να αλλάξουμε σελίδα, θα έχουμε πλήξει την οικογένεια, τις επιχειρήσεις, τους ανέργους, την οικονομία, τις προοπτικές των παιδιών μας.
Άρα, δεν βλέπω αυτοδυναμία, δεν πρέπει να γίνουν δεύτερες εκλογές, δεν υπάρχουν άλλοθι, δεν μπορεί να υπάρχει ακυβερνησία. Εν πάση περιπτώσει ακούω τον κ. Τσίπρα που λέει «ο ΣΥΡΙΖΑ θα εφαρμόσει το πρόγραμμά του μόνο αν έχει αυτοδυναμία, αν δεν έχει αυτοδυναμία θα δυσκολευτεί, γιατί πρέπει να κάνει συμβιβασμούς». Και αναρωτιέμαι στις ομιλίες μου, εάν αυτό συνιστά «απειλή» ότι αν έχει αυτοδυναμία θα εφαρμόσει το πρόγραμμα ή διαβεβαίωση ότι «μη φοβάστε, δεν θα έχω αυτοδυναμία θα χρειαστεί να έχουμε κάποιους άλλους» άρα ένα άλλοθι «δεν θα εφαρμόσουμε που λέμε και είναι ανεφάρμοστα».
Π. Τσίμας: Λέτε δηλαδή κατά βάθος ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμούσε να μην έχει αυτοδυναμία.
Ευ. Βενιζέλος: Όχι, λέω το εξής πάρα πολύ απλό το οποίο το δείχνει η εμπειρία μου και νομίζω ότι και οι δημοσκοπήσεις. Ένα μέρος του εκλογικού σώματος του ΣΥΡΙΖΑ ψηφίζει ΣΥΡΙΖΑ για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, ένα πολύ μεγαλύτερο μέρος ψηφίζει με την απόλυτη βεβαιότητα ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστούν πράγματα τα οποία είναι ανεφάρμοστα, επικίνδυνα και ερασιτεχνικά.
Π. Τσίμας: Πιθανό.
Ευ. Βενιζέλος: Αλλά ξέρετε τι γίνεται; Μετά την κάλπη δεν αναγνωρίζεται κανένα λάθος.
Π. Τσίμας: Ένα μεγάλο μέρος πάντως, κοιτάζοντας εγώ τις δημοσκοπήσεις, καταλαβαίνω ότι θα ψηφίσει επίσης με την ελπίδα ότι μια νέα κυβέρνηση, ένα νέο πολιτικό σχήμα, μια νέα πολιτική διάταξη εν πάση περιπτώσει, θα μπορέσει να επιτύχει διαπραγματευτικά κάτι καλύτερο με τους Ευρωπαίους.
Ευ. Βενιζέλος: Μακάρι κ. Τσίμα.
Π. Τσίμας: Ότι η προηγούμενη διαπραγμάτευση εξαντλήθηκε και απέδωσε ό,τι ήταν να αποδώσει.
Ευ. Βενιζέλος: Να σας πω κάτι; Μακάρι. Έχω ζήσει τη διαπραγμάτευση με πολλά κυβερνητικά σχήματα, την έχω ζήσει με την κυβέρνηση Παπανδρέου, με την κυβέρνηση Παπαδήμου, με την κυβέρνηση που κάναμε με τον κ.Σαμαρά, την οποία η αντιπολίτευση τη χαρακτηρίζει Σαμαρά–Βενιζέλου, εν πάση περιπτώσει. Και τη ζω αυτή τη διαπραγμάτευση από μέσα και έχω συγκρουστεί πάρα πολλές φορές με την τρόικα και ξέρετε ότι ο μόνος Υπουργός που την έδιωξε την τρόικα για να κάνει σκληρή διαπραγμάτευση και να πάρει το δεύτερο πρόγραμμα, το μεγάλο δάνειο το κούρεμα, έτυχε να είμαι εγώ το Σεπτέμβριο του 2011.
Αλλά ξέρω επίσης και τα όρια της άλλης πλευράς. Εγώ είμαι με τη χώρα. Οποιεσδήποτε συνθήκες και να υπάρχουν, εγώ θέλω να γίνει το καλύτερο για τους Έλληνες και την ελληνική οικονομία και την πατρίδα. Όμως οφείλω να πω την αλήθεια. Ξέρω πάρα πολύ καλά ότι εδώ δεν παίζεται το θέμα Ελλάδα, παίζεται το θέμα Ευρωζώνη συνολικά. Τα μηνύματα αφορούν τη Γαλλία, τα μηνύματα αφορούν την Ιταλία, την Ισπανία και εν πάση περιπτώσει εδώ δεν είναι θέμα πολιτικής διευκόλυνσης. Αν ήταν να μας διευκολύνουν πολιτικά, θα μας είχαν διευκολύνει τα Χριστιανοδημοκρατικά και Σοσιαλδημοκρατικά Κόμματα που εφάπτονται με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Με ποιον εφάπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ;
Π. Τσίμας: Θα δούμε.
Ευ. Βενιζέλος: Με κανένα κυβερνητικό κόμμα. Δεν υπάρχουν γλυκαντικές ουσίες τις οποίες δίνουν για να ενσωματωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή πολιτική. Δηλαδή η πονηρή σκέψη ότι «οι φίλοι μου θα μας δώσουν κάτι για να μας ενσωματώσουν στην ευρωπαϊκή πολιτική να μας έχουν ευχαριστημένους». Δεν θα γίνει αυτό. Διότι αν γίνει αυτό, τότε δεν θα μπορούν να εξηγήσουν καμία πολιτική τους. Εμείς δεν κατακρίνουμε την ευρωπαϊκή πολιτική; Δεν τη βρίσκουμε συντηρητική και μυωπική; Τη βρίσκουμε. Αλλά είναι γιατί την ψηφίζουν οι λαοί, την ψηφίζουν τα Κοινοβούλια. Βγήκε ο Φιλανδός Πρωθυπουργός χτες και είπε «δεν υπάρχει τίποτε, μην περιμένετε τίποτε».
Π. Τσίμας: Ακριβώς. Και τι σημαίνει; Ότι αυτό δεν αλλάζει;
Ευ. Βενιζέλος: Κύριε Τσίμα, για την εγγύηση που έχουμε δώσει ειδικά στη Φιλανδία για να πάρουμε το δεύτερο μεγάλο δάνειο, θα έπρεπε να πάρουμε -το λέω χαριτολογώντας- βραβείο Νόμπελ.
Π. Τσίμας: Τη θυμόμαστε.
Ευ. Βενιζέλος: Δηλαδή ο κ. Ζανιάς και ο κ. Χριστοδούλου, θα μου επιτρέψετε να βάλω και τον εαυτό μου που ήμουν ο αρμόδιος Υπουργός, θα έπρεπε να πάρουμε ένα ειδικό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για όλο αυτό που αναγκαστήκαμε να κάνουμε ειδικά για τη Φιλανδία. Δεν είναι μόνο η Φιλανδία. Προχθές ο Ισπανός Υπουργός μας θύμισε ότι μας έχουν δανείσει 26 δισ. ευρώ, οι Ισπανοί. Μέχρι και οι Κύπριοι μας έχουν δανείσει πριν μπουν στο δικό τους πρόγραμμα.
Π. Τσίμας: Ναι, όλα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι δεν μπορεί να πετύχει ένα αποτέλεσμα, μια διαπραγματευτική προσπάθεια. Θα το δούμε αυτό.
Ευ. Βενιζέλος: Βεβαίως και όλοι πρέπει να βοηθήσουμε. Διότι η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης πρέπει να είναι πραγματικά εθνική. Αλλά εδώ ακούω να λέει ένα πολύ σημαντικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ «δεν πρόκειται να εισπράξουμε τον ΕΝΦΙΑ». Μάλιστα. Θα αρχίσει η τρόικα «και που θα καλύψετε το κενό αυτό των 3 δισ. ευρώ; Τι μέτρα θα πάρετε;».
Λέει ένα άλλο στέλεχος πολύ σημαντικό επίσης «δεν θέλουμε τις δόσεις, τις υπολειπόμενες δόσεις του 2014 που είναι 10,7 δις». «Που θα τα βρείτε;» «Από τα έντοκα γραμμάτια». Δηλαδή από πού; Από τις τράπεζες τις ελληνικές που τις στεγνώνουμε και δεν έχουν χρήμα μετά για να δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις, να γίνουν επενδύσεις, να γίνουν δουλειές να δουλέψει ο κόσμος;
Π. Τσίμας: Να έρθουμε λίγο στα του οίκου σας. Ο κ. Παπανδρέου προσέφερε χτες με τις συνεντεύξεις του τη δική του εκδοχή, πρώτον και για το πώς πήγαμε στο Μνημόνιο και δεύτερον για το πώς η δική του κυβέρνηση έπεσε και αντικαταστάθηκε από την κυβέρνηση Παπαδήμου. Η δεύτερη εκδοχή σας αφορά, δηλαδή εμμέσως σας αποδίδει ότι για λογαριασμό συμφερόντων μάλιστα ανατρέψατε αυτή την κυβέρνηση για να μην γίνουν μεταρρυθμίσεις.
Ευ. Βενιζέλος: Δεν το είπε αυτό. Πιεζόμενος πολύ από τους συναδέλφους σας και μάλιστα στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ δεν το είπε και δεν θα μπορούσε να πει κάτι τέτοιο. Κύριε Τσίμα, εσείς είστε κορυφαίος Έλληνας δημοσιογράφος τόσα χρόνια…
Π. Τσίμας: Ναι, έχω την ατυχία να τα παρακολουθώ πολλά χρόνια από κοντά.
Ευ. Βενιζέλος: Θυμηθείτε το εξής απλό: μεταξύ Μαΐου 2010 και Φεβρουαρίου 2012 που ψηφίστηκε το δεύτερο Μνημόνιο, αποχώρησαν ή διεγράφησαν περίπου 30 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Αυτό κλόνισε την απόλυτη πλειοψηφία, την απόλυτη και μεγάλη πλειοψηφία. Έχετε δει τα ονόματα;Έχετε δει ποιοι είναι; Έχετε δει τίνος περιβάλλον, τίνος φίλοι, τίνος υπουργοί, τίνος συνεργάτες ήταν αυτοί που διεγράφησαν ή καταψήφισαν; Ο κ. Καστανίδης, η κα Ξενογιαννακοπούλου, η κα Κατσέλη, ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος, ο κ. Βουδούρης, ο κ. Κουρουπλής, η κα Σακοράφα. Ήταν φίλοι δικοί μου; Ήταν μαζί μου το 2007; Δύο μόνο ήταν από τους τριάντα.
Και άλλοι δύο παρέδωσαν τις έδρες -ο κ. Φλωρίδης και ο κ. Νασιώκας- και έφυγαν από βουλευτές. Δείτε τα ονόματα. Και η περιβόητη δήλωση του Υπουργού των Οικονομικών, όχι η δήλωση η προσωπική η δική μου ονομαστικά, ως Υπουργού των Οικονομικών όταν ξημέρωνε μετά τις Κάννες υπό δραματικές συνθήκες, ήταν ότι «Δεν θα γίνει δημοψήφισμα Ναι ή Όχι στο ευρώ» που ήταν μια δήλωση για να μην καταρρεύσει η οικονομία, να μην καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα.
Η δήλωση αυτή έγινε ρητά και πανηγυρικά αποδεκτή από τον κ. Παπανδρέου τέσσερις ώρες μετά στο Υπουργικό Συμβούλιο. Όταν ήρθε να ανακοινώσει ότι συμφώνησε με τον κ. Σαμαρά και τον κ. Καρατζαφέρη χωρίς να μας έχει ρωτήσει, συμφώνησε το σχηματισμό κυβέρνησης. Είναι η κυβέρνηση στην οποία ήθελε να βάλει τον κ. Πετσάλνικο Πρωθυπουργό και μετά υπό την πίεση πήγαμε στον κ. Παπαδήμο. Και μου ζήτησε να παραμείνω ως Αντιπρόεδρος και Υπουργός Οικονομικών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ. Ρητά. Με επίσημη ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Και θα σας αποκαλύψω ότι μεταξύ Πετσάλνικου και Παπαδήμου, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι θα προτείνει εμένα ως Πρωθυπουργό. Θα πρότεινε ως Πρωθυπουργό αυτόν που τον έριξε;
Π. Τσίμας: Αυτό το ακούω πρώτη φορά.
Ευ. Βενιζέλος: Και ήταν δίπλα μου, μαζί μου, ο κ. Σκανδαλίδης και έχει παρακολουθήσει όλη αυτή τη συζήτηση. Το λέω πρώτη φορά. Για να δείτε τα πράγματα! Μα θα μπορούσε η χώρα να προκηρύξει –οποιαδήποτε χώρα-δημοψήφισμα “Ναι ή Όχι” στο ευρώ; Μετά από τριάντα μέρες; Μετά από τρεις ώρες θα είχε καταρρεύσει η οικονομία.
Π. Τσίμας: Ανεξάρτητα από την εκκαθάριση του παρελθόντος…
Ευ. Βενιζέλος: Δεν είναι εκκαθάριση του παρελθόντος.
Π. Τσίμας: Συζήτηση για το παρελθόν.
Ευ. Βενιζέλος: Μισό λεπτό, δεν μιλάμε στο όνομα του παρελθόντος, μιλάμε στο όνομα της ιστορικής αλήθειας που προσδιορίζει το μέλλον και στο όνομα της στοιχειώδους κοινής λογικής.
Αλλά ο κ. Παπανδρέου κάνει ένα καπρίτσιο, έχει φτιάξει ένα προσωπικό κόμμα, ενώ τιμήθηκε ως Πρόεδρος και Πρωθυπουργός από το ΠΑΣΟΚ, την Παράταξη που ίδρυσε ο πατέρας του. Η κοίτη της Παράταξης είναι εδώ και όλοι οι φίλοι, οι οπαδοί, οι σύντροφοι, τα μέλη, οι ψηφοφόροι πρέπει να είναι στην κοίτη της Παράταξης τώρα, στις 25 Ιανουαρίου όχι μετά. Και θα είναι. Το λένε και οι δημοσκοπήσεις.
Π. Τσίμας: Η σημερινή όμως διάσπαση, μικρή ή μεγάλη, είναι οριστική κατά τη γνώμη σας ή μετά τις εκλογές θα υπάρξει η δυνατότητα να καλυφθεί;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν θέλω να υπάρχει διάσπαση στην κάλπη. Εάν κάποιοι θέλουν ας ακολουθήσουν μια πρωτοβουλία, η οποία έχει αμιγώς προσωπικά χαρακτηριστικά, ατομικά, δεν έχει καμία πολιτική λογική, δεν εξηγείται. Ο κ. Παπανδρέου έχει ψηφίσει τα πάντα, έχει συμφωνήσει τα πάντα. Υπάρχει αυτή η θεωρία ότι «κάναμε συνεργασία με τη Δεξιά». Πότε; Μετά; Ο κ. Παπανδρέου την έκανε. Ο κ. Παπανδρέου πήγε τον Ιούνιο του ’11 στον κ. Σαμαρά και τον πίεζε να υπάρξει Πρωθυπουργός κοινής αποδοχής. Ο κ. Παπανδρέου έκανε τη συνεργασία με Σαμαρά και Καρατζαφέρη υπό τον κ. Παπαδήμο.
Π. Τσίμας: Επειδή η ώρα έφτασε 10 και μισή και είναι η ώρα για τους τίτλους των ειδήσεων, το ερώτημα: αν αποτυπωθεί στις κάλπες αυτή η σημερινή εικόνα διχασμού, μετά τις κάλπες μετά τις εκλογές υπάρχει περιθώριο ανάταξης;
Ευ. Βενιζέλος: Περιθώριο υπάρχει τώρα πριν τις κάλπες να έχουμε την αξιοπρεπέστερη και ισχυρότερη εμφάνιση της Παράταξης υπέρ του τόπου και υπέρ της Παράταξης. Γιατί πώς αλλιώς θα παίξουμε ρόλο; Πώς αλλιώς θα είναι η Παράταξη ο εγγυητής; Πώς αλλιώς θα δικαιώσουμε τις πολιτικές μας…
Με συγχωρείτε, κ. Τσίμα ακούστε την τραγική αντίφαση. Παρά τα λάθη της περιόδου και τα κενά της περιόδου 2009-2011, αλλά όλες οι περίοδοι έχουν λάθη και κενά, ο πρώτος που πρέπει να αποζητά τη δικαίωσή του μέσα από την ισχυρή Παράταξη που λέγεται ΠΑΣΟΚ, είναι ο κ. Παπανδρέου. Διότι έχει την ιστορική ευθύνη. Έτσι έτυχαν τα πράγματα των κρίσιμων αποφάσεων και επιλογών του 2010.

2 σχόλια

  1. Δημήτρης Κλ.15 Ιαν 2015, 4:09:00 μ.μ.

    Πόσο φαιδρά επιχειρήματα χρησιμοποιεί ο αρχομανής κ. Β.Βενιζέλος!
    Είπε: « Και θα σας αποκαλύψω ότι μεταξύ Πετσάλνικου και Παπαδήμου ο κ. Παπανδρέου μου είχε τηλεφωνήσει και μου είχε πει ότι θα προτείνει εμένα για Πρωθυπουργό κι αυτό το λέω για πρώτη φορά. Θα πρότεινε ως Πρωθυπουργό αυτόν που τον έριξε;». Δεν λέει αν αρνήθηκε. Από μόνη της, όμως, η «αποκάλυψη» φαίνεται ψευδής.
    Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι του πρότεινε ο Γ. Παπανδρέου να γίνει πρωθυπουργός και... αυτός αρνήθηκε;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή


  2. ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΣΑΣ ΤΑ ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΑ ΝΤΟΠΙΑ ΜΜΕ ΤΗΣ ΑΘΛΙΑΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗΣ

    "ΞΕΝΑ ΜΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ":

    "ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΙΚΟΒΛΗΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΑΣ ΔΡΑΚΑΣ ΤΟΥ!"


    Μάριο Σοάρες (ιδρυτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Πορτογαλίας, δύο φορές πρωθυπουργός και εκλεγμένος από τον λαό πρόεδρος της Δημοκρατίας για δύο θητείες): "Σε μια τόσο ενδιαφέρουσα στιγμή η Ελλάδα, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, θα αποφασίσει για το μέλλον της χωρίς να συνεχίσει να αποδέχεται τις πολιτικές της λιτότητας που την οδηγούν στη φτώχεια, την οποία της επέβαλε η κυρία Μέρκελ και στις άλλες χώρες του Νότου. Με μεγάλη χαρά παρακολουθώ τις δημοκρατικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ελλάδα και τον φίλο και σύντροφό μου Αλέξη Τσίπρα, που τόσο εκτιμώ και θαυμάζω".

    Guardian: «Δημιουργημένος από την κρίση, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πρώτο κόμμα ενάντια στο κατεστημένο και τη λιτότητα που παίρνει την εξουσία στην ευρωζώνη» αναφέρει, τονίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα γίνει ο νέος εθνικός ηγέτης στα 40 του. «Το Βερολίνο και η Αθήνα παραμένουν οι δύο πόλοι της βασικής ευρωπαϊκής συζήτησης και μία νίκη του Τσίπρα είναι μία απάντηση σ' αυτή τη συζήτηση που όλοι θα ακούσουν. «Αυτό φαίνεται απίθανο… Το Grexit θα δημιουργούσε προηγούμενο, διαλύοντας την καθορισμένη με συνθήκη υπόσχεση ότι η συμμετοχή στο ευρώ είναι μη αναστρέψιμη». «Η αποβολή της Ελλάδας, μετά από όσα έχει περάσει, θα προκαλούσε μαζική δυσαρέσκεια για το Βερολίνο σε άλλα μέρη της Ευρώπης, αναφέρει ο Guardian. Θα ήταν τοξική».

    PROFIL (Αυστριακό ευρείας κυκλοφορίας περιοδικό): «ΨΗΦΙΣΤΕ ΣΥΡΙΖΑ!». Ολοσέλιδο σχόλιο του Georg Hoffmann-Ostenhof, ο οποίος αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν ήταν Έλληνας, θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές, με το σκεπτικό ότι η νίκη του κόμματος θα ήταν θετική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Ο αρθρογράφος κάνει λόγο για τις απειλές της Ευρώπης περί “Grexit”, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός προσπάθησε να τις εκμεταλλευτεί προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους, ωστόσο οι Έλληνες δεν πτοήθηκαν από αυτή την «ξεδιάντροπη και άνευ προηγουμένου» απόπειρα εκφοβισμού. Την ίδια ώρα κανείς στην Ευρώπη δεν μιλά πια για “Grexit” και είναι προφανές ότι οι εταίροι έχουν συμβιβαστεί με την προοπτική ότι θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου κερδίζει όλο και μεγαλύτερη συμπάθεια, και μάλιστα από εκεί που δεν το περίμενε: για παράδειγμα, οι Financial Times επαινούν τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ να τα βάλει με τους ολιγάρχες, ενώ στο ερώτημα αν είναι τόσο ριζοσπαστικό το αίτημα του κόμματος για διαγραφή του χρέους, η –ειρωνική- απάντηση που δίνει η ίδια εφημερίδα είναι ότι αυτή η ιδέα είναι τόσο ριζοσπαστική, ώστε σχεδόν όλοι οι “mainstream” οικονομολόγοι έχουν εκφραστεί υπέρ της.

    SPIEGEL: Η γερμανική κυβέρνηση θα αναζητήσει -όπως και τα προηγούμενα χρόνια- και με τη νέα κυβέρνηση μια «συμβιβαστική φόρμουλα». Σε σχέση με το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ o αρθρογράφος συμφωνεί σε ό,τι αφορά την αναγκαιότητα ενός κουρέματος του χρέους και ειδικότερα στην εκτίμηση ότι «η ευρωζώνη στο σύνολο της θα βγει από την κρίση μόνον εάν διαγράψει ένα μέρος του χρέους». Υπό αυτό το πρίσμα, γράφει το SPIEGEL, οι εκλογές στην Ελλάδα θα μπορούσαν να αποτελέσουν «έναυσμα για μια αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση