GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Μπερνς: "Η Ελλάδα ρισκάρει πολύ πάνω από τις δυνάμεις της"

"Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ηγέτιδα στους ισχυρούς θεσμούς της Ευρώπης - το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και...

Μπερνς:

"Η Ελλάδα δεν υπήρξε ποτέ ηγέτιδα στους ισχυρούς θεσμούς της Ευρώπης - το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι Γερμανοί, οι Γάλλοι και οι Βρετανοί ηγέτες τη θεωρούσαν πολύ μικρή, πολύ φτωχή, πολύ απομακρυσμένη γεωγραφικά για να γίνει μεγάλος παίκτης. Αλλά αυτό άλλαξε με την ιστορική νίκη της Κυριακής" γράφει σε ένα εκτενές άρθρο του στην εφημερίδα Boston Globe, ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς.

Ο διπλωμάτης που γνωρίζει αρκετά καλά την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, αναφέρει ότι "η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν έκπληξη" και παραθέτει μια σειρά δεσμεύσεων που έχει δώσει το κόμμα στους Έλληνες ψηφοφόρους.

Αναφερόμενος τόσο στη στάση των κυβερνητικών στελεχών στον οικονομικό τομέα, όσο και στην άρνηση της Ελλάδας να υπερψηφίσει κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο κ. Μπερνς γράφει πως η Ευρώπη αλλά και οι ΗΠΑ δεν βλέπουν με καλό μάτι τις κινήσεις αυτές και η Ελλάδα ρισκάρει να διαλύσει τους δεσμούς τόσο με τις ΗΠΑ όσο και με την Ευρώπη.

"Η Άνγκελα Μέρκελ και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι απίθανο να εγκρίνουν ένα μεγαλύτερο κούρεμα του ελληνικού χρέους, κάτι που θα ενθαρρύνει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις οποίες ανεβαίνουν τα λαϊκίστικα κόμματα, όπως την Ισπανία, να ζητήσουν ανάλογη μεταχείριση" γράφει στο άρθρο.

"Μέσα σε μόλις τέσσερις μέρες, η νέα ελληνική κυβέρνηση που περιλαμβάνει πρώην κομμουνιστές και αναρχικούς, δείχνει αποφασισμένη να αψηφήσει αρχές που εδράζονται στον πυρήνα της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και του τι πρεσβεύουν (οι θεσμοί) αυτοί... Πιθανόν να υποχωρήσουν (σ.σ. η ελληνική κυβέρνηση) όπως κάνουν αρκετές φορές οι νεοφώτιστοι ιδεολόγοι όταν αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα της διακυβέρνησης. Αλλά αν ο Τσίπρας συνεχίσει να οδηγεί την κυβέρνηση του προς τα άκρα αριστερά, ρισκάρει να υποσκάψει τους δεσμούς με την Ευρώπη και τις ΗΠΑ για τα επόμενα χρόνια. Αυτό δεν θα είναι μια έξυπνη επιλογή. Αλλά ούτε ο ίδιος, ούτε η παράταξη του δείχνουν διατεθειμένοι να κάνουν πίσω, για την ώρα" καταλήγει ο πρώην πρέσβης στο άρθρο του.  

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση