GRID_STYLE

NONE

ΡΟΗ:

latest

Ελ Εριάν: Εξοδος από το ευρώ μόνο με απόφαση της Ελλάδας

Το Grexit είναι μια πιθανότητα, η οποία θα γίνει πραγματικότητα μόνον ως απόρροια αποφάσεων που θα λάβει η ίδια η Ελλάδα, τονίζ...



Το Grexit είναι μια πιθανότητα, η οποία θα γίνει πραγματικότητα μόνον ως απόρροια αποφάσεων που θα λάβει η ίδια η Ελλάδα, τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» ο Μοχάμεντ ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, στην οποία ανήκει η Pimco, το μεγαλύτερο κεφάλαιο διαχείρισης ομολόγων στον κόσμο (2 τρισεκατομμύρια δολάρια).

Ο κ. Ελ Εριάν, τον οποίο ο Μπαράκ Ομπάμα διόρισε πρόεδρο του Συμβουλίου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, σημειώνει ότι η αν η Ελλάδα επιλέξει να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση θα πρέπει να το κάνει με μεγάλη προσοχή και σε συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε να περιορίσει τις αρνητικές επιπτώσεις όπως αυτές που βίωσε η Αργεντινή.

Επισημαίνει επίσης ότι η ΕΚΤ μπορεί να βοηθήσει παρέχοντας ρευστότητα, αλλά υπογραμμίζει ότι η ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας θα προκύψει πρωτίστως από την υιοθέτηση, από την ίδια την Ελλάδα, ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, αλλά και από την ελάφρυνση του χρέους της για το οποίο ο ίδιος επιμένει στην πάγια θέση του ότι δεν είναι βιώσιμο.

– Πόσο σοβαρή πιθανότητα είναι ένα Grexit;

– Είναι μια πιθανότητα, διότι μέχρι τώρα το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει στην Ελλάδα και οι προσεγγίσεις των πολιτικών της απέτυχαν να δημιουργήσουν μια δυναμική δημιουργίας θέσεων εργασίας. Με αυτό το δεδομένο είναι φυσικό να παρατηρείται κούραση στους πολίτες και στην πολιτική ηγεσία της χώρας σχετικά με τη διαδικασία προσαρμογής. Αυτή η εξέλιξη οδηγεί σ' ένα περιβάλλον όπου όλα τα ενδεχόμενα είναι δυνατά. Εχοντας πει αυτό, η απόφαση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ εναπόκειται στην ίδια: τους πολίτες της και τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους. Είναι μια περίπλοκη απόφαση που περιλαμβάνει πολλές αβεβαιότητες και δεν πρέπει να εξετασθεί χωρίς την αναγκαία αναλυτική και θεσμική προεργασία, σε συνδυασμό με προσεκτικό συντονισμό.

– Ποιοι είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που ελλοχεύουν;

– Το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μια έξοδος χωρίς την κατάλληλη προετοιμασία, που θα έπληττε σοβαρά τις οικονομικές της σχέσεις και θα καθιστούσε πολύ ευάλωτη τη λειτουργία της ελληνικής οικονομίας. Να συμβεί, δηλαδή, κάτι παρόμοιο με αυτό που συνέβη στην Αργεντινή, τον Δεκέμβριο του 2001, όταν αυτή η χώρα έφυγε με πολύ άτσαλο τρόπο από τη διασύνδεση του νομίσματός της με το δολάριο.

– Αρα, τι πρέπει να γίνει;

– Εάν πρόκειται να υπάρξει έξοδος από το ευρώ, απόφαση που τονίζω και πάλι ότι εναπόκειται στην ίδια την Ελλάδα, θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο πολύ προσεκτικής και λεπτομερούς εσωτερικής προετοιμασίας, και αφού παρουσιασθεί με σαφήνεια το εναλλακτικό οικονομικό όραμα για τη χώρα. Ολα αυτά πρέπει να γίνουν σε στενό συντονισμό κινήσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας, σε μια διαδικασία που κατ' ελάχιστον θα συμπεριλαμβάνει την ταχεία δημιουργία μιας Συμφωνίας Σύνδεσης με την Ε.Ε.

– Πότε και για ποιο λόγο θα μπορούσε να συμβεί αυτό;

– Σε σχέση με το πότε θα μπορούσε να αποφασίσει η Ελλάδα ένα Grexit, θα επαναλάμβανα ότι πρέπει να είναι απόρροια πολύ προσεκτικής και πλήρους προετοιμασίας. Σε ό,τι αφορά το γιατί, ο λόγος που θα μπορούσε να συμβεί είναι εάν η Ελλάδα πιστεύει ότι ένα εναλλακτικό παράδειγμα διαχείρισης της οικονομίας είναι καλύτερο για το μέλλον της χώρας.

– Η Ευρωζώνη ανησυχεί για πιθανή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ;

– Ναι, για τρεις λόγους. Πρώτον, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών και το ενδεχόμενο νίκης του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύει τις ανησυχίες των αγορών για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. Δεύτερον, διότι η προεκλογική περίοδος στο εσωτερικό της Ελλάδας έχει και μια ζημιογόνο αντιγερμανική χροιά. Τρίτον, διότι η εξέλιξη είναι αντιπροσωπευτική ενός ευρύτερου φαινομένου, της ενίσχυσης και σε κάποιες άλλες ευρωπαϊκές χώρες «μη συμβατικών» πολιτικών κομμάτων.

– Μπορεί να προσβλέπει ο κ. Τσίπρας στην επεκτατική πολιτική του κ. Ντράγκι για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ρευστότητας;

– Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε σίγουρα να βοηθήσει σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν. Ομως, και αυτό είναι πιο σημαντικό, δεν μπορεί να κάνει κάτι για να αλλάξει τις βασικές δυνάμεις που παρεμποδίζουν την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Αυτό απαιτεί ένα περιβάλλον πιο υποστηρικτικό, ένα νέο εσωτερικό μοντέλο ανάπτυξης και, κυρίως, την ελάφρυνση του χρέους που επιβαρύνει τη χώρα, και όλα αυτά βρίσκονται εκτός της άμεσης και ουσιαστικής επιρροής της ΕΚΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΠΡΟΣΟΧΗ! Την ευθύνη για το περιεχόμενο των σχολίων φέρει αποκλειστικά ο συγγραφέας τους και όχι το site. Η ανάρτηση των σχολίων μπορεί να έχει μια μικρή χρονική καθυστέρηση