GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Υποκλοπή τηλεπικοινωνιών των Ρώσων διπλωματών στη Νορβηγία

Των Δ. Πορφύρη - Π. Σταφυλά Σταθμός υποκλοπής τηλεπικοινωνιών λειτουργούσε στη συνοικία Skillebekk στο Όσλο , δίπλα στη ρωσ...



Των Δ. Πορφύρη - Π. Σταφυλά

Σταθμός υποκλοπής τηλεπικοινωνιών λειτουργούσε στη συνοικία Skillebekk στο Όσλο , δίπλα στη ρωσική και κοντά στη γαλλική πρεσβεία, σύμφωνα με την νορβηγική εφημερίδα Aftenposten.

Nορβηγoί δημοσιογράφοι και εμπειρογνώμονες στον τομέα της ασφάλειας των τηλεπικοινωνιών πιστεύουν ότι παρακολουθούνται οι τηλεπικοινωνίες των υπαλλήλων της Ρωσικής Πρεσβείας στο Όσλο . Η εφημερίδα προσέλαβε ειδικούς στην ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών, το φθινόπωρο του 2014 για να εντοπίσει πιθανές θέσεις εξοπλισμού υποκλοπών στο κεντρικό Όσλο. Χρησιμοποιώντας εξειδικευμένο εξοπλισμό, Νορβηγοί δημοσιογράφοι εντόπισαν πολυάριθμες ενδείξεις που σηματοδοτούν την παρουσία του λογισμικού IMSI που χρησιμοποιείται για την υποκλοπή τηλεπικοινωνιών κινητών τηλεφώνων και την παρακολούθηση της κίνησής των χρηστών τους.

Επιπλέον, η νορβηγική εφημερίδα Aftenposten παρατήρησε ότι ο τομέας της περιοχής όπου πραγματοποιήθηκε η υποκλοπή των τηλεφωνικών συνδιαλέξεων κάλυπτε και τις διπλωματικές αποστολές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Βενεζουέλας και της Φινλανδίας . Η πρώτη από μια σειρά εντυπωσιακών ευρημάτων δημοσιεύθηκαν στο νορβηγικό τύπο από τις 12 Δεκεμβρίου.

Μετά τη δημοσίευση των επίμαχων άρθρων οι εργαζόμενοι στην Aftenposten σταμάτησαν να »πιάνουν» τα σήματα που υποδηλώνουν την παρουσία λογισμικών υποκλοπής τηλεπικοινωνιών.

Η Αστυνομική Υπηρεσία Ασφαλείας της Νορβηγίας έχει ξεκινήσει μια επίσημη έρευνα. Ο εκπρόσωπος Ασφαλείας Martin Bernsen, δήλωσε στο TASS ότι η έρευνα που είχε αρχίσει πριν από τα Χριστούγεννα ήταν για να διαπιστωθεί αν πραγματικά λειτουργούσε στο Όσλο σταθμός υποκλοπής κινητής τηλεφωνίας . Ανέφερε ότι η αστυνομία θα ελέγξει την έκθεση της Aftenposten με μεγάλη προσοχή. «Μέχρι στιγμής, είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι πραγματικά ήταν», είπε. »Η υπηρεσία Ασφαλείας συνεργάζεται στενά στην παρούσα έρευνα με τις ξένες διπλωματικές αποστολές».


Ο Υπουργός Δικαιοσύνης του Βασιλείου Anders Anundsen είπε νωρίτερα ότι οι νορβηγικές αρχές επιβολής του νόμου δεν θα μπορούσαν να εμπλακούν σε ένα τόσο μεγάλης κλίμακας σχέδιο παρακολούθησης, όπως προκύπτει από τη δημοσίευση των δεδομένων. Οι αρχές της χώρας έχουν δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τέτοια λογισμικά προγράμματα, μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, και μετά από σχετική δικαστική απόφαση.

Αξιωματικοί της ρωσικής πρεσβείας δήλωσαν ότι είχαν μάθει για πιθανή παρουσία εξοπλισμού υποκλοπών IMSI κοντά στο κτίριο της πρεσβείας από τους δημοσιογράφους της Afterposten . Είπαν ότι είχαν λάβει αυτές τις πληροφορίες «με μεγάλο ενδιαφέρον». Οι ρώσοι διπλωμάτες εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι η ασφάλεια του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών είναι πρωταρχική ευθύνη των νορβηγικών αρχών, αναφέρoυν Tass και Pravda σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση